Ceai de musetel: Beneficii pentru sanatate
Cuprins:
» Infuziile si ceaiul de musetel sunt cele mai utilizate bauturi medicinale. Sunt folosite pentru combaterea diferitor boli. Cu toate acestea, trebuie sa cunoasteti caracteristicile compozitiei si efectele terapeutice asupra organismului uman inainte de a consuma ceai de musetel.
» Aceasta floare modesta, care creste pe aproape orice pajiste si uneori chiar si pe marginea drumurilor prafuite, este de fapt o adevarata sursa de sanatate. Ceaiul de musetel este capabil sa amelioreze foarte multe boli si mai ales reprezinta un bun protector impotriva virusilor.
» Faptul ca musetelul are proprietati vindecatoare este cunoscut din cele mai vechi timpuri. Oamenii de stiinta moderni au efectuat numeroase studii prin care au dovedit faptul ca, consumul de ceai de musetel aduce multe beneficii asupra sanatatii umane.
Ceai de musetel beneficii
» In scopuri medicinale, este indicat sa utilizati planta cu numele Matricaria chamomilla.
» Multe specii din familia Asteraceae sunt numite musetel. Au o structura de flori similara, dar nu poseda proprietatile pentru care este apreciata aceasta planta. Daca nu puteti deosebi specia, este mai bine sa cumparati floare de musetel din farmacii specializate. In caz contrar, este posibila intoxicarea si consecinte negative neprevazute.
» Colectati-le in momentul in care florile de musetel sunt deschise orizontal. In perioada ulterioara, apar fructe, care reduc eficienta materiilor prime.
» Compozitia mineralelor musetelului:
- potasiu – 37%;
- calciu – 16%;
- clor – 11%;
- fosfor – 3%;
- magneziu – 4%;
- sulf – 2%;
- siliciu – 2%.
» Compozitia minerala permite utilizarea ceaiului de musetel pentru a combate deficienta de potasiu si calciu. Acest lucru este important mai ales atunci cand persoana foloseste diuretice, care elimina potasiul.
» Frunzele si florile acestei plante contin o cantitate mare de acid ascorbic si retinol (vitamina A).
Ulei esential de musetel
» Uleiurile esentiale concentrate in musetel, au urmatoarele proprietati:
- dezinfectati (in utilizare externa);
- scade temperatura corpului;
- reduce balonarile;
- amelioreaza durerea;
- opreste sangerarea;
- stabilizeaza sistemul digestiv;
- stimuleaza activitatea principalelor sisteme ale corpului – sistemul respirator, cardiovascular si nervos central.
» In doze mari, uleiul isi pierde proprietatile stimulante. In acest caz, suprima impulsurile nervoase si reduce tonusul muscular.
» In medicina oficiala si traditionala, ceaiul de musetel se bea in urmatoarele boli si afectiuni:
- Boli ale sistemului digestiv. Decoctul si infuzia de musetel amelioreaza spasmele care apar la stomac si intestine, elimina flatulenta si diareea. Datorita proprietatilor antibacteriene si antiinflamatorii ale plantei, extractele sale sunt folosite pentru combaterea colitei si enterocolitei.
- Amigdalita, stomatita. Procesele infectioase si inflamatorii localizate la nivelul gatului si gurii se trateaza cu cu decoct de musetel.
- Boli inflamatorii ale ochilor. Se foloseste ceai de musetel pentru ochi – se clatesc ochii cu decoct sau infuzie, astfel se reduce inflamatia si roseata.
- In cazul intoxicarii de oricare geneza. Musetelul elimina efectele intoxicatiei, amelioreaza crampele, impiedicand dezvoltarea inflamatiei si formarea eroziunii mucoaselor.
- Boli ale sistemului nervos. In acest caz, ceaiul de musetel este util pentru insomnie, supraexcitare, isterie si depresie.
- Adenom de prostata, prostatita cronica, nefrita, glomerulonefrita, cistita. Toate aceste afectiuni periculoase pentru organism sunt tratate cu ceai de musetel.
