Ce poti pati cand inhalezi praf in timpul constructiilor?

Afla la ce riscuri te expui atunci cand lucrezi cu materiale prafoase la sac

» Atunci cand lucrezi in constructii te expui la foarte multe pericole, unele dintre ele fiind insesizabile dar care pot afecta grav sanatatea noastra.

» Cred ca multi dintre noi am cumparat materiale de constructii ambalate la saci, cum ar fi: ciment, adezivi, mortare, tencuieli etc. Si cred ca tot multi dintre noi am inhalat acel praf chiar la desfacerea sacilor. Ce pot sa va zic este ca acel praf inhalat nu este sanatos pentru organismul nostru, mai ales daca zi de zi lucrezi cu astfel de prafuri.

» Unii din cei mai afectati muncitori sunt cei care lucreaza cu glet, inhaland praf mai ales la partea de slefuire a peretilor.

aparate electric de slefuit gletul

Ce trebuie sa stim despre praful care rezulta in domeniul constructiilor:

Huse Chei Auto din silicon E-Husa

» Praful industrial este alcatuit din particelele mici de substante solide care se gasesc in aer.

» Inafara de materialele de constructii ambalate sub forma de praf la saci,mai sunt si alte moduri de formare a prafului:

  • prin faramitare mecanica (la concasoare);
  • la daramarea / demolarea cladirilor;
  • la transportul materialelor de constructii: balast, nisip, ciment, etc.;
  • in urma exploziilor (la lucrari de terasamente si in cariere).

» Praful se deosebeste dupa felul materialului din care provine (lemn, mineral, nisip, ciment etc.).

» In unele cazuri, praful poate actiona si ca o substanta otravitoare (praful de silicati, praful de plumb), provocand intoxicatii.

» Cu cat praful este mai fin, cu atat patrunde mai adanc prin caile respiratorii si cu atat apar mai repede bolile pro­fesionale.

» Praful de silicat provoaca inflamarea tesuturilor plamanilor si da nastere bolii profesionale numita „silicoza”, care se intalneste mai des la tocilari de scule, la cei care lucreaza cu nisip si la incarcatorii de ciment, de ipsos, de var.

Cum sa ne protejam impotriva prafului tehnologic?

» Combaterea prafului se face prin urmatoarele mijloace:

  • reorganizarea proceselor tehnologice (de exemplu, inlocuirea polizoarelor naturale cu polizoare artificiale, intre­buintarea miniului de plumb numai in amestec cu ulei de in, mecanizarea incarcarii si descarcarii la procesele care dau nastere la praf, precum si transportul pneumatic al unor ma­teriale, ca ciment, ipsos, var);
  • umezirea materialelor care dau praf (de exemplu, in cazul demolarilor);
  • acoperirea masinilor care produc praf cu mantale de protectie si absorbirea prafului (de exemplu, la masinile de tamplarie) ;
  • instalarea ventilatiilor in ateliere si in fabrici ;
  • curatarea incaperilor si a locurilor de munca;
  • protectia muncitorilor cu imbracaminte speciala im­permeabila contra prafului (intrebuintarea mastilor contra prafului si instalarea de lavoare, dusuri etc).

masca izolare vata minerala mansarda

» Din studiul specialistilor una din cele mai periculoase forme de praf este praful din fibra de sticla, rezultat la izolarea mansardelor si nu numai. Saltelele pentru izolatii din fibra de sticla contin particule microscopice de sticla care plutesc in aer in timpul executiei, acestea fiind inhalate cu usurinta de muncitorii care nu poarta masti de protectie. Aceste microparticule isi croiesc drum prin plamani si organe, organismul le recunoaste si incercand sa le stopeze le izoleaza formand chisturi in jurul lor. Majoritatea tumorilor maligne contin in interior fibre de sticla sau azbest.

» De aceea va recomandam sa va echipati corespunzator in timpul executiilor si sa purtati echipamente de protectie cat mai sigure si calitative.

Fii primul care adauga un comentariu!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.