Coada soricelului – ceai pentru diferite afectiuni
Cuprins:
» Coada soricelului este utilizata pe scara larga in medicina, cosmetologie, gatit si nutritie. Datorita faptului ca este un puternic antihelmintic si antiseptic, este foarte recomandat sa consumi ceai de coada soricelului pentru o buna functionare a sistemului hepato-digestiv si detoxifierea tractului gastro-intestinal.
» Coada soricelului se recolteaza in iunie – august. Inflorescentele trebuie taiate la 3-5 zile din momentul infloririi. In scopuri medicinale, nu se recomanda colectarea tulpinilor fiindca contin o concentratie mare de tanini si substante toxice. Un supradozaj poate duce la intoxicatia organismului, blocarea vaselor de sange prin cheaguri, din cauza coagularii sangelui.
» Pentru cosmetologie, se recomanda colectarea tulpinilor, a frunzelor, la sfarsitul lunii August. Pentru uz extern ca produs antifungic si anticelulitic, tulpinile sunt luate numai atunci cand planta incepe sa se usuce.
» Coada soricelului are o aroma picanta foarte pronuntata. Iarba este aromata, dar ceaiul are note de amaraciune, cu care trebuie sa te obisnuiesti. In ceai, se recomanda sa adaugi miere si o felie de lamaie – consumul acestui tip de ceai va fi mai placut, iar beneficiile vor creste. Exista doua moduri de a prepara ceaiul corect.
Cum se prepara ceaiul de coada soricelului?
Metoda 1
» Turnati apa clocotita in ceainic si asteptati sa se raceasca un pic, apoi puneti cateva frunze uscate de iarba.
» Regula se aplica la majoritatea ceaiurilor de plante – nu este nevoie sa se adauge apa clocotita. Este mai bine daca temperatura este de 95–99 grade. Aceasta metoda va ajuta la dezvaluirea tuturor proprietatilor benefice ale ierburilor si va face ca bautura sa fie mult mai gustoasa.
Metoda 2
» Fierbeti putin planta (10 minute), evitand fierberea puternica; apoi lasati ceaiul sa stea o ora.
» O astfel de variatie de ceai va avea un gust bogat si vibrant.
» Nota! Ceaiurile de coada soricelului in combinatie cu menta, lamaie, fructe de trandafir sau frunze de coacaz sunt foarte gustoase.
Pentru ce este bun ceaiul de coada soricelului?
» Coada soricelului are urmatoarele proprietati si beneficii:
- anti-inflamator;
- antimicrobiene;
- antifungice;
- stimularea sintezei proteice;
- antipiretic (eficienta maxima daca temperatura este cauzata de un agent infectios);
- intarirea peretilor vaselor de sange cu un echilibru crescut de lichide;
- normalizarea metabolismului fosfolipidelor (obezitate, steatoza);
- eliminarea stagnarii secretiilor digestive;
- normalizarea consistentei mucoaselor (in cantitati mici);
- reducerea zaharului;
- vindecarea ranilor (de preferinta combinata cu musetel, pentru a evita cicatricile).
» Atentie! Daca inainte de conceptie, acest ceai aduce nenumarate efecte benefice, atunci femeilor insarcinate le este complet contraindicat. Risc crescut de avort spontan, mai ales in primul trimestru de sarcina.
Produse pe baza de coada soricelului
Infuzie
» La 1 lingurita de coada soricelului si frunza de zmeura se toarna 200 ml de apa clocotita. Se lasa intr-un termos 3 ore. Utilizati de 2 ori cate 100 ml.
» Infuzia reduce febra, elimina formarea de gaze. Nu se recomanda in aciditate ridicata, secretie puternica de bila.
» Pentru copiii de la 6 ani, ingredientele trebuie sa fie reduse la jumatate. Cantitatea de apa este de preferinta dublata. Se poate indulci.
Tinctura
» La 700 ml alcool, adaugati 4 lingurite de piper negru macinat si 1 lingura de coada soricelului. Lasati intr-un loc intunecat si rece timp de 2 saptamani. Tinctura ajuta la tratarea helmintilor, infectiilor gastro-intestinale. Nu se consuma mai mult de 1 lingura. Se ia de 3 ori pe zi, in combinatie cu alimente bogate in calorii.
Ceai de coada soricelului seara
» Ceaiul este un remediu sigur, care ajuta organismului sa ramana tanar si sanatos, timp indelungat. Ajuta la regenerarea rapida a celulelor, oferindu-va sanatate din plin.
» La 1 litru de apa rece, adaugati 4 lingurite frunza de mure, 4 pere uscate, 1 lingurita coada soricelului. Se aduce la fierbere, se lasa sa se raceasca putin si se indulceste. Acest ceai sporeste imunitatea si curata tractul digestiv.
Unguent
» La 100 ml grasime de porc topita intr-un bain marin, adaugati cate 1 lingura galbenele, coada soricelului, musetel, sunatoare si 2 lingurite de aloe vera (praf).
» Indicatii pentru utilizarea unguentului – eruptii infectioase, ulceratii.
Fii primul care adauga un comentariu!