Cum scapam de cartite?
Cuprins:
» Fie ca este vorba de suprafete mari cultivate de fermieri sau mici gradini private, acestea au un inamic comun: cartita. Desi aceste animale nu afecteaza direct radacinile plantelor, nefiind erbivore, cauzeaza totusi probleme dislocand radacinile tinere si facand musuroaie inestetice in goana lor haotica dupa mancare.
» Astfel, atat agricultorii cat si persoanele care au gradini mai mici, sunt in situatia de a identifica solutii pentru a alunga cartitele definitiv de pe proprietatile lor.
Solutii de indepartare a cartitei
» Cele mai utilizate optiuni pentru a indeparta cartita sunt urmatoarele:
- Aparate cu vibratii si ultrasunete: Acestea sunt disponibile in diverse variante, cu incarcare solara sau cu baterii si sunt o modalitate blanda, ecologica de a tine cartitele la distanta.
- Ulei de ricin: Uleiul de ricin diluat cu apa sau granulele de ricin actioneaza impotriva acestor mici inamici prin mirosul degajat. Practic, nu le face niciun rau fizic. Pentru un plus de utilitate, se poate folosi ingrasamant pe baza de ulei de ricin, care are o durata de cateva luni pana se descompune in sol.
- Ingrasamant pentru gazon cu efect anti-cartite: Mai nou producatorii au gasit ca o solutie impotriva cartitelor, folosirea unor ingrasaminte in compozitia carora se afla substante aromatice bogate in zeolit ce resping cartitele din gazon.
- Bucati de material imbibate in petrol: Acestea se introduc in galeriile cartitelor si le indeparteaza prin mirosul neprietenos. Pot fi considerate adevarate capcane cartite, fiind foarte eficiente.
- Naftalina, crengi de brad, flori de lavanda: Desi nu vede, cartita are un simt olfactiv foarte dezvoltat care o ajuta sa identifice hrana. Astfel, utilizarea unor substante sau plante cu mirosuri puternice, chiar greu de tolerat pentru aceasta, o vor face sa abandoneze perimetrul si sa mearga in alta parte in cautare de mancare.
- Granule anti cartite: folosirea de granule speciale parfumate formeaza o bariera olfactiva foarte deranjanta pentru cartite. Granulele anti cartite sunt inofensive pentru oameni si animale, nu dauneaza peluza, plantele, gradinile sau culturile dumneavoastra. Ideale si pentru vidre.
- Plantarea unor flori: Plantarea florilor precum laptele cucului sau floarea pastelui reprezinta o metoda destul de des intalnita in randul celor care se confrunta cu aceasta problema. Plantele, prin mirosul lor, au capacitatea de a alunga cartitele. Totusi, trebuie sa se foloseasca cu grija, deoarece laptele cucului (Euphorbia lathyris) este o planta toxica ce provoaca arsuri pe piele si trebuie manevrata cu grija, cu ajutorul manusilor de cauciuc.
- Gainatul de la gaini: Intr-o galeata se pune jumatate gainat si jumatate apa si se amesteca timp de cateva minute, apoi se toarna in galeriile formate de cartita.
- Plasarea unor capcane: Aceste capcane cartite pot fi confectionate sau se pot achizitiona de la magazinele de specialitate. Capcanele sunt de mai multe tipuri: capcana cu arc, tip cleste, tip tunel sau cu percutor. Capcanele se monteaza in tunelurile cele mai adanci, identificabile prin musuroaiele redeschise regulat. Atentie: Nu recomandam folosirea capcanelor deoarece cartitele pot fi ranite in timpul capturarii lor!
- Fumigena impotriva cartitelor: Fumigena actioneaza asupra cartitelor prin declansarea la contactul cu oxigenul a unui gaz si a unui fum inecacios de dioxid de sulf, si mai ales prin arderea sulfului de pe suportul de carton.
- Improvizatii zgomotoase: Pot fi de ajutor si diverse improvizatii, menite sa produca diverse sunete care sa sperie cartitele. Spre exemplu, o sticla (din sticla) se poate ingropa pe jumatate in pamant, pozitionata intr-un unghi inclinat, astfel incat in momentul in care bate vantul sa se produca un suierat. De asemenea, dintr-o sticla mare din plastic se poate confectiona un fel de morisca, care sa se puna pe un tarus de lemn. Sunetul moristii invartite de vant va speria musafirul nepoftit.
Cum putem elimina cartita din gradina?
Solutii pentru cartite: Magazinele de profil pun la dispozitie diferite solutii pentru indepartarea acestui daunator, care sunt sigure pentru plante, usor de intrebuintat si au un efect de lunga durata. Acestea sunt eficiente imediat, indiferent de temperatura.
Ce este o cartita?
» Cartita este unul dintre cele mai interesante animale. Numai in America exista in ziua de astazi peste 50 de specii de cartite. Cartitia traieste majoritatea timpului in pamant in intuneric complet.
» Cartita are o lungime de pana la 15cm, avand o blana moale, catifelata si o coada lunga de circa 3cm. Gatul ii lipseste iar urechile sunt niste mici gauri ascunse sub par. Ochii cartiteti se pot asemena cu 2 margele mici ascunse sub blana. De aici vine si expresia “Blind as a Mole” – “Orb ca o Cartita”, cu toate ca defapt cartita poate vedea, chiar daca nu prea bine.
» Daca dati drumul la o cartita intr-un camp proaspat sapat, acesta va lua imediat un “sondaj” de teren si in putin timp se va face nevazut in pamant. Cartita este cel mai bun excavator natural al lumii. Are labele frontale puternice, asemenatoare cu niste lopeti. Poate sapa o gaura si sa se ascunda in ea in mai putin de 1 minut. Peste noapte el poate sapa un tunel lung de aproximativ 65 de metri liniari.
» Cartitele traiesc de obicei in galerii create subteran, sub forma unor fortificatii. La suprafata pamantului sunt vizibile doar urmele acestora, la inceput cate un musuroi de cartita, ca mai apoi toata curtea sa fie plina de aceste musuroaie de cartita. Imediat sub acestea se regasesc galeriile subterane ce face legatura intre iesirile la suprafata. Acestea sunt legate prin pasaje verticale, astfel incat cartita sa se poata deplasa de jos in sus, astfel incat sa aiba mereu o iesire de scapare.
Cartita – distrugator de gradini si culturi
» La prima vedere, aceste animalute par complet inofensive, mai ales pentru iubitorii de hamsteri si rozatoare, dar cu toate acestea, atunci cand cartitele se hotarasc sa fie vecine cu voi, stricaciunile pe care vi le vor provoca in gradina si culturi sigur va vor face sa le urati.
Distrugerea solului si a culturilor
» Mancarea preferata a cartitelor sunt vietatile care traiesc sub pamant si in special ramele. Insa toate aceste vietati sunt necesare pentru buna stare a solului. De exemplu, ramele perforeaza solul si-l aereaza pana in cele mai adanci straturi ale solului. Fara acestea, solul nu ar mai fi oxigenat iar calitatea si fertilitatea acestuia ar fi deteriorate considerabil.
» Deasemenea, cartitele, in timp ce realizeaza galeriile necesare pentru bunul ei trai, afecteaza radacinile plantelor sadite in sol, reusind uneori sa compromita intreaga cultura in doar cateva zile, mai ales daca sunt mai multe.
