Case din lemn

Constructii cu structura din lemn

» Lemnul a fost intotdeauna un excelent material dc constructii datorita calitatilor lui: rezistente mecanice bune, usor de prelucrat si imbinat, usor de protejat, termoizolant, aspect placut si senzatia de cald pe care o da.

» Tehnologiile de prelucrare si executie a acestor tipuri de constructii s-au dezvoltat mult in tarile cu rezerve mari de paduri.

» In tara noastra, utilizarea lemnului in constructii a fost pana nu demult un caz particular, lemnul fiind folosit doar la constructii pentru case de vacanta, hoteluri de munte, cabane si alte obiective cu scop turistic. De asemenea se executa constructii demontabile: baraci, constructii cu caracter utilitar pentru santier.

» Dar in ultimul timp constructia de case pe structura de lemn a luat un avant puternic. Casele din lemn inregistrand o crestere de 50% in ultimii 5 ani de zile.

» Constructiile din lemn se clasifica in:

Banner Ford husa cheie auto webp
  • constructii din lemn in sistemul bloc” – se realizeaza din barne, asezate orizontal, imbinate prin chertare si petreceri;
  • constructii mixte din schelet de lemn in zabrele cu umplutura de zidarie;
  • constructii din lemn cu schelet din dulapi sau scanduri – constructii executate de regula din elemente prefabricate formand adesea obiectul unor brevete de inventie, cu pereti avand captusirea exterioara si interioara din scanduri batute in caplama” sau puse vertical cu rosturi acoperite cu baghete;
  • constructii de lemn speciale – in cadre, arce, tridirectionale,  destinate acoperirii constructiilor de deschideri mari.

Bibliografie: Notite cursuri Universitatea Tehnica de Constructii 

1 Comment

  1. Superba casuta din busteni de la sfarsitul articolului. Aveti idee unde se poate gasi de cumparat sau cine le executa. Si care ar fi pretul bineinteles? Va multumesc

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*