Totul despre ipsos

» Ipsosul se obtine prin arderea in cuptoare a pietrei de ghips la temperaturi pana la 300°C, macinarea lui facandu-se inainte sau dupa ardere. Intre sorturile de ipsos se deose­besc ipsosul de constructie, ipsosul de modelat (ipsosul alabastru) si ipsosul de stucatura.

» In raport cu puritatea compozitiei si finetea de macinare, ipsosul de constructie se fabrica de tipurile A si B, iar ipsosul de modelat de calitatea I si II.

» Priza si intarirea ipsosului de constructie incepe dupa cel pu­tin 3 min si se termina dupa maximum 30 min. Pentru marirea timpului de priza se intrebuinteaza diferiti intarzietori de priza pe baza de clei de oase si faina de castane.

» Ipsosul se livreaza in saci de hartie si se depoziteaza in ma­gazii amenajate la fel ca si pentru depozitarea cimentului. El nu trebuie pastrat prea multa vreme intrucat se degradeaza, dupa 3 luni degradandu-se in proportie de 30%. Din aceasta cauza este necesar sa se verifice priza ipsosului inainte de a fi folosit. In acest scop se prepara cu apa o mica cantitate de pasta de ipsos, care se lasa in repaos. Daca dupa 5-10 minute pasta incepe sa se intareasca ipsosul poate fi folosit la lucrare.

ce este ipsosul

» Greutatea volumetrica a ipsosului se considera 1000 kg/m3.

» Ipsosul de constructie de tip A se utilizeaza la mortarul de ipsos si var cu ipsos pentru gleturi, iar cel de tip B se foloseste la prepararea mortarului de ipsos si var cu ipsos pentru grunduri la tencuieli.

» Ipsosul de modelat se intrebuinteaza pentru confectionarea de tipare, precum si la confectionarea de piese decorative.

» Ipsosul nu se poate utiliza la mortare pentru tencuieli in incaperi cu umiditatea relativa a aerului peste 60% sau in mortare cu continut de ciment. In ultima vreme s-au executat experimental pe unele santiere tencuieli de ipsos cu adaos de 10% ciment, in astfel de incaperi asigurand insa o impermeabilizare a fetei tencuielii prin aplicarea a diferite vopsitorii pe baza de ulei sau alchidal.