Distrugerea gradinilor cu flori si a gazonului
» Cartitele nu dau 2 bani pe investitia realizata de voi intr-o gradina cu gazon si flori. Daca nu sunteti atenti si nu reactionati la timp, s-ar putea ca gazonul vostru, in care ati investit bani si timp, sa devina un “cimitir” plin de musuroaie de pamant.
Cum scap de cartita?
» Pentru a scapa de cartite trebuie sa fii rabdator si perseverent, mai ales in cazul in care cartitele deja iti dau ocoale. Invazia cartitelor se face destul de repede, deobicei “seful” familiei de cartite sapa prima galerie in pamant, verifica starea si calitatea solului, disponibilitatea alimentatiei, si daca toate acestea sunt optime pentru ele, imediat isi va aduce intreaga familie in “noua locuinta”. Deci “lupta” impotriva cartitelor trebuie sa inceapa cat mai curand posibil.
» Ca o concluzie, cand vedeti in curtea voastra o serie de musuroaie de pamant, sau denivelari, care au aparut peste noapte, atunci puteti fi siguri ca aveti o cartita care va excaveaza gratuit curtea. Cu cat veti lua actiuni de alungare asupra ei mai repede, cu atat daunele produse vor fi mai mici, sau, daca sunteti o persoana rabdatoare puteti astepta sa plece singurica sau sa moara natural, traiesc deobicei in jur de 3 ani. 🙂
Important! Va recomandam sa nu folositi nici o solutie de eradicare – omorare a cartitelor, deoarece acestea au un rol foarte important in ecosistemul din zona in care traiti. Incercati pe cat posibil doar sa le alungati daca acestea va produc daune culturilor si gradinilor.
Nu omorati niste animalute care defapt doar cauta mancare pentru a supravietui!
» Mult succes in lupta voastra cu cartitele si asteptam idei si solutii care au dat rezultat in situatiile voastre!
Sursa foto: Pinterest
Pamantul ” excavat” de acest animalut nevazut este cel mai ecologic. In schimb ” coropisnita”, care se mai plimba printre noi este cea mai periculoasa pentru toate plantele fragede in faza de rasaduri, rasarite( porumb, fasole,) dar si pentru rosii, castraveti, varza, etc.)!
Cele mai eficace sunt granulele anti cartite! Am folosit aproape toate procedeele insa granulele au avut efect minunat. Trebuie doar plasate ca o bariera in jurul proprietatii dar atentie sa nu prindere cartitele in interior!
Eu am scapat de cartite cu capcane asemanatoare Mole si vole care le aveti voi aici,ale mele se chemau Sol 3 luate de pe net de la Timisoara.Daca stii sa le folosesti adica sa le amplasezi pe directia galeriilor le prinzi fara probleme.Am prins anul trecut 13 bucati si mai inainte in 2016 8 bucati si am scapat de ele.Toti vecinii i-mi multumesc ca le-am starpit cartitele.
Am reușit să scap de cartite plasând în fiecare mușuroi excremente de câine și granule anti cartita (de la farmacie veterinară).
În urmă cu 10 ani am avut în grădina de lângă casă foarte multe cârtițe și vecinii la fel. Am semănat o floare verde cu dungi albe pe frunze,cam de 50cm. înălțime și au dispărut cârtițele de atunci și de la vecini. Nu le otrăviți, nu ultrasunete Dumnezeu a dat soluții naturale pentru problemele
Cum se numește floarea aceea? Puneți o fotografie cu ea.
Nu știu momentan și nici poze nu am. Dar o să întreb de o rudă care știe și o să vă scriu. Eu le zic de,, gheață,, alții,,anticârtiță,, ,cresc și se dezvoltă în partea a doua a verii
Sa nu fie cumva ricin.
Am această plantă dar după câțiva ani cartita nu se mai îndepărtează de ea, probabil constată că nu – i periculoasă .
Teodor Veturia A început să crească are doi centimetri dar până își face frunzele cu dungi durează
La mine au răsărit acum au cam 5 cm. Dacă vreți vă trimit pentru răsad. Noi le lăsăm să se coace sămânța și se scutură singure. Repet nu mai sunt cârtițe nici la veciniide lângă mine.
Bună! îmi puteți da și mie câteva semințe cu frunze dungi?
Unui prieten i-a făcut gazonul franjuri!
Mulțumesc! tel: 0749881414
Mare pacat sa omorâti o fiinta lasata De Dumnezeu ,CE deranj face ,nivelati musuroiele,este asa greu?Trebuie sa coabitam cu totii intr-o armonie,este in echilibru în univers care trebuie pastrat!
Daca cititi articolul veti vedea ca nimeni nu incurajeaza eradicarea acestei fiinte…doar se cauta solutii de a o indeparta de anumite culturi unde cartitele pot provoca daune considerabile…
Doamna Elena cred ca stați la bloc de gândiți așa!! Daca aveți o grădină în care ați investit mulți bani si multă muncă și nu reușiți să recoltati nimic ati comenta altfel !!
Bun răspuns. Ar trebui să le ia și pe ale vecinilor să le crească în casă știind că transmit turbarea mortală 100%. Așa se învață minte să nu mai mănînce … Viața e lupta pentru supraviețuire. Altfel și hoții trebuie ocrotiți, în definitiv nu iau decît ce le trebuie… Lume nebună…
Poti coabita cu:Gandaci de bucatarie,soareci,sobolani…..????
Nu mai omorati nici gandacii de bucatarie traiti cu ei
Nu cumva ar trebui protejați și șerpii, fiindcă, și pe ei i-a lăsat d-zeu!
Strica rau gradina. Si sunt f greu de prins. Ptr cei de la blic, luatii acasa si faceti fermă.
Dna Elena aveți perfectă dreptate,dar atunci cand cartita în fuga ei după insecte iti distruge plante,vie de soi,puieți de pomi tineri etc. ìți vine să o alungi!
Sigur că nimeni nu o vrea în grădină! Mie mi-a distrus foarte multe flori rare! Şi șiruri de castraveți de la un capăt la altul.
Noi udăm plantele,insectele vin la umiditate și cârtițele la vânătoare după râme etc!
În comerț sunt tot felul de mijloace inclusiv capcane pentru cârtițele, dar majoritatea sunt simple amăgiri și pierdere de bani. Ea mai simplă metodă este coceanul de la ştiuletele de porumb îmbibat în motorină !
În România toate gîngăniile, Paraziții, infractorii, tot ce distrug orice, sunt protejați de lege, numai omul de rând este pedepsit
Lume proasta si needucata ,care nu accepta ca Dumnezeu ne-a lasat sa coabitam pe toti pe acest pamânt,Ca este loc absolut pentru toatā creatia Lui.Egoismul si rautatea domina prioritar,oamenii,ASA Ca este trist CE se întâmpla cu noi!
Poți sa le iei acasă
După o munca de câteva zile sa vezi ca e distrus Tot nu prea ești încântat sa le iubești. ..
Si daca distruge tot, ce mai mananci, cartile?
Fă un tratament cu aspirină E un bun antiinflamator, și scade și febra…
Nu ai auzit de invazia de lăcuste, ce au devastat ha cultivate, astfel provocând foamete precum seceta ! Dacă ai avea mai multe cunoștințe,sa nu fii deficitara in cunoștințe generale,nu ai avea ochelari de cal, sa știi doar de cuvântul Domnului, și nimic altceva.
Deschide-ți mintea !
