Consum centrala electrica
Cuprins:
» Deoarece am primit mai multe intrebari despre Cat consuma o centrala electrica?, atat pe adresa redactiei cat si pe pagina noastra de Facebook, am hotarat ca in articolul urmator sa dezbatem mai pe larg subiectul „consum centrala electrica„.
» Vom incepe acest articol prin a va preciza faptul ca in Romania cea mai ieftina optiune de incalzire a unei case este, in continuare, incalzirea pe gaz. Insa dupa cum bine stim, retelele de gaz nu sunt disponibile in toate zonele locuite ale tarii, astfel trebuie sa gasim solutii de incalzire alternative.
» Daca esti o persoana comoda, si care se regaseste in zicala „obrazul subtire cu cheltuiala se tine„, atunci cu siguranta vei opta pentru incalzirea cu centrala electrica in pofida incalzirii cu ajutorul unei centrale pe lemne.
Cat consuma o centrala electrica?
» Si asa ajungem la intrebarea care ii macina pe foarte multi romani: Cat consuma o centrala pe curent?
» Pentru a putea raspunde cat mai exact la aceasta intrebare trebuie sa intelegem ca, consumul unei centrale electrice este in stransa legatura cu urmatorii factori:
- suprafata ce urmeaza a fi incalzita;
- puterea centralei electrice ce va fi calculata in functie de necesarul termic al cladirii (vezi Calculator necesar termic)
- pierderile de caldura – gradul de izolare termica a locuintei;
- temperatura interioara dorita 21-25ºC;
- temperatura exterioara.
» In functie de toti acesti factori, vom avea un numar de ore de functionare a centralei electrice.
» Ca un mic exemplu: daca locuim intr-o casa neizolata, cu pierderi mari de caldura, setam termostatul la o temperatura interioara dorita de 25ºC, iar afara sunt -20ºC, cu siguranta ca acea centrala electrica va functiona aproape non-stop generand un consum urias de energie electrica.
» Si pana la urma, Cat consuma o centrala electrica? Pentru asta va trebui sa facem un mic studiu de caz, dupa care o sa va prezentam si un mic tabel orientativ de consumuri.
Studiu de caz consum centrala electrica
» Pentru a va fi mult mai usor de inteles am ales urmatorul studiu de caz pentru a intelege cat mai bine cat consuma o centrala electrica.
Casa de incalzit
- suprafata 105mp utili;
- regim de inaltime: parter;
- pereti din BCA Ytong de 30cm;
- izolatie vata bazaltica de 10cm;
- geamuri termopan cu sticla tripan;
- incalzire cu radiatoare din otel;
- amplasare Focsani.
» Dupa cum se poate vedea o casa destul de bine izolata, singurul dezavantaj fiind amplasamentul, putin mai in camp, expusa actiunii vantului care, mai ales iarna, raceste foarte tare peretele de pe Nord.
» Pentru aceasta casa beneficiarul impreuna cu instalatorul au ales montarea unei centrale electrice PROTHERM Ray de 18kW. Montajul instalatiei termice s-a realizat in luna iulie, iar punerea in functiune s-a facut la inceputul lunii septembrie 2018.
» Un mic secret impartasit din experienta instalatorului a fost acela ca centrala trebuie sa fie pornita inca de la primele semne de racire a vremii. Nu este indicat sa lasati peretii casei sa se raceasca, deoarece consumul instant pentru a reincalzi o intreaga casa este mai mare decat acela de a mentine constanta o temperatura deja absorbita de pereti. Astfel s-a setat o temperatura constanta de 22ºC pe termostatul wireless montat in sufragerie, fapt ce a dus la atingerea in dormitoare a unor temperaturi de 23-24ºC.
