Proiect Casa – Ce trebuie sa contina proiectul casei?

proiect casa

De ce avem nevoie de un proiect pentru a construi o casa?

» Constructiile se executa dupa planuri intocmite de societati specia­lizate de proiectare.

» Constructiile nu pot fi executate decat conform planurilor elaborate de proiectant care raspunde asupra conceptiei de ansamblu, economici­tatii constructiei si rezistentei elementelor proiectate.

» Proiectantul intocmeste proiectul dupa care se executa constructia pe baza unor studii tehnico-economice si calculelor de rezistenta, in functie de posibilitatile aprovizionarii cu materiale si posibilitatile teh­nologice de executie ale fabricilor care livreaza elementele constructive, precum si in functie de mijloacele mecanice si umane pe care le are constructorul pentru transport, manipulare, punere in opera etc.

» Solutiile tehnice din planuri nu pot fi schimbate decat cu acordul proiectantului.

ce trebuie sa contina un proiect de casa

» Planurile sunt desene care cuprind toate elementele geometrice (lungimi, latimi, grosimi, distante, tolerante etc.) pentru amplasarea in teren a constructiei si pentru executia partilor ei componente in ordinea logica a unei tehnologii de executie rationala.

» Pentru fiecare element de constructie si parti componente ale acestora, se intocmesc planuri cu detalii de executie. Planurile de ar­mare fac parte din planurile de executie.

» Toti constructorii, mesterii si muncitorii calificati trebuie sa citeasca planurile si detaliile de executie putand sa faca pe baza lor planul de aprovizionare cu materiale, organizarea productiei de elemente pe santier, planurile de organizare si planurile de montaj cu grafice si termene de executie, planurile fortelor de munca, organizarea echi­pelor etc.

» Pentru executia planurilor (desenelor) trebuie sa se cunoasca regulile de intocmire a desenelor tehnice.

Ce planuri trebuie sa contina proiectul tehnic de executie al unei case?

Huse Chei Auto din silicon E-Husa

» Conform normelor in vigoare proiectul tehnic al unei constructii trebuie sa contina urmatoarele planse:

  • Planuri de situatie:
    • acestea prezinta contururile exterioare ale constructiei, a cailor de acces, orientarea cladirilor fata de punctele cardinale, limitele terenului pe care se executa, vecinatatile, toate acestea  proiectate in vedere de sus pe teren;
    • planul de situatie este un fel de harta care arata pozi­tia constructiilor care se executa.
  • Planuri de ansamblu:
    • acestea cuprind de regula o parte mai restransa a obiectelor de constructii care urmeaza a se executa si contin cotele pentru trasarea limitelor constructiei.
  • Fatade case, care sunt proiectii ale constructiei pe planuri frontale sau laterale continand elementele care apar in fatade cu redarea aspectului constructiei;
  • Sectiunile constructiilor prin planuri verticale in lungul sau trans­versal constructiei care contin toate cotele elementelor (grosimile pere­tilor, inaltimea camerelor, grosimile planseelor si dimensiunile golurilor prevazute prin sectiunea respectiva).
  • Planurile constructiei la diferite niveluri care se refera la planul parterului si planurile etajelor reprezentate prin sectionarea constructiei cu un plan orizontal, cotandu-se toate elementele (grosimea peretilor, dimensiunile camerelor, golurile ferestrelor si usilor).
  • Planurile fundatiei reprezinta contururile fundatiei asa cum re­zulta dintr-o sectiune prin fundatie.
  • Planul de cofraj, care se executa pentru elementele din beton armat turnate pe santier.
  • Planurile instalatiei de apa, canal, electrice si incalzire, venti­lare, care se intocmesc dupa reguli de desen specifice (acestea contin traseul conductelor si pozitia corpurilor de incalzire si iluminat, intre­rupatoare etc.).
  • Planuri cu detalii de executie pentru toate specialitatile.

proiect de casa

» Constructorul si muncitorii de pe santiere trebuie sa prevada inca de la turnarea betonului golurile necesare pentru conducte si piese inglobate.

» Alte planuri contin si vederea in spatiu a constructiei, perspectiva constructiei pentru a se avea o imagine reala a constructiei asa cum arata in realitate (ca intr-o fotografie).

5 Comments

  1. Draga Casasidesign Team,

    suntem in faza de a incepe constructia, dupa ce am achizitionat terenul.
    Ar fi un mare ajutor sa avem informatiile de pe situl dvstra (protejate, din pacate).
    Va rog, daca este posibil sa le primesc.

    Multumesc si salutari din Timisoara
    Marius

    • Din pacate informatiile noastre sunt puse la dispozitia cititorilor doar on-line. Site-ul este optimizat pentru orice tip de dispozitiv: desktop, tableta, smartphone. Tot ce va trebuie este o conexiune la internet si timp de lectura. Pentru a gasi mai usor in site articolele care va intereseaza puteti folosi functia Search ce se regaseste dedesubtul barei de meniu in partea dreapta. Va multumim pentru mesaj si spor la construit!

  2. O intrebare ,exista situatii in care nu ai nevoie de ingineri de instaltii si daca da care sunt situatiile acelea .Va multumesc

    • Inainte in mediul rural mai existau cazuri in care puteai obtine autorizatie de construire doar cu planurile de arhitectura si un cateva planuri de fundatie, dar in ziua de azi, conform noilor norme ai nevoie de inginer de instalatii la orice faza de proiectarea constructiei unei case.
      De exemplu un proiect DTAC va cuprinde:
      1. Piese scrise: deviz general, memorii, la care se vor anexa studiul geotehnic, referate pentru verificarea proiectului, fise si documentatii tehnice pentru obtinerea avizelor;
      2. Piese desenate – planuri generale si planse pe specialitati:
      – arhitectura: planurile tuturor nivelurilor, acoperisului, fatade, sectiuni caracteristice;
      – structura de rezistenta: fundatii si detalii de fundatii;
      – instalatii: schemele coloanelor instalatiilor electrice, sanitare, termice.

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.