Ce inseamna lucrarile de torcretare?
» Torcretarea este un procedeu de punere in opera si compactare a mortarului si betonului prin improscare cu aer comprimat cu ajutorul unui aparat compus, de regula, din doua camere de presiune, furtun de cauciuc, duza de injectare si anexe.
» Compozitia si granulometria agregatelor trebuie strict controlata.
» La realizarea lucrarilor de torcretare se vor folosi mortare si betoane in a caror compozitie se vor folosi cimenturi cu un procent de maxim 15% adaosuri.
» Torcretarea se aplica pe suprafete curate si umede. Daca suprafata este de beton, se buciardeaza, se curata prin suflare cu aer comprimat si apoi se spala cu apa sub presiune. Prin torcretare se pierde 30% din material la suprafetele verticale, prin ricosarea acestuia la primul contact cu suprafata, si 20% la suprafetele orizontale.
» Pentru a realiza lucrari de torcretare de calitate, se vor folosi doar utilaje de torcretare dedicate, care sa poata asigura un jet continuu si uniform de torcret, la o presiune constanta fara aparitia de pulsatii in timpul procedeului. Sunt cazuri in care se indica chiar folosirea unui rezervor de aer tampon intre utilajul de torcretat si compresorul de aer.
» In timpul realizarii procedeului de torcretare duza aparatului se tine perpendicula pe suprafata de torcretat, doar in cazul suprafetelor armate duza se va tine inclinata la un unghi de 15-20% astfel incat sa se permita patrundererea jetului sub armatura.
» Suprafetele torcretate se pot finisa si manual prin aplicarea unei tencuieli fine driscuite.
» Dupa finalizarea torcretarii nu uitati sa curatati utilajul cu jet de apa sub presiune si chiar si cu aer comprimat. Deasemenea materialul surplus care a cazut pe jos in timpul torcretarii se va curata si se va arunca. Nu este recomandat sa-l folositi din nou la torcretare.
Bibliografie: Notite cursuri Universitatea Tehnica de Constructii
Cum se face torcretarea manuala? Am de intarit un perete din lut in sistem paianta si as vrea sa-l torcretez