» Astfel, in luna septembrie 2018 centrala a pornit de maxim 3 ori pe zi. Urmand ca o data cu avansarea spre iarna ciclicitatea pornirilor sa ajunga chiar si la de 8 ori pe zi in luna ianuarie. Adica o data la 4 ore cu o functionare de cate jumatate de ora. Asta ca o medie a zilei, deoarece ziua pornea mai rar decat noaptea, cand temperaturile scadeau mai tare. Practic au fost cam 5 porniri noaptea si cam 3 porniri ziua. De aici pentru luna ianuarie, care a fost si cea mai friguroasa a acelui an a rezultat un consum calculat astfel:
8 x 0,5ore x 18kW x 31 zile x 0,7lei/kW = 1563 lei
» Acesta a fost consumul pentru cea mai figuroasa luna a sezonului de iarna. In celelalte luni consumul a fost mai mic raportat la temperaturile de afara, rezultand astfel un consum mediu de 900 de lei pe luna si un consum total de 5500 de lei pe sezon de incalzire.
» Mentionam ca monitorizarea consumurilor a fost realizata cu ajutorul unui Contor Trifazic montat in tabloul din camera tehnica. Deoarece facturile totale de energie electrica au inclus si consumurile beneficiarului cu plita pe inductie, iluminat si consumul de putere pe prize.
Tabel consum centrala electrica
» Astfel, din discutiile si consultarile cu mai multi benefciari si instalatori, am incercat sa realizam un tabel orientativ, cu niste consumuri aproximative, ale consumurilor de energie electrica generate de incalzirea cu centrale electrice. Am folosit termenii de „orientativ” si „aproximative” deoarece consumul difera, asa cum am vazut, in functie de foarte multi factori: dimensiune locuinta, grad de izolare, temperaturi interioare si exterioare, zona de amplasare a imobilului, etc.
Suprafata utila locuinta | Putere centrala electrica | Consum mediu estimat lunar | Cost mediu lunar al facturii |
---|---|---|---|
50mp | 6 KW | 715 kW | 500 lei |
75mp | 9 KW | 857 kW | 600 lei |
100mp | 12 KW | 1000 kW | 700 lei |
150mp | 18 KW | 1285 kW | 900 lei |
200mp | 24 KW | 1571 kW | 1100 lei |
» Valorile din tabelul Consum centrala electrica, au fost calculate si aproximate la o medie de 6 luni a unui sezon de incalzire pe an. Practic s-au luat mai multe valori si consumuri inregistrate si s-a facut media de consum la 6 luni de zile. Exact asa cum v-am specificat mai sus, aceste valori sunt estimative si difera de la caz la caz.
» Ca idee, va dati seama ca o casa de 100 mp, identica, dar una amplasata la Bucuresti si una la Miercurea-Ciuc, vor inregistra consumuri si facturi total diferite datorita conditiilor climatice aferente fiecarei zone in parte.
Cum sa alegi si cat consuma o centrala electrica?
Centralele electrice sunt o soluție eficientă pentru încălzirea locuințelor, în special în zonele unde racordarea la sistemul public de gaze nu este viabilă. Având în vedere varietatea opțiunilor de pe piață, este esențial să te informezi corespunzător înainte de a face o achiziție.
Impactul Consumului de Energie Electrică
Consumul de energie electrică al unei centrale poate fi considerabil, mai ales în contextul creșterii recente a prețurilor la energie. Înainte de a achiziționa o centrală electrică, este crucial să înțelegi cât consumă aceasta, pentru a putea estima costurile asociate.
Alegerea Centralei Electrice Potrivite
O centrală electrică curată și eficientă poate încălzi atât locuința, cât și apa utilizată zilnic. Având în vedere că energia electrică este tot mai costisitoare, este important să-ți cunoști bine necesitățile și obiceiurile de consum:
- Dimensiuni și Capacitate: Pentru spații mici, cum ar fi garsonierele sau apartamentele cu o cameră, o centrală de capacitate mai redusă poate fi suficientă, reducând astfel costurile de operare.
- Siguranța și Independența: O centrală electrică nu emite substanțe periculoase și reduce dependența de sistemul public de gaz, oferind mai multă siguranță și independență. Totuși, în zonele izolate, este recomandat să ai surse alternative de energie, cum ar fi generatoarele, pentru situațiile de întrerupere a curentului electric.
Consumul Lunar și Zilnic
- Consumul Lunar: De exemplu, pentru o locuință de 70 mp cu o centrală de 9kW, consumul mediu lunar ar putea fi între 1.300 kW. Acest lucru va varia în funcție de numărul de ore de funcționare zilnică și izolația termică a locuinței.
