Ce sunt cofrajele nedemontabile?

Din ce se fac cofrajele nedemontabile?

» Cofrajele nedemontabile se confectioneaza de regula direct pe santier, urmand ca dupa decofrare sa se recupereze un procent cat mai mare din cofraje. Plinul cofrajului se poate realiza din scandura de 22-24mm grosime, dulapi de 38-48mm, placaj rezistent la umiditate de 8 sau 10mm grosime, tablă de 1.5-2mm sau chiar placi din material plastic.

» Elementele de intarire si rigidizare a cofrajelor se pot realiza din scanduri, dulapi taiati sub forma de rigle, profile metalice laminate sau formate la rece.

» Elementele de sustinere si de solidarizare propriu-zise ale platelajului se pot realiza, din scanduri sau dulapi montati pe muchie, rigle, bile sau ma­nele din lemn, precum si din profile metalice alcatuite sub forma de elemente speciale (caloti, popi, grinzi extensibile, suruburi, dispozi­tive speciale de prindere).

Cum se fac cofrajele pentru stalpi?

Huse Chei Auto din silicon E-Husa

» Acestea se asambleaza cu chingi de scandura cu grosime dubla fata de grosimea plinului. Solidarizarea cofrajelor se face cu caloti care se monteaza la 0,60-0,70m unul de altul, fiind de regula alcatuiti din doi clesti de scandurca care prind intre ei doi dulapi sau doua bile.

» Cofrajele au prevazute taieturi la partea de jos a stalpului pentru curatire inainte de turnarea betonului si din 3 in 3 m, ferestre de tur­nare, iar la partea de sus taieturi pentru grinzi. La stalpii inalti presiunea betonului proaspat se ia prin contrafise. Cofrajele pentru stalpi se mon­teaza dupa montarea armaturii.

Cum se fac cofrajele pentru fundatii si ziduri?

» Acestea se utilizează la executia din beton turnat a peretilor de subsoluri, ziduri, socluri de fundatii. La cofrarea pe o singura parte sprijinirea se face prin contrafise, iar la cofrarea pe ambele parti cofrajele se ancoreaza la 1,00-1.20 m cu sarma de otel ∅6-8mm care se strange pentru a prelua presiunea betonului proaspat.

Cum se fac cofrajele pentru placi si grinzi?

» Cofraje pentru placi si grinzi. Acestea sunt executate la placi din astereala de scanduri, la grinzi din panouri de scanduri.

» Rezemarile la placi sunt realizate din scanduri sau dulapi asezati pe muchie care reazema pe cofrajul nervurilor si acestea pe cofrajul grinzilor. Sprijinirea la cota se face cu popi simpli pentru placi si popi cu cruce pentru nervuri si grinzi.

» Popii se executa din bile, de regula dintr-o singura bucata. Se admite innadirea lor intr-o singura sectiune, pentru cel mult o jumatate din popi, prin eclisare pe 3 sau 4 parti cu scandura batuta in cuie.

» Pentru a asigura transmiterea incarcarilor verticale, popii se asaza la distanta de 1,00-1,20m si se contravantuiesc pe doua directii cu scanduri in cruce batute in cuie. Elementelor mai lungi de 4,00 m li se da o contrasageata de 3mm/m. Popii trebuie rezemati corespunzator pentru a nu avea tasari. Pentru a asigura decofrarea usoara si refolosirea cofrajelor, acestea se ung inainte de turnarea betonului cu decofrol. Ordinea de decofrare si pastrarea popilor de siguranta asigura integritatea betonului turnat pana la intarirea corespunzatoare a acestuia.

Sursa foto: Pinterest

Bibliografie: Notite cursuri Universitatea Tehnica de Constructii

1 Comment

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.