Catina – o planta miraculoasa la indemana oricui

catina planta naturista

Catina, un puternic antioxidant

» Catina este un arbust ce creste in mod salbatic chiar in Romania, in zonele subcarpatice si este folosita de mii de ani de catre diverse popoare datorita proprietatilor sale extraordinare.

» Catina contine o cantitate foarte mare de vitamina C, mult mai mare decat cea care se regaseste in fructe, dar si de vitamina A, de vitamine din complexul B, E, P, K, F, dar si de minerale precum fosfor, magneziu sau potasiu.

» Numeroase afectiuni pot fi ameliorate sau chiar tratate cu ajutorul a diverse preparate din catina, de la care se folosesc:

  • Fructele, din care se prepara uleiuri, siropuri, pulberi sau ceai;
  • Scoarta, care se desprinde foarte usor dupa culegerea fructelor, cu ajutorul unui cutit;
  • Radacinile, mai rar, pentru ca sunt pe de o parte, destul de greu de obtinut, si pe de alta parte au proprietati asemanatoare cu scoarta.

» Catina are o culoare portocalie si un gust acrisor, placut, asa ca siropul de catina poate inlocui cu succes sucurile din comert, mai ales iarna, cand datorita proprietatilor sale ne va tine departe de raceli si alte probleme.

In ce afectiuni ne poate ajuta catina

Huse Chei Auto din silicon E-Husa

» Exista numeroase afectiuni in care catina iti poate fi de mare folos, vrem totusi sa iti atragem atentia ca putem apela la plante ca ajutor si nu ca tratament, si ca orice decizie legata de starea ta de sanatate va trebui luata de nimeni altcineva decat de medicul tau curant.

» Iata si afectiunile in care ne poate fi de folos catina:

  • Adjuvant in diverse raceli, gripa, pneumonie sau bronsita;
  • Adjuvant in bolile ficatului (hepatita sau ciroza incipienta). Are efect tonic si de regenerare a ficatului;
  • Boli ale splinei, tot ca adjuvant;
  • Sterilitate, atat feminina, cat si masculina, dar si in dereglarile hormonale;
  • Depresii;
  • Diverse boli ale pielii – dermatoze si eczeme, psoriazis, arsuri;
  • Diaree;
  • Inlaturarea anemiei, in special la copiii de peste 7 ani;
  • Contribuie la scaderea colesterolului, imbunatatind implicit activitatea inimii.

cultivare catina

» Catina se foloseste si extern, sub forma de ulei sau cataplasme, care se aplica pe piele, in zonele afectate.

» Iti recomandam sa faci o cura cu catina in fiecare toamna, pentru a-ti intari sistemul imunitar si a preveni diversele raceli de sezon.

Cum prepari siropul de catina

» Din toamna si pana in iarna poti culege chiar tu catina, daca locuiesti in zonele subcarpatice, sau o poti cumpara din piata, la preturi accesibile.

» Reteta de sirop de catina este foarte simpla:

  • 1 kg de catina spalata si data prin storcator;
  • 0.5 litri de miere de albine.

» Practic, veti adauga jumatate de litru de miere la fiecare kilogram de catina data prin storcator.

sirop de catina

» Preparatul obtinut se ia fie cate o lingurita de 2 ori pe zi, fie se consuma in combinatie cu apa, fiind un sirop foarte gustos. Cu siguranta ca gustul dulce-acrisor al catinei va fi apreciat chiar si de copii, asa ca este pacat sa nu beneficiati de virtutile acestei plante miraculoase!

Ulei de catina

» Uleiul de catina a fost folosit de milenii ca remediu natural pentru diverse boli si afectiuni. Este extras direct din frunzele si seminetele catinei.

» Uleiul de catina contine toate proprietatile benefice ale fructelor de padure intr-o forma concentrata si poate fi utilizat atat intern cat si extern.

» Interesant este ca uleiul de catina este probabil singurul produs vegetal care contine toti cei 4 acizi grasi” omega 3, omega 6, omega 7 si omega 9.

» Beneficiile sale pentru sanatate variaza de la sustinerea unei bune functionari a inimii, pana la protectia impotriva diabetului, a ulceratiilor stomacale si vindecarii pielii.

» Uleiul de catina este bogat in vitamine, minerale si in special antioxidanti care ajuta la protejarea organismului de imbatranire si boli precum cancerul si bolile de inima.

ulei de catina

» Uleiul de catina poate ajuta de asemenea la prevenirea diabetului. Studiile la animale au aratat ca poate ajuta la scaderea glicemiei prin cresterea secretiei de insulina si a sensibilitatii la insulina.

» Compusii din uleiul de catina pot imbunatati sanatatea pielii atunci cand se aplica topic, inclusiv capacitatea de a stimula regenerarea pielii. Uleiul de catina are un efect benefic asupra pielii dupa expunerea la radiatii ultraviolete.

ulei de catina

» Desemenea, produsele pe baza de catina sunt bogate in substante ce intaresc sistemul imunitar si ajuta organismul sa lupte impotriva gripelor si chiar si a infectiilor.

» O serie de compusi din uleiul de catina poate ajuta, de asemenea, in lupta impotriva cancerului. Compusii antioxidanti si quercetina ajuta la uciderea celulelor canceroase.

Ceai de catina

» Ceaiul de catina poate fi baut atat fierbinte cat si rece, si este folosit pentru a vindeca racelile si gripele.

» Ingrediente:

  • 100g catina;
  • 1 lingura radacina de ghimbir rasa;
  • 2 betisoare de scortisoara;
  • 500ml apa clocotita;
  • 2 lingurite de miere.

» Se lasa la infuzat, se strecoara si se serveste rece sau cald dupa preferinta.

ceai de catina

Concluzie

» In concluzie, catina este o planta medicinala ce are beneficii indubitabile pentru sanatatea noastra. De aceea e bine sa aveti mereu in casa un asemenea produs plin de vitamine, minerale, antioxidanti, proteine si fibre.

Disclaimer CasaSiDesign consulta un medic

Despre Petronela 45 Articole
Buna, sunt Petronela - editor CasaSiDesign.ro si cred din toata inima ca plantele medicinale sunt un dar de la Dumnezeu. Vezi ce proprietati vindecatoare au planetele medicinale pentru sanatatea noastra!

Fii primul care adauga un comentariu!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.