Ce sunt cofrajele demontabile?

Cofrajele demontabile

» Folosirea cofrajelor demontabile este posibila numai la constructii executate dupa ideea de modulare. Modularea inseamna ca toate elemen­tele de constructii: peretii, grinzile, stalpii, planseele, au dimen­siuni care sunt un multiplu de o dimensiune fixa acceptabila, numita modul, respectiv l = n x m, unde ” l ” este una din dimensiunile elemen­tului (latime, lungime, inaltime), iar “m” este modulul care are de regula marimea m – 10 cm sau chiar 5 cm, “n” fiind numarul de moduli cuprins in dimensiunea luata in consideratie.

» Pentru constructiile modulate, pe baza analizei unui numar mare de proiecte se pot executa cofraje din elemente interschim­babile cu ajutorul carora se pot executa practic toate elementele care trebuie cofrate.

» Elementele de cofraj, modulate, trebuie sa fie rigide, rezistente la reutilizari, manipulabile manual sau cu mijloace mecanice de care dispune firma de executie.

» Pentru evitarea folosirii de panouri cu dimensiuni mici, se foloseste de regula pentru inaltimi si lungimi un modul auxiliar, multiplu al modulului de baza.

» Materialele din care se confectioneaza cofrajele demontabile de in­ventar sunt: scanduri, placaje, din lemn, din otel, din aluminiu, din fibre de poliesteri armate cu sticla, cu elemente tip fagure, din elemente combinate.

» Panourile din scanduri reprezinta forma cea mai putin industria­lizata de realizare a cofrajelor.

» Panourile din placaj sunt executate din placaj rezistent la umidi­tate, ele realizandu-se ca si panourile din scanduri pe santier sau in atelierele firmelor de constructii ca productie secundara. Pentru rigidizarea panourilor se folosesc coaste care sa poata conferi panourilor rezistenta necesara preluarii presiunilor date de betonul proaspat.

» Panourile metalice sunt alcatuite din tole de tabla din otel sau alu­miniu cu intarituri pe fata care nu vine in contact cu betonul. Au de regula caloti cu suruburi, cleme de fixare a calotilor, clesti de asamblare si spraituri pentru sustinerea cofrajului.

» Panourile din materiale combinate au fetele in contact cu betonul alcatuite din plansete din scanduri de brad sau din placaj intarite pe cele doua laturi cu profile metalice. Se fixeaza prin cuie sau suruburi de scheletul de rezistenta care poate la randul sau sa fie schelet integral din lemn, din lemn si metal sau numai din metal.

» Panourile din poliesteri armati cu sticla se confectioneaza fie simple, pentru elemente cu dimensiuni mici si foarte mici, fie din elemente tip fagure cu fetele plane. Sustinerile se realizeaza de regula din alte materiale.

» Tipurile de cofraje demontabile se impart dupa tipul elementului in: stalpi, pereti, grinzi si placi. Dupa modul de folosire se impart in cofraje suspendate, cofraje glisante, cofraje pierdute, cofraje mobile, cofraje cataratoare.

Cofraje demontabile pentru stalpi

Huse Chei Auto din silicon E-Husa

» Cofrajele pentru stalpi se reali­zeaza din panouri si sunt prinse in chingi metalice prevazute cu gauri si stifturi de fixare, din 5 in 5 cm, pentru a putea prelua impingerea betonului.

Cofraje demontabile pentru pereti

» Cele mai utilizate sunt cele cu panouri de placaj si cele cu panouri metalice. Aceste panouri pot avea coaste longitudinale sau transversale care transmit incarcarile ce le revin la elementele orizontale montate pe cele doua fete si sunt prinse cu suruburi cu filet si piulite sau cu bucle si pane sau alte sisteme echi­valente. Distantele dintre cofraje (grosimea zidului) este mentinuta prin distantieri de beton. Pentru preluarea impingerilor se pot folosi si grinzi extensibile.

Cofrajele demontabile pentru grinzi

» Acestea se alcatuiesc in mod similar cu cele pentru stalpi.

