Felul zidariilor din caramida

» Zidaria de caramida constituie lucrarea de baza a zida­rului, reprezentand cea mai mare parte din zidariile execu­tate pe santiere.

» In urmatoarele noastre articole vom incerca sa va prezentam modul de exe­cutare a zidariei de caramida, categoriile de zidarie, siste­mele de asezare a caramizilor, organizarea locului de munca, alcatuirea echipelor, folosirea utilajelor si dispozitivelor spe­ciale, precum si toate caracteristicile lucrarilor de zidarie de caramida.

» Pentru aceasta este necesar ca zidarul sa cunoasca bine categoriile de zidarie si denumirile partilor acesteia.

» Dupa modul de asezare a caramizilor, zidaria poate fi plina (fara spatii intre caramizi, nici in inaltimea, nici in latimea zidului) sau cu goluri. La zidaria cu goluri, din cauza felului de asezare a caramizilor, se obtin goluri in zid.

» In zidarie caramizile sunt asezate unele langa altele in randuri suprapuse. Zidaria are grosimile fixate in planuri.

» Felul in care se aseaza caramida depinde de grosimea zidariei. Astfel: daca zidaria trebuie sa fie de grosimea unei caramizi, ea se executa cu caramida pe muchie (pe cant). O zidarie mai groasa cere asezarea caramizilor in lung (cap la cap in lungime) sau pe lat (una langa alta pe latime).

» Spatiile umplute de mortar intre randurile de caramida ale zidariei se numesc rosturi orizontale (rosturi in lungime). Spatiile intre caramizi sunt rosturi verticale in inaltime. Spatiile dintre caramizi in adancimea zidului sunt rosturile in latime.

» Denumirea grosimii zidariilor se face dupa numarul de lungimi de caramida care intra in grosimea zidului. Astfel:

  • zidul de 1/4 (un sfert) de caramida are grosimea egala cu o caramida asezata pe muchie, cum se arata in figura „a”, adica 7 cm;
  • zidul de 1/2 (o jumatate) de caramida are grosimea egala cu o caramida asezata pe lat, cum se arata in figura „b”, adica 12,5 cm;
  • zidul de 1 caramida are grosimea egala cu o caramida asezata in lung, cum se arata in figura „c”, adica 25 cm;
  • zidul de 1 1/2 caramida (o caramida si jumatate)  are grosimea egala cu o caramida  asezata pe lat si una asezata, in lung, cum se arata in figura „d”, adica 37,5 cm;
  • zidul de 2 caramizi are grosimea egala cu doua caramizi asezate pe lat, cum se arata in figura „e”, adica 50 cm.
Citește și:  Casa cu structura portanta

» In aceste grosimi se cuprinde si grosimea tencuielii de pe fetele zidului.

» Legatura dintre caramizile si randurile zidariei se face cu mortar, care in mod obisnuit este de var, de ciment sau de var cu ciment.

» Prepararea mortarelor a fost aratata la punctul A al acestui capitol. Felul mortarului, cat si dozajul de liant, se stabileste dupa felul zidariei. Deobicei la zidurile interioare si de umplutura se foloseste mortarul de var. La zidurile ex­terioare si la zidariile mixte, mortarul de var cu adaus de ciment. La zidurile subtiri si la zidurile de rezistenta, mor­tarul de ciment, uneori indulcit cu lapte de var.