- Consumul Zilnic: Calcularea consumului zilnic este mai complexă și necesită monitorizare continuă. O estimare pentru o centrală de 9kW folosită 6 ore pe zi ar putea însemna un consum de aproximativ 50 kW pe zi.
Eficiența și Costurile Energetice
Prețurile actuale la energia electrică în România variază în funcție de consum, putând ajunge la 1 leu/kWh pentru clienții noncasnici. Este vital să calculezi consumul de energie bazat pe tarifele locale pentru a înțelege impactul financiar al utilizării unei centrale electrice.
Concluzie
» Tragand o linie la final, nu putem concluziona decat faptul ca, incalzirea cu energie electrica este in continuare o varianta costisitoare in tara noastra. In schimb, pentru anumite persoane ramane singura solutie de incalzire a locuintei neavand alte alternative pentru incalzirea casei. Din ce am inteles sunt persoane care au reusit sa reduca aceste costuri cu ajutorul unor abonamente zi-noapte pentru energie electrica si prin montarea unui puffer in instalatie.
» La voi cat consuma centrala electrica? Asteptam raspunsurile printr-un mesaj mai jos!
Buna ziua! Cea mai buna alternativa la momentul actual este incalzirea cu centrala pe peleti. In locurile unde nu exista gaze.
Daca eu am monofazat 5kw 32A,as putea folosi o centrala mono 9kw?
Deci faptul este simplu ! Un spatiu de incalzit cere un nr de KW putere calorica . Totul se rezuma la cat platim per fiecare KW indiferent de sursa lui de provenienta: gaze,electricitate,lemne,carbuni,peleti,AC etc. In cazul nostru consumul lunii ianuarie in care respectivul a platit 1563 Ron a fost de 2232 KW sau 2,232 MW ! Acesti KW transformati in m3 de gaz dau cu aproximatie : 10,5= 212,6 m3 gaz. Acum(2020 sept) acest gaz se poate cumpara cu taxe cu tot la 140-170 Ron/MW . Deci incalzind cu gaze vom plati de la 2,232×140=312 Ron pana la 2,232×170=379 Ron. Deci in medie de cam 5 ori mai putin ! Daca ne ducem la centrala pe gazeificare a lemnului putem ajunge in f de pretul lemnelor in zona si de umiditatea lor la preturi incepand cu 300 pana la 400-450 Ron per incalzire. Iar la peleti intre 400-500 Ron. Deci NICIODATA incalzirea electrica nu este o optiune rationala de incalzire ! Oriunde nu exista gaze se poate monta o centrala pe peleti cu automatizare si bunker rezervor de peleti mare …
Avand in vedere ca gazul este o resursa naturala epuizabila, si faptul ce creste anual destul de considerabil, si avand in vedere razboiul din Ucraina, nu mai bine pe langa o centrala electrica, facem o investitie in panouri foto-voltaice, care ne ofera incalzirea „gratis”.
Cu tot respectul, pe timpul iernii ți ai închiriat propriul soare? Cum reușești iarna sa,, tragi,, energie din soare?
mai sus ai scris ca la o casa de 105 mp bine izolata cu o centrala de 18kw a consumat ;
8 porniri a cate o jumatate de ora ori 18kw ori 31 zile face 2232 kw ori 0,7 kw total 1562,4 ian in tabelul de mai jos scri ca la 150mp o centrala tot de 18kw consuma 1285kw adica 906,5 CARE ESTE ADEVARU PANA LA URMA ; CONCLUZIA ESTE CA MINTITI CU NERUSINARE
Daca citeati mai bine articolul ati fi vazut ca primul calcul este facut pentru luna ianuarie, iar in tabel este vorba de un Consum Mediu Lunar pe un sezon rece de 6 luni. Dar decat sa cititi cu atentie, mai degraba v-a fost mai usor sa aruncati cu noroi. 🙂
buna ziua, intrebari de neofit…
parter-etaj, aprox. 80 mp fiecare, parter 3 m inaltime, etaj 2.5m …
centrala electrica 24 kw, 3 calorifere pe etaj
1.cum calculez puterea necesara incalzirii la 20-21 grade C?
2. daca centrala electrica e de 24 KW si depaseste acest necesar, e bine sau nu?
