Ce inseamna anxietate?

» Cum sa scapi de anxietate? Aceasta este o intrebare foarte populara in randul oamenilor din generatii diferite. Deosebit de frecventa e situatia cand oamenii au un sentiment de anxietate fara niciun motiv. In articolul de astazi vom vedea cum poti scapa de anxietate si vom vedea la finalul articolului povestea lui Dragos care a reusit sa scape de acestea atacuri de panica. Dar pentru a afla cum putem scapa de anxietate, haideti sa vedem mai intai Ce este anxietatea?

» Anxietatea este frica care nu poate fi explicata. Tensiunea, sentimentul de anxietate, anxietatea cauzala – apar din cand in cand, la foarte multe persoane. Anxietatea nerezonabila poate fi interpretata ca o consecinta a oboselii cronice, a stresului constant, a bolilor recente sau a celor progresive.

» Persoana este adesea confuza ca a fost cuprinsa de stari de anxietate fara niciun motiv, nu intelege cum sa scape de acest sentiment, iar o experienta indelungata poate duce la tulburari grave de personalitate.

» Starile de anxietate nu sunt intotdeauna, o patologie mentala. O persoana poate avea anxietate destul de des. Starea de teama patologica fara cauza apare independent de stimuli externi si nu este cauzata de probleme reale, ci apare de la sine.

» Sentimentul de anxietate poate coplesi persoana, atunci cand da libertate completa imaginatiei sale, care in cele mai multe cazuri picteaza imagini extrem de infricosatoare. Intr-o stare anxioasa, o persoana simte propria sa neputinta, epuizare emotionala si fizica, in legatura cu care sanatatea individului poate deveni instabila si astfel se va imbolnavi.

Simptome anxietate

» Majoritatea cunosc starea neplacuta pe care ti-o dau starile de anxietate, a caror simptome sunt tremuratul mainilor, transpiratia, gandurile obsesive, un sentiment de pericol abstract, care pare sa te bantuiasca si sa te pandeasca la fiecare colt. Aproximativ 97% dintre adulti cedeaza la atacuri periodice de anxietate si tensiune interioara.

» Starea de anxietate este caracterizata de senzatii dificil de detectat, care au o conotatie negativa, insotite de asteptarea de probleme, de un sentiment de incertitudine. Sentimentul de anxietate este destul de epuizant, eliminand forta si energia, devorand optimismul si bucuria.

am scapat de anxietate definitiv

Cum scapi de anxietate?

» Metoda afirmatiilor. Afirmatia este un text succint, optimist, care nu contine nicio negatie. Pe de o parte, afirmatiile directioneaza gandirea intr-o directie pozitiva, iar, pe de alta parte, o calmeaza. Fiecare afirmatie trebuie repetata timp de 21 de zile, dupa aceasta, afirmatia va deveni un obicei. Metoda afirmarilor este un mijloc de a scapa de sentimente de anxietate si tensiune interioara. Ajuta si mai mult daca persoana este constienta de cauza anxietatii sale si pornind de la ea, poate crea afirmatia.

» Conform observatiilor psihologilor, chiar si atunci cand persoana nu crede in puterea declaratiilor, dupa repetarea periodica, creierul sau incepe sa perceapa informatiile primite si sa se adapteze la ele, fortand sa actioneze intr-un anumit mod.

» Datorita acestei tehnici, puteti redirectiona atentia si apare o scadere a anxietatii. Tehnica afirmarilor va fi mai eficienta in depasirea starilor de anxietate, daca este combinata cu tehnica respiratiei.

» Va puteti concentra pe ceva pozitiv, cititi literatura educationala sau urmariti videoclipuri motivationale.

» Pentru a reusi sa scapi de sentimentul constant de anxietate este necesara o odihna de calitate. Multi oameni sunt preocupati de starea lor materiala, dar uita ca trebuie sa se odihneasca si sa se mai relaxeze din cand in cand. Lipsa odihnei de calitate, duce intr-un final la faptul ca sanatatea fizica si psihica se deterioreaza. Ca urmare a agitatiei zilnice, se acumuleaza stresul, care duce la un sentiment inexplicabil de anxietate.

» Astfel, trebuie sa va programati o zi pe saptamana pentru relaxare, vizitati o sauna, iesiti in mediul rural, intalniti prieteni, mergeti la teatru si asa mai departe. Daca nu este posibil sa plecati din oras undeva departe de cotidian, atunci puteti practica sportul preferat in parc sau faceti o plimbare scurta inainte de culcare, dormiti bine si nu uitati sa mancati corect si sanatos. Astfel de actiuni vor imbunatati starea voastra de bine.

» Uneori, discutia cu alte persoane ajuta la reducerea anxietatii si la clarificarea situatiei. De exemplu, un consultant financiar va ajuta sa faceti fata problemelor financiare, un psiholog va ajuta in problemele familiale.

