Cat consuma o centrala electrica?

cat consuma o centrala pe curent

Consum centrala electrica

» Deoarece am primit mai multe intrebari  despre Cat consuma o centrala electrica?, atat pe adresa redactiei cat si pe pagina noastra de Facebook, am hotarat ca in articolul urmator  sa dezbatem mai pe larg subiectul “consum centrala electrica“.

» Vom incepe acest articol prin a va preciza faptul ca in Romania cea mai ieftina optiune de incalzire a unei case este, in continuare, incalzirea pe gaz. Insa dupa cum bine stim, retelele de gaz nu sunt disponibile in toate zonele locuite ale tarii, astfel trebuie sa gasim solutii de incalzire alternative.

» Daca esti o persoana comoda, si care se regaseste in zicala “obrazul subtire cu cheltuiala se tine“, atunci cu siguranta vei opta pentru incalzirea cu centrala electrica in pofida incalzirii cu ajutorul unei centrale pe lemne.

Cat consuma o centrala electrica?

» Si asa ajungem la intrebarea care ii macina pe foarte multi romani: Cat consuma o centrala pe curent?

» Pentru a putea raspunde cat mai exact la aceasta intrebare trebuie sa intelegem ca, consumul unei centrale electrice este in stransa legatura cu urmatorii factori:

 • suprafata ce urmeaza a fi incalzita;
 • puterea centralei electrice ce va fi calculata in functie de necesarul termic al cladirii (vezi Calculator necesar termic)
 • pierderile de caldura – gradul de izolare termica a locuintei;
 • temperatura interioara dorita 21-25ºC;
 • temperatura exterioara.

» In functie de toti acesti factori, vom avea un numar de ore de functionare a centralei electrice.

» Ca un mic exemplu: daca locuim intr-o casa neizolata, cu pierderi mari de caldura, setam termostatul la o temperatura interioara dorita de 25ºC, iar afara sunt -20ºC, cu siguranta ca acea centrala electrica va functiona aproape non-stop generand un consum urias de energie electrica.

cat consuma o centrala electrica

» Si pana la urma, Cat consuma o centrala electrica? Pentru asta va trebui sa facem un mic studiu de caz, dupa care o sa va prezentam si un mic tabel orientativ de consumuri.

Studiu de caz consum centrala electrica

» Pentru a va fi mult mai usor de inteles am ales urmatorul studiu de caz pentru a intelege cat mai bine cat consuma o centrala electrica.

Casa de incalzit

 • suprafata 105mp utili;
 • regim de inaltime: parter;
 • pereti din BCA Ytong de 30cm;
 • izolatie vata bazaltica de 10cm;
 • geamuri termopan cu sticla tripan;
 • incalzire cu radiatoare din otel;
 • amplasare Focsani.

» Dupa cum se poate vedea o casa destul de bine izolata, singurul dezavantaj fiind amplasamentul, putin mai in camp, expusa actiunii vantului care, mai ales iarna, raceste foarte tare peretele de pe Nord.

» Pentru aceasta casa beneficiarul impreuna cu instalatorul au ales montarea unei centrale electrice PROTHERM Ray de 18kW. Montajul instalatiei termice s-a realizat in luna iulie, iar punerea in functiune s-a facut la inceputul lunii septembrie 2018.

» Un mic secret impartasit din experienta instalatorului a fost acela ca centrala trebuie sa fie pornita inca de la primele semne de racire a vremii. Nu este indicat sa lasati peretii casei sa se raceasca, deoarece consumul instant pentru a reincalzi o intreaga casa este mai mare decat acela de a mentine constanta o temperatura deja absorbita de pereti. Astfel s-a setat o temperatura constanta de 22ºC pe termostatul wireless montat in sufragerie, fapt ce a dus la atingerea in dormitoare a unor temperaturi de 23-24ºC.

» Astfel, in luna septembrie 2018 centrala a pornit de maxim 3 ori pe zi. Urmand ca o data cu avansarea spre iarna ciclicitatea pornirilor sa ajunga chiar si la de 8 ori pe zi in luna ianuarie. Adica o data la 4 ore cu o functionare de cate jumatate de ora. Asta ca o medie a zilei, deoarece ziua pornea mai rar decat noaptea, cand temperaturile scadeau mai tare. Practic au fost cam 5 porniri noaptea si cam 3 porniri ziua. De aici pentru luna ianuarie, care a fost si cea mai friguroasa a acelui an a rezultat un consum calculat astfel:

8 x 0,5ore x 18kW x 31 zile x 0,7lei/kW = 1563 lei

» Acesta a fost consumul pentru cea mai figuroasa luna a sezonului de iarna. In celelalte luni consumul a fost mai mic raportat la temperaturile de afara, rezultand astfel un consum mediu de 900 de lei pe luna si un consum total de 5500 de lei pe sezon de incalzire.

