Ce tip de calorifer sa aleg pentru locuinta mea?
Cuprins:
» Fiecare persoana, la un moment dat in viata, se confrunta intr-un fel sau altul cu montarea sau inlocuirea radiatoarelor / caloriferelor si atunci prima intrebare care ii vine in minte este „Ce calorifere sa aleg?„.
» Indiferent ca vorbim de schimbarea caloriferelor vechi care s-au infundat sau s-au spart, ori de montarea unor radiatoare in case nou construite, important este sa abordati alegerea, inlocuirea sau montajul caloriferelor cu multa atentie si seriozitate, deoarece de ele depinde confortul termic din casa voastra.
» Pentru a putea alege caloriferul „ideal”, este important sa determinati in prealabil caractetisticile necesare si sa aflati ce radiatoare sunt necesare pentru spatiile voastre interioare.
» Pentru acest lucru va recomandam sa folositi calculatorul nostru pentru aflarea necesarului termic de incalzire pentru fiecare camera in parte. Cu ajutorul lui veti afla ce putere trebuie sa aiba viitoarele voastre calorifere in functie de dimensiunile si caracterisiticile incaperilor in care vor fi amplasate. Foloseste acest Calculator Necesar Termic!
Tipuri de calorifere
» Bunicii si parintii nostri nu au avut prea mult de ales, deoarece piata de la vremea aceea le-a oferit doar calorifere din fonta si o gama limitata de modele.
» Astazi, suntem mai norocosi, iar magazinele moderne sunt gata sa va ofere sute de variante si modele, pentru ca trebuie sa recunoastem ca, odata cu cresterea pretentiilor noastre in ceea ce priveste design-ul interior si cum arata locuinta noastra, orice obiect care este instalat la interior trebuie sa arate cat de cat bine si sa se integreze in stilul spatiului amenajat.
» Pentru a te decide ce calorifere sa alegi pentru locuinta ta, trebuie mai intai sa vezi avantajele si dezavantajele fiecarui model in parte.
Calorifere din fonta
» Cand ne gandim la un calorifer din fonta, fara sa vrem ne aducem aminte de „monstrii uriasi” amplasati sub ferestrele blocurilor comuniste. Cu toate acestea, in zilele noastre, design-erii au invatat sa transforme acei „monstri” in modele care ar putea fi numite adevarate opere de arta, avand forme elegante, nuante diverse si elemente decorative inserate facandu-le astfel extrem de atractive.
» Radiatoarele de incalzire din fonta reprezinta o calitate testata in timp:
- Durata de viata mare – ganditi-va ca au rezistat in unele apartamente de mai bine de jumatate de secol;
- Rezistente la socuri mecanice;
- Eficiente chiar si la agenti termici cu temperaturi scazute;
- Mai ieftine ca cele din aluminiu;
- Garantie mare: peste 20 de ani;
- Au indicatori buni de conductivitate si inertie termica – chiar si dupa oprirea alimentarii cu agent termic, caloriferele din fonta vor elibera mai mult timp caldura si se vor raci mai greu fata de cele din otel.
Datorita inertiei ridicate, caloriferele din fonta nu sunt foarte agreate in sistemele cu reglare automata si exact a temperaturii dintr-o incapere.
» Cu toate ca radiatoarele din fonta au proprietati foarte bune, acestea sunt cel mai des schimbate deoarece:
- Aspectul si dimensiunile variantelor vechi nu sunt foarte agreate;
- Sunt foarte grele si acest lucru devine un impediment atunci cand trebuie curatate si spalate;
- Datorita peretilor interiori neuniformi, cauzate de procesurile de turnare, caloriferele din fonta sunt mult mai predispuse la depuneri interioare si infundari;
- Sunt mai scumpe fata de cele din otel.
» Chiar daca exista un trend in nefolosirea caloriferelor din fonta in instalatiile termice interioare, totusi firmele care produc astfel de radiatoare reusesc prin design-ul modern si proprietatile produselor sa convinga in continuarea clientii ca folosirea caloriferelor din fonta inca este o optiune viabila pentru casele lor.
Radiatoare din otel
» Radiatoarele din otel sunt defapt niste corpuri de incalzire din tabla realizate prin ambutisarea si sudarea a 2 foi de tabla din otel aliat in oglinda. Pentru a mari suprafata de schimb de caldura si pentru a intensifica transferul convectiv, pe una din foile de tabla se vor aplica aripioare din tabla ondulata.
» Radiatoarele de incalzire din otel sunt in principiu recomandate pentru folosirea in instalatiile casnice si se caracterizeaza prin:
- o gama larga de modele si dimensiuni;
- optiuni de finisare la comanda in diverse culori si texturi;
- performanta optima de transfer de caldura;
- consum redus de agent termic;
- rezistente la coroziune prin tratamente chimice;
- capacitatea de a fi reconditionate usor prin vopsire.