3. cum calculez aprox consumul pe luna de iarna? nu mi-e clar daca in tabelul de mai sus trebuie sa ma uit la linia suprafetei / putere necesara sau la cea a puterii centralei
Multumesc
Sper sa te pot ajuta eu…
Ai 240 mc de aer pe parter si 200mc sus, teoretic ai in total 440 metri cubi de aer ce trebuie sa-i incalzesti. Pentru ca nu stiu cat de izolata este casa, luam un necesar de 50W pe mc.
440mc x 50W/mc = 22000W = 22KW
Si acum sa incerc sa-ti raspund pe puncte:
1. Ca si putere pe temperaturi trebuie sa folosesti un calculator de necesar termic pe fiecare incapere in care setezi si temperatura dorita. Gasesti si aici pe site unul destul de precis: https://casasidesign.ro/calculator-necesar-termic.html
2. Ideal este ca centrala sa aiba o putere mai mare fata de necesarul tau pentru a nu functiona mereu in parametri maximi
3. Consumul la o centrala electrica il calculezi in functie de orele de functionare intr-o zi. Daca centrala are 24KW si nu are modulare, atunci va consuma 24 de kW intr-o singura ora. In unele zile mai friguroase s-ar putea sa mearga 1 ora pe zi, iar in altele si 4-5 ore cumulat, daca e frig afara iar casa e slab izolata.
Am citit si eu valorile se sus si am vazut ca sunt valori medii lunare…deci e o medie pe total numar de luni de incalzire. Pentru ca de obicei in octombrie o sa ai un consum mai scazut decat in ianuarie, insa ideal e sa faci o medie pe cele 5-6 luni in care trebuie sa incalzesti casa.
Oricum, din punctul meu de vedere, ca si instalator, cea mai ieftina metoda de incalzire si cea mai comoda in acelasi timp (in tara noastra) inca ramane incalzirea pe gaz, chiar si cu scumpirile care se anunta.
O seara buna si sper sa te ajute raspunsul meu.
Buna seara!Pentru o casa P+E,170 mp utili,incalzire calorifere,ce centrala electrica ati recomanda?Avem montate panouri foto de 6Kwj si suntem prosumatori din iulie 2022 .Multumesc anticipat !
Bună ziua. La ce preț este gazul acum (24 decembrie 2021) cred ca e mai convenabil pe curent.
Buna ziua. Am și eu o întrebare dacă ma poate ajuta cineva. Vreu sa îmi montez panouri foto-voltaice de 10kw. Casa are o suprafața de 170mp cărămida 30, tencuiala interior exterior, geamuri tripan.
Întrebarea este se merita sa îmi montez centrală electrică. Acum consumul pe ger este de 210 mc de gaz. X 8 lei cum am prins eu contractul cu cei de la gaze. Aproximativ 1500 lei. Acesta este și motivul pentru care vreu panouri și centrală electrică. Mulțumesc
Și vata de 15 pe exterior
Buna …sunt utilizator de centrala electrica…in nici un caz nu renunță la gaz…in condițiile scumpirilor actuale(chiar daca și la gaz),te vei speria de facturi pe electric…daca ai bani pt așa putere pe fotovoltaice(deși alea sunt slabe iarna,când ai mai multa nevoie),mai bine studiezi pompele de căldură…și,nu uita,izolația casei este EXTREM de importanta
Salut , si eu sunt foarte interesat si curios in acelasi timp de asa ceva .Vad ca nimeni nu da un raspuns clar…poate e foarte complicat.Acum cochetez cu ideea asta ,de a-mi pune un sistem fotovoltaic de 6 kWp .Sunt in discutii cu firma care monteaza ,asta daca si dupa calculele mele se va merita.Am calculat ,dupa diferite exemple gasite pe aici..si rezulta ca un sistem de asta de 6 kwp genereaza curent ,care va fi stocat in sistemul national si de care voi beneficia in lunile de iarna de aprox..7.560 kw .Necesarul meu pentru consum centrala si boiler apa calda e aprox.7.850 kw.Fara a lua in calcul necesarul caznic normal care e de aprox 1,650 kw /an.Ar veni un plus de kw de platit de 300 kw plus 1.650 kw.Astia impartiti pe 12 luni.Daca nu mai platesc gazele pentru caldura eu zic ca e convenabil.Plus ca sistemul fotovoltaic va produce continuu curent vara mai mult /iarna mai putin e drept .Inca mai ..calculez dar inclin sa aprob instalarea sistemului din motive evidente mai ales in contextul scumpirilor si deciziilor aiurite care vin de la…Bruxelles sau naiba stie de unde vin despre scumpiri din ce in ce mai mari.
