Ce este Curentul electric? Definitie si generalitati!

ce este curentul electric

Ce este curentul electric?

» In articolul de astazi am ales sa discutam despre Ce este curentul electric? O intrebare banala pentru unii dar care naste destul de multe semne de intrebare pentru altii. Asa ca hai sa aflam mai multe despre curentul electric.

Defintie curent electric

» Curentul electric reprezinta deplasarea dirijata a sarcinilor electrice, indiferent ca vorbim de electroni, ioni sau orice alta combinatie a acestora.

» Stabilirea curentului electric este realizata de existenta unei tensiuni electrice intre 2 puncte intre care se deplaseaza sarcina sau de influenta unei tensiuni electromotoare intr-un circuit inchis.

» In teoria instalatiilor electrice, curentul electric este considerat a fi miscarea dirijata a purtatorilor de sarcina intr-un mediu conductor sub actiunea unui camp electric.

Tipuri de curent electric

Huse Chei Auto din silicon E-Husa

» In functie de sensul de deplasare a sarcinilor electric, curentul poate fi clasificat astfel:

  • Curent continuu: atunci cand miscarea electronilor se realizeaza doar intr-un singur sens;
  • Curent alternativ: atunci cand miscarea electronilor se realizeaza in ambele sensuri, variind atat in timp cat si in directia sensului de 50 de ori pe secunda, sau cu o frecventa de 50Hz.

» Conform cartilor de specialitate mai vechi, se accepta faptul ca directia curentului coincide cu directia de miscare a sarcinilor pozitive dintr-un conductor.

» Mai mult decat atat, daca singurii purtatori de curent sunt particule incarcate negativ, atunci directia curentului este opusa directiei de miscare a particulelor incarcate.

» Viteza miscarii directionate a particulelor in conductori depinde de materialul conductorului, de masa particulelor, de sarcina acestora, de temperatura ambianta si de diferenta de potential aplicata.

» Intr-o secunda, electronii din conductor se misca din cauza miscarii ordonate cu mai putin de 0,1mm. In ciuda acestui fapt, viteza de propagare a curentului electric in sine este egala cu viteza luminii, viteza de propagare a frontului undei electromagnetice.

Generalitati curent electric

» Un curent electric este o miscare a sarcinilor electrice, in unele materiale, electronii sunt puternic legati de nucleele lor. In altele, ei sunt mai slab legati de nuclee, astfel incat electronii aflati pe orbitele departate scapa de sub influenta nucleului, devenind liberi in material.

» Electronul de pe orbita exterioara a atomului de cupru poate usor sa paraseasca atomul de care este legat. In mod normal, intr-o bucata de cupru se afla un mare numar de electroni liberi.

» Atomii care au pierdut unul sau mai multi electroni au o sarcina reziduala pozitiva, fiind numiti ioni. Electronii liberi sunt sarcini negative izolate. Substantele in care exista multi electroni liberi se numesc conductoare, iar cele in care electronii sunt strans legati de atomi se numesc izolante.

» Daca electronii liberi dintr-un conductor sunt facuti sa se deplaseze in aceeasi directie, miscarea lor constituie un curent electric.

1 Comment

  1. Un articol util si scurt. Mi se pare ca pentru a intelege mai bine fenomenul este important sa folosim anumite aparate de masura pentru a masura cateva marimi ale curentului electric (tensiunea, rezistenta, continuitatea, etc.) din diferite circuite si instalatii electrice.

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.