Contraindicatii ceai de musetel
» Uneori se observa o reactie atipica la musetel. De exemplu, in loc de un efect sedativ sau antispastic, persoana poate prezenta crampe, manifestate sub forma de sughit, dureri abdominale si excitare nervoasa.
Ceai de musetel in sarcina
» Proprietatile si contraindicatiile terapeutice ale Matricaria chamomilla permit utilizarea ceaiurilor in timpul sarcinii si alaptarii. Este posibil sa utilizati musetelul in timpul sarcinii fara restrictii. Cu toate acestea, este necesar sa consultati medicul dumneavoastra, care va va prescrie un tratament individual.
» O supradoza insa, creste tonusul uterin; deci poate duce la risc de avort sau nastere prematura. In sarcina, ceaiul trebuie consumat diluat cu aproximativ jumatate din norma. Se bea cel mult 2 pahare pe zi.
» Cursurile de tratament trebuie sa fie scurte – nu mai mult de 10 zile. Daca este necesar, cursul poate fi repetat, dar numai dupa o pauza de 5-7 zile.
Ceai de musetel pentru slabit
» Aceasta planta nu apartine categoriei de agenti care contribuie la eliminarea depozitelor de grasime.
» Cert este ca extractul de musetel ajuta la eliminarea excesului de apa si toxine din organism. In plus, digestia este activata, metabolismul este normalizat si starea de spirit – imbunatatita. Toate acestea va permit sa utilizati mai eficient celelalte mijloace si metode de slabit.
» Ceaiul de musetel pentru pierderea in greutate, este recomandat sa se consume cel putin 1 data pe zi. Daca este necesar sa intensificati procesul de pierdere in greutate, puteti sa beti 3 cani pe zi.
Ceai de musetel pentru intoxicatii
» Pentru a intelege daca este posibil sa beti musetel in caz de intoxicatie, este necesar sa se determine natura leziunii, simptomele si consecintele. In caz de o leziune severa, persoana poate dezvolta varsaturi, ceea ce nu va va permite sa luati nimic prin sistemul digestiv. In acest caz, trebuie sa beti doar apa pentru a reduce la minim deshidratarea si a elimina toxinele.
» Avantajul ceaiului de musetel este de a proteja organele interne de distrugere, precum si de a elimina simptome precum greata, diaree, ameteli, hipertensiune. In plus, musetelul este clasificat ca sorbent natural slab. Combinatia sa cu agenti mai puternici de eliberare a toxinei, permite persoanei sa-si restabileasca sanatatea intr-un timp scurt.
» Regularitatea aportului de ceai este de 3 ori pe zi. O singura doza este jumatate de pahar. Se prepara din 1 lingura de flori de musetel. O concentratie mai mare poate fi daunatoare pentru persoana bolnava.
Ceai de musetel pentru ten
» Acest ceai este perfect pentru ten, fiindca calmeaza eruptiile, vindeca ranile, lumineaza pielea. Este un remediu natural pentru vindecarea cearcanelor de sub ochi.
» Musetelul se foloseste la ingrijirea pielii arse de soare. Daca dupa o zi petrecuta la soare, tenul tau devine rosu, te poti spala cu infuzie de musetel. Acesta va reduce usor durerea si va grabi vindecarea. Cu toate acestea, in caz de arsuri mari de alte tipuri, musetelul va fi ineficient. In aceste cazuri, este mai bine sa consultati un medic si sa aplicati medicamentele corespunzatoare.
» Musetelul contribuie la o usoara luminare a pielii, de aceea este folosita pentru albirea fetei. In acelasi timp, musetelul nu poate inlatura complet defectele tenului.
» Reteta – masca regeneranta pentru toate tipurile de ten (de 1-2 ori pe saptamana).
» Se macina doua linguri de musetel, patru linguri de lapte, un castravete si un avocado (in jumatate), se amesteca. Masca se aplica pe zona fetei si decolteului, se lasa timp de un sfert de ora, apoi se spala.
Ceai de musetel la copii
» Ceaiurile de Matricaria Chamomilla sunt bune pentru tratarea persoