Cat costa sa construiesti o casa in 2017?
» Dupa ce am ajutat-o cu diverse sfaturi in ceea ce priveste constructia unei case, doamna Violeta din Bacau, la indemnul nostru ne-a trimis pe adresa noastra “povestea” casei dumneai, o poveste destul de interesanta si detaliata ce poate veni in ajutorul multor cititori ce s-au apucat sau isi doresc sa se apuce de constructia unei case”.
” Toata ideea despre a ne construi o casa a inceput in anul 2015 cand unicul nostru copil ne-a parasit. Nu, nu a murit, doar ca Maria mea cea draga s-a maritat cu un tanar frumos care a dus-o peste mari si tari tocmai in Canada, un ginere caruia nu avem ce-i reprosa decat faptul ca ne-a dus copilul departe de noi, lucru pe care nu am sa i-l iert niciodata, dar asta este alta discutie, sa revenim la casa.
Pana la plecarea fetei nu am simtit nevoia de a locui la casa la curte, dar dupa ce am ramas singura cu sotul meu am simtit ca trebuia sa umplem golul cu ceva, asa ca ne-am gandit sa ne luam un catelus sau o pisica, sau si una si alta, doar ca eu intotdeauna am fost impotriva celor ce cresc animale in apartament. Mi se pare ca sunt chinuite in bloc, atat ele cat si vecinii care suporta galagia produsa uneori de ele. Asadar ne-a venit ideea de a ne face o casa unde sa putem avea grija de noii nostri copii: Rudolf (catelul) si Trantorel (motanu).
Am inceput prin a cauta pe internet diverse terenuri, case, diverse oferte de schimburi cu apartamente. Dupa mai multe vizite si cautari am renuntat la varianta de schimb pentru ca ieseam mult in pierdere cu banii fata daca vindeam noi direct, iar la varianta de a cumpara o casa gata construita am renuntat deoarece ne era frica ca nu stiam din ce si cum a fost facuta acea casa, daca s-au respectat sau nu conditiile de construire ale unei case. Adevaru ca la vremea aceea nici nu prea stiam noi ce sunt constructiile. Abia dupa aceea am inceput sa ne documentam, am citit diverse articole, ne-ati mai ajutat si dvs., pe aceasta cale tin sa va multumesc inca o data pentru sfaturi, si usor usor am ajuns la concluzia ca cel mai bine este sa cumparam un teren si apoi cu banii din vanzarea apartamentului sa ne apucam de construit ceea ce insemna pentru noi ideea unei case de vis.
Cautarea terenului a fost cea mai dificila si de durata as putea spune. Am cautat sa nu fie la distanta foarte mare de oras, maxim 15 minute de mers cu masina, sa aiba acces la microbuze de transport in comun, in caz ca ni se strica vreodata masina, sa fie la asfalt, sa existe utilitati in zona si sa nu avem tigani vecini. Poate par rasista dar nu sunt. Sunt doar precauta de fel si incerc mereu sa stau cat mai departe de cei care pot crea probleme mie sau familiei mele.
Asa ca dupa lungi cautari si negocieri ne-am gasit un teren in comuna Hemeius, la 8 km langa Bacau, cu cateva mii de hectare de padure chiar in apropierea casei noastre si foarte multe case noi construite. Un adevarat Beverly Hills de Moldova. Au fost cateva probleme cu topometristul care ne-a facut actele pentru ca nu vroia sa ne faca procesul verbal de intarusare asa cum citisem la dvs. pe site. Infine, pana la urma cunostea sotul pe cineva de la cadastru si dupa cateva telefoane domnul topometrist a binevoit a ne semna procesul verbal de intarusare.
Dupa ce am achitionat terenul 10.000 de euro pe 650 de metri patrati ne mai ramasesera 5000 de euro cu care vroiam sa facem gardul cu portile. Am reusit sa facem gardul, circa 100 de metri liniari de gard, cu baietii unui vecin deacolo din sat si am reusit sa ne incadram in jurul la 3000 de euro cu gard din plasa bordurata cu stalpi din teava rectangulara de fier si bordura de beton perimetrala. Zic eu ca ne-am descurcat ok.
Apoi cu banii ramasi ne-am apucat de proiect. Dupa multe cautari pe internet de proiecte si modele de case ne-am hotarat la ceva ce am fi vrut noi, o casa de vreo 120 de mp sa nu fie foarte mare pentru ca ce e mare e si greu de intretinut. Una e sa faci curatenie sau sa incalzesti 120 de metri patrati si alta e 200. Mai ales ca acum fata va veni doar in vizita am zis noi ca e suficienta suprafata aceasta. Intre timp am mers la primarie sa platim impozitul si am si intrebat cam ce acte ne-ar trebui inafara de proiect pentru a demara constructia casei. Si bine am facut pentru ca doamna deacolo ne-a recomandat un arhitect bun care ne-a facut casa exact pe gustul nostru totul la pretul de 1000 de euro cu proiect de structuri, instalatii etc. Una din conditiile care i le-am pus arhitectului a fost ca viitoarea noastra casa sa aiba neaparat un dormitor la parter deoarece noi avem deja o varsta si cu cat timpul trece si noua ne va fi din ce in ce mai greu sa urcam scarile la etaj. Am incercat sa gandim casa in asa fel incat toate fluxurile din casa sa ne satisfaca pe deplin tabieturile fiecaruia, cum ar fi terasa de langa bucatarie cu priveliste la oras unde sa-ti bei cafeaua dimineata…etc.
Facand proiectul cu domnul care ne-a fost recomandat, nici nu am avut nici un fel de problema cu actele la primarie. Totul a mers ata, spre surprinderea noastra. Si avand si proiectul si toate avizele scoase, inclusiv autorizatia de construire, ajunsesem la partea cea mai grea. Sa vindem apartamentul si sa speram ca ne incadram cu banii ca sa ne mutam in casuta. O alta conditie grea a fost ca trebuia sa gasim un cumparator care sa ne permita sa mai locuim in apartament inca 4 luni dupa vanzare, dar am fost norocosi si am gasit un cuplu din Anglia care au zis ca putem sta din Decembrie pana in August linistiti ca ei nu se intorc oricum. Bineinteles am facut si un act in acest sens, tinerii pareau draguti si de incredere dar am zis ca in ziua de azi la cate se intampla mai bine e sa fii precaut. Am incasat banii in banca si ne-am apucat de cautat constructori.
“Meseriasii”…meseriasii din ziua de azi sunt o speta dificila tare. Neseriosi, betivi, hoti, nepriceputi. Nu toti dar majoritatea cam asa sunt. Eu am ajuns la concluzia ca cei mai buni au plecat in strainatate la munca pe santier, iar noi am ramas doar cu ciurucurile. Apropo, cam asa se intampla si in medicina usor usor. Dupa multe cautari, incercari, esecuri, recomandari si dezbateri cu prietenii ne-am hotarat la o echipa de muncitori care au lucrat casa unui coleg de-al sotului. Am semnat un fel de contract, care n-avea nici o valoare dealtfel, fara stampila, fara nimic, dar ce ne-a determinat sa lucram cu ei a fost timpul de executie si faptul ca au fost deacord ca plata sa se faca dupa fiecare etapa de lucrare doar dupa ce dirigintele de santier angajat de noi isi dadea aprobarea asupra calitatii lucrarilor si cantitatilor de materiale. Aici dvs. mi-ati fost de ajutor enorm cu aceste sfaturi. O alta chestie care mi-a placut la ei fata de alte echipe a fost faptul ca nu a trebuit sa cumpar sau sa umblu dupa nimic. Ei au facut comenzile de materiale, au avut panouri, excavator, scule, de toate. Fata de o colega de-a mea care cumpara scandura pentru cofrat si cuie in prostie, eu nu am avut aceasta problema. Au mai avut si ei cateva abateri de la proiect mai ales la turnarea scarilor, cativa centimetri, dar infine, vorba dirigintelui de santier, betonul tine cu prostu, s-a corectat din sapa.