Hahaha.După ce bag 20000 lei in gazon acum stau și m-a uit la el cum îl distruge o panarama de cârtița .Mai plătesc și rate la bănci pentru gazon.Ia le acasă Elena
Toti care vb de bine pe acesti diavoli stati la bloc
Nu este chiar asa, mie mi-a scos bulbii de la lalele si de la branduse,mi-a stricat straturile de ceapa si usturoi si multe alte stricaciuni.
Eu nu vreau sa le omor ci sa le gonesc din gradina mea,dar nu stiu cum…
Ady ,scuză-mă… unde le gonești ? la vecini ? Și de-acolo înapoi ? Nu vedeți că e propagandă de batjocură ? Cîrtița nu e decît o specie de șobolan. trebuie stîrpite. Folositoare sînt doar rîmele pe care ea le mănîncă. Ursu Panda e un drăgălaș dar dezfrunzește căntități enorme de copaci. Deci e un dăunător. În China îi stîrpesc. Natura e natură. N-ai ce-i; face ori noi ori dăunătorii
Strica rau ,scot bulbi afara .Iar unde e semanat e jale. Se muta cu sapatul in toata gradina. Daca astea nu sunt stricaciuni atunci cum sa le spui?
Mi-au distrus jumatate din gradina,4 vite de vie deosebite(care m-au costat jumatate din pensia mea ),razoarele de rosii sunt terminate…sa fiu cinstita,preferam sa mancam noi rosiile decat sa le mamance cartitele
Scăpăm pe dracu de bestiile astea, sunt unul din cele mai inteligente animale, sunt foarte greu de prins
Este cel mai mare inamic al daunatorilor , lasati-le in pace , ele nu distrug culturile
Sper ca glumești !
M-am amuzat copios,sânteți haioși dar rău de tot.Da cârtițele dragele de ele sânt f bune în grădina vecinului ,dar nu la mine.Acum să vă spun pățania mea cu ele.Erau în grădina din spatele casei părintești,de acolo au ajuns la mine în curte,am pus sulf,motorină,granule de sodă caustică,sticlă pisată,otravă de șobolani,aparate de care spuneți,patru la număr,așa a ajuns vecina mea să vrea și ea patru,doar că era o familie de cârtițe,doar că eu nu le știam traseul.Inventivă fiind la ce credeți că am recurs ? nu ve-ți ghici,vă vând eu pontul.Iau furtunul cu apă îl introduc în gaura drăguței cârtițe,las apa să curgă moderat 24 de ore,rezultatul : am scăpat de cârtițe și de o anexă a casei,pt că tunelurile treceau pe sub zidurile anexei,în trei săptămâni zidurile au luat-o la plimbare,anexa era din bca,deci jos ziduri și refacem construcția,credeți că am avut curaj să -i spun soțului ce am făcut,am tăcut mâlc și mă minunam de la ce o fi pornit totul.
Aveți grijă nu faceți ca mine !!!
Urata, experienta !
Pagubeele suportate datorita unei familii de cratițesa scăpați de ea, au fost însutite fata de cele ce le-ar fi făcut ele….
Va compatesc, sincer !
Plantați planta numita laptele Cucului eu am scăpat de cărți.
Cartita se hrănește cu insecte dar ruda sa orbitele se hrănește cu rădăcinoase. Îi place usturoiul, cartoful, păstarnacul ,bulbi de lalele, etc
Eu asa a.m scapat de cartita: am scormonit cu ma na in cel mai proaspat musu noi am gasit gaura siam introdus un cicolau( cocian) de porumb dat pri n motorina si a.m acoperit groapa O sa mai i ncerce in alte locuri mai departe dar tot asa se fa ce mai ales dimi neata asa in 3-4 ture ai scapat pleaca la vecini
Eu am scapat de cartite care imi umpluse gradina de musuroae cu motorina am imbibat cate un cocean de porumb cu motorina si am bagat in fiecare musuroi si au plecat nu lea placut mirosul de motorina .
CUM SCAP DE MELCII FARA COCHILIE, MA DISPERA VAROG DACA ESTE POSIBIL. MULTUMESC !
Cu zaț de la cafea
Ma numar printre cei care suferă daune provocate de cârtita
Zeci,sute de bulbi de lalele mi-au distrus drăguțele de cârtițe, chiar cu aparat de ultrasunete instalat! Am încercat si cu batoane de sulf, dar zadarnic, probabil iubesc grădinuța mea de flori.
Zeci,sute de bulbi de lalele mi-au distrus drăguțele de cârtițe, chiar cu aparat de ultrasunete instalat! Am încercat si cu batoane de sulf, dar zadarnic, probabil iubesc grădinuța mea de flori.
Pulverizeaza sprei in gaura din musuroi. Repeti daca e nevoie, nu ii plac mirosurile tari
Nu omorati cartitele! Gasiti solutii eficiente de alungare. Una dintre ele este sa o trimiteti prin orice metoda (numai sa sa fie ortodoxa) la vecini, iar vecinul sa faca la fel. Asa s-a rezolvat problema cartitei si toata lumea va fi fericita, in special cartita.
Cirtita mea mincat toti bulbi de flori este cel mai stricacios animal si ceapa mea stricato asa daca ai un astfel de musafir ne dorit ea o sticla alba si aseazo in gaura unde afacut musuroiu dar no astupi si ea numai vine asa am dasit pe net. Asa am facut si namai venit spor la treba
Doamne – Dumnezeule !!! Ma dor ochii de ce cuvinte pot citi pe aceste forumuri !
Luati fratilor o carte de gramatica inainte de a scrie ce si cum va trece prin cap !
Rusine, mare rusine sa nu stii limba materna….
Intre semnele de exclamatie si cuvinte, nu se lasa spatiu niciodata! Asa ca…mai invata tu limba romana!
MAI INVATA TU LIMBA ROMANA !
INAINTEA SEMNELOR DE EXCLAMATIE SI INTEROGARE SE LASA SPATIU !!!
DOAR DE LA AMERICANI AI INVATAT PORCARIILE ASTEA
Sa înțelegem căci atunci când scrii pe hârtie de mana, dezlegat scrii cuvintele între ele, iar semnele de punctuație, legat de ultimul cuvânt….. Arata – mi cum pui legat de ultimul cuvânt, nu semnul exclamării, nu al întrebării nici virgule dar cum pui la sfârșitul propoziției legat de ultimul cuvânt, PUNCTUL (.) !
Eu am scăpat de ele cu rahat de câine și granulele din poză băgate în galerii.
Cartitele fac distrugeri insemnate si sant f greu de combatut Cateva sfaturi ,;ele sant sctive in zori Au mai multe galerii de refugiu simt cu precizie pasii nostri si alte zgomote din mediu In liniste deplina li se urmareste activitatea in zori dupa musuroaele pe care le scot Simtind ca ceva nu e in regula se refugiaza inapoi Li se tae calea de refugiu cu o cazma,sant scoase afara,capturate si relocate La mine a dat rezultate ani la rand
Cu ce va deranjeaza??? Nivelati terenul…Daca v- ar darama cineva casa ,si v- ar si omora ????? Cartita afaneaza terenul,si nici nu traieste unde sunt chimicale!!!
