Ce combustibili se folosesc la incalzire?

Combustibili pentru incalzire

» Combustibilii sunt substante care prin procesul arderii dezvolta o cantitate, de caldura, care poate fi folosita ca o sursa economica de energie.

» Pentru a satisface aceasta cerinta un combustibil energetic trebuie sa indeplineasca doua conditii principale si anume: sa se gaseasca in cantitati mari, iar pretul sau de cost raportat la cantitatea de caldura produsa sa fie cat mai redus.

» Dupa starea lor de agregare, combustibilii se pot clasifica in trei categorii si anume: combustibili solizi, lichizi si gazosi.

Principalii combustibili in Romania:

» In tara noastra principalii combustibili energetici sunt:

1. Combustibilii solizi: lignitul, carbunele brun, lemnul, deseurile combustibile si brichetele din praf de carbune presat.

2. Combustibili lichizi: combustibilul lichid usor si pacura.

3. Combustibili gazosi: gazul natural si gazul de sonda, gazul arti­ficial si de cocserie.

» In compozitia combustibililor se gasesc o serie de elemente din care unele combustibile cum sunt: carbonul (C), hidrogenul (H), sulful (S) precum si unele adaosuri minerale sub forma de impuritati si care se regasesc in cenusa rezultata in urma arderii.

» In procesul arderii, carbonul, hidrogenul si sulful se combina cu oxigenul atmosferic.

» Oxidarea se produce cu degajare de caldura si constituie fenomenul arderii propriu-zise.

» Celelalte, elemente componente ale combustibilului nu iau parte la procesul de ardere.

» Din categoria combustibililor solizi carbunele reprezinta combus­tibilul cu utilizare mai larga. Calitatea carbunelui este apreciata dupa continutul de elemente inerte. In cazul lignitilor, balastul format de cenusa si umiditate are valori cuprinse intre 50-60%.

» Proprietatile tehnologice ale carbunilor constituie ansamblul de caracteristici de compozitie si comportare care au o importanta deose­bita in procesul de ardere sau depozitare.

Principalele caracteristici tehnologice ale combustibilelor sunt:

1. Puterea calorica: care se defineste ca fiind: cantitatea de caldura degajata prin arderea completa a unitatii de cantitate din acel combustibil. Ea se masoara in kilo Jouli pe kilogram (kilocalorii pe kilogram) in cazul combustibililor solizi si lichizi si in kilo Jouli pe metru cub normal (kilo­calorii pe metru cub normal) pentru combustibili gazosi.

» Din arderea unui combustibil rezulta si vapori de apa pentru for­marea carora s-a consumat o cantitate de caldura produsa de acel com­bustibil. Rezulta de aici ca nu intreaga cantitate de caldura poate fi utilizata. In consecinta, un combustibil se caracterizeaza nu numai prin puterea calorifica utila ci si prin puterea calorifica superioara care se defi­neste ca fiind caldura totala continuta in unitatea de combustibil.

» Puterea calorifica inferioara se determina prin scaderea din pu­terea calorifica superioara a cantitatii de caldura continuta in vaporii de apa rezultati din procesul ardeii si caldura care se pierde odata cu evacuarea gazelor arse, pe cos.

» In tabelul de mai jos sunt date puterile calorifice inferioare ale principa­lilor combustibili cat si echivalentul acelori putere raportate la o ora echivalentul rezultand in watts.

CombustibilPuterea calorifica inferioaraEchivalent kcal/h in Watts
[kcal/kg] – [kcal/l]Putere [W]
Lemn umed1500 – 25001745 – 2907
Lemn uscat3000 – 40003489 – 4652
Turba3000 – 35003489 – 4071
Lignit2000 – 45002326 – 5234
Carbune brun4500 – 60005234 – 6978
Huila6000 – 70006978 – 8141
Antracit7000 – 75008141 – 8723
Pacura9000 – 1000010467 – 11630
Motorina10000 – 1150011630 – 13375
Gaz de furnal900 – 10001047 – 1163
Gaz de cocserie4000 – 45004000 – 4500
Gaze naturale (metan)85009886
Gaze de sonda950011049
Peleti45005234
Porumb60006978
Rumegus30003489

2. Compozitia granulometrica: caracteristica numai pentru carbuni, este o alta caracteristica tehnologica importanta in desfasurarea pro­cesului de ardere intrucat o granulatie cu continut mare de praf impie­dica patrunderea aerului prin stratul de carbune, iar o granulatie prea mare prelungeste inadmisibil timpul de ardere.

3. Unghiul talazului natural: este o caracteristica importanta pen­tru stivuire si pentru inclinarea gratarelor de ardere. Factorul care influenteaza cel mai mult unghiul taluzului natural este umiditatea care depasind o anumita valoare ingreuneaza operatiunile de descar­care si transport.

4. Tendinta de autoaprindere: care reprezinta capacitatea unui car­bune de a produce reactie de ardere la temperatura ambianta prin absorbtia, oxigenului din atmosfera.

5. Tendinţa de exfoliere: este o alta caracteristica tehnologica im­portanta de care trebuie sa se tina seama la stocarea carbunilor. Feno­menul este provocat de contractia prin uscare si de aceea este necesara o deshidratare a carbunilor inainte de stocare ceea ce va mari rezistenta la exfoliere.

» In comparatie cu combustibilii solizi, combustibilii lichizi prezinta avantaje in ceea ce priveste transportul, depozitarea si utilizarea, motive pentru care au o pondere insemnata in economia energetica.

» Combustibilii lichizi sunt amestecuri de hidrocarburi lichide la tem­peraturi apropiate de temperatura mediului ambiant.

» In instalatiile de incalzire centrala combustibilii lichizi utilizati sunt combustibilul lichid usor si pacura.

» Pacura este un amestec de hidrocarburi grele pentru focare indus­triale, rezultand dupa fractionarea din titei a hidrocarburilor usoare.

» Punctul de fierbere este cuprins intre 300 si 350°C, iar la tempera­tura ambianta are o consistenta vascoasa. In vederea arderii, pacura se fluidifica prin incalzire la o temperatura de 95 – 140°C, temperatura la care poate fi pulverizata in conditii bune.

» Combustibilul lichid usor, pentru calorifer, este obtinut prin ames­tecarea pacurii cu un combustibil lichid mai usor (petrol) astfel incat amestecul sa aiba, la temperatura ambianta, o fluiditate suficienta pentru a fi utilizat in arzatoare fara o incalzire prealabila.

Cea mai variata gama de mobilier si decoratiuni online!

Bibliografie: Notite si materiale didactice din suport curs Universitatea Tehnica de Constructi.

Ti-a fost util acest articol?

Ajuta-ne cu un Vot sau o Distribuire!

Average rating / 5. Vote count:

Fii primul care da o nota acestui articol!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*