Am inceput cu saparea si turnarea fundatiei. Am pus polistiren sub placa de la parter. Am tras toate conductele pentru instalatii inainte de turnarea placii. Apoi am continuat cu zidirea peretilor cu BCA YTONG nut si feder, mi-a placut foarte mult, are si suporti de care sa-i apuci, arata ca niste navete de bere 🙂 . Apoi turnarea placii, realizarea mansardei si tigla metalica de la Caretta parca. Pana la acest moment cheltuisem deja vreo 24000 de euro. Ne gandeam deja ca s-ar putea sa trebuiasca sa mai facem un mic credit, dar in final ne-am descurcat. Apoi au trecut baietii la finisat peretii interiori, direct cu plasa si tinci rimano, au spus ca la tipul asta de bca ies peretii foarte drepti si merge finisat cu acest sistem. Bineinteles am sunat reprezentantul de la Ytong si mi-a garantat ca este ok. Tot el imi garantase ca si zidirea acum se face cu adeziv subtire nu cu mortar ca inainte.
Apoi am mai cheltuit pe materiale cu tot cu montaj:
– 2500 de euro pe geamurile termopan cu 3 sticle, asa am auzit ca e mai bine pentru izolarea fonica si termica
– 1500 de euro parchetul
– 500 de euro gresia si faianta
– 800 de euro mobila de bucatarie pentru ca cea de la apartament nu se mai potrivea si am lasat-o acolo, era facuta la comanda
– 800 de euro usile de la interior
– 300 de euro usa de la exterior
– 2600 de euro instalatia termica de incalzire pe gaz, centrala, calorifere, etc
– 600 de euro echiparea baii de jos
– 1300 de euro bransamentul la gaz pana in casa la centrala si aragaz
– 650 de euro racordul la apa si canalizare
– 500 de euro racordul la curent
Astea sunt in mare cheltuielile care mi le aduc aminte si le-am gasit notate prin hartiile noastre.
Per total constructia casei noastre a costat 53000 de euro – 120 de metri patrati.
Ar fi costat si mai mult daca puneam tencuiala decorativa siliconata de la Caparol, daca puneam incalzire in pardoseala si multe altele. Dar cred eu ca e suficient asa. Pentru doi batranei, un catelus si o pisica tot ce mai avem nevoie este de sanatate si ani de viata.
Sper ca ce am scris aici sa fie pe placul cititorilor site-ului dvs., numai eu stiu de care ori am rescris si corectat anumite paragrafe,sa sune cat mai corect…sper sa va placa si experienta care am trait-o sa ajute cat mai multi oameni care vor sa se mute din stresul cotidian in locuri frumoase, cu aer curat, multa liniste si oameni care au timp sa te salute pe strada si sa stea de vorba cu tine pe banca in fata portii. Sa auzim numai de bine!”
Citeste si:
Uau. Doamna vreau sa va spun ca aveti un har in a scrie. Cred ca e cea mai amuzanta si interesanta poveste de a construi o casa pe care am citit-o vreodata pe vreun forum. In curand ma apuc si eu de casa si sper sa pot scrie cu acelasi entuziasm la finalizarea ei cum ati scris dvs. Va urez multa sanatate in casuta dvs si multumim de informatii!
Va multumesc ca ne-ati impartasit experienta d-voastra de viata imi este deosebit de utila atat mie cat cred ca si altora.Va doresc multa sanatate si fericire in noua casa.
Buna ziua ! Din ce ati calculat reies 40.000 Euro ! Pe final ati specificat Total 53.000 Euro ! Puteti specifica de unde vine diferenta ? Ati inclus si cei 10.000 Euro pt teren in aceasta suma ? Sunt din Bacau si intentionez sa trec de la bloc “pe pamant” ! Multumesc !
Buna seara! In jur de 55.000 de euro la inceput, fara teren. Undeva la vreo 450 de euro pe metru patrat construit. Pe urma am mai cheltuit ceva cu amenajarea terasei si a curtii: gazon, pavaje alei (care au costat cel mai mult), un foisor cu gratar si alte diverse lucruri carora la inceput nu le dai importanta, dar cand le pui la socoteala pe hartie iti dai seama ca inseamna putin financiar, dar poti sa le faci usor usor dupa ce te muti.
Buna ziua! ..Multumim pentru poveste , sunt curios de proiectul casei dvoastra , peste 3-4 ani imi doresc si eu o casuta mica 120 mp , camera la parter . As vrea sa-l vad, e posibil ??? Adresa mail: tony_huzzupasu@yahoo.con
Bogdan, ca sa-ti faci o idee la ce costuri sa te astepti, preturile pentru constructia unei case variaza intre:
– 150-250 Euro/mp construit pentru constructia La Rosu – manopera + materiale;
– 300-500 Euro/mp construit pentru constructia La Cheie – manopera + materiale.