Dacă o prind o cartita o mănânc cu fulgi cu tot.
cu păr ,că n-are fulgi:-):-):-)
Cine ma despagubeste pentru daunele provocate de cartita, a intrat în cultura de căpșuni si mi-a facut praf acolo
Cartita ii place solurile fertile insorite si fara exces de apa este utila prin drenurile pe care le sapa se scapa cu usurinta de ea daca in perioadele de vara nu se iriga o perioada de timp terenul respectiv s au se monteaza lampi solare cu ultrasunete mai exista o planta care seamana cu leandru se pune pe teren si cartitele evitasolurile respective
un dispozitiv solar cu ultrasunete se presupune ca este pt 65mp, am pus 3 dispozitive pe o bucata de teren de 200mp, au facut musuroiul fix langa lampa, ( nu functioneaza).
De data asta am bagat fumigene pe galerie, am pus un gel anticartite si carbit pe care l-am udat,astept sa vad rezultatul.
Dar bunu dumnezeu nea pus deasupra animalelor ce ar fi daca fi forte multi caini ,foarte multe pisici ,soareci sobolani,lacuste ,tantari erc,etc ca toate au viata,ba chiar avem obligatia sa ne gospodarim sa ne organizam ,noi suntem stapani animalelor nu animalele sa ne stapaneasca.
Chiar le urasc
Sapa cel mai bun leac si sigur impotrica cartitelor
De ce sa scapam de ele , pentru ca fac numai bine …
Nu vă mai supărați și jigniți, puneți în una din găuri o sticlă de sticlă cu gâtul în jos , să nu fie astupată cu pământ.Prin galeriile săpate se formează curent de aer care face ca sticla să fluiere,zgomot care deranjează cârtița .Eu am probat ,au dispărut …..
De dragul unor orătănii care sunt protejate sau nu dar distrug in totalitate culturile atunci nu mai plantam nimic și o să mincam cirtite sau pardon căci sunt protejate
Sa protejam cârtița, câinii vagabonzi dar sa ucidem mieii,iezii, vitele ce sunt necesare consumului populației. Ei,așa e corect? Nu toate sunt egale in fata lui Dumnezeu ?
Chiar asa, felicitari pentru replica!
EU IUBESC LALELELE SI AM DISTRUS PENSIOARA PE ELE CARTITELE MI_AU FACUT PRAF LALELE ,COPACI TRANDAFIRI.NU MANANCA GLADIOLE. DAR IN GRADINA AM MULTI SERPI .TRECE UN PARIU PE LA MINE SI CRED CA_I ADUCE DIN PADURE.MACAR SA MAI SCAP DE SERPI.
Dupa ce isi fac treaba pleaca singure. Nu le mai distrugeti, sunt foarte utile pamantului.
Dupa ce distruge in totalitate gradina , pleaca la vecini sa-si continue munca !!
Este un animal folositor. Să-l alungăm, da ucide, nu. Ce face ea cu o anumită insectă care ne retează răsadul , spuneți dvs. care … În cărțile din perioada interbelică, erau sfaturi pentru agricultori, de a aduce cârtiță în grădină, să distrugă dăunătorii, apoi prinsă și dusă în altă parte …Eram atunci grânarul Europei, agricultură cu caii și boii …
Pământul excava e minunat pentru fori,răsad nu-l aruncați.
Cea mai eficienta metoda este sa bagi carbid in galeria de sub musuroi si 2 linguri de apa si sa astupi la loc cu pamant. Mirosul le face sa plece.
Am mai amintit odata,cineva a si dat foc la gazele de carbid(acetilena) si i-a sarit cotetul de gaini in aier!!!
Da cu carbid,așa am procedat cu succes pe un teren de fotbal,dar unde mai găsești? Târnăveni mai fabrica?
Ionele mie mia facut zarzavat gradina .De 10 ani nu mai pun cartofi ,pastarnac,morcovi etc.
Îmi dați și mie câteva ca eu nu am deloc
Dati-mi adresa si va promit ca in luna mai, va trimit cateva exemplare de care veti fi mandru .
Aveti si gestante ?)))
Vino la mine grădina e plină de așa ceva
Daca ar sapa pe deasupra, nu m-ar deranja, dar asa, am gradina plina de musuroaie!
Ce bine ar fi sa sape pe deasupra si la rand :)))
Cei ce stau la bloc normal ca nu-i deranjeaza cartitele si li se mai par si dragute. Sa vezi ce dragute sunt cant iti cara toate radacinoasele si lasa doar transee…!
În fiecare dimineață,mă duc în grădină și fac adunare cu ele. Le indic la ce vecini să sape. Împușc doi iepuri dintr-un foc
Am înțeles că BIBILICILE alungă cartitele si tot ce trăiește în pământ. Nu suportă zgomotul produs de ele,apucați-vă de crescut bibilici si scapati de cartite în schimb consumati o carne foarte bună
Eu am scapat de ele …de cand s-a mutat soacra-mea cu noi . Mi-au lasat si un mesaj de imbarbatare cand au plecat . Pacat . Era asa de liniste …
Un sfat simplu și eficient și sigur ca să numai facă ravagii în gradina ta este sa vinzi terenul la vecinul.
Le urasc ,,,,cartitele deranjeaza tot in gradina ,,,,radacini si radacinoase ,, ,
O pisica buna isi face treaba impotrica cartitelor, A mea a starpit tot in gradina, acum lucreaza si in beneficiul vecinilor…..
Cele mai eficace sunt granulele anti cartite! Am folosit aproape toate procedeele insa granulele au avut efect minunat. Trebuie doar plasate ca o bariera in jurul proprietatii dar atentie sa nu prindeti cartitele in interiorul acestei bariere! Granulele nu le omoara ci numai le face sa stea departe de proprietatea ta.
Totusi cartitele sunt tare dragute!
Foarte greu să le scoți dintr o zonă care te afectează
Am citit că o simplă prezență a unei pisici harnice rezolvă problema !
CU o pisică harnică ca mea
Taiati o sticla de bere si bagati in gaura de cartita
Da, puneti anunt cu ele pe OLX 😊 poate se gaseste cineva sa le ia
Gaze de eșapament de la un utilaj, preferabil în 2T
Din experienta, cartita, in drumul ei, deranjeaza radacini de plante. Care putin mor. Cainii si pisicile ne-au adus n cartite, niciun orbete.
Cârtița NU are regim vegetarian de hrană. Ea se hrănește numai cu hrană animală (viermi și alte mici nevertebrate din pământ), deci nu are cum să facă rău rădăcinilor plantelor. Orbetele în schimb, atacă rădăcinile. Însă trebuie să facem deosebirea dintre cârtiță (care nu este dăunătoare plantelor) și orbete (care este dăunător).
Azi am incercat cu sulf, de ala ce se baga la butoaie, inainte puneam o bucatzica de material textil cu motorina, naftalina,in vizuina, dar tot a facut sapaturi noi, si cu sapa e ok, dar asta e invatat noaptea sapa..
Produc cel mult daune estetice dar in acelasi timp contribuie si la irigare si afânare…
Bare metalice infipte in pamant asa ca la un metru lungime , si puse cutii de bere , alea metalice in capatul lor. Sau pet-uri fără fund, gen clopot. La mine a funcționat.
Am auzit ca exista o planta daca o plantezi prin grădina scapi de cartita! Euphorbia lathyris – anti cartita, anticartita, GARANTAT 100%, TESTAT. PLANTA CONTRA cârtiței
Aici e vb de orbete,Multă lume face confuzie și dau vina pe cartita,orbetele distruge tot din gradina
Cel mai eficient este harletul,stati la panda cand este la inceput de musuroire si inplintati harletul cu forta putin horizontal,si o sa aveti rezultate 100/100.
