Intrebare de la: Sorin pe adresa redactiei:

‘Buna ziua! As avea nevoie de un sfat legat, va rog, de plantarea unui gard verde. M-am mutat la curte de curand si as vrea sa inverzesc o latura a terenului, de vreo 30 de metri. Locul ar fi insorit in prima jumatate a zilei iar clima e submontana. Am crezut initial ca o sa pun thuja, dar ies cam scump, la 100 lei/m. Ce alte solutii imi recomandati? Deja am pus pe alta latura fructe de padure si diversi arbusti deci aci as lasa-o mai moale. Am vazut ca exista lemnul cainesc, vandut ca vesnic verde (oare?) si ulmul minune, care creste rapid. Vanzatorii se intrec in laude dar sunt retinut in a-i crede. Asadar, sfaturi, va rog?

 

Citeste mai jos raspunsurile cititorilor!

 
forum constructii case
Adauga o intrebare!
 
Vezi si alte intrebari de la cititori!
 

31 Comments

  1. Iederă din aceea care rămâne verde…trebuie să aveți un pic de răbdare până se întinde și să o tot butășiti cu mlădițe noi ca să puteți să o replantati.Sa fie costurile cât mai mici

  2. Eu am pus si tuia si lemn cainesc. Tuia e mai scump, mult mai scump, dar eu zic ca se merita. lemnul cainesc e practic, dar nici pe departea la fel de frumos.
    Trebuie tinut insa cont si ca tuia necesita ingrijire, macar de cateva ori pe am

  3. Gard viu de ulm se cheamă minunea (de care ulterior nu mai scapi). În doi ani, dacă îl uzi și îl tunzi deja se face monstruos. Noi am pus acu 10 ani, când am luat moșia, momentan l-am cam scăpat de sub control. N-are decât 5 metri înălțime.

    • Da. Și eu am pus același tip de gard viu de ulm care crește ca Făt-Frumos. Cam 2-3m/an dacă are umiditate. Avantajul este că eu îl tai de două ori pe an și usuc crengile pe cafre le folosesc apoi la foc. Mai folosesc și tijele înalte ca araci. În fiecare an îl tai tot mai de jos și el crește tot mai des. Este destul de invaziv și dacă nu ești pe fază scapă de sub control și umbrește jumătate de grădină.

  4. Nuuu lemn câinesc ! Cand bate vantul ,ii pica ghimpi ,ce au 5 țepi.indiferent cum cad , sanse 100% sa-ti intre in picior. A avut matusa mea la strada si a fost musai sa-l taie,ca vecinii erau suparati ca faceau pene de cauciuc

  5. Gardul viu necesită întreținere.Tuns,irigat,stropit pt boli. Să fie verde tot timpul trebuia să fie din specii ce nu le cade frunza toamna.Daca moare un arbust ,până va fi înlocuit cu altul si va ajunge sa ocupe spațiul de dinainte veti avea o gaură urâtă in gard.Aveti nevoie de 1/1,5m de lățime de gard pentru a avea un gard de ocultare.Pe partea cealaltă veti avea probleme cu vecinii care ori nu vă vor lăsa sa intrați sa l tundeți,ori il va distruge prin diferite metode.Gardul viu trebuie să aibă o înălțime pe care sa o puteți menține cu ușurință iar pe măsură ce trec anii aceasta se reduce până în punctul de delăsare si sălbăticire.
    Cam acestea sint problemele deținerii unui gard viu.Mai sin niste materiale sintetice cu buzunare unde se pot introduce ghivece si se pot crea ziduri vegetale după imaginația fiecaruia.

  6. Depinde de situație dar se pot semăna sâmburi de toate fructele cresc și se îngroașă tulpinutele se intretes dar ca trebuie sa le tundeti la înălțimea dorita și mai culegeti și fructe.

  7. Iedera sau caprifoi (mâna maicii Domnului)
    Daca vrei un gard sa nu treacă nici vrabia prin el, plantează puiet de glădiță și tunde-l la înălțimea la care dorești. Garantat, nu intră nimic pe acolo.

    • Subscriu, am citit multe comentarii înainte sa scriu despre Gladita, si eu m-am documentat și ar fi cea mai bun buna soluție pentru un gard viu prin care nu trec nici animalele, deci practic este in loc de gard pentru ca are niste țepi foarte puternici. Iarna nu ramane verde

  8. Chiparos Leyland, puieți mici,sunt ieftini,cresc repede, trebuie sa ii udați,stropiți cu soluții pentru plante verzi.

  9. Daca as fi in locul dvs. as planta (eu am in gradina) Amelanchier Lamarcki sau gard viu comestibil. Nu gardul e comestibi… ci fructele si chiar sunt foarte gustoase, sunt printre primele fructe dein sezonul de primavara-vara, are flori frumoase iar toamna e o placere sa vezi frunzisul rosu ca focul. Minunata planta. Si foarte productiva, face niste fructe dulci amarui de marimea afinelor, exceptionale.

  10. Leyland recomand! 3 la 2 m. Eu am pus acum 2 ani la 90 cm și au ajuns acum la 3,5 m. Asigură intimitatea curții, barieră împotriva prafului și a zgomotelor. Nici nu se întrețin tocmai greu. Spor!

