Cea mai buna centrala termica in condensatie!

cea mai buna centrala termica de apartament

Care este cea mai buna centrala termica in condensare?

Intrebare de la: Liviu Teodorovici pe adresa redactiei

“Buna ziua.

Dupa lupte grele cu actele, aprobarile de la vecinii care nu sunt acasa si firma de bransament gaz, am primit promisiunea ca saptamana viitoare voi avea gazul montat si in maxim inca o saptamana si contorul pus. Cei care-mi monteaza gazul mi-au sugerat sa montez o . Ei zic ca ar fi buna dar datorita neseriozitatii lor de pana acum nu prea imi mai inspira incredere sfaturile lor. Si am zis sa cer si sfatul vostru si eventual si al cititorilor acestui site, pentru ca banuiesc ca majoritatea dintre voi aveti centrale si ma puteti sfatui pe bune ce ar fi mai bine pentru un apartament cu 3 camere. Pana acum am stat intr-un apartament cu 2 camere care l-am incalzit cu o centrala simpla Ferolli de care nu prea am fost multumit. Se strica cate ceva in fiecare an, ba placa, ba circuitu. Acum vreau ceva bun, nou si neaparat cu condensare pentru ca am inteles ca imi va reduce si costul cu gazul lunar. Va multumesc anticipat pentru sfaturi!!!

Raspunsul redactiei:

» Buna ziua. In primul rand este foarte bine ca v-ati gandit la o , centrala ce foloseste cea mai moderna tehnologie in sistemele de incalzire. Principiul de functionare a centralelor termice in condensatie este acela ca vaporii de apa din gazele arse vor condensa la nivelul schimbatorului de caldura al centralei iar apoi energia recuperata din condens este folosita si aceasta sub forma de caldura in sistemul de incalzire, asigurand astfel un randament marit, superior , de pana la 109%, acesta fiind un randament raportat la puterea calorifica inferioara a combustibilului gazos.

» O centrala in condensare va aduce facturi de gaz mult mai mici in posta sau email, dar trebui tinut seama de faptul ca si investitia initiala este una mai mare, atat in centrala cat si in radiatoare (calorifere).

De ce vor costa radiatoarele mai scump in cazul unei centrale pe gaz in condensare?

Huse Chei Auto din silicon E-Husa

» Simplu, din cauza urmatorului motiv: pentru ca centrala noastra sa poata condensa vaporii de apa, ea va trebui sa tina agentul termic la un maxim de 500C. Cu cat agentul termic din centrala creste cu atat condensul va scadea si cu el odata si randamentul acesteia. Din fisele tehnice puse la dispozitie de catre furnizori realizam faptul ca o centrala termica in condensare, cu agentul termic la 70-800C, functioneaza la un randament identic cu o centrala pe gaz cu ardere clasica. Deci cum ar veni ati dat bani in plus degeaba pentru condensare.

» Asadar pentru ca centrala sa poata functiona in condensare va trebui sa folosim agent termic scazut. Facand acest lucru, dimensionarea radiatoarelor va trebui suplimentata cam de 1,5ori fata de cazul unei centrale care foloseste agent termic ridicat. Defapt se va aplica dimensionarea radiatoarelor ca in cazul cazanelor pe lemn. Folosind radiatoare mai mari, este evident ca va creste si costul investitiei sistemului de incalzire.

Ce centrala termica in condensare sa aleg?

» Dupa ce am vazut ca o centrala in condensare este mai performanta fata de una cu ardere clasica, ajungem la cea mai grea intrebare: ce centrala sa alegem? Sunt foarte multe marci pe piata, unele cu renume, altele mai noi, toate vanzand acelasi produs: Centrala termica in condensare. Dar si acestea au niste proprietati cu ajutorul carora putem face o diferentiere intre ele. Sa o luam pe rand:

1. Firma-Brandul:

2. Materialul din care este realizat schimbatorul de caldura – recuperatorul de caldura:

 1. Inox;
 2. Aliaj Aluminiu- Siliciu;
 3. Otel inoxidabil;
 4. Cupru cu lamele din inox.
 5. Alte aliaje.

3. Randamentul: cu cat este mai mare cu atat mai bine, dar atentie la fisele tehnice, de verificat la ce puteri calorice nominale declara producatorul ca este garantat acel randament.

 • se va lua in calcul randamentul la temperaturi scazute ale agentului termic: 30-500C;
 • si la temperaturi ridicate ale agentului termic: 60-800C.

» Castig de cauza va avea centrala cu cei mai buni parametri ai randamentului la puterile calorice nominale declarate in fisele tehnice.