Este cartita electronist,o noua specie. In cateva zile va fura si diodele din jucarie.
Am prins o cartita care tocmai scotea pamant in musuroi.Cand am infipt cazmaua a avut tunelul in sens opus si a fugit. Am pus repede o sticla de0,.5Lcu apa si carbit in gaura, cand am cautat dupa o ora era astupata gura sticlei si pamantul bine batut . Sant disperat
Incercati batoane cu sulf. Fug și șoareci și șobolanii și cârtițele.
La mine le scot pisicile,aproape zilnic găsesc in curte câte o cârtiță!
Salut, pot sa împrumut și eu o pisica care scoate cârtițele? Plătesc chirie. Dacă sunteți de acord dați -mi un semn va rog. Multumesc
Ieri pe la amiaza , cand era soarele mai tare , atunci a inceput sa sape . I-am infipt tarusul chiar in gaura pe unde scotea si l-am activat pe sunet si vibratie . A mers non-stop , in aceasta dimineata am facut pozele 🙂 . o fi o cartita si surda , nu numai oarba :).
Phostixin sau agroxin. Știu. Se găsește greu. Cine are un prieten pe la vreun siloz sau o bază de depozitat cereale . O pastilă în gaură și gata.
Am incercat toate metodele recomandate, fara succes. Anul asta, dupa ce am sapat si distrus galeriile, au mai aparut 3 musuroaie si atat. Cred ca le-a gonit cainele care a tot sapat gropi pe unde simtea miscare sau poate pisica (nu stiu sigur ca n-am vazut niciun “trofeu”)
Am vazut la cineva o pisica afurisita, avea dexteritate de a le extrage de pe unde sapau.
Procurati asa o pisica si le va imputina.
Foarte interesant articolul. Se vede, inca o data, ca fiecare vietuitoare are rolul ei benefic in natura. Nu m-am lamurit inca daca omul are asa ceva…
Ingroapă pe jumătate sticle fără dop în mușuroi. Vântul creează un zgomot pe care cârtițele nu-l suportă și se mută în altă parte.
Care disparitie.cele mai rele animale posibile.toate gradinile sant pline .si distrug tot.de la flori pana si pomii par de trei metri.cires.a mancat radacinile pana s a uscat.nu le gasesc leacul.am pus pastile.pernute.boabe otravitoare .pana si cu gaz de butelie.am bagat an gropi.nimic.de ar fi o minune sa scapam de ele.atunci de ce mai muncim si investim an gradini.sa se duca la cine le au parloaga.
acum am cumparat.un tub de pastile si o cutie care are carbit.pun.trei patru bucati an groapa si pic putina apa pe ele si astup.emana un miros urat si le mai goneste macar.nu mai cara c a anul trecut.toata ceapa si cartofii.
Eu cred ca cartitele ar trebui educate sa nufaca pagube si sa respecte munca oamenilor
E frumos și bine sa pui lavanda de jur împrejur dar cazul meu în jurul casei am 5000 mai cu vie livada de 4 ani vreo 40 de pomi doua solarii iar în livada lucerna .Cum sa poți sa suporți asemenea animal care am fost nevoiți sa înlocuim pomii ca a ros rădăcinile lucerna a terminator nu spun solar ceapa cartofi.Numak zic munca cât cheltuiala pentru ca tot ce tine de gradina trebuie sa cumperi.E ușor sa ne dam cu părerea dacă stăm la apartament dar cei ce muncesc pe suprafețe mari nu cred ca mai tine cont ca e frumoasa și mica .Cat e de mica atât de multe rele face.Si pana la urma fiecare face ce simte.
Prietena mea are levanda în grădină de jur împrejur (este şi alergică),a încercat şi ultra sunete şi plante speciale de care nu poate scăpa.
NU AU NICI UN EFECT.
Ținând cont că este operată de două ori de hernie de disc,dacă le prinde nu le dau multe şanse.
Cartitele strica doar in locul in care iese si se formeaza musuroiul. In rest ea e animal carnivor. Manaca viermi larve coropisnite rame asa ca nu vad sa fie asa daunatoare. Eu le las in voia lor. Dar ce am innebunit sa stau cu sapa dupa ele prin gradina sa le pandesc? Dar ce alta treaba nu am? Mie imi plac au o blanita asa lucioasa.
Cirtitele maninca doar insecte, larve.Altceva taie radacinile si maninca tuberculii.
Cartita este un animal dragut. Creatie a lui Dumnezeu. Daca, supara in culturi, este un rost in toate.
Poate, oamenii au invadat zonele lor.
Ne putem tolera inca toti pe aceasta planeta.
Pentru cartite ingropati stile de 750ml pana la jumatate din 5 in 5 m .Cand adie sau bate vantul zgomotul care se produce in sticla deranjeza fff tare cartitele.
Mi se pare de toata jena. Am ajuns in 2017 si unii oameni considera ca sunt stapanii absoluti ai naturii. In fine, Cartita este un animal protejat prin lege – CARNIVOR!!!! Orbetele * o ruda asemanatoare – este ierbivor si se hraneste cu radacini si alte vegetale. Nu ii mai confundati si opriti-va odata din primitivismul asta!
Oameni buni! Cârtița este omnivor! Gândaci , larve da. Numai nu cartofi și ceapă.
Inteleg ca nu e unul dintre animalele noastre preferate si ca mai fac pagube, dar nu putem distruge noi o specie doar pentru ca ne-au mancat cartofii sau ceapa ( care probabil nici nu ar fi trebuit sa fie acolo).Daca dispare o intreaga specie dintr-o anumita zona ( chiar si un sat) si sa luam exemplul cartitei, care probabil se hraneste cu ceva larva de insecta ( care poate face mai mult rau gradinii) si pentru ca larva nu mai are pradatori se va inmulti prea mult si se va produce un dezechilibru in lantul in care este inclusa cartita. Si acum sa privim din punctul de vedere al pradatorilor cartitei. Probabil ca este vreun pradator care mananca exclusiv cartite….si acesta in timp va disparea…. si animalul care se hranea exclusiv cu acest pradator ….si acela va suferii aceeasi soarta. Si de ce mananca cartita ceva ce nu ii este in meniu? Probabil pentru ca s-au pus prea multe insecticide si s–a distrus sursa ei de hrana…. de aceea e pe cale de disparitie!
Cartita strica prin musuroaiele pe care le face,mi-e o cartita s-a ,, jucat” asa in primavara asta de am zis ca imi scoate tot morcovul,patrunjelul si legumele care le semanasem.In fiecare zi o multime de musuroaie noi,pana a dat D-zeu si a plecat la vecin in sfecla,omul suparat ca-i scotea sfecla afara a pandit-o mai multe zile pana a prins-o,asa am scapat de ea,mi-era frica ca vine inapoi si-mi face stricaciuni.
Orbetele mananca bulbi. Cartita mananca viermi larve rame coropisnite
Ca hrană cârtița folosește gândaci, viermi, larve subterane. Doar că dacă întâlnește un obstacol în săpatul ei, îl elimină, nu-l înconjoară.
Unde o alungi,in gradina la altul?acolo nu face strica iuni?Va dau un exemplu:in primavara asta la vecinul meu o cartita i-a stricat toata sfecla,i-a facut musuroaie unul langa altul,aproape toata sfecla i-a dat-o afara.
