Ce sunt betoanele usoare?

betoane usoare

Betoane usoare in constructii

» Betoanele usoare sunt betoane cu densitate aparenta mica, mai mica de 2 000 kg/m3, in mod obisnuit din agregate usoare cum ar fi: granulit expandat, zgura expandata, perlit expandat, scorie bazaltica, diatomit si altele.

» Principatele caracteristici ale betoanelor usoare care le fac competitive sunt: reducerea greutatii constructiilor cu 10-11%, utilizarea unor deseuri cum ar fi zgura de furnal, reducerea costului, confort mai ridicat in locuinte.

» Betoanele usoare pot fi de rezistenta ridicata si de rezistenta re­dusa. Cele de rezistenta redusa de regula sunt folosite pentru izolari ter­mice, mai ales in combinatie cu perle din polistiren.

» Prepararea si turnarea betoanelor usoare se executa in general cu aceleasi procedee ca si betoanele grele cu anumite diferente, datorita densitatii diferite a granulelor, gradului diferit de absorbtie a apei, re­zistentei reduse la sfaramare in timpul malaxarii a granulelor. Pentru asigurarea rezistentelor betonului este adesea, necesar sa se foloseasca dozaje de ciment mai ridicate. Pentru fiecare tip de agregat sunt elabo­rate instructiuni specifice de preparare, turnare, compactare a beto­nului.

Betoane usoare vs betoane grele

Huse Chei Auto din silicon E-Husa

» Rezistenta de compresiune a betoanelor usoare, ca si la betoanele grele, este in functie de raportul apa-ciment, de rezistenta cimentului si rezistenta agregatelor.

» Rezistenta la intindere este mult mai mica decat cea la compresiune fata de betoanele grele.

» Deformatiile de contractie sunt mai mari, iar aderenta intre armaturi si beton practic este aceeasi ca la betoanele grele.

» Betoanele usoare prezinta o rezistenta la foc superioara betoanelor grele, dar asigura o protectie mai slaba a armaturilor impotriva coroziunii. Au o capacitate mai mare de izolare termica cu circa 30—40%, dar capacitatea de izolare fonica este mai redusa decat la betoanele grele.

» Rezistenta la inghet-dezghet este mai redusa decat la betoanele grele. Betoanele usoare se trateaza in principiu la fel ca betoanele grele, dar cu durate diferite.

» Betoanele se pot utiliza sub forma de blocuri, panouri si fasii, cu sau fara precomprimare. Betoanele usoare s-au utilizat la constructii de poduri, hale industriale, hangare, cupole.

Fii primul care adauga un comentariu!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.