» O alta metoda pentru a determina cum sa scapi de sentimentul constant de anxietate este de a antrena mintea. Multi au dovedit ca meditatia ajuta la calmarea mintii, la ameliorarea stresului si la depasirea anxietatii. Practica regulata imbunatateste sanatatea mentala. Celor care abia incep sa practice meditatia, le este recomandat sa se inscrie la cursuri pentru a stapani corect tehnica de implementare.

» Oamenii care isi impartasesc gandurile si sentimentele nelinistite cu ceilalti, se simt mult mai bine decat cei care pastreaza totul pentru ei insisi. Uneori, persoanele cu care se discuta despre problema, pot oferi sfaturi despre cum sa le rezolvi. Desigur, in primul rand, problema trebuie discutata cu cei mai apropiati, cu persoana iubita, cu parintii, cu alte rude.

» Daca nu exista cineva in care ati putea avea incredere, atunci puteti utiliza serviciile unui psiholog. Un psiholog este cel mai bun ascultator care, pe langa aceasta, va ajuta la rezolvarea problemei.

» Pentru a scapa de anxietate, trebuie sa va schimbati stilul de viata, in special dieta. Exista o serie de produse care provoaca anxietate. Primul este zaharul. O crestere accentuata a glicemiei provoaca un sentiment de anxietate.

» Este recomandabil sa reduceti consumul de cafea la o cana pe zi. Cofeina este un stimulent foarte puternic pentru sistemul nervos, astfel incat cafeaua bauta dimineata provoaca uneori, nu doar revigorare cat si o stare de anxietate.

» Pentru a reduce anxietatea, este necesar sa limitati consumul de alcool sau sa il evitati cu totul. Multi oameni presupun in mod gresit ca alcoolul ajuta la scaparea de anxietate. Cu toate acestea, alcoolul dupa relaxarea pe termen scurt, provoaca o stare de anxietate, iar la acesta se pot adauga probleme cu sistemul digestiv si cardiovascular.

Citește și:  Alimente bogate in calorii

» Schimbarile in camera sau la locul de munca au, de asemenea, un efect benefic asupra reducerii anxietatii si tensiunii. Foarte des, anxietatea se dezvolta sub influenta mediului, exact acolo unde persoana petrece cel mai mult timp. Camera ar trebui sa creeze o stare de spirit placuta si relaxanta.

» Pentru a reimprospata camera, puteti face o mica reparatie: schimbati tapetul, rearanjati mobilierul, cumparati lenjerie de pat noua.

Tratament stari de anxietate

» Daca o persoana simte in mod regulat un sentiment de anxietate si frica, iar aceste sentimente devin o obisnuinta zilnica si impiedica persoana sa-si traiasca viata deplin, atunci este important sa se consulte un specialist.

» Simptome care trebuie sa va duca la medic:

  • atac de panica;
  • senzatie puternica de teama;
  • respiratie rapida;
  • ameteli;
  • presiuni.

» Medicul va prescrie un medicament. Dar efectul va fi mai rapid daca, impreuna cu medicatia, persoana urmeaza un curs de psihoterapie. Tratamentul doar cu medicamente este nerecomandat, deoarece, spre deosebire de pacientii care fac ambele tipuri de tratament, sunt mai predispusi sa recidiveze.

» Anxietatea se vindeca, dar trebuie sa depuneti mult efort. Dupa cum stiti, frica si sentimentul de anxietate pot aparea oricand in viata ta, iar motivul pentru aceasta este un eveniment foarte stresant. Intrucat nu ne nastem cu frica, dar apare mai mai mereu, si de aceea este foarte important sa poti scapa de ea.

» Cel mai sigur mod este sa vizitati un psiholog. Va ajuta la gasirea radacinii sentimentelor de anxietate si frica, va ajuta sa intelegeti ce a declansat aceste sentimente. Impreuna veti reusi sa dezvoltati o strategie de comportament eficienta si sa spuneti usurat – Am scapat de anxietate definitiv!

» Daca vizitarea unui psiholog este problematica, atunci puteti incerca alte metode.

» Este foarte important sa invatati cum sa evaluati corect realitatea evenimentului. Pentru a face acest lucru, trebuie sa va opriti pentru o secunda, sa va adunati gandurile si sa va puneti intrebari: „Cat de mult imi ameninta aceasta situatie cu adevarat sanatatea si viata mea acum?”, „Ar putea exista ceva mai rau in viata decat asta?” si altele. Este dovedit ca raspunzand la astfel de intrebari, persoana care a considerat la inceput situatia catastrofala, devine increzatoare in sine si ajunge sa inteleaga ca totul nu este atat de infricosator pe cat credea.