Da eu inteleg f. bine ca sint pe cale de disparitie dar pe unde sint aduc pagube strica lanuri de cartofi,ceapa si altele
Eu imi amintesc de vremuri de demult apuse…eram copil si, o cartita a facut ce stie ea mai bine printre legumele din gradina….Era asa necajita mama si tata…Dar ,cum sa o omori ??? spunea tata ??? Stiti ce a facut ?? A capturat-o intr-o galeata cu pamant, a acoperit-o sa nu o supere lumina soarelui si a eliberat-o intr-o groapa facuta tot de el-tata– in alta parte a gradinii unde nu
avea ce strica….
Ignoranta e o vina! Cand e strigata in gura mare,e un pacat!Luati o carte de clasa primara si vedeti beneficiile cartitelor!Ma crucesc ce citesc pe aici!Avem pretentii de gradinari dar nu cunoastem importanta unui animalut care afaneaza pamantul
Daca cirtitele sunt pe cale de disparitie ? Eu nu pling daca nu o sa mai fie.si nu cunsc pe cineva sa le vrea pt ca nu ne sunt de folos .din potriva,ne fac rau .Asa ca,poate sa dispara din partea mea
Acolo unde traiesc cartite, pamantul este inca sanatos!
N.are treaba cartita cu lavanda!:-):-)Lavanda indeparteaza dar nu in totalitate,muste,tantari,vietati mici zburatoare!Ptr cartite incercati aparatul cu ultrasunete de la Delimano!Eu am de 2 ani si nu avem soareci,cartite,,nimic nimic !
Lavanda, in functie de tipul ei, se plateaza la distanta de 30-70 cm. Radacinile nu sunt tocmai agreeate de cartite si de aceea spuneam ca e bine de facut perimetru. Bineinteles, daca erau deja acolo cand ati pus lavanda, clar vor ramane acolo ca sunt ingradite, practic.
Eu am gradina plina de tufe de lavanda, dar si de mushuroaie de cartite ! Asa ca nu prea merge!
Sincer nu stiu legal, dar situatia pe care eu am vazut-o pe teren este total diferita cu cea de disparitie,an de an vad din ce in ce mai multe si in mai multe locuri. fac zilnic 23 de km pana la servici si an de an au aparut si in alte locuri decat cele pe care le stiam,si chiar foarte multe. Multumesc ca nu am aceasta problema acasa la mine,si daca ar aparea,nu as sta la discutie. sunt animale distrugatoare si nu aduc nimic bun naturi,locurilor in care traiesc. credeti-ma chiar respect natura,dar pana la un moment dat.
Soțul meu a cumpărat de pe emag un dispozitiv care din cinci în cinci minute bâzâie. Cu el am scăpat de cartite.
Am un motănel , Tarzanel , le prinde pe toate si le aduce pe scări , in fața casei . In rest, nimic nu a funcționat
Tăiati mărunt virfuri de coceni de porumb si imbibatii in motorină apoi desfaceti o fiola de Reldan care pute ingrozitor si turnati peste coceni.Acolo unde apar musuroaie proaspete cautati gaura loe si puneti cam o lingura din amestec apoi astupati si calcati pamintul si fug de rup pămintul.Reteta o stiu de la emisiunea profesorului Ghibu: Ce vor plantele.
Si eu am aceeasi problema cu cartitele…
Eu am plantat busuioc. Sunt 3 saptamani si vad ca nu mai sapa.
Cu motorină căutați unde are gaură şi puneți cârpe cu motorină nu le place mirosul şi nu mai vin
Dimineața înainte de a răsări soarele ele scot pământ urmărește cu o cazma lași să scoată o dată și cînd scoate adoua oară sapi numai sa nu faci zgomot înainte
Am investit in tot ce se poate pt a scapa de cartite o suma destul de impresionanta dar, ele ridicau si taiau gazonul ( avem rulouri de gazon) in toate directiile! Credeti ma cu MOTORINA am scapat de ele! Incercati si mai vb !
Cautati gaura in musuroi si turnati cam un sfert de kg si apoi acoperiti cu pamant! Repetati in toate musuroaiele!Mirosul se v a simti in toate galeriile si ele nu mai pot gasi mancare si vor pleca! Sincer va spun ca l a noi facusera dezastru si de disperare am turnat pe langa tot gardul motorina , o suprafata de 2500 metri si SLAVA DOMNULUI am scapat de ele !
Sa va cumparati pastile Delicia, sunt de efect dar si cam scumpe. Puteti folosi si pastile de naftalina sau cautati pe net repelent pentru cartite.Am avut si noi,au mai disparut dar nu de tot
Cel mai eficient este pînda și cînd mușuroiul e suficient de mare, înfigi hîrlețul adînc și… scoți mușuroiul cu cîrtiță cu tot.., eu am prins ieri una cît palma… Să nu ai la tine telefon celular că simt și nu mai sapă.. Vă spun din experiență.. Eu duc o luptă de cel puțin 4 ani și prind pe an 5 sau 6 și mă întreb de unde apar atîtea.
Simplu.tai un pet,ia partea cu dopul si pui jumatatea taiata cu gura petului in sus,fara dop,in movila de pamant proaspat sapat.orice adiere de vant produce vibratii care inebunesc cartitele.simplu si eficient,cost 0.metoda verificata.le fugareste la sute de metrii de acel loc.cu placere.
Eu sunt chiar mulțumit de cartite, mă gândeam să sap o mica canalizare , dar au făcut ele treabă. Am conectat țeavă la cea mai apropiata gaură, de două luni mă folosesc fără să am probleme și au fost deja tone de apă
Eu am folosit si fumigene dar n-a dat randament.cursa de cartite e cea mai sigura
Fosminii se pune pastila in mosoroiul proaspat facut si o sa fiti multumita de efectul pe care il au
Căutați pe net”curse pentru cartite” si cumpărați.Eu asa am scapat de ele
Curățați mușuroiul până la galerie, băgați o sticla de bere goală cu gâtul în sus apoi înveliți-o cu pământ lăsând gura sticlei afară, 3-5 cm. Intră lumina și acționează că un difuzor, toate sunetele de afară se propagă în galerie, ceea ce cârtiței nu îi place
Apa cu var turnata in galerii la mine a functionat
Boia iute uscată,clor,mucuri de țigară,gaz lacrimogen. Una din ele se pune în gaura cârtiței.Tot după net știu.
Noi de ani de zile ne chinuiam cu ele! Sincer ….. am luat doua canistre cu motorina si am turnat o jos pe margine , imprejurul gardului! Si cautati gaura musuroiului si turnati si acolo , apoi astupati cu pamant! Toate aparatele si otrava pusa nu a mers! Acum le am venit de hac! 😀SPOR!
Un caine soricar este foarte eficient
Capcanele pentru cartite sunt cele mai eficiente. mai ales cele cu actionare mecanica. Le gasiti la comanda pe internet
Eu am un aparat cu sunete anti cartite. Functioneaza pe baterie. L-am luat de pe Emag, probabil se gaseste la orice magazin de constructii si pe net.Mi-a perforat toata gradina nastrusnica aia, dar dupa ce am pus aparatul a plecat
Este aparat solar anticartite la praktiker
Cei de la deratizare au niste pernute foarte eficiente pt soareci,la servici am aruncat cateva si am scapat si de caini.