» Ca orice produs existent pe piata, trebuie sa aiba si cateva dezavantaje:
- rezistenta scazuta la presiuni mari;
- rezistenta scazuta la agenti termici cu apa dura, coroziva;
- rezistenta scazuta la lovituri mecanice;
- durata de viata scazuta – circa 10 ani.
» Trebuie sa mentionam faptul ca la ora actuala, radiatoarele din otel sunt cele mai folosite calorifere, cel putin in tara noastra.
Calorifere din aluminiu
» In ultimul timp, atunci cand beneficiarii isi pun intrebarea „Ce calorifere sa aleg?”, multi se opresc la modelele din aluminiu. Iar instalatorii precizeaza ca sunt foarte usor de montat si modificat pe dimensiuni deoarece acestea sunt modulare, pe elemente. Bineinteles ele poti fi achizitionate si gata imbinate la anumite dimensiuni pentru un montaj mai rapid si eficient.
» Haideti sa vedem mai departe ce avantaje prezinta caloriferele din aluminiu:
- gama larga de produse si modele;
- greutate redusa;
- design estetic si versatil;
- presiune de lucru mare, putand fi instalate si in sistemele de incalzire centralizata (la bloc);
- inertie scazuta – elibereaza rapid caldura acumulata facand controlul temperaturii interioare foarte precis.
Oferte Calorifere din Aluminiu!
» Datorita modului in care arata si proprietatilor sale, s-ar putea sa fiti determinati sa cumparati astfel de calorifere, dar, inainte de a face acest lucru, este bine sa vedem si dezavantajele acestor radiatoare din aluminiu:
- se racesc repede in lipsa agentului termic;
- vulnerabile la apa dura, coroziva;
- pretentioase la nivelul pH al apei din instalatie;
- rezistenta scazuta la lovituri mecanice.
In cazul folosirii caloriferelor din aluminiu in instalatii realizate din teava de cupru, este recomandata folosirea unor inhibitori de coroziune si crusta inserati in agentul termic, pentru a proteja suprafata interioara a radiatoarelor din aluminiu.
Calorifere bimetalice
» Radiatoarele bimetalice cred ca sunt cele mai bune calorifere de incalzire pentru un apartament sau casa. Particularitatea lor este de a combina avantajele a doua metale, si anume, otelul si aluminiul.
» Canalele din otel, prin care se misca lichidul de racire, sunt rezistente la coroziune si transfera caldura catre panourile din aluminiu, care se caracterizeaza printr-un transfer ridicat de caldura.
» Caloriferele bimetalice se mai caracterizeaza prin:
- rezistenta ridicata la presiuni mari;
- pot fi utilizate cu orice tip de agent termic, pastrand factorul de transfer termic si siguranta la un pH scazut al apei;
- garantate pentru o functionare indelungata – peste 25 de ani;
- reusesc sa mentina un regim confortabil de temperatura cu un volum mic de lichid de racire.
» Dezavantajele radiatoarelor bimetalice sunt urmatoarele:
- cost ridicat fata de celelalte tipuri de calorifere;
- prezinta un risc ridicat de colmatare;
- vulnerabil la concentratii mari de oxigen din apa, producandu-se fenomenul de coroziune asupra otelului.
» Chiar daca sunt putin mai scumple, costul ridicat al caloriferelor bimetalice sunt pe deplin justificate de datele lor privind performanta si de durata mare de functionare.
Concluzie
» Asa cum am vazut in articolul de astazi, alegerea radiatoarelor de incalzire este determinata de mai multi factori tehnici, insa de multe ori alegerea caloriferelor depinde si de bugetul disponibil. Cu totii vrem lucruri bune si performante dar nu de fiecare data ne si permitem.
» Cu toate acestea, nu ar trebui sa faceti economii in ceea ce priveste sistemul de incalzire al casei. Va recomandam sa alegeti doar calorifere bune, performante si cu o garantie de minim 10 ani, astfel incat o perioada buna de timp sa nu aveti nevoie sa interveniti asupra instalatiei de incalzire.
» Nu este deloc placut sa reparati sau sa inlocuiti un radiator fix in mijlocul iernii cand afara sunt temperaturi cu minus. Asadar verificati caloriferele si instalatia termica inainte de sezonul rece pentru a evita astfel de neplaceri.
® Citeste si: Cum se aeriseste cu calorifer?
» Daca v-a placut articolul nostru nu ezitati sa ne ajutati cu o Distribuire astfel incat informatiile sa ajunga la cat mai multe persoane. In acest fel ne veti ajuta sa realizam noi articole folositoare pentru voi!
Comentarii recente