Cum am scapat de anxietate definitiv? Caz real

» Mai departe va vom prezenta povestea lui Dragos, un cititor de-al nostru care a reusit dupa multe „lupte” sa scape de aceste stari de anxietate care ii ruinau intreaga viata.


” Buna ziua. Sunt Dragos, am 24 de ani…si DA sufar de anxietate. Va scriu povestea mea pentru ca stiu ca sunt foarte multe persoane care sufera de anxietate dar nu-si impartasesc povestile deoarece le este teama sa vorbeasca despre acest subiect.

Cunosc cativa amici care au reusit sa scape de anxietate alaturi de mine, dar de atunci nu au mai dorit sa discutam despre acest subiect niciodata, si asta deoarece le este frica si sunt ingroziti de faptul ca poate daca ar povesti sau ar vorbi despre anxietate, acele stari s-ar reintoarce in viata lor si le-ar distruge din nou viata de zi cu zi.

Pentru inceput, ce trebuie sa intelegeti, este faptul ca Anxietatea NU este o boala…deci NU sunteti bolnavi. Chiar daca ati simtit la un moment dat ca va sufocati, ca mai aveti putin si muriti, ca nu puteti dormi noaptea, ca cele mai negre ganduri si scenarii va trec prin cap, nu inseamna ca ati innebunit sau ca aveti vreo problema psihica…nicidecum.

Si eu la inceput am crezut ca sunt bolnav psihic, dar apoi am inteles ca starile mele de anxietate s-au declansat in urma unei depresii, in urma unui soc…mai exact in urma decesului mamei mele. A facut infarct si a murit in bratele mele…

Dupa acel moment, tragic din viata mea, la cateva luni am inceput sa visez urat noaptea si aveam mereu senzatia ca ma doare in piept ceva si usor usor frica de a face si eu un infarct mi s-a instalat.

stari de anxietate

Recunosc ca aceasta frica mi-am indus-o si singur cautand pe internet motivul micilor mele dureri in piept si bineinteles ca am asociat aceste dureri cu un posibil preinfarct, ceea ce nu era deloc asa, dar psihicul meu asta imi inducea.

Si uite-asa, viata mea a devenit un calvar. Nu puteam dormi cum trebuie noaptea, nu ma puteam concentra deloc in timpul zilei, tot timpul aveam senzatia ca inima imi va sta in loc.

Ajunsesem chiar sa vizitez aproape zilnic camera de urgenta incat asistentele deacolo au inceput sa ma cunoasca si si-au dat seama ca este vorba despre atacuri de panica si nici de cum de vreo boala la inima. La un moment dat ma linistea simplu fapt ca eram pe banca la Urgenta si din caz de mi se intampla ceva avea cine sa intervina.

De la Urgenta m-au trimis la un psiholog si apoi la psihiatrie. Am luat diverse pastile, dar mai rau imi faceau. Tatal meu saracul nici nu mai stia ce sa faca cu mine.

Si, deodata, intr-una din zilele mele de stat pe la urgenta, o doamna doctor vine la mine si imi da o carte de vizita zicandu-mi sa trec dupaamiaza pe la cabinetul ei privat deoarece acolo la urgente nu poate sta de vorba cu mine deoarece nu are timp de astfel de cazuri.

La inceput am zis ca sigur m-a trimis la plimbare ca sa nu mai ocup locul peacolo pe hol si nu vroiam sa merg la ea la cabinetul privat, dar tatal meu, din disperare de cauza, a insistat sa ma duc, poate totusi cineva ma va ajuta sa trec peste acest episod urat din viata mea.

Sincer nu vroiam sa merg pentru ca era un cabinet de cardiologie si eu imi facusem deja toate testele si analizele posibile si nimeni nu-mi gasise nimic in neregula. Dar, daca taicamiu a insistat am zis hai ca sa mai incerc o fisa.

Asa ca am sunat si am mers la cabinetul privat. Pe drum imi faceam tot felul de filme pentru ca nu stiam ce poate sa-mi zica sau sa-mi faca acolo. Infine. Am ajuns acolo, am intrat si cat stateam pe scaun acolo am mai auzit 2 doamne care-si povesteau ca au probleme cu tensiunea, ca au palpitatii…si deja incepusem sa am iar senzatii de panica…

Dar intr-un final am reusit sa intru in cabinet la doamna doctor, unde, ce credeti ca se intampla, vazand ca eram agitat si palid, doamna doctor ma ia si ma strange tare in brate si-mi spune sa stau linistit ca nu am sa mor asa de tanar, si-mi da un pahar de apa si un calciu.

Dupa ce beau apa dau sa ma asez pe pat si sa ma dezbrac…din obisnuita, gandindu-ma ca urmeaza sa-mi puna aparatele sa-mi verifice „ceasul”, dar n-a fost asa.

