Sarcina electrica

Ce este sarcina electrica?

» Sarcina electrica este una din proprietatile de baza ale materiei. Toate materialele sunt formate din atomi, fiecare din ei fiind compus din nucleu, care contine protoni si neutroni, si electroni plasati pe diverse orbite in jurul sau.

» Numarul de protoni din nucleu determina natura atomului:

  • Daca exita un singur proton, atomul este de hidrogen;
  • Daca sunt 29, atomul este de  cupru;
  • Daca sunt 92, atomul este de uraniu.

» Fiecare proton are o sarcina electrica elementara egala si de semn contrar sarcinii electronului. Se considera ca sarcina protonului este pozitiva, iar sarcina electronului negativa.

» Neutronii nu au sarcina electrica, prezenta lor in nucleu afectand numai masa atomului.

» Sarcina totala a nucleului este egala cu sarcina totala a electronilor ce-l inconjoara, astfel incat atomul este neutru din punct de vedere electric.

» Savantii atomisti afirma existenta mai multor particule subatomice, altele decat protonii, neutronii si electronii, noi particule fiind pe cale de a fi descoperite. Totusi, particulele de baza, descrise anterior, sunt cele care ne intereseaza in teoria simpla a electricitatii.

Bibliografie: Notite cursuri Universitatea Tehnica de Instalatii



2 Comments

  1. Nu spune nimeni ce este sarcina electrica.Este un secret pastrat cu strasnicie. Sau savantii si specialistii habar nu au sa defineasca, sa lamureasca natura fizica a sarcinii electrice.

    Eu am dedus ca sarcina electrica este masura efectului fizic pe care-l produce in spatiul inconjurator. Efectul fizic produs de o sarcina electrica asupra altei sarcini din vecinatate este de modificare a nivelului de miscare. Modificarea, adica variatia nivelului de miscare este efectul fizic de acceleratie. O sarcina aflata in vecinatatea altei sarcini sufera acceleratie. Asta inseamna ca in jurul sarcinilor este in spatiu o stare dinamica speciala care genereaza efectul de acceleratie asupra altei sarcini. Aceasta stare dinamica a spatiului din jurul sarcinii electrice este campul electric. Sarcina electrica este generatoarea sau sursa campului electric. Sarcina electrica este masura campului electric generat in spatiu. Si se calculeaza cu formula (legea) lui Gauss care face integrala campului electric pe suprafata sferica in care este inchisa sursa generatoare de camp= sarcina electrica. Si cum efectul fizic produs de o sarcina electrica asupra sarcinilor din vecinatate este acceleratia, inseamna ca sarcina este masura a acceleratiei pe care o produce. Integrarea acceleratiei pe suprafata care inchide sarcina ne da dimensiunea fizica a sarcinii electrice.

    Q=a*So=(L/T^2)*L^2=L^3/T^2

  2. Despre purtatorul de sarcina electrica elementara, despre electon, pot sa spun ca imi apare ca un motor electric rotativ bipolar, compus din doua semiunde de tensiune de foarte mare amplitudine, care se propaga pe circomferinta de raza electronului cu viteza de c/137 m/s si cu turatia de 10^20 rot/s, la o tensiune de 27 V sub un curent de aproape 20 A si cu puterea instalata de 2*540 W=1080 W. Semiundele componente ale structurii dinamice a electronului, sunt diametral opuse si pastreaza in permanenta acelasi sens al campului electric fata de axa de rotatie. Prin rotatia lor foarte rapida, semiundele electronului genereaza in spatiul din jur un camp electric pulsatoriu de foarte mare frecventa, care creste periodic din zero in maxim si revine in zero, dar pastreaza acelasi sens fata de axa de rotatie. Structura dinamica a electronului se naste din interferenta constructiva a fotonilor gama de la anihilarea electron-pozitron, dupa contractarea lor de 137 de ori si refractia lor la 360 de grade, in conditile unei foarte mari densitati energetice. Prin interferenta constructiva, toate semiundele componente ale fotonilor gama de la anihilare, intalninduse in faza se insumeaza, rezultand semiundele de foarte mare amplitudine, componente ale undei stationare a electronului. Unda care se roteste ca un motor electric rotativ si creaza campul electric al electronului.

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.