» Mentionam ca monitorizarea consumurilor a fost realizata cu ajutorul unui Contor Trifazic montat in tabloul din camera tehnica. Deoarece facturile totale de energie electrica au inclus si consumurile beneficiarului cu plita pe inductie, iluminat si consumul de putere pe prize.

Tabel consum centrala electrica

» Astfel, din discutiile si consultarile cu mai multi benefciari si instalatori, am incercat sa realizam un tabel orientativ, cu niste consumuri aproximative, ale consumurilor de energie electrica generate de incalzirea cu centrale electrice. Am folosit termenii de “orientativ” si “aproximative” deoarece consumul difera, asa cum am vazut, in functie de foarte multi factori: dimensiune locuinta, grad de izolare, temperaturi interioare si exterioare, zona de amplasare a imobilului, etc.

Suprafata utila locuintaPutere centrala electricaConsum mediu estimat lunarCost mediu lunar al facturii
50mp6 KW715 kW500 lei
75mp9 KW857 kW600 lei
100mp12 KW1000 kW700 lei
150mp18 KW1285 kW900 lei
200mp24 KW1571 kW1100 lei

» Valorile din tabelul Consum centrala electrica, au fost calculate si aproximate la o medie de 6 luni a unui sezon de incalzire pe an. Practic s-au luat mai multe valori si consumuri inregistrate si s-a facut media de consum la 6 luni de zile. Exact asa cum v-am specificat mai sus, aceste valori sunt estimative si difera de la caz la caz.

» Ca idee, va dati seama ca o casa de 100 mp, identica, dar una amplasata la Bucuresti si una la Miercurea-Ciuc, vor inregistra consumuri si facturi total diferite datorita conditiilor climatice aferente fiecarei zone in parte.

Concluzie

» Tragand o linie la final, nu putem concluziona decat faptul ca, incalzirea cu energie electrica este in continuare o varianta costisitoare in tara noastra. In schimb, pentru anumite persoane ramane singura solutie de incalzire a locuintei neavand alte alternative pentru incalzirea casei. Din ce am inteles sunt persoane care au reusit sa reduca aceste costuri cu ajutorul unor abonamente zi-noapte pentru energie electrica si prin montarea unui puffer in instalatie.

» La voi cat consuma centrala electrica? Asteptam raspunsurile printr-un mesaj mai jos!

Despre Mihai 58 Articole
Salut! Numele meu este Mihai si sunt inginer proiectant instalatii in constructii si retele edilitare. Scriu articole pe acest blog pentru ca imi place foarte mult domeniul in care activez si cred ca printr-o informare cat mai buna a oamenilor despre acest domeniu, vom reusi sa avem constructii si instalatii mult mai calitative in tara noastra!

4 Comentarii

 1. Buna ziua! Cea mai buna alternativa la momentul actual este incalzirea cu centrala pe peleti. In locurile unde nu exista gaze.

 2. Deci faptul este simplu ! Un spatiu de incalzit cere un nr de KW putere calorica . Totul se rezuma la cat platim per fiecare KW indiferent de sursa lui de provenienta: gaze,electricitate,lemne,carbuni,peleti,AC etc. In cazul nostru consumul lunii ianuarie in care respectivul a platit 1563 Ron a fost de 2232 KW sau 2,232 MW ! Acesti KW transformati in m3 de gaz dau cu aproximatie : 10,5= 212,6 m3 gaz. Acum(2020 sept) acest gaz se poate cumpara cu taxe cu tot la 140-170 Ron/MW . Deci incalzind cu gaze vom plati de la 2,232×140=312 Ron pana la 2,232×170=379 Ron. Deci in medie de cam 5 ori mai putin ! Daca ne ducem la centrala pe gazeificare a lemnului putem ajunge in f de pretul lemnelor in zona si de umiditatea lor la preturi incepand cu 300 pana la 400-450 Ron per incalzire. Iar la peleti intre 400-500 Ron. Deci NICIODATA incalzirea electrica nu este o optiune rationala de incalzire ! Oriunde nu exista gaze se poate monta o centrala pe peleti cu automatizare si bunker rezervor de peleti mare …

 3. mai sus ai scris ca la o casa de 105 mp bine izolata cu o centrala de 18kw a consumat ;
  8 porniri a cate o jumatate de ora ori 18kw ori 31 zile face 2232 kw ori 0,7 kw total 1562,4 ian in tabelul de mai jos scri ca la 150mp o centrala tot de 18kw consuma 1285kw adica 906,5 CARE ESTE ADEVARU PANA LA URMA ; CONCLUZIA ESTE CA MINTITI CU NERUSINARE

  • Daca citeati mai bine articolul ati fi vazut ca primul calcul este facut pentru luna ianuarie, iar in tabel este vorba de un Consum Mediu Lunar pe un sezon rece de 6 luni. Dar decat sa cititi cu atentie, mai degraba v-a fost mai usor sa aruncati cu noroi. 🙂

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.