Am o casa de 80 mp
Cam de cat mi-ar trebui o centrala electrica.
Cat m-ar duce curentul pe luna
Precizez ca nu am gaz in comuna si nu am fonduri suficiente pentru pompe de caldura sau panou fotovoltaic
nici nu știu când ai scris că nu se vede și nici nu dai detalii dar acum,in Sept 22 când gazul e enorm,pt o casa așa mica cred că se merita pe electric,mai ales dacă reușești un contract Hidroelectrica și mai pui cate un panou solar pe casa,când mai faci cate un ban.De ce zic asta?Pt că centralele pe lemne sunt periculoase și pretențioase iar peleții foarte scumpi și ei în ultima perioada.La fel,daca sacul are o fisura din manipulare și trag umezeala peleții s-a zis cu confortul tau(sa nu mai zic de deranj,carat,depozitat,alimentat,curatat cenușa).Astea sunt soluții de EvMediu ambalate frumos ca pt sec21!De pompe de căldură nu mai zic !Costa mult și consumul de curent deasemenea e mare,pe când la câți kw vei avea nevoie cred că o centrala electrica de 8kw va fi suficientă la tine(deși nu ne-ai zis de izolarea casei).Și prețul ei este la jumătate față de una pe gaz,cam 2500 lei.Din exemplele date daca functioneaza 4 ore pe zi grea de iarna ai consuma 32kw adică cam 30 lei/zi deci în jur de 900 lei pe lună.Cred că nu treb sa modifici nimic(trifazic,contor sau altceva special).O racordezi la rețeaua de calorifere prin care va circula apa caldă și o bagi într-o priza care să aibă o siguranță mai solidă(probabil electricianul o să-ți recomande una trasa direct din tabloul general,cu conductori mai groși și siguranță de 25-32A).Acum nu vei fi obligat nici să stai pe 24°C ca sa consume mult.Eu ma simt bine la 20,max21.Sunt inca pe gaz dar mai reduc unele calorifere(nu am termostate dar mai închid robinetul radiatorului…Un debit mai mic de apa calda trece prin ele deci face sch de căldură cu int casei mai puțin.Pe gaz ai consuma sigur 100mc și cum a ajuns și la 20 lei se poate plati și 2000 lei/luna pt un confort redus…Deci să nu-ți mai pară rău că nu ai gaze în zona.Cele din Marea Neagră vor fi utilizate cat de curând aproape integral in industrie căci casele nu vor mai avea așa ceva.Alt sistem de încălzire din secolul trecut…Și eu când se va strica asta pe gaz iau una electrica!Acu fiecare cu judecata lui.Succes !
Buna ziua, am o cabana care se da la inchiriat doar in weekend-uri si este incalzita pe lemn, dar ma gandeam sa incerc sa o incalzesc printr-o centrala electrica ( sa fie mai comod pentru oaspeti). Cabana dispune de 150 mp. Intrebarea este: orientativ, daca as tine caldura de luni-joi in 16 grade si vineri-duminica 21 grade as plati mai mult de 800 de lei pe luna?
Buna ziua! Construim in acest moment o casuta mica in zona de munte (22mp, aprox 75mc). Ne-am gandit la aceasta varianta de centrala electrica pentru ca dorim sa inchiriem casuta, nu exista gaze in zona, iar alternativa cu lemne/peleti ar implica sa avem pe cineva permanent pentru alimentare. Mentionez ca locunta va fi izolata cu vata bazaltica (15 interior + 10 exterior) si geamuri tripane.
Avand in vedere datele de mai sus, ma puteti ajuta, va rog, cu un calcul aprox. al costului la energie pe luna?
Multumesc frumos!