Ce este un scurtcircuit?
Cuprins:
» Deoarece in ultimul timp scurtcircuitul a devenit principalul „mistuitor” de case la nivel national, ne-am gandit ca ar fi bine sa dezvoltam mai pe larg acest subiect, pentru a intelege mai bine ce este un scurtcircuit, care sunt cauzele producerii acestuia si cum putem preveni aparitia lui.
» Pentru inceput vom incerca sa va explicam cat mai explicit ce este un scurtcircuit.
» Un scurtcircuit reprezinta contactul accidental dintre doua conductoare care se afla la potential diferit unul fata de celalalt, cum ar fi urmatoarele cazuri:
- scurtcircuit faza – pamant;
- scurtcircuit faza – faza;
- scurtcircuit trifazat.
» Sau, scurtcircuitul mai poate fi definit ca un fenomen care apare ca urmare a conectarii a doua puncte ale unei sectiuni de circuit, care a determinat o conditie in care rezistenta la sarcina este mult mai mica fata de rezistenta interna a sursei de curent.
Principalele cauze de producere a unui scurtcircuit
- ruperea firelor din retelele electrice sub presiunea vantului puternic;
- deteriorarea izolatiei conductorului electric;
- realizarea unei suprasarcini asupra conductorilor prin alimentarea mai multor consumatori mari la un singur circuit subdimensionat;
- supratensiuni interne;
- supratensiuni atmosferice;
- instalatii electrice improvizate;
- folosirea unor conductori electrici subdimensionati;
- executarea de manevre gresite a operatorilor in instalatii electrice;
- actiuni mecanice asupra conductorilor, lucru intalnit cel mai des atunci cand dam gauri in pereti si nu stim exact pe unde sunt pozate traseele electrice.
» Exista si alte cauze ale defectiunilor asociate cu scurtcircuitul doar ca acestea sunt mai rar intalnite.
» Un exemplu ar fi folosirea unui prelungitor cu contacte imperfecte (mai ales cele chinezesti, ieftine). Datorita scanteierii soclurilor se formeaza o funingine la interior care se depune in timp pe partile interioare ale prelungitorului. In timpul functionarii pe termen indelungat si mai ales daca se baga in priza si consumatori mai mari, stratul de funingine poate scurtcircuita firele ducand la aprinderea prelungitorului si incendierea interioara a locuintei.
» Acest lucru insa nu se produce fara un avertisment in prealabil. De obicei, inainte de a se produce autoaprinderea prizei se va simti o perioada de timp un miros intepator de cablaje arse. In acel moment este clar ca trebuie sa verificati si sa inlocuiti prizele sau prelungitoarele de unde provine acel miros.
Care sunt efectele scurtcircuitelor?
» Efectele producerii unui scurtcircuit depind foarte mult de durata, tipul de scurtcircuit, locul de producere si puterea de scurtcircuit a sursei.
» Mai jos va prezentam cateva efecte ale scurtcircuitelor, mai grave sau putin grave:
- topirea cablurilor sau a conductoarelor;
- deteriorarea stratului izolator;
- deformarea barelor;
- deconectarea cablurilor;
- cresterea temperaturii conductorilor datorita efectului Joule;
- deconectarea unei parti a retelei;
- camp electromagnetic perturbator;
- eforturi electrodinamice;
- pagube materiale;
- incendii si punerea in pericol a vietilor omenesti.
Cum prevenim aparitia scurtcircuitului si ce solutii avem?
» Probabilitatea producerii unui scurtcircuit in instalatia electrica nu poate fi complet exclusa, deoarece natura aparitiei unui scurtcircuit este influentata de mai multi factori care nu sunt foarte usor de controlat.
» Asadar, atunci cand vorbim de lupta impotriva scurtcircuitelor, putem vorbi de fapt despre Preventie, fapt ce va duce la reducerea unor posibile urmari grave produse de catre efectele scurtcircuitelor.
» Va prezentam mai jos cateva masuri bine de luat in calcul:
- realizati si reparati instalatia electrica doar cu personal autorizat calificat;
- spuneti NU oricarui tip de improvizatie a instalatiei electrice;
- NU folositi prelungitoare impropriu dimensionate care nu pot prelua sarcinile echipamentelor alimentate, deoarece aceste prelungitoare se vor incinge si vor lua foc;
- monitorizarea starii de izolare a circuitelor si a echipamentelor aflate sub tensiune, in special testul de verificare a starii izolatiei conductorilor. De exemplu, pentru instalatiile electrice cu o varsta de utilizare de peste 40 de ani, cum se regasesc in apartamentele din blocurile vechi, este absolut necesara verificarea integritatii acestora cu echipamente speciale;
- scoaterea din priza a aparatelor electrice ce nu necesita o functionare continua;
- folosirea de echipamente electrice cu protectie adecvata in camere cu umiditate crescuta, cum ar fi in cazul bailor si a bucatariilor;
- echiparea tabloului electric cu sigurante corect dimensionate;
- intreruperea in scurt timp a curentului de scurt-circuit deschizand circuitul.