Variatia pretului este data de:
– amplasamentul constructiei;
– zona unde se va construi: urban sau rural;
– cu cine construiti: firma sau echipa de muncitori;
– tipul si calitatea materialelor dorite.
Daca aveti si alte intrebari si nelamuriri suntem dispusi sa va ajutam pe cat posibil putem.
Din pacate, datorita persoanelor care copiau si republicau articolele noastre fara acordul nostru pe alte blog-uri si site-uri, a trebuit sa recurgem la varianta aceasta de dezactivare a click-ului dreapta si a copierii textului. Ne cerm scuze pentru inconvenient…dar asta e situatia.
Am vorbit cu arhitectul care ne-a proiectat casa pentru a-i cere acordul sa-i postam numele si numarul de telefon pe internet si ne-a informat ca intre timp a devenit inspector la Inspectoratul de stat in constructii si nu mai are voie sa profeseze, dar daca dorim ne poate da numarul de telefon al unor colegi arhitecti. Deci daca sunteti interesat ii pot cere numerele de contact si sa le postez.
Buna ziua! As dori sa imi spuneti cum pot lua legatura cu echipa care v-a construit casa. Multumesc! adrian.marinescu13@gmail.com
Buna seara! Tot de un nr de telefon la care poate fi contactat seful de echipa care s-a ocupat de construcție as avea nevoie. Daca se poate pe mail
renaultkz@yahoo.com
Buna ziua, ma intereseaza si pe mine datele de contact ale echipei de constructori.
Multumesc.
tonciumarius@yahoo.com
buna ziua! m-ar interesa si pe mine nr de tel al arhitectului si un contact al echipei de constuctori! sunt din bacau si as vrea sa inse si eu o constructie in aproprierea orasului. multumesc!
Buna ziua ! As dori un nr De tel Al sefului de echipa, daca este posibil . Sunt din Bacau …. va multumesc ! Email: mitiulian@yahoo.com
Buna ziua,am si eu o casa in construcție in Alba Iulia,in cea mai mare parte a acestei povesti ma regăsesc si eu si aici ma refer la materialele de construcție,respectiv Ytong A+,geamuri cu 3 compartimente,doar ca prețurile diferă si ma refer la absolut tot începând de la proiect pana la țigla.Specific ca inca nu am reușit sa o finisez nici înăuntru nici pe dinafara si deja am ajuns la 75 000 €.Suprafata construită este de 200 m dar aici intra si garajul incorporat cea utila este undeva la 120 m pe un singur nivel cu pivnița de 36 m pe care nu am inclus-o in calcul dar cu placa turnată sus.Am început-o in 2017 dar ma repet prețurile diferă spre exemplu instalația electrică m-a costat 2000€,instalația de caldura si apa la fel fără branșamente pe care le-am facut separat,geamurile cu 3 compartimente + usa de intrare,usa terasa o alta usa de ieșire si cea de garaj rabatabilă in total m-au costat 6500€.Este o diferența semnificativă de aceia rugămintea mea este sa nu va luați dupa povesti si sa nu trăiți cu iluzii ca se poate construi o casa cu bani putini!Pentru cei care doresc sa înceapă construcția unei case sfatul meu este sa se implice direct in absolut toate tranzacțiile,sa negocieze de la început prețul manoperei,si cel mai important sa i-si aleagă bine specific bine de tot dirigintele de șantier.Acesta trebuie sa fie de maxima încredere,si trebuie consultat in absolut orice problema legată de construcție.Aceasta este opinia mea in legătura cu acest subiect.Multumesc,iar daca v-am fost de ajutor ascultați-mi sfaturile!
Bună ziua.Sint din Bacău și caut constructor/proiectant pentru o casa în Hemeiusi,unde am o parcela. As fi recunoscător dacă m-ați pune în legătură cu doamna Violeta. Sint foarte interesat de cele spuse de dumneaei. Sau poate vedeți mesajul chiar Dv. doamna. E-mailul meu:misulupu@yahoo.com
buna ziua ce preț ar ajunge o casa mica 50 +50 mp p+m suceava centru la cheie …
Buna ziua. Intre 45 si 55.000 de euro in functie de finisajele dorite.