Electrictatea statica

Ce inseamna electrictate statica?

» Electricitatea produsa de sarcini imobile se numeste statica. Prin frecarea a doua obiecte se produce un transfer de electroni de pe unul pe celalalt, astfel incat unul se incarca pozitiv, iar celalalt negativ. Sistemului format din cele doua corpuri nu i s-a dat nici o alta sarcina exterioara, din care motiv sarcina pozitiva rezultanta este egala si de semn contrar cu cea negativa.

» Daca unul din cele doua obiecte este un material izolant, sarcina electrica se acumuleaza pe suprafata sa. De exemplu, daca un stilou de plastic este frecat cu o bucata de stofa, el va acumula sarcina negativa si va atrage mici bucatele de hartie. Hartia se va incarca pozitiv si se va orienta spre stilou. Sarcinile electrice actioneaza similar polilor magnetici. Sarcinile de acelasi semn se resping, iar cele de semne contrare se atrag. Daca un corp conductor izolat, incarcat negativ, este atins cu mana, atunci sarcina lui trece spre pamant sub forma unui curent electric foarte slab.

» Cea mai veche sursa de electricitate au constituit-o masinile electrostatice cu frictiune, singura forma de electricitate cunoscuta pana in secolul XVIII fiind cea statica. Principiul generatorului Van de Graaff, o varianta moderna a masinii electrostatice, capabil sa acumuleze o sarcina foarte mare este prezentata mai jos.

Bibliografie: Notite cursuri Universitatea Tehnica de InstalatiiFii primul care adauga un comentariu!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.