Nivelurile crescute de zahar din sange asociate cu diabetul pot fi daunatoare sanatatii. Dar nivelurile scazute de glucoza nu sunt mai putin periculoase. Aceasta se numeste hipoglicemie, sa vedem de ce apare aceasta afectiune si ce simptome are.

Ce este hipoglicemia?

Hipoglicemia este o afectiune in care nivelul glucozei din sange scade sub normal. In functie de natura cursului, aceasta este impartita in mai multe tipuri: usoara, moderata, simptomatica si coma.

Daca hipoglicemia este exprimata intr-o forma usoara, persoana nu isi pierde cunostinta, este capabila sa se ajute in mod independent si sa ridice nivelul de glucoza atunci cand este necesar. Intr-o stare de severitate moderata, persoana ramane constienta, dar are nevoie de ajutorul altor persoane sau al personalului medical pentru a face fata simptomelor. In coma hipoglicemica, persoana isi pierde cunostinta din cauza scaderii puternice a zaharului din sange si are nevoie de ajutor medical.

De ce se dezvolta hipoglicemia?

Hipoglicemia se dezvolta cel mai adesea la persoanele cu diabet care sunt tratate cu insulina sau alte medicamente care scad nivelul glicemiei. Hipoglicemia in acest caz se poate datora dozarii gresite a medicamentului sau utilizarii acestuia in anumite conditii. De exemplu, dupa consumul de alcool sau efort fizic excesiv.

Hipoglicemia se poate dezvolta si la o persoana care nu are diabet, atunci cand mananci prost sau adesea induri foame sau esti supus unui stres emotional sever. De asemenea, aceasta afectiune apare daca o persoana este epuizata mental sau fizic.

Simptomele hipoglicemiei pot aparea cu menstruatie, deshidratare, insuficienta renala, hepatica si cardiaca, dezechilibru hormonal, tumori.

O dieta nesanatoasa poate fi, de asemenea, vinovata pentru nivelul scazut de zahar din sange. Acest lucru se intampla daca dieta este bogata in carbohidrati rafinati si saraca in fibre, vitamine si minerale.

Cum stii daca ai hipoglicemie?

Hipoglicemia poate fi asimptomatica, ceea ce se intampla atunci cand o persoana are diabet zaharat de mai mult de 5 ani sau ia medicamente pentru hipertensiune arteriala. Dar, in alte cazuri, se manifesta printr-o serie de semne neplacute. Iata cateva dintre simptomele pentru care ar trebui sa consultati un medic.

Tremor la nivelul membrelor

In timpul unei scaderi brusce a tensiunii, sistemul nervos autonom este activat. Reactiile sale incearca sa protejeze organismul de o scadere suplimentara a nivelului de zahar, semnaland creierului ca nivelurile de glucoza sunt prea scazute. Din aceasta cauza apar tulburari de coordonare, care se exprima prin tremor. In functie de severitatea afectiunii, precum si de caracteristicile corpului, acestea pot fi atat abia vizibile, cat si puternice.

Citește și:  Hipotermia Corpului Uman

Transpiratie crescuta

Acesta este unul dintre primele semne de hipoglicemie. Potrivit statisticilor publicate in American Journal of Practical Diabetes in 2017, pana la 84% dintre persoanele cu glicemie scazuta experimenteaza aceasta senzatie. Apare din cauza faptului ca organismul reactioneaza la o scadere a zaharului prin eliberarea hormonului adrenalina. Transpiratia este vizibila in special in partea din spate a gatului.

Vedere neclara

Un alt semn comun al nivelului scazut de glucoza este vederea incetosata. Obiectele din jur par vagi, cetoase. In unele cazuri, persoana incepe sa vada puncte negre in miscare haotic sau sa simta ca i se intuneca in ochi, ca inainte de a lesina.

Senzatie puternica de foame

Cand nivelul zaharului din sange scade, apare foame puternica. Mai mult, se pare chiar daca masa a fost recenta. Deci organismul semnaleaza ca nivelul de glucoza este scazut si merita sa incerci sa-l ridici.

Senzatie de anxietate

Hipoglicemia elibereaza si cortizol pe langa adrenalina. Ambii acesti hormoni sunt necesari pentru a semnala ficatului ca trebuie eliberata mai multa glucoza in sange. Potrivit unui studiu canadian din 2016, eliberarea simultana de adrenalina si cortizol duce la sentimente de anxietate si simptomele asociate acesteia – ritm cardiac si respiratie rapida, gura uscata si senzatii de tensiune interioara.

Tulburari de somn

Nu este neobisnuit ca oamenii sa experimenteze episoade de hipoglicemie noaptea. In acest caz, somnul lor sufera semnificativ. Potrivit dr. Erin Palinsky-Wade din SUA, o persoana cu glicemie scazuta poate avea transpiratii nocturne, poate avea cosmaruri, se trezeste adesea in miezul noptii si, de asemenea, poate experimenta anxietate dupa trezire.

Ameteala

Cand aveti un nivel scazut de glucoza din sange, creierul face tot posibilul sa conserve cat mai multa energie pentru a va mentine organele vitale in functiune. Din acest motiv, este posibil sa aveti ameteli. De asemenea, va poate fi mai dificil sa va concentrati.