Doamna doctor imi spune ca nu e nevoie sa-mi faca alte investigatii deoarece imi stie tot istoricul si stie ca nu am nimic la inima, ci problema e in alta parte.

Si uite-asa imi povesteste ca si ea a suferit de stari de anxietate si atacuri de panica in tineretea sa, si bineinteles, la fel, in urma unor fobii ale sale.

Apoi s-a uitat lung in ochii mei si mi-a spus asa:

  • Iti place viata ta de acum?
  • Tu chiar vrei sa-ti duci toata viata asa intr-o frica continua?
  • Nu poti fi toata viata sclavul fricii si fobiilor tale.
  • Invata sa-ti autocontrolezi trairile si creaza-ti propriul spatiu de confort.

Si apoi mi-a explicat pe rand ce am de facut pentru a reusi sa scap de acest „dusman” invizibil care imi distrugea viata.

Mi-a explicat ca la urgenta pastilele care mi le dadeau nu erau pastile pentru inima sau alte afectiuni, ci erau simple pastile de calciu, magneziu, etc. dar care aveau efect psihologic asupra mea. Eu ma linisteam pentru ca stiam ca mi s-a dat ceva pentru inima…

Astfel, mi-a spus sa iau 2-3 pastile de inima in portofel, ca sa fiu eu linistit ca am ce sa iau din caz de simt vreo durere in piept si astfel nu am cum sa fac infarct. Defapt acesta era un mod in care sa-mi creez o siguranta a mea si o stare de confort psihic.

Mi-a spus sa elimin toti factorii ce pot cauza boli cardiace si astfel am renuntat la:

  • cafea;
  • bauturi energizante;
  • tigari;
  • alcool.

Si uite asa, seara am inceput sa consum diverse ceaiuri pentru insomnii: valeriana, paducel, etc. Si usor usor am inceput sa pot dormi 4-5 ore legate.

Recunosc ca inca mai aveam stari de neliniste dar stiam ca am cu mine pastilele si nu aveam cum sa patesc nimic grav. Mai ales ca renuntasem la orice factor nociv care-mi putea afecta sanatatea.

Si nu in ultimul rand, recomandarea doamnei doctor a fost sa-mi gasesc o ocupatie. La inceput nu eram sigur pe mine ca pot merge la un job timp de 8 ore datorita „crizelor” mele si am inceput cateva job-uri in regim freelancer pe parte grafica, ca apoi dupa aproape 10 luni de zile sa prind incredere in mine si sa ma angajez.

Intre timp mi-am luat si un caine lup pentru a-mi umple timpul inafara job-ului. Merg cu el prin parc, alerg si ma relaxez. Banuiesc ca-mi ofera chiar si o senzatie de protectie atunci cand il am langa mine. Inca un plus pentru starea mea psihica.

Acum duc o viata normala, cred, si recunosc ca inca mai am anumite stari de frica, dar le controlez cu usurinta pentru ca am inteles ce este anxietatea si cum o poti combate cu propriile reguli stricte.

Astfel, recomandarea mea este sa identificati care este sursa anxietatii voastre si sa vedeti cum o puteti combate, stiintific chiar.

Nu puteti muri de o boala pe care nu o aveti. Nu puteti fi afectat de lucruri care nu exista (decat in mintea voastra).

Iar daca treceti printr-un astfel de episod in viata voastra luati seama de urmatoarele sfaturi:

  • eliminati sursele de stres si neliniste din viata voastra, chiar daca inseamna sa-ti dai demisia de la job sau chiar sa divortezi de partenerul de viata. Nu poti trai o viata sub stres si panica!
  • daca va doare ceva mergeti la doctor si nu va autodiagnosticati pe internet. E cea mai mare greseala pe care am facut-o si eu.
  • nu consumati cofeina, deoarece aceasta amplifica starile de anxietate;
  • nu consumati alcool si tigari;
  • asigurati-va mereu o stare de confort si de siguranta;
  • ascultati mai des muzica care va relaxeaza;
  • nu va uitati la filme de groaza sau care va pot da stari de neliniste;
  • incercati sa va culcati devreme.

Sper sa reusiti si voi sa scapati de anxietate, iar daca aveti nevoie de un sfat sau o vorba buna nu ezitati sa scrieti printr-un comentariu mai jos pe aceasta pagina. Eu cred cu tarie ca oricine poate scapa de anxietate atata timp cat intelege ce este anxietatea!


» Daca crezi ca aceste informatii pot ajuta pe cineva, te rugam frumos sa Distribui acest articol folosind butonul de distribuire de mai jos. Va multumim si va asteptam cu opinii si comentarii!

Citește și:  Cum aleg o masina de facut paine acasa?