Pisica nu ajuta. Am si pisica si cartite. Carbit in gaura si toarna apa cu furtunu
Iei o sapa mergi in gradina si astepti apusul.. ca atunci incep cartitele sa sape. Si cand vezi ca sapa o scoti cu sapa .
Da sunt niste vibratoare cu baterie care se infipta in pamint de la magazinele de gradinarit. eu am pus vreo 3 in gradina si nu mai scoate acuma..sa fie cirtetele poloneze mai fricoase ca cele din Romania
Eu am plin de mușuroaie printre pomi, am pus după-amiază furtunul cu apa în ultimă groapa la care am văzut activitate, am uitat robinetul deschis peste noapte și dimineața nici macar o băltuță, cred că a săpat până în China.
PET-uri taiate si facute aripioare si puse intr-un fier-beton de 6-8 mm, vezi pe youtube. In toamna m-au disperat. Cate 5-6 musunoaie in fiecare dimineata. Acum nu mai am.Adevarul e ca am si doi catei care umbla prin curte
Vibratia.Rustic si la indemana: un bat flexibil infipt in musuroi si la capatul de afara un flacon gol, care va vibra prin lovirea batului cand bate vantul.
Se mai poate pune ìn loc de carbit pastile pt fasole au gaze si le omoarà se pune cáte o pastilá ìn musuroiul proaspàt facut ìn gaura practic si se astupà deasupra cu o frunzà si pàmànt
Am cautat toată primăvara carbid și nu am găsit decât la butoi de 20 kg.! Eu am desfăcut mușuroaiele, pus benzina cam 350 ml în fiecare și cu o torță lungă am dat foc simultan la fiecare gaura. După 10 15 min se formează gaze pe galerii, se stinge unele flăcări la mușuroaiele și începe bombardamentul! E spectacolul.
ce spectacol frate… al treilea razbel mondial; cartitza este inamicul suprem; bubuiala la greu; marele comandant de osti a repurtat o victorie demna de cartile de istorie; vezi ca niste paraziti nenorociti, din aia care-ti pun PROPRIA viata in pericol, traiesc in matzu’ gros; baga la greu tortze si benzina si asteapta-te la ultima victorie – intzeleptzii din trecut aveau dreptate: singurul dusman esti tu insutzi!
Mie mi-a ciuruit efectiv gradina. Cum o fac sa plece? Nu vreau sa o omor. Pe langa faptul ca e ilegal, nu vreau sa moara. Dar si de iarba mea imi e mila
Ingroapa sticle de sticla aproape la nivel cu pamintu goale fara dop astea fluera la vint si le supara. Sau bagati crengi de trandafir in gauri si astupatile.
Turnati benzina si astupati gaura.nu dati foc
Plantati Ricin Anti Cartita
Sint niste fumigene anticartite care se introduc in gaura sapata proaspat si se da foc dupa care se acopera cu pamint
Cartitele isi sapa galeriile la mai bine de un metru adancime, fac iesiri la suprafata doar pentru ventilatie. Si-s carnivore, adica daca mai strica cate-o radacina de pom e din intamplare, ca le sta in drum la sapat galerii, da’ ele mananca viermi, coropisnite, rame si tot felul de gandaci care incearca sa ierneze in sol, nu plante.
Exclusiv ierbivor, in schimb, e orbetele/catelul pamantului. Ala si sapa la adancime mult mai mica, si e ruda cu sobolanul, asa ca se si inmulteste rapid. De-aia, io cre’ ca e probabil ca ceea ce le da bataie de cap multora sa nu fie cartita, ci orbetele. Ce functioneaza la cartita nu functioneaza la fel de bine la orbete.
Bagata niste balega uscata in gauri si aprinsa, sa afume bine galeriile, ore bune in sir, turnata urina fermentata de vaca sau de porc, sau amoniac, care iar impute galeriile pe termen lung, practicat asta cu asiduitate saptamani la rand ar trebui sa-i izgoneasca.
Srot de ricin, este srot ramas dupa presarea uleiului din seminte,ea degaja un miros puternic de la care pleaca cartitele.daca este mancat atunci mor…mai multe detali daca vrei, efect garantat.
eu l-am folosit pe gazoane,pe langa casa gospodareasca…principiul e ca este otrava,daca este indigerat tot ce are sange cald,opreste circulatia sangelui si mor. Eu am pus alocuri unde nu umbla alte animale, iar pe gazon unde erau gauri am umplut gaurile,apoi nu stiu daca or mancat sau nu,cert e ca nu le place mirosul,si gazonul si pe langa casa nu am mai vazut sa lucreze…
Batoane fumigene pe care le găsiți în fitofarmacii.
Cauți o masina care poluează cât mai tare ( tractor vechi….dacia…), cuplezi un furtun la țeava de eșapament, introducand-ul în galeria cartitei. Astupă gropile făcute la tine si lasa masina să gazeze cartitele minim 12 ore. ( turata) sau 24 de ore neturata . Așa am făcut eu după alte 10 soluții care nu au avut efectul dorit. Nu le place mirosul de motorină, benzină.
Baga gaz din butelie pe galerii no sa mai vina vreo 2-3ani .Sau cheama jandarmi sai gazeze mai simplu 🙂
Daca ai una in curte e bine sa mai aduci macar inca una. Poate se iau la bataie si se omoara intre ele… 🙂
Cu grenguțe de soc în gaură se mută în perimetre mai îndepărtate.
M-am mutat lângă un stadion abandonat. Totul a fost ok. Apoi au reabilitat gazonul, udat , tuns, antrenamente. Toate s-au mutat la mine și am încercat absolut orice. Fără efect. Doar activitate, zgomot nu am aplicat.
Stai cu sapa si astepti sa iasa cartita din gaura 🙂
Puneți în gauri cît mai adânc cirpe înmuiate in benzina sau motorina.
Am prins zeci cu capcane pentru cartite, o bucata a prins pisica si una am surprins-o si am scos-o cu sapa.
Mai sigur decât sapa și răbdarea și sapa nu am găsit
Singura solutie viabila pe care am vazut-o sunt capcanele pentru cartite cu capse/gloante oarbe. Se monteaza in capatul galeriei, iar cand vine cartita impinge in ea si declansaza capsa. Detonarea ii perforeaza capul si moare instantaneu. Socul e suficient de puternic, desi la prima vedere nu pare. au fost si oameni care s-au sinucis cu pistolul cu gloante oarbe, incercand sa faca glume proaste.
Cred ca e m-ai bine vorbit cu jandarmii ce au fost in piață și rezolvă problema.
Pastile cu gaz greu !!! Substantza activa …fosfura de aluminiu !!! RESTUL E …CAN CAN !!!
Ancorite de pescuit,montate pe o sarma si introdose in gaura…..2-3 ancore. o sarma de max 1 metru,in capat montata o ancora mai mica,la o distanta de 30-35 cm o alta ancora mai mare si tot asa,in functie de cate ancore vrei sa pui…..capatul sarmei il legi de un pet ( sticla de plastic) .introduci sarma cu ancore in gaura,cu varul zpre exterioril gaurii
Tija de fier de 6-8 prll introdus un pet până în dop, improvizați o aripa doua să îl învârtă vântul transmite prin acel fier înfipt în pământ un sunet și pleacă , garantat
E o scula ce prinde cartita ,fara gres.E nevoie insa,de putina indemanare si ,mai ales,atentie.Are un arc f. puternic.