  11. Roscove/gladita, dupa 4 ani nu mai trece nici mistrețul, cu o tundere periodica dupa varsta de 2 ani nu mai produce semințe ,/păstăi… recomand

  12. Lemn cainesc am pus noi si am fost foarte multumiti. Am plantat cate 4 pe fiecare m, in total vreo 100 m. l- am tuns de cateva ori pe an si in 2 sau 3 ani maxim, am avut un gard viu dens, verde, inalt, perfect. Recomand!

  13. Chiparos lawsoniana am facut un gard de 80 metri iar celalalta parte cu Photinia ‘Chico’ verde-rosu, ca si gardul de chiparos albastru rece oțeliu nu este altul !

  14. Eu am plantat aprox 30m liniar gard viu din lemn cainesc. Frunzele nu cad iarna doar isi schimba putin culoarea. Ce pot sa spun e ca nu este sensibil absolut deloc! Chiar si neingrijit complet rezista si se va dezvolta, cei drept mai incet dar nu moare. Noi am plantat si nu ne am ocupat DELOC 2 ani, a crescut putin fiind iarba mai mare decat el si mentionez deasemenea ca este un pamant foarte rau, pietros si galben. Intr-un pamant bun si cu putina grija gardul va fi in 3 ani frumusel. Pretul a fost in jur la 600 ron, 300 bucati. Am plantat 10 bucati pe metru linar, in 2 randuri.

  15. Noi am plantat lemn căinesc anul acesta am găsit o pepiniera 80 de bani firul sa zic ca aveau vro 30 cm. Gășiti pe olx. Par ca s a prins e ok plantat în septembrie

  16. De ce thuia este scumpa?
    Noi am luat thuia barbarosa care se planteaza la 80 cm distanta.
    Am dat in primavara 15 lei pe o planta in ghiveci, la Dedeman. Cred ca acum au aproape 80- 100 cm (chiar am sa le masor)!
    Abia astept sa creasca un pic mai mare!

  17. Mai merge gard viu de alun (obțineți și recoltă),dar rămâne golaș iarna.
    Părinții au ulm de Turkmenistan, dar tatăl meu il tunde de câteva ori în sezonul cald.
    O soluție mai ‘comoda’ este iedera. Au socrii și e minunată. Rămâne verde mereu și nu e greu de întreținut.

  18. Mai merge gard viu de alun (obțineți și recoltă),dar rămâne golaș iarna.
    Părinții au ulm de Turkmenistan, dar tatăl meu il tunde de câteva ori în sezonul cald.
    O soluție mai ‘comoda’ este iedera. Au socrii și e minunată. Rămâne verde mereu și nu e greu de întreținut.

  19. Eu am plantat 650 m liniari de gladita. Am plantat cate 2 randuri. A crescut in 3 ani pana la inaltimea de 3 m. Este bun impotriva animalelor salbatice. Daca vreti sa opriti si vantul as recomanda ulm (gard minune) . Are un vecin si i-a crescut gardul in inaltime cam 1 m / an . Sau puteti planta randul exterior din gladita si randul de pe interior din ulm. Spor ! Iar in legatura cu pretul aveti grija ca in anunturile de pe net gasiti ulmul cu 1 leu/ planta pe cand la ocolul silvic Botosani am vazut cu 0,5 bani/ planta. Poate gasiti si gladita la ocolul silvic.

  20. Eu am pus plasă metalică de 5mm care are 6m lungime și 2 m lățime și am plantat iedera fir lângă fir și acum este tot gardul verde. Iedera am legat-o cu rafie verde de plasă și este totul acoperit și… verde tot anul.

  21. Atat ulmul cat si lemnul cainesc sunt soluții bune pentru gard viu(dar ajung la dimensiuni diferite) ușor de întreținut și cu crestere bună. Ulmul va rămâne fără frunze iarna.
    O varianta veșnic verde ar fi Prunus Laurocerassus, un arbust cu frunze lucioase care rezista și la iernile noastre, creste pana la 2 metri în funcție de soi. Creșterea nu este cea mai rapida, dar e foarte frumos și nepretențios. Prețul e mai mare decât la lemn cainesc.
    Daca aveți multa multa răbdare, plantati buxus. Creste încet, e veșnic verde, rezista la îngheț, se preteaza la tuns uniform, dar în caz de boala moare rapid.
    Spiraea x vanhouttei ar fi o soluție de arbust cu flori(albe), ajunge pana la 2 metri aprox., dar nu prea ii plac zonele umbroase.

  22. Și a-și merge pe * arborele de stafide * ..am cumpărat din curiozitate și surpriza a fost mare : floricelele sunt in buchete cu parfum delicat ,când se coc sunt dulci, dulce și seamănă la gust ,textura cu stafida cea mai dulce …la aspect este un măr minuscul

  23. Lemnul cainesc este o soluție bună. Am plantat pe o porțiune de peste 40 metri pentru a separa un spațiu. Crește repede, este verde în permanență, este frumos la vedere și se întreține ușor. Are nevoie de apă destul de multă la început.

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.