4. Raportul de modulare al centralei

» Puterea minima a unei centrale este data de raportul de modulare. Ce este raportul de modulare? Este capacitatea centralei de a-si diviza puterea de functionare in asa fel incat sa poata oferi un minim de putere garantat in functie de cerintele voastre.

» Mai pe romaneste: sa luam de exemplu cazul centralei Ariston Alteas One care are un raport de modulare de 1:10 si Motan KDens cu un raport de 1:4, ambele cu o putere de 24kw.

» Daca pe timp de primavara am avea nevoie pentru incalzire de un necesar de caldura de 3-4Kw, centrala Motan nu va putea sa ne ofere decat un minim de 24:4 = 6kw, consumand 2-3kw in plus fara ca noi sa avem nevoie de ei.

» In schimb centrala Ariston Alteas One, avand un raport de modulare de 1:10, va putea sa ne satisfaca cerinta incepand de la un minim de 24:10 = 2,4kw.

» Centralele termice in condensare cu un raport de modulare care sa permita o putere cat mai mica generata, vor aduce utilizatorului un control asupra centralei cat mai exact, acest lucru rezultand intr-un consum mai mic de gaz si facturi mai mici la incalzire.

5. Automatizare si conectivitate:

» Centralele pot fi comandate si programate cu ajutorul unor termostate cu fir sau termostate wireless sau, mai nou, acestea pot avea conectivitate inteligenta, cu termostat incorporat ce poate fi programat cu ajutorul unei aplicatii de telefon mobil.

» Deasemenea centralele mai noi beneficiaza de functii de autodiagnoza si autoreparare in cazul unor erori software.

6. Nivelul de zgomot produs

» Daca centrala este montata la interiorul unui apartament, acest lucru poate reprezenta un factor destul de important, mai ales noaptea cand dormi.

» Mai nou producatorii de centrale au integrat in sistemul de incalzire amortizoare de zgomot optimizate pentru o functionare cat mai silentioasa, cum ar fi cazul centralei Ariston Genus One 24.

7. Garantia

» Este lesne de inteles ca o centrala cu o garantie cat mai mare va fi o alegere favorabila pentru noi, doar cu mentiunea ca, conditiile de garantie trebuie foarte bine citite si analizate pentru a nu avea surprize atunci cand vom avea nevoie de service.

» La momentul de fata cea mai mare garantie de pe piata este de 7 ani si se regaseste la modelul Ariston Alteas One Net.

8. Pretul

» Si nu in ultimul rand…pretul este un factor de care majoritatea tinem cont atunci cand achizitionam un produs. Insa trebuie sa realizam ca un produs bun nu poate fi si ieftin iar investitia intr-un sistem de incalzirea a locuintei este o investitie pe lunga durata si care trebuie facuta cu cap.

 Concluzie:

» Dupa cele enumerate mai sus sfatul nostru ar fi sa faceti un raport foarte bun intre nevoile dvs.  – calitate – pret – garantie si sa alegeti varianta cea mai pretabila pentru situatia dvs.

» Daca ar fi dupa noi, dupa analize, balante intre performanta-pret-calitate-fiabilitate-garantie, si multe recenzii analizate, am selecta intr-un top 3 final centralele: Ariston – Viessman – Buderus, dar asta este simpla noastra concluzie fiecare avand dreptul la orice alta opinie pe care speram sa ne-o impartasiti si noua in sectiune de comentarii de mai jos.

Vezi Pretul pe Emag!

Update:

» Pentru a vedea mai usor care sunt optiunile voastre in materie de centrale termice in condensare am realizat si un clasament al acestora, asa ca SPOR LA VOT!

TOP CELE MAI BUNE CENTRALE TERMICE IN CONDENSARE

Care este cea mai buna centrala termica pe gaz?

Despre Mihai 59 Articole
Salut! Numele meu este Mihai si sunt inginer proiectant instalatii in constructii si retele edilitare. Scriu articole pe acest blog pentru ca imi place foarte mult domeniul in care activez si cred ca printr-o informare cat mai buna a oamenilor despre acest domeniu, vom reusi sa avem constructii si instalatii mult mai calitative in tara noastra!

57 Comments

 1. Eu caut o centrala pentru incalzirea in pardoseala. Firma care a executat lucrarea de incalzire sunt reprezentanti bosch. Inca nu am ales centrala. Recomandare lor initiala a fost o centrala in condesare bosch de 24kw. Acum mi-au recomandat o centrala in condesare mai mare si cu un boiler incorporat. Este clar ca voi opta pentru o centrala cu boiler, lucru ne mentionat in articol ce face direct referire la confort (putem folosi baia si bucataria fara ca cel de la dus sa sufere) si la costurile legate dupa mine de marele consumator- apa calda.