Cofrajele demontabile pentru placi

» Acestea se alcatuiesc de regula din panouri care reazema pe dulapi asezati pe muchie sau pe grinzi extensibile, care sunt elemente de inventar, dispozitive de blocare.

» Sustinerea cofrajului la pozitie se face de regula cu popi extensi­bili (telescopici) sau cu sisteme de blocare. Popii metalici au dispozitiv de contravantuire reglabile, formate din tiranti cu mansoane sau dispozitive cu pene.

» Cofrajele glisante sunt cofraje mobile care se deplaseaza pe verti­cala in stare asamblata cu ajutorul unor verine speciale care se catara pe tije metalice rezemate pe fundatii. Cofrajul propriu-zis este alcatuit din panouri. Aceste cofraje folosesc la executia peretilor plani sau curbi de grosime constanta pe verticala, cum ar fi silozuri, cladiri de locuit cu multe niveluri.

» Cofrajele pierdute sunt cofraje nerecuperabile care raman inglobate in beton: tuburi de azbociment, elemente ceramice, table cutate meta­lice, dulapi din beton armat precomprimati.

» Cofrajele cataratoare sau pasitoare sunt cofraje demontabile de tip special, cu ajutorul carora se executa fetele verticale.

Pregatirea cofrajelor inainte de turnare

» La folosirea cofrajelor si la pregatirea lor pentru betonare trebuie sa se tina seama de urmatoarele lucruri:

  • Tratarea cofrajelor inainte de betonare, pentru reducerea aderentei intre astereala cofrajelor si beton, cofrajele se ung cu o substanta decofranta, in solutie calda aplicata intr-un singur strat subtire cu pensula, se poate folosi si motorina cu 6% parafina.
  • Tolerantele si rosturile cofrajelor, abaterile dimensionale se verifica la aducerea cofrajelor pe santier si se corecteaza pana la inscrierea lor in toleranta. Pentru a se obtine suprafete netede se etanseaza rosturile intre panouri cu fasii din carton 3 mm grosime, din polistiren de 1-5cm grosime sau din fasii de lemn moale de 6-12 mm grosime. Intre scanduri se lasa rosturi de 1-2 mm pentru umflarea lemnului.
  • Cofrajele pentru betoane aparente se realizeaza din placaj tego, care dupa 2-3 utilizari se unge cu substanta decofranta, din scanduri geluite sau scanduri brute, cu fata tratata cu solutie de acid clorhidric diluat cu 2-4 parti apa. Cofrajele inainte de preparare se curata, dupa caz. cu peria de sarma sau cu alte mijloace eficiente. O grijă speciala trebuie sa constituie curatirea stalpilor prin ferestrele practicate la partea inferioara a stalpilor, care se inchid. La baterea scandurilor se tine seama si de conditia de a nu curge laptele de ciment. La fixarea la cota a cofrajelor li se creeaza contrasageti de 1/200 si 1/1000 pentru preluarea deformatiilor elementelor incovoiate, deformatiilor elementelor de sustinere, care trebuie sa aiba asigurate rezemari nedeformabile, rezemari la nivelul de inghet.

» Executarea necorespunzatoare a cofrajelor poate duce la urmatoa­rele defecte: umflarea stalpilor ca urmare a desfacerii legaturilor sau cedarea sustinerilor, deformarea pe verticala a grinzilor si placilor, datorita cedarii terenului sub talpile popilor, slabirii penelor de sub popi, nerespectarea cotelor din plan si de nivel.

» Aceste defecte trebuie cunoscute si prevenite de dulgheri, fierari betonisti si betonisti, deoarece neinlaturarea lor la timp duce la compro­miterea lucrarilor si la demolari.

Sursa foto: Pinterest

Bibliografie: Notite cursuri Universitatea Tehnica de Constructii

1 Comment

  1. Toti constructorii ar trebui sa aiba panouri deastea la turnarea stalpilor si a placii. nu cum am patit eu de a trebuit sa cumpar 10 metri cubi de scandura pentru cofraje si o galeata de cuie. asta se intampla cand nu stii constructii. foarte utile informatiile pe care le afisati, cel putin pentru cei care nu cunosc prea multe din acest domeniu, cum sunt si eu

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.