Ce este torcretarea?

Ce inseamna lucrarile de torcretare?

» Torcretarea este un procedeu de punere in opera si compactare a mortarului si betonului prin improscare cu aer comprimat cu ajutorul unui aparat compus, de regula, din doua camere de presiune, furtun de cauciuc, duza de injectare si anexe.

» Compozitia si granulometria agregatelor trebuie strict contro­lata.

» La realizarea lucrarilor de torcretare se vor folosi mortare si betoane in a caror compozitie se vor folosi cimenturi cu un procent de maxim 15% adaosuri.

» Torcretarea se aplica pe suprafete curate si umede. Daca supra­fata este de beton, se buciardeaza, se curata prin suflare cu aer com­primat si apoi se spala cu apa sub presiune. Prin torcretare se pierde 30% din material la suprafetele verticale, prin ricosarea acestuia la primul contact cu suprafata, si 20% la suprafetele orizontale.

» Pentru a realiza lucrari de torcretare de calitate, se vor folosi doar utilaje de torcretare dedicate, care sa poata asigura un jet continuu si uniform de torcret, la o presiune constanta fara aparitia de pulsatii in timpul procedeului. Sunt cazuri in care se indica chiar folosirea unui rezervor de aer tampon intre utilajul de torcretat si compresorul de aer.

» In timpul realizarii procedeului de torcretare duza aparatului se tine perpendicula pe suprafata de torcretat, doar in cazul suprafetelor armate duza se va tine inclinata la un unghi de 15-20% astfel incat sa se permita patrundererea jetului sub armatura.

» Suprafetele torcretate se pot finisa si manual prin aplicarea unei tencuieli fine driscuite.

» Dupa finalizarea torcretarii nu uitati sa curatati utilajul cu jet de apa sub presiune si chiar si cu aer comprimat. Deasemenea materialul surplus care a cazut pe jos in timpul torcretarii se va curata si se va arunca. Nu este recomandat sa-l folositi din nou la torcretare.

Bibliografie: Notite cursuri Universitatea Tehnica de Constructii

1 Comment

  1. Cum se face torcretarea manuala? Am de intarit un perete din lut in sistem paianta si as vrea sa-l torcretez

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*