  • Este adevarat. Nu am mentionat acest aspect deoarece la apartamente, ca in cazul lui Liviu care ne-a adresat intrebarea, nu se prea preteaza centralele cu boiler incorporat. In schimb banuiesc ca dvs. doriti o centrala pentru o casa, iar la casa este cu totul alta discutie. Cati metri patrati doriti sa incalziti si o alta intrebare ar fi daca incalzirea o faceti integral doar cu incalzire in pardoseala sau combinat cu radiatoare in functie de camere?

 2. Buna ziua! Sint”nou “pe pagina dv. Va rog sa-mi spuneti care este adincimea minima a fundatiei pentru o casa cu etaj,cca.120mp,caramida porotherm 300 . Ce tip de centrala termica i-mi recomandati ?

  • Adancimea minima de fundare a unei case este data in functie de mai multi factori, cum ar fi zona in care se construieste casa, natura terenului, greutatea casei, etc. Noi va indicam sa consultati un inginer structurist care sa va calculeze exact adancimea de fundare cat si gradul de armare a fundatiei.
   In ceea ce priveste centrala termica, conteaza foarte mult ce volum de aer trebuie sa incalziti si cat de bine este izolata casa. La o casa de 120mp, cu o inaltime a camerelor de 2,6m, ar rezulta: 120mp x 2,6m x 50W/mp = 15.6KW plus aportul pentru apa calda menajera, o centrala de 24KW in condensare v-ar fi suficienta.

 3. Salut,am o centrala BAXI 240fi si as vrea sa o schimb are cam 13 ani,am apartament 4 camere in jur de 100mp,termopane,izolat partial ce centrala recomandati. Va Multumesc

  • Pentru situatia dvs. o centrala de 24kw este arhisuficienta.
   Ca tipuri de centrale v-as recomanda urmatoarele 3 modele:
   1. Ariston Clas One 24 kw: 5 ani garantie;
   – schimbator de caldura din otel-inox;
   – raport de modulare 1:7;
   – clasa A+;
   – sistem silentios intern optimizat.
   2. Viessmann Vitodens 050-24 KW: 2 ani garantie;
   – schimbator de caldura inox;
   – raport de modulare 1:4.
   3. VAILLANT ecoTEC 26KW: 2 ani garantie;
   – schimbator de caldura din otel-inox;
   – raport de modulare 1:4;
   – clasa A+.
   Alegerea o faceti dvs. in functie de proprietati, pret si garantie.

 4. Buna seara.Locuiesc intr-un apartament de bloc la parte.am o centrala termica de perete cu evacuare la cos blocul fiind vechi si avand cos de la fostele sobe de teracota pe gaz.Centrala este Romstal(Brava) de 24kw si functioneaza din 1998.Acum are unele perioade cand se supraincalzeste cazanul si atunci da jos si nu mai porneste nici apa calda.Nu am gasit un instalator care sa imi dea o explicatie de ce se opreste.Sau mai bine zis de ce se supraincalzeste .Intrebare;in cazul in care va trebui schimbata una in condensatie va mai avea voie la cos cu evacuarea?Anticipez raspunsul;NU!

  • Centralele termice cu tiraj fortat in condensatie se bazeaza in mare parte pe acelasi principiu ca si centralele clasice cu tiraj fortat. Diferenta consta in faptul ca acest tip de centrala cu tiraj fortat in condensatie este dotata cu un recuperator de caldura ce este montat pe kitul de evacuare a gazelor arse, acest recuperator preia o parte din energia emanata de gazele arse si o refoloseste pentru incalzirea apei.
   Deci in principiu puteti racorda cosul centralei in acelasi loc ca si pana acum.
   Singura chestie este ca la centrala in condensare va trebui sa ii prevedeti o scurgere la canalizare pentru evacuarea condensului…

