Cimbrul are numeroase efecte asupra organismului datorita combinatiei sale unice de nutrienti. Fara indoiala, prima data cand este mentionat cimbrul, toata lumea isi aminteste de efectele sale benefice asupra tractului respirator.

Fitoterapeutii folosesc de mult timp aceasta planta pentru infectii respiratorii virale acute, exacerbari ale bronsitei cronice, cimbrul ajuta la eliminarea mucusului si a flegmei din tractul respirator.

Beneficii cimbru

Cimbrul are proprietati antiinflamatorii si antispastice. Acesta amelioreaza spasmul muschilor netezi din bronhiile mici, in timpul tusei, motiv pentru care flegma este usor de expectorat, facilitand respiratia.

Este un analgezic usor, amelioreaza durerile musculare dupa o zi grea de munca. Pozitia fortata prelungita provoaca spasme ale muschilor largi ai spatelui si ale centurii scapulare. Cimbrul amelioreaza durerea si eventualele inflamatii.

Invioreaza si tonifica organismul. Cimbrul este astfel eficient pentru oboseala cronica si stres.

Amelioreaza inflamatia stomacului si a mucoasei intestinale si reduce putrefactia in intestine.

Cimbrul poate ajuta la stabilizarea echilibrului microflorei.

Este folosit pentru a preveni gingivita si paradontita, care provoaca inflamatii. In acest scop, gura trebuie clatita cu infuzii iar intern se ia ceai de cimbru.

cimbru

Rezumand cele de mai sus, cimbrul are urmatoarele proprietati:

  • sedativ;
  • dezinfectant;
  • analgezic;
  • antiinflamator;
  • expectorant;
  • diuretic;
  • soporific;
  • de vindecare a ranilor;
  • antihelmintic;
  • antispasmodic.

Tratamente cu cimbru

Cimbrul ajuta la tratarea multor afectiuni infectioase si inflamatorii. Planta este cel mai adesea utilizata in terapie, avand ca scop tratarea racelilor, a bolilor tractului respirator superior, a inflamatiilor sistemului urogenital si excretor, precum si a afectiunilor sistemului osos. Cimbrul s-a dovedit a fi un bun remediu pentru tratarea alcoolismului.

Cimbru pentru alcoolism

Cimbrul poate induce greata si varsaturi daca este vorba de alcool. Daca beti in mod regulat ceai de cimbru, acesta va poate ajuta sa dezvoltati o aversiune puternica fata de alcool. Se prepara urmatoarea bautura: peste 1 lingura de planta uscata, maruntita, se toarna 500 de grame de apa si se aduce la fierbere, apoi se tine pe baie de apa timp de un sfert de ora, apoi se filtreaza si se umple cu lichid, astfel incat volumul sa fie din nou de 500 de grame. Beti 3 linguri o data pe zi, cursul terapiei este de cateva saptamani.

Citește și:  Trucuri naturale pentru micile probleme de sanatate

Diabet zaharat

Pentru a ameliora starea generala a pacientilor cu diabet, precum si pentru a reduce manifestarile neplacute ale bolii, este necesar sa se ia o infuzie de cimbru si afine. Peste 1 lingura de amestec de plante se toarna 1 cana de apa clocotita, apoi se infuzeaza jumatate de ora, se strecoara, se imparte in 2 portii si se bea timp de o zi (dimineata si seara).

Pentru tratamentul diabetului, se foloseste decoctul de cimbru din 2 linguri de plante uscate si 1 cana de apa. Totul se fierbe timp de 1 minut, se infuzeaza timp de 1 ora intr-un loc cald, apoi se filtreaza si se strecoara. Lichidul rezultat se imparte in 3 portii si se ia dupa masa.

Pentru probleme intestinale

Cimbrul are un efect astringent, este contraindicat in constipatie. Pentru a elimina diareea, se toarna peste 1 lingura de planta 1 cana de apa clocotita si se infuzeaza 15-17 minute, apoi se strecoara si se bea 1/4 de cana inainte de mese, cateva zile la rand, pana la ameliorare.

Pentru pancreatita

Cimbrul este excelent pentru tratarea inflamatiilor pancreatice. Reteta: 1 lingurita de cimbru la 250 de grame de apa clocotita, se infuzeaza 20 min si se filtreaza. Ceaiul rezultat trebuie impartit in 3 parti egale si baut in decurs de o zi (cald).

Pentru hemoroizi

Pentru a trata hemoroizii, folositi un unguent de cimbru extern, iar intern, un decoct special. Se prepara din 1 lingura de cimbru de camp si 150 de grame de apa fiarta la foc mic timp de 15 minute. Lichidul trebuie baut la fiecare 3-4 ore, timp de cateva zile.

ceai de cimbru

Proprietatile medicinale ale cimbrului

Cimbrul are proprietati bactericide si este, de asemenea, excelent pentru vindecarea ranilor. Medicamentele din aceasta planta calmeaza durerile si sistemul nervos. De asemenea, s-a dovedit ca cimbrul are proprietati antiparazitare, precum si efecte antifungice. Proprietatile sale expectorante si bactericide functioneaza de minune in tratamentul infectiilor tractului respirator.

Cimbrul ocupa un loc de frunte in medicina traditionala si in medicina stiintifica oficiala.

Iarba de cimbru se recolteaza in timpul infloririi, se zvanta si se usuca in aer liber, la umbra, timp de 2 ani. Crengutele si frunzele de cimbru sunt folosite in scopuri medicinale.

Acestea sunt utilizate sub forma de infuzii, decoctari si extracte:

  • pentru afectiuni respiratorii acute si cronice,
  • in tratamentul bolilor inflamatorii complexe ale tractului respirator (traheita, bronsita, bronhopneumonie),
  • la tuberculoza,
  • sub forma de infuzie topica pentru gargara in cazul bolilor inflamatorii ale gurii si gatului.
Citește și:  Ceai de urzica: ceaiul de urzica scade tensiunea!

Extern, uleiul esential de cimbru se foloseste in caz de dureri musculare si articulare sau pentru muscaturi de insecte. Reteta: se prepara un amestec din 10 ml de ulei esential de cimbru 10% si 90 ml de ulei de masline.

In medicina naturista, cimbrul este folosit pentru nevralgii, dureri articulare si musculare sub forma de bai si lotiuni.

Ceai de cimbru contraindicatii

In ciuda marilor beneficii ale cimbrului pentru organism, exista unele contraindicatii pentru utilizarea sa:

  • Faza inflamatorie acuta in: boli renale, gastrita ulcerativa, boli de ficat.
  • Insuficienta cardiaca cu fluctuatii ale tensiunii arteriale.
  • Diverse boli ale glandei tiroide.
  • Epilepsie.
  • Cu prudenta in cazul in care sunteti alergic la una dintre componentele cimbrului.
  • Copii cu varsta sub trei ani.
  • Femeile gravide.

Nu luati planta in doze mari si ar trebui sa fiti atenti inainte de a cumpara cimbru. Nu ar trebui sa creasca in apropierea drumurilor sau in zone neprielnice pentru mediu. Este mai bine sa cumparati planta gata preparata si uscata corespunzator de la o farmacie sau sa o cultivati in propria gradina.