Starea de cetoza
Cuprins:
» In ultimul timp cetoza a devenit un subiect de discutie foarte popular in randul nutritionistilor, opiniile fiind destul de diferite, de la recenzii pozitive si pana la critici dure. Este cetoza buna sau nu pentru organsim?
» In articolul de astazi voi incerca sa va prezint toate informatiile de care aveti nevoie: ce este cetoza, cum sa induceti corect starea de cetoza, care sunt principalele semne ale cetozei, beneficiile si riscurile acesteia.
Ce este cetoza?
» Cetoza este o stare metabolica in care grasimile si corpurile cetonice sunt utilizate ca sursa principala de energie, in defavoarea glucozei.
» O parte din glucoza sub forma de glucogen este stocata, ca o rezerva, in ficat si este utilizat atunci cand este nevoie. Insa, daca reducem cantitatea de carbohidrati din alimentatie aceste rezerve ale ficatului se vor epuiza in cateva zile.
» Organismul poate produce glucoza din proteinele consumate printr-un proces biochimic special numit si gluconeogeneza. Cu toate acestea, aceasta cantitate de glucoza nu va fi suficienta pentru functionarea corecta a creierului, care are nevoie de reaprovizionare continua cu energie.
» Din fericire, cetoza poate satisface aceste nevoi cu o sursa de energie alternativa, si anume grasimile, ajutandu-ne in acelasi timp sa si slabim intr-un mod cat mai natural si sanatos.
» Intr-o stare de cetoza, organismul produce intr-o rata crescuta cetone. Cetonele sau corpurile cetonice sunt sintetizate in ficat din grasimile consumate, precum si din tesuturile grase ale propriului organsim.
» In mod normal, chiar si cu o dieta bogata in carbohidrati, ficatul produce cantitati mici de corpuri cetonice, mai ales pe timp de noapte, in timpul somnului. Dar in timpul unei diete keto, cu continut scazut de carbohidrati (sau dieta fara carbohidrati), atunci cand glicemia si insulina scad, ficatul accelereaza productia de cetone pentru a compensa nevoia de energie a creierului.
» De indata ce cantitatea de cetone din sange atinge un anumit nivel, corpul intra in asa numita stare de cetoza usoara. Potrivit specialistilor din domeniul keto, cum ar fi Dr. Steve Phinney sau Dr. Jeff Volek, acest nivel pentru cetoza nutritionala este de 0,5 mmol/L beta-hidroxibutirat in sange.
» Atat posturile cat si dietele fara carbohidrati declanseaza starea de cetoza, dar numai ultima varianta este potrivita pentru mentinerea acestei stari in timp. Practic, dieta ketogenica este o dieta sanatoasa pe care o poti tine cat timp doresti tu.
Are nevoie creierul de carbohidrati?
» De mult timp, a existat o ipoteza cum ca creierul are nevoie de carbohidrati pentru a functiona corect. Daca ii intrebati pe majoritatea nutritionistilor cati carbohidrati trebuie sa consumam, cel mai probabil va vor spune ca aproximativ 130 de grame pe zi sunt suficiente pentru a acoperi nevoile de glucoza ale creierului.
» Acest lucru nu este in intregime adevarat. Creierul va ramane complet sanatos si isi va indeplini functiile in mod normal, chiar daca nu consumati deloc carbohidrati.
» Cu siguranta creierul uman are nevoie constanta de energie si are nevoie de mici cantitati de glucoza. Insa, cu toate acestea, in starea de cetoza din timpul unei diete, corpul este plin de corpuri cetonice ce vor acoperi cu succes nevoia de energie.
» Iar ce trebuie sa mai stiti este faptul ca ficatul produce intotdeauna o mica cantitate de glucoza pentru nevoile creierului, chiar si in conditii de infometare completa.
» Acest mecanism de autoaparare a organismului i-a ajutat pe stramosii nostri vanatori care reuseau sa supravietuiasca fara hrana destul de mult timp, organismul procesand propria grasime din organsim.
» Astfel, o stare de cetoza corect indusa nu are nici un impact negativ asupra functiei creierului. Dimpotriva, multi oameni considera ca concentrarea si atentia lor sunt imbunatatite atunci cand cetonele sunt „incarcate” in creier.
» Trebuie specificat faptul ca celulele rosii din sange si rinichii au nevoie de asemenea de glucoza pentru a functiona corect. Dar aceste nevoi sunt satisfacute cu usurinta de cantitatea mica de carbohidrati permisa de dieta keto si de gluconeogeneza. Toate celelalte organe si tesuturi ale corpului nostru pot folosi fara probleme grasimile sau cetonele din dieta keto ca principala sursa de energie.