  • Dl. Dumitrescu : Aceas centrala o am si eu si tot din `98 intr-o casa la curte si tot cu tiraj natural , pe cosul fostei sobe . Acum 10 ani , pentru apa menajera , cind pornea , cind nu pornea , era reglata pe prima treapta a motorului pompei . Chem Ronstalul si-mi da pompa ca defecta . Ma costa aproape 700 de `leusteni` . Merg cu pompa la servici la indemnul unui mecanic si unui electrician , meseriasi adevarati . Mecanicul improvizeaza un circuit rudimentar , iar electricianul ii da comanda . Se confirma defectul , schimba treapta motorului si MERGE . Trece si pe treapta 3 , la fel , merge . `Nea Costele , ai dat banii degeaba `, tine-o de rezerva !Asta a fost pina cind sa-i pun senzor ambiental de temperatura , cind pompa mergea continuu tot timpul cind era incalzirea in functiune . Umblu ca un agiamiu in ea s-o aerisesc si golesc de aer `plaminul` , vasul de expansiune fara sa-mi dau seama . Creste presiunea si-mi refuleaza pe la supapa . Pe moment ce apa se incalzea , presiunea se dubla . Chem din nou mesterii si le mai dau aproape 400 de mardei sa-mi schimbe vana cu 3 cai . Baietii mi-au spus ca n-au intinlit un asemenea defect . Dupa reparative , presiunea se ridica tot exagerat de mult , dar fara a deschide supapa de refulare . Eu am incarcat-o la 1 bar tot timpul – accepta sa functiomeze de la 0,8 bari .Caut pe net. defectele si aflu de presiunea aerului din vasul de expansiune , fac legatura cu prostia facuta golind de aer vasul , , golesc instalatia , bag presiunea de aer la 1,2 bari , apoi incarc instalatia la 1,5 bari si si azi merge perfect dupa 24 de ani fara a-i face vre-o revizie – curatare arzatot , decolmatare a schimbatoarelor de caldura … , doar aerisirea instalatiei toamna . Toti meseriasii cu , care am vorbit despre centrale , mi-au spus ca BRAVA este cea mai fiabila centrala vinduta in Romania . Reglaj presiune in vasul de expansiune : Deschideti un aerisitor de la un calorifer pina nu mai curge apa . Incarcati vasul de expansiune la 1,2 dari pina nu va mai curge apa din nou , inchideti aerisitorul si apoi umpleti instalatia cu apa la o presiune mai mare decit a aerului cu 0,2-0,3 bari , porniti incalzirea si urmariti presiunea pe manometrul centralei . Daca asta a fost problema , s-a rezolvat .

 5. am 2 centrale wiessman pe lemne cu gazeificare de 6ani de40kw si una in condensatie de 33kw pusa in vara trecuta. sunt f multumit de ele ca randament ,fiabilitate la cea pe lemn si silentioase. le recomand cu caldura.casa este f bine izolata si daca merg pe lemn ard cam 10-12m steri lemn esenta tare pe iarna. in dec. am mers pe gaz si am consumat 230mc.

 6. alo…randamentul acela apare raportat la puterea calorica superioara nu inferioara..
  primavara cum spui tu ai necesar termic mai scazut dar asta nu inseamna ca centrala care moduleaza mai jos consuma mai putin cu x kw fata de una care muduleaza mai sus…de unde le scoateti?aia care merge pe putere mai mica functioneaza mai mult decat aia care functioneaza cu putere mai mare si intr-un final consumul se egaleaza

  • O centrala cu un raport de modulare mai mare va consuma mai putin in timp decat una cu raport de modulare mic. Am facut teste cu un coleg de redactie: avem 2 case identice realizate de acelasi dezvoltator, aceleasi materiale, aceeasi locatie la distanta de 50 de metri una de alta, practic aceleasi conditii. La o temperatura pe termostat de 23 de grade in ambele case, din septembrie pana acum, centrala in condensare cu raport de modulare mai mic a consumat cu circa 200 de lei mai mult. Deci credeti-ne ca stim despre ce vorbim…si pe testate…nu asa din auzite… 🙂

 7. Buna ziua, sunt si eu in cautarea unei CT cu condensare pentru o casa cu IPAT peste tot.
  M-am oprit la Genus One 24kw din cauza specificatiilor excelente si conectivitatii. Acuma tot sapand pe net am vazut ca sunt mai multi oameni care s-ar plange de ea , decat cei care o lauda . Stiti pe cineva care are aceasta centrala montata si sa ne poata spunde de fiabilitatea ei ? Nu prea sunt interesat de aspect ( doar specificatii tehnice) pentru ca va fi montata in camera tehnica dar sunt ingrijorat de faptul ca mai multi utilizatori ziceau ca bubuie foarte tare la pornire deoarece este amplasata pe perete comun cu o camera.