Un pet, sa bata vantul in el, da faca zgomot. La noi nu a tinut. Nici crengile de soc nu le-au impresionat.
Bilute de naftalina asa am scapat eu …
Bărbatul meu a băgat ceva artificii rămase de la revelion si de atunci liniște. le-a băgat in mușuroi și a aprins fitilul de atunci nu am mai avut probleme
Nu fac rău doar ca taie în rădăcini și se usucă plantele. Eu am toată gradina doze de bere puse în fier și vad ca nu mai vin.
Semanati din loc in loc cate o planta de ricin.
Am această problemă și am recurs la toate metodele dar nici un rezultat magazinele de specialitate spun ca nu se gaseste nimic ptr virtutea sînt protejate prin lege.pe noi nu ne protejează nimeni
Cartiele nu fac rau gradinei, doar musuroaiele, in rest sunt utile gradinei!
Pisica nu face nimica Cu cirtitele. Doar prinse.poate doar vreun caine dresat sa sape cu labutele.
Am mai auzit, inca nu am testat – ulei de ricin sau crengi de soc pus direct in gaura
Daca aveti caini,adunati ,,mizeria” lor,o amestecati cu apa si turnati in gaura. Nu mai vin. Eu asa am scapat,vecinii au si eu nu. Se mira !!!
Pui găinaț de găină la macerat pui apa il amesteci bine si torni pe gauri câteva zile !
Eu am pus flacoane goale de 2l in pamant lasam afara gura flaconului si aerul face zgomot pana jos si asa am scapat de talpe
Fumigen Fostaxin, ajută
ica eficient ar fi ca in fiecare musuroi sa puneti o creanga de trandafiri cu spini.Se raneste la nas si nu mai calca.
Eu am incercat cu macerat din gainat de gaina. Intr-o galeata am pus jumatate gainat de gaina proaspat luat din cotet si restul apa, am lasat la macerat 2 saptamani si am turnat in gaurile de cartita.
Incearca sa bagi furtunul cu apa intruna din gauri si lasa sa curga cat mai multa,si noi am incercat aceasta metoda anul trecut nu si-au mai facut traseu prin curte.
Puneți în găuri bucăți de coceni partea mai groasa îmbibate în motorina și dati-i foc.Vor arde mocnit cu mult fum care se va răspândi în galerie si va asfixia animalele!
Puneti in gauri otrava in pliculete albastre pentru sobolani.Nu le atingeti cu mana .La mine functioneaza.
Eu de cand las cateii si pisica in gradina nu mai am,bine ,cu un sacrificiu,ca nici cateii nu sunt prea cuminti si mai sapa si ei zarzavaturile din cand in cand!
Mulțumim pt.sfaturi ,sa fie de folos ,ne dau bătaie de cap.
am grădină plină de cutii de bere puse in tije de fier înfipte în găurile făcute de cartite.degeaba, tot apar musuroaie.nu le a facut nimic nici celebra naftalină.
Fier beton 6mm grosime , 1,5 m lungime , se infige cca. 40-50 cm in pamant iar la partea superioara ramasa libera puneti cutii de bere goale.
Si la noi e plin de cârtite.
Vecinul meu a pus bete din loc in loc prin gradina si in varf cutii de bere. La vant acestea se misca si sperie cartitele. A zis ca asta a fost cea mai eficienta metoda de a scapa de ele. Puteti sa incercati.
Îmbibați o cârpă in benzina sau motorina și bagati-o in gaura făcută de cârtița , apoi astupați gaura și de la miros fug
Eu am plantat saptamana trecuta, Fitillaria Laleaua împăratului. Are un miros specific care îndepărtează cartitele. Cică indepartraza cartitele si rozatoarele. Am sa vad intre timp daca i adevarat.
Solutie pentru a scapa de cartite: o pisica sau un caine harnic, te scapa de cartita. Daca nu, o metoda f practica – in musuroi cauti gaura si dai cu sprei care are miros puternic, pupverizezi in galerie si acoperi cu poamant gaura. Asa am scapat dupa ce mi-au distrus un cais – cred ca au ros radacinile si l-am pierdut – s-a uscat in al 3-lea an de rod dar am scapat de cartite cu sprei
Asa am procedat si in restul gradinii.
reteta ecologica ,turnati lichid de tualeta in musuroaie,cartitele vor parasi pur si simplu acea locatie
nu am reusit sa le alungam cu nimic pana nu ne-am luat un caine de talie mica. Apoi au inceput si pisicile – 3 – sa prinda cartite. Asa ca doamnale cartite s-au mutat pe ternurile alaturate de cativa ani. Mai apare cate un musuroi in livada, dar nu ne mai fac probleme. Nu a mers cu crengute de soc, cu ceas desteptator, cu pet taiat.
Eu țin minte că oamenii le urau pentru că la cositul fânului dădeau cu coasa în mușuroaie și stricau tăișul. Acum oamenii au motocoase și problema nu mai este valabilă. Dar acum sunt alții care le urăsc pentru că le strică aspectul gazonului.
Pe noi ne-a costat destul de mult amenajarea gradinii. E asa gresit ca vreau ca gradina sa fie frumoasa? Cum am mai scris, vreau sa plece nu sa o omor. sa se duca pe campul de alaturi nu la mine
Noțiunea de “frumos” este subiectivă. Dacă ție îti place să ai un gazon “perfect”, ca ăla din reviste sau de pe stadion, treaba ta. Mie nu îmi place, de exemplu. Și nu uita un lucru: cârtița a fost acolo înainte să îți faci tu casa. Tu ți-ai pus curtea și casa pe teritoriul lor.
Eu cu un kilogram de Carbit am rezolvat problema cartitelor…
Pune pavele in locul gazonului și sigur scapi
Nu scapi nici cu pavele…. a scos unui vecin toată curtea…. stau Pavelele acum prin curte ca după un atac cu bombe…. astea sunt pericol…. dacă nu ai noroc sa o prinzi in tip ce face mușuroiul și sa ii dai in cap… sau sa se plictisească și sa plece singura… alta soluție nu prea exista
Eu chiar vreau cartite. Vreau solul afanat si urasc insectele si tot ce e mic si misca. Win win situation. Intrebare, cum fac sa atrag cartitele ? Si sa nu imi ziceti ” ia-o pe-a mea ” 🙂
Vreau cartite, vreau pamant afanat, nu ma deranjeaza movilitele, din contra. Si nu vreau insecte, gandaci, etc. Si nu vreau produse toxice in mica mea curte, 700 mp, asta e clar. Multumesc.
In marea majoritate a cazurilor, 99% din cei care ne intreaba, doresc sa stie cum sa scape de cartite…si nu invers :).
Daca doriti sa aveti cartite in gradina, in primul rand trebuie sa vedeti daca in arealul dvs. cartitele isi fac aparitia, deoarece cartitele nu traiesc chiar in toate zonele tarii.
Daca nu aveti cartite in zona dvs. puteti incerca sa populati gradina cu cateva cartite capturate in alte zone (un lucru foarte dificil de facut).
Apoi, pentru a avea o curte agreata de cartite trebuie sa le oferiti un sol foarte fertil, usor de sapat si plin de plante cu bulbi.
Deasemenea nu trebuie sa aveti catei sau pisici care sa le vaneze.
Daca reusiti sa atrageti intr-un final cartitele in curtea dvs. va rugam frumos sa ne scrieti si noua.
Chiar ne-ati facut curiosi!
Mult succes!!!