Beneficii cetoza
» Pe langa faptul ca sunt o sursa alternativa excelenta de energie pentru organism, cetonele au o serie de alte beneficii. In special acidul beta-hidroxibutiric, care reduce inflamatiile si stresul oxidativ, care joaca un rol semnificativ in dezvoltarea multor boli cronice.
Efecte pozitive ale cetozei:
- Pierderea in greutate: cand o persoana reuseste sa intre intr-o stare corecta de cetoza, incepe automat sa manance mai putin, reducand cantitatea de carbohidrati si consumand atatea grasimi si proteine cat este necesar pentru saturatie.
- Controlul diabetului si a prediabetului: la persoanele cu diabet de tip II sau la cele care sunt prediabetice, cetoza ajuta la normalizarea nivelului de zahar din sange.
- Imbunatatirea tonusului muscular: cetoza ofera mai multa energie pentru activitatile ce necesita efort fizic. Acest lucru ii poate ajuta pe sportivi sa obtina rezultate mai bune iar persoanele obisnuite sa aiba un stil de viata mai activ.
- Prevenirea starilor convulsive: mentinerea cetozei usoare cu dieta clasica keto s-a dovedit a fi foarte eficienta in cazurile de epilepsie. Incidenta convulsiilor este redusa atat la copii cat si la adulti.
» Unii specialisti sustin ca cetoza poate incetini dezvoltarea bolii Alzheimer. Totodata, dieta keto si realizarea unei cetoze adecvate pot ajuta pacientii sa duca o viata mai lunga, mai sanatoasa si sa creasca perioada de remisie in bolile cronice incurabile.
Cum se introduce cetoza in mod corect?
» Foarte multe persoane se intreaba in cat timp intri in cetoza. Exista modalitati de a intra rapid si corect in cetoza. Haideti sa le vedem:
- Reduceti proportia de carbohidrati din dieta la 20 de grame pe zi;
- Incercati postul intermitent cu pauze de 16-18 ore intre mese.
- Nu va fie frica sa mancati alimente grase.
- Gatiti mesele cu ulei de cocos.
- Faceti sport si miscare.
» Retineti ca nu am spus nici un cuvant despre suplimente scumpe care sa te ajute sa intri rapid in starea de cetoza, deoarece nu ai nevoie de ele.
» Nu va spun sa nu cumparati aceste suplimente, dar daca doriti sa le incercati si sa vedeti cum functioneaza este strict alegerea voastra, insa pentru a intra intr-o stare buna de cetoza si a urma cu succes o dieta keto, nu este neaparat nevoie de folosirea suplimentelor speciale.
Cum stiti daca sunteti in starea de cetoza?
» Singura modalitate fiabila de a verifica daca corpul vostru a intrat cu succes in starea de cetoza este masurarea nivelului corpurilor cetonice din sange. Cu toate acestea exista si alte semne care pot indica intrarea in starea de cetoza. Cele mai frecvente simptome sunt:
- gust uscat si metalic in gura;
- sete si urinare frecventa;
- slabiciune urmata de un val de energie;
- scaderea poftei de mancare si necesitatea unui aport mai mic de alimente pentru satietate.
» Insa, masurarea directa a nivelurilor de cetona din sange este cea mai precisa si mai fiabila. Nivelurile cetozei sunt urmatoarele:
- cetoza slaba: 0,5 – 1,0 mmol/L;
- cetoza moderata: 1,0 – 1,5 mmol/L;
- cetoza profunda: 1,5 – 3,0 mmol/L;
- o concentratie mai mare de 3,0 mmol/L nu ofera beneficii suplimentare si indica faptul ca cetonele nu sunt utilizate intr-un mod eficient in organism.
Contraindicatii cetoza
» Starea de cetoza nu doar ca este sigura pentru marea majoritate a oamenilor, ci are si un efect pozitiv incontestabil. In primul rand te ajuta sa slabesti sanatos, iar apoi iti normalizeaza glicemia, nivelul de insulina, imbunatateste performant si concentratia.
» Dar, cu toate acestea, exista o categorie de persoane care ar trebui sa fie sub supravegherea unui medic in timpul dietei keto. Astfel, persoanele cu urmatoarele boli si afectiuni ar trebui sa fie precaute:
- diabet zaharat de tip 1;
- diabet zaharat de tip 2;
- hipertensiune arteriala;
- unele afectiuni ale inimii, ficatului sau a rinichilor;
- pacienti care au fost supusi unor interventii chirurgicale la nivelul stomacului;
- femeile insarcinate sau care alapteaza;
- pacienti cu boli congenitale rare.
Comentarii recente