  • Buna ziua. Eu personal am o centrala Genus One de 35KW si pot spune ca sunt foarte multumit de ea, mai ales in ceea ce priveste consumul de gaz. In ceea ce priveste acea “bubuiala” de care mentionati, la mine s-a auzit la prima pornire a centralei, apoi domnul care mi-a facut punerea in functiune i-a reglat parametrii si de atunci a mers foarte silentios fara nici o problema. Deci cred ca tine foarte mult si de meseriasii care ti-o pun in functiune si ti-o regleaza. Ea fiind o centrala mai noua cu un nou tip de arzator banuiesc ca foarte multi nu stiu sa o seteze corespunzator. Oricum la o garantie de 5 ani cat are acum la oferta, aceasta centrala este una din cele mai bune optiuni de pe piata. Eu mi-am pus si UPS pentru a nu avea probleme la garantie…

   • Cam ce reglari ar trebui sa i se faca la o centrala ? La ce sa fiu atent ? Nu prea vad ce ar putea fi reglat la ea .
    Am vazut ca acuma este o promotie cu 5 ani la Genus si 7 ani la Alteas

    • Vor racorda aparatul de masurare etalonat in priza de masura pentru gaze arse, apoi se va face o analiza a presiunii gazului ce va trebui sa corespunda cu niste valori din cartea tehnica a centralei.
     Dupa aceea urmeaza reglarea CO2 la putere intermediara, putere maxima si minima, Analiza fum, etc.
     Pentru centrala termica Ariston Genus One 24kw valorile CO2 ar trebuie sa fie undeva la 8,8 ± 0,7. Daca nu este intre aceste valori instalatorul va trebui sa regleze valorile din meniul de comanda.
     In functie de aceste valori CO2 si valorile randamentului variaza. Daca centrala este setata intre acesti parametri atunci si randamentul va fi aproape de maxim…deci un consum mai mic de gaze…

   • Referitor la acele bubuituribcontactatinfirma ce va ofera garantie si trebuie sa va schimba o piesa( originals Ariston, feoarece si au dat seama ca este suprasimensionata cea cu care cine centrala initial), respectiv gura de admisie a aerului. In final daca nu o schimbati veti avea eroarea 5P3 Detasare flacara, ce duce la funct defectuoasa la incalzirea apei menajere. Dar te rog zi mi ce consum ai la a ta, si eu avand tot aceeasi centrala

 8. Buna ziua,am o central Keston 80 de24kw care trebuie inlocuita este instalata la o casa cu S+P+1+M avand suprafata de 116 m2 si 13 calorifere.Cu ce model de centrala credeti ca trebuie inlocuita .Multumesc anticipat

  • Buna ziua. Pai in principiu ar fi bine sa o inlocuiti cu o centrala tot de 24kw in condensare. In perioada aceasta cei de la Ariston au o promotie la noile lor centrale cu 5 ani garantie Ariston Genus One 24kw

  • Eu sunt un utilizator Viessmann si recomand.Acum, modelul in alegeti in functie de necesitati.Va recomand cu boiler daca stiti ca sunteti mari consumatori de apa. Eu am Vitodens 100 cu preparare instant apa calda.

 9. Buna ziua.

  Articolul dvs este foarte informativ si ma bucur ca inca mai raspundeti la intrebari. Am si eu o “situatie” in care as avea nevoie de un sfat…

  Sunt in cautarea unei centrale termice pentru o casa P+1, ~150mp incalziti (calorifere dimensionate pentru ~55/45). Casa este termoizolata mult peste ce se practica la ora actuala la noi, fara pretentia de a fi o casa pasiva… Pe viitor mi-as dori si 2-3 panouri solare asa ca imi imaginez un sistem in care centrala termica va fi legata la un puffer tank in tank mic (380L total / 120 ACM) cu o serpentina pentru panourile solare.

  Ce nu imi dau seama este ce fel de centrala ar fi indicata intr-un asemenea sistem. Daca are rost sa iau una care prepara si ACM instant sau una doar pentru agent termic. Si mai important de asta, raportul de modulare. Mai este el la fel de important in cazul asta?

  Multumesc…

  • Buna ziua. In cazul in care apa calda menajera o veti prepara intr-un puffer tank in tank cu legatura la panouri solare atunci solutia ar fi o centrala termica in condensare care prepara doar agent termic fara acm. Si da…raportul de modulare este foarte important, chiar daca centrala nu va prepara ACM, mai ales daca aveti o casa foarte bine izolata, raportul de modulare va va ajuta sa aveti un consum de gaz mult mai mic, oferind in sistem energia minima de care are nevoie pentru a ajunge la temperatura ambientala dorita.