» Ce este important de stiut este faptul ca producatorii de aparate electrice de protectie garanteaza intreruperea unui singur scurt-circuit.
Cum localizam un scurtcircuit?
» Daca in locuinta voastra a sarit siguranta si s-a produs un scurtcircuit atunci e indicat sa vedeti care este sursa si locatia scurtcircuitului.
» In primul rand este indicat sa dezactivati alimentarea cu energie electrica a circuitelor prin inchiderea sigurantelor. Urmatorul pas este deconectarea tuturor aparatelor electrice si inchiderea corpurilor de iluminat.
Inspectie vizuala depistare scurtcircuit
» Un prim pas in detectarea locatiei unui scurtcircuit este inspectia vizuala a aparatelor electrice.
» In urma unui scurtcircuit se genereaza o cantitate semnificativa de caldura ducand la incalzirea excesiva a conductorilor in acea zona. Acest lucru determina un proces de aprindere a cablurilor, cu eliberari de mirosuri si fum. Aceste semne va pot ajuta sa identificati vizual locatia unde s-a produs scurtcircuitul.
» Daca prizele si dozele sunt intacte, fara semne de ardere, inseamna ca scurtcircuitul s-a produs in instalatia electrica din pereti sau la nivelul aparatelor electrice.
» Asa ca urmeaza sa luati prin eliminare toti factorii potentiali ce ar fi putut produce scurtcircuitul.
» Urmatorul pas este sa realimentati instalatia de iluminat pentru a verifica daca vreun corp de iluminat este cel ce cauzeaza problemele.
» De foarte multe ori folosirea de becuri – lampi de iluminat cu o putere mai mare decat cea prevazuta de catre producatorul corpului de iluminat, duce la incalzirea acestuia, topirea invelisului izolator si mai apoi producerea scurtcircuitului.
» Daca si sistemul de iluminat este in regula, va trebui sa verificati rand pe rand fiecare aparat electric din casa, pentru a vedea daca vreounul dintre ele cauzeaza scurtcircuitul. Asa ca nu va ramane altceva de facut decat sa luati aspiratorul, fierul de calcat si restul aparatelor electrice din casa si sa le probati bagandu-le in priza. Daca acestea functioneaza corect si siguranta nu sare inseamna ca nu de la ele este problema.
» Daca nici prizele, dozele sau aparatele electrice casnice nu sunt sursa producerii scurtcircuitului, inseamna ca problema este la conductorii din pereti. Aceasta este cea mai „neagra” varianta deoarece remedierea poate fi destul de dificila.
Utilizarea echipamentelor speciale de masura
» Daca stiti sa utilizati un multimetru atunci puteti incerca sa determinati circuitul defect cu acesta.
» Iata ce trebuie sa faceti:
- cu aparatele electrice deconectate masurati rezistenta circuitului in sectiunile sale individuale. Pe circuitele bune rezistenta va fi mare, iar pe circuitul cu scurtcircuit rezistenta ar trebui sa fie zero. Cu toate acestea multimetrul poate arata o valoare diferita de zero, mai ales daca exista o distanta mai mare intre punctul de masurare si punctul de scurtcircuit. In astfel de cazuri este indicata folosirea unui Megohmetru Digital.
- in absenta dispozitivelor mentionate, utilizati o lampa de testare cu o sursa de curent autonom.
- reparati circuitul deteriorat prin inlocuirea integrala a conductorului. Nu este indicata reparatia circuitului prin inlocuirea pe bucati, mai ales daca innadirea va fi realizata sub tencuiala si nu intr-o doza.
Multimetre si aparate de masura!
Concluzie
» Dupa tot ce am scris mai sus cred ca v-am convins de importanta scurtcircuitului si cat poate fi acesta de periculos.
» Nu uitati ca siguranta voastra si a locuintelor depinde in mare masura de fiabilitatea sistemului de alimentare cu energie electrica. De aceea va recomandam sa nu faceti rabat la calitate atunci cand vine vorba de instalatia electrica a unei case. Daunele provocate de un incendiu sunt grave si uneori iremediabile.
Comentarii recente