Betoanele aparente in constructii
» Betoanele aparente sunt betoane gata finisate, durabile in timp, realizate cu un parament brut, cu fete netede, fete cu textura fibrelor scandurilor cofrajelor, cu fete in relief, sau din betoane decorative, prelucrate prin spalare, sablare sau buciardare.
» Calitatea betoanelor este in funcţie de: materiale, compozitia si executia betoanelor, precum si de calitatea cofrajelor care reprezinta factorul primordial.
» Cofrajele pentru betoane aparente se fac din material lemnos, din metal si din materiale plastice.
» Materialul lemnos (scandurile brute sau geluite, ramele etc.) trebuie sa fie de foarte buna calitate, cu scoaterea in evidenta a fibrelor lemnului. Rosturile se etanseaza cu garnituri si se strang cu cleme. Panourile de cofraj pot fi profilate prin sipci combinate cu prelucrarea prin ardere a suprafetei. Cofrajele metalice sunt economice la reutilizare mare de la 50 la 150 ori.
» Cofrajele din materiale plastice dau suprafete netede sau profilate ornamental de o calitate exceptionala, insa nu sunt pe deplin solutionate prinderile panourilor si comportarea la temperaturi ridicate.
» Agregatele trebuie sa fie fara impuritati, se folosesc de regula agregate spalate, proportia de parti fine trebuie sa fie mai mare.
» Trebuie sa se foloseasca la aceeasi lucrare acelasi tip de ciment, pentru a nu se obtine nuante diferite.
» Se cere o tolerabililate mai mare, pentru evitarea segregarilor atat la turnare, cat si la transport (se folosesc plastifianti, agenti de expandare si stabilizatori).
» Pentru realizarea aspectului se impune asigurarea stricta a acoperirilor, legarea corecta cu sarma, folosirea distantierilor numai din beton sau material plastic cu suprafata de contact cu cofrajul cat mai mica.
» Turnarea betonului trebuie realizata continuu urmata de compactarea prin vibrare de asemenea in mod continuu. Nu se admit pe cofraj stropi de beton si mortar intarit provenit de la stratul anterior.
» Se evita pe cat posibil rosturile de turnare, in caz contrar se cauta ca acestea sa coincida cu rosturile dintre panouri.
» Timpul de vibrare trebuie astfel ales ca sa se elimine bulele de aer care se formeaza in mod obisnuit la contactul betonului cu peretele cofrajului. Se recomanda vibrarea cu vibratorul cate 40-50 min/m3 la stalpi ; 50-60 min/m3 la grinzi si 60-70 min/m3 la pereti. Distanta buteliei vibratorului fata de peretele cofrajului nu trebuie sa fie mai mare de 10 cm. Reguli similare se respecta si la vibratoarele de suprafata (10 – 12 cicluri de cate 14 – 16 min/m2).
» Decofrarea si pregatirea cofrajelor pentru o noua operatie de turnare se face cu cea mai mare grija (curatirea cu spaclu, perii, carpe, spalare cu jet de apa). Dupa decofrare (4-7 zile) se mentine betonul umed circa 14 zile prin acoperire cu rogojini sau alte materiale mentinute umede. Pentru remedieri se aplica pe suprafata betonului fluosilicat de magneziu cu o concentratie de 15% sau un grund cu o emulsie diluata de rasini sintetice.
Comentarii recente