 10. Multumesc. Mai am cateva intrebari, daca se poate…

  1. Credeti ca situatia prezentata mai sus este eficienta/rentabila? Un puffer tank in tank de 380/120 costa undeva la 1000 de euro. Nu mai spun de panouri, accesorii, manopera… Se duce lejer spre 4000 de euro. Exista vreo sansa sa se recupereze investitia (din aport la incalzire si ACM) macar in 5-6 ani? Necesarul casei calculat la -15C exterior si 24C interior este undeva la 8kw…

  2. Daca centrala are si ACM instant e o problema in cazul in care se foloseste cu puffer? Sau e vorba doar de diferenta de pret? Ideea este ca as putea cumpara centrala cu ACM instant pentru moment, si adauga puffer si panouri pe parcurs..

  3. Se poate face o schema de recirculare a apei calde fara boiler/puffer la o centrala care are si ACM instant? Am o baie care este destul de departe de centrala (12-13m cu tot cu trasee verticale) si unde se va arunca destul de multa apa + se va astepta timp destul de mare pentru a ajunge apa calda (coloanele pana la baia respectiva au dn32).

  • O sa incerc sa va raspund punctual:
   1. Din punctul meu de vedere, doar pentru prepararea ACM pentru uz casnic, sigur nu va veti amortiza investitia niciodata. Facand un calcul simplu si luand un consum MAXIM de 100 de lei pe luna factura la gaz pentru prepararea acm, vom avea 1200 de lei pe an x 5 ani = 6000 de lei. Deci concluzia o trageti dvs. daca se merita montarea de panouri solare atunci cand aveti centrala pe gaz…

   2. In cazul acesta, achizitionati o centrala cu tot cu preparare acm, iar cand veti lega si pufferul pe circuitul de apa calda va trebui sa montati o supapa de sens pe circuitul instant de apa calda ce pleaca de la centrala astfel incat pufferul sa nu impinga inapoi in centrala + o pompa si automatizarea aferenta.

   3. Recircularea se poate face doar cu ajutorul unui boiler/puffer in sistemul de acm care sa mentina constant o apa calda si sa o recircule automat cu ajutorul unei pompe. Centralele pe gaz cu acm instant fara ajutorul unui boiler extern nu pot oferi optiunea de recirculare in sistem.

   • Multumesc pentru raspuns.

    Primul punct e cat se poate de clar, iar factura pentru ACM va fi probabil mult mai joasa mica de 100 de lei, cel putin vara…

    Referitor la recirculare/stocare. Ce s-ar potrivi mai bine unei centrale cu ACM? Un boiler indirect cu o serpentina care sa fie legata pe circuitul de ACM (apa din rezervor se va incalzi de la caldura cedata prin serpentina) sau mai mult un puffer/buffer, in care centrala sa pompeze direct apa calda pentru stocare?

    • Ideal ar fi un boiler indirect cu automatizare aferenta, dar montat in asa fel incat vara centrala sa bage agent termic doar in serpentina boilerului si nu si in intreg sistemul de incalzire. Asta se poate face printr-o automatizare cu 2 termostate si clapeti de sens (supape de sens) sau, manual, prin robineti.

 11. Buna ziua,
  Urmaresc cu interes explicatiile dvs., motiv pentru care va cer parerea in urmatoarea situatie: casa duplex (in oglinda), de 100 mp pe fiecare parte, pentru care voi folosi 2 centrale Ariston Clas One de 24kw (care dau incalzire si ACM). Pana de curand, casa era incalzita cu o centrala pe peleti care iarna asigura si ACM prin intermediul unui boiler termoelectric de 180 de litri. Acum, cand instalez centralele pe gaz, 10 mesteri au 10 opinii diferite legat de utilizarea in continuare a boilerului termoelectric: unii zic ca iese din discutie folosirea boilerului, pentru ca centrala (boilerul va fi legat la o singura centrala, nu la amandoua) va ”munci” mult ca sa incalzeasca apa, altii zic ca boilerul ar putea fi legat la calorifere, astfel incat centrala sa-l vada ca pe un calorifer, urmand sa puna un robinet care sa opreasca apa sa mearga in calorifere pe timpul verii, altii zic sa pun un boiler cu o capacitate mai mica, undeva la 60 de litri, dar care in mod sigur nu va putea acoperi necesarul a 2 familii.
  Ati vedea fezabila (si mai economica decat solutia pe curent electric) atasarea unui astfel de boiler, in conditiile de mai sus?

