Ce este ipsosul?

Totul despre ipsos

» Ipsosul se obtine prin arderea in cuptoare a pietrei de ghips la temperaturi pana la 300°C, macinarea lui facandu-se inainte sau dupa ardere. Intre sorturile de ipsos se deose­besc ipsosul de constructie, ipsosul de modelat (ipsosul alabastru) si ipsosul de stucatura.

» In raport cu puritatea compozitiei si finetea de macinare, ipsosul de constructie se fabrica de tipurile A si B, iar ipsosul de modelat de calitatea I si II.

» Priza si intarirea ipsosului de constructie incepe dupa cel pu­tin 3 min si se termina dupa maximum 30 min. Pentru marirea timpului de priza se intrebuinteaza diferiti intarzietori de priza pe baza de clei de oase si faina de castane.

» Ipsosul se livreaza in saci de hartie si se depoziteaza in ma­gazii amenajate la fel ca si pentru depozitarea cimentului. El nu trebuie pastrat prea multa vreme intrucat se degradeaza, dupa 3 luni degradandu-se in proportie de 30%. Din aceasta cauza este necesar sa se verifice priza ipsosului inainte de a fi folosit. In acest scop se prepara cu apa o mica cantitate de pasta de ipsos, care se lasa in repaos. Daca dupa 5-10 minute pasta incepe sa se intareasca ipsosul poate fi folosit la lucrare.

ce este ipsosul

» Greutatea volumetrica a ipsosului se considera 1000 kg/m3.

» Ipsosul de constructie de tip A se utilizeaza la mortarul de ipsos si var cu ipsos pentru gleturi, iar cel de tip B se foloseste la prepararea mortarului de ipsos si var cu ipsos pentru grunduri la tencuieli.

» Ipsosul de modelat se intrebuinteaza pentru confectionarea de tipare, precum si la confectionarea de piese decorative.

» Ipsosul nu se poate utiliza la mortare pentru tencuieli in incaperi cu umiditatea relativa a aerului peste 60% sau in mortare cu continut de ciment. In ultima vreme s-au executat experimental pe unele santiere tencuieli de ipsos cu adaos de 10% ciment, in astfel de incaperi asigurand insa o impermeabilizare a fetei tencuielii prin aplicarea a diferite vopsitorii pe baza de ulei sau alchidal.

Despre Robert 72 Articole
Salut dragi cititori! Numele meu este Robert si dupa 20 de ani de munca in santierele tarii si din strainatate, am decis sa ma asez in fata calculatorului si sa va impartasesc din experienta mea profesionala acumulata in decursul timpului. Sper ca articolele mele sa va fie de un real folos!

Fii primul care adauga un comentariu!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*