Curentul electric

Ce este curentul electric?

» Un curent electric este o miscare a sarcinilor electrice, in unele materiale, electronii sunt puternic legati de nucleele lor. In altele, ei sunt mai slab legati de nuclee, astfel incat electronii aflati pe orbitele departate scapa de sub influenta nucleului, devenind liberi in material.

» Electronul de pe orbita exterioara a atomului de cupru poate usor sa paraseasca atomul de care este legat. In mod normal, intr-o bucata de cupru se afla un mare numar de electroni liberi.

» Atomii care au pierdut unul sau mai multi electroni au o sarcina reziduala pozitiva, fiind numiti ioni. Electronii liberi sunt sarcini negative izolate. Substantele in care exista multi electroni liberi se numesc conductoare, iar cele in care electronii sunt strans legati de atomi se numesc izolante.

» Daca electronii liberi dintr-un conductor sunt facuti sa se deplaseze in aceeasi directie, miscarea lor constituie un curent electric.

 

Bibliografie: Notite cursuri Universitatea Tehnica de Instalatii1 Comment

  1. Un articol util si scurt. Mi se pare ca pentru a intelege mai bine fenomenul este important sa folosim anumite aparate de masura pentru a masura cateva marimi ale curentului electric (tensiunea, rezistenta, continuitatea, etc.) din diferite circuite si instalatii electrice.

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.