  • Buna ziua. Din punctul nostru de vedere, daca va cumparati centrale pe gaz cu preparare instanta ACM, nu prea mai are sens sa folositi boilerul, doar daca vreti sa va realizati un sistem de recirculare al apei calde. Va dura cateva secunde pana se va incalzi apa de pe traseu…dar nimic deranjant (conteaza foarte mult si lungimea traseelor de apa calda).
   In mod normal, in cazul unei singure familii, o centrala pe gaz cu preparare instanta a apei calde menajere face fata cu brio, nemaifiind necesara folosirea unui boiler-ul pe post de acumulare. In acest fel fiecare familie din duplex va beneficia de propria apa calda menajera, consumul fiind individual pe fiecare familie. Acum depinde si in ce fel a fost facuta instalatia, ma refer daca se pot individualiza circuitele de ACM pe fiecare parte a duplexului in parte.

 12. Buna ziua
  Centrala termica Immergas Victrix TERA 32 1 ERP
  Ce parere aveti de aceastra centrala? care este raport de modulare?
  Vreau sa incalzesc o casa de 100 metri patrati parter si 80 metri sus deci aproximativ 180 plus sau minus ccativa metri.

 13. Buna Ziua ! Detin o centrala murala De Dietrich cu o vechime de peste 15 ani si care da semne de oboseala . Sunt intrun impas in a alege o noua centrala si m-am axat pe doua branduri. 1- Bosch Condens 2000W ( care din pacate am auzit ca sunt doar in semicondensare ) si 2- Ariston Clas One . O parere pertinenta din partea unui cunoscator este bine venita ! Va multumesc !

  • Buna ziua. Intre cele 2 modele pe care mi le-ati prezentat as inclina spre garantia de 5 ani a celor de la Ariston.

 14. Buna ziua! Doresc sa achizitionez centrala termica Vaillant Pro, ce parere aveti despre ea?

  Multumesc!

  • In general produsele celor de la Vaillant sunt de o calitate superioara. Daca ne transmiteti mai exact centrala pe care doriti sa o cumparati va putem spune mai multe.

   • Multumesc pentru raspuns.
    Intentionez sa achizitionez centrala termica Vaillant ecoTec Pro VUW INT II 236/5-3, am inteles ca sunt fabricate in Germania si nu in Turcia. Locuiesc intr-un apartament cu patru camere, 85metri patrati.

    • Centralele termice Vaillant ecoTec Pro VUW INT II 236/5-3 sunt niste centrale foarte bune si fiabile in timp, iar review-urile persoanelor care au achizitionat-o sunt foarte bune. Deci puteti achizitiona cu incredere produsul. Cat despre fabricatie, este foarte greu sa-ti mai dai seama in ziua de azi unde sunt fabricate sau montate…majoritatea firmelor din Vest indreptandu-se spre Est pentru partea de asamblare si montaj datorita costurilor mici cu forta de munca…

 15. Buna ziua.La o casa p+1 45+45mp pot folosi o centrala Ariston Genus One 24kw in urmatoarea varianta: living,hol,baie (adaugat si calorifer portprosop),bucatarie patru circuite incalzire in pardoseala si la etaj 4 calorifere fara sa folosesc un kit amestec doar distribuitoare parter si etaj ?Multumesc.

 16. buna ziua am o centrala veche ariston si are consumul destul de mare am un apartament de 60 m2 zidul este de caramida de grosimea de 50 cm si este neizolat ce centrala a-mi recomandati si daca ar mai fi necesar izolarea termica a apartamentului…

  • Buna ziua. Daca tot ati avut Ariston atunci va recomandam una din noile centrale Ariston in condensare care au un consum foarte mic Ariston Genus One 24KW
   In ceea ce priveste izolarea, in mod normal la un perete de 50cm grosime de caramida nu prea ar mai fi nevoie izolatie suplimentara, dar daca dispuneti de buget puteti realiza o izolare de 10cm cu vata bazaltica pe exterior.
   In acelasi timp o mare atentie trebuie sa o acordati si ferestrelor prin care se pierde o cantitate insemnata de energie termica si deasemenea si tavanelor care s-ar putea sa necesite o izolare suplimentara.
   Din punctul nostru de vedere, cel mai indicat ar fi sa schimbati in prima faza centrala, iar apoi daca consumul este tot maricel ar trebui sa treceti la partea de izolare a apartamentului.

 17. Buna ziua. Am vrea sa achizitionam o centrala Ariston. Am inteles ca sunt unele care au o duza ce detecteaza singure ce fel de gaz este folosit. Noi am vrea sa luam butelii de propan deoarece nu avem gaz bagat. M.ar ajuta o parere. Am inteles ca se pot incarca si cu gpl

  • Buna ziua. Da, modelele noi Ariston One au functia de detectare a tipului de gaz folosit si pot functiona fara probleme pe GPL. Ideal ar fi ca un instalator sa va inserieze mai multe butelii, pentru o exploatare mai usoara in timp, iar la punerea in functiune, firma agreata de cei de la Ariston sa va regleze parametrii centralei pentru functionare pe GPL.

 18. Bună ziua. Am construit o casă cu aproximativ 95mp utili, pereți de bca 30 cm. grosime, izolație 10cm. ESP 80, geam termopan Salamander cu trei foi de sticlă, încălzire în pardoseală. Ce părere aveți de Vaillant ecoTec Pure VUW 236/72 ? Știți cumva ce raport de modulare are?

  • Buna ziua. Centralele Vaillant sunt niste centrale foarte bune si fiabile. Producatorul nu pune in fisa tehnica un raport de modulare, in schimb pune la dispozitie Cea mai mica solicitare termica de 6,8kw, deci practic ar rezulta un raport de modulare de 1:3.

   • Vreau sa iau si eu o centrala termica( acm instant + incalzire) in condensare 30-35 kw. pentru o casa noua (70 + 65 mp), parter si etaj. Nu prea sunt lamurit ce inseamna 2.5 metri inaltime. Considerand ca o camera are 2,6 metri inaltime plus inaltimea dusului de la baia de la etaj ar fi cam 4.5 metri inaltimea de pompare a apei calde. de fapt nu prea se fac referiri la ce inaltime poate pompa apa pe instalatia de incalzire si acm, aceste centrale. Oare pentru o centrala nu conteaza situatia unei case numai cu parter sau si cu etaj ?

    • Cereti producatorului sau vanzatorului fisa tehnica unde trebuie sa regasiti diagrama pompei de apa calda menajera din care sa rezulte H pompare. In mod normal o centrala de 30-35kw este echipata cu o pompa pentru a.c.m. suficient de puternica pentru a face fata unei case cu etaj. De exemplu, din proprie experienta, Centrala Viessmann Vitodens 050-W 33 kW face fata cu succes unei case cu etaj cu 3 bai.

 19. Buna ziua. Incalzirea casei mele este prin pardoseala la parter si prin radiatoare la mansarda. De la centrala in condensare, deci pe gaz, pleaca un circuit pentru parter si unul pentru mansarda si din fiecare distribuitor circuite separate pentru fiecare zona/radiator. Centrala este legata la un boiler de 200l care la randul lui este legat si cu un panou solar pentru a avea apa calda menajera. Acum neclaritatea mea… Mai este necesar sa instalez un puffer pentru incalzirea casei? Daca da, este suficient unul de 500l?

  • Din punctul nostru de vedere, daca centrala este in condensare pe gaz, nu se mai justifica instalarea unui puffer. Daca aveati centrala pe lemne era cu totul alta discutie.

 20. Buna ziua!
  Am construit o casă de 65 mp locuibili și vreau să fac încălzirea prin pardoseală. Meseriașul care face incalz.prin pardoseală îmi spune de o centrala termica pe gaz prin condensare cu raportul de modulare bun și o putere mică (10-12 kw). Ce înseamnă acest RAPORT și ce centrala îmi recomandați!
  Centrala o voi folosi și pentru apa calda menajera!
  Vă mulțumesc anticipat!

 21. Apreciind bunăvoința, comentariile și recomandările dumneavoastră, vă rog să-mi recomandati și mie o centrala termica electrica, deoarece perspectiva gazelor nu este foarte aproape. Centrala va fi utilizată pentru încălzirea unei case care este echipata cu radiatoare din oțel și volumul total de încălzit este de 500 mc.

 22. Buna ziua .Am o mare rugaminte ,ma intereseaza o explicatie minima despre raportul de modulare a unei centrale de apartament ;Un raport de 1:10 presupune si un consum de gaz mai mic ? Pt. un apartament de 75 mp bine izolat ce fel de centrala recomandati ? Multumesc ; Cu stima N. Lungu .

 23. MA FACETI SA RID CU ARISTON PE PRIMUL ..LOC…IMMERGAS SI PROTHERM AU RAMAS LA FEL DE FIABILE..IN REST CUM AI NOROC…ARISTON..VAILLANT..WIESSMANN..BUDERUS SINT PT CEI CU BANI MULTI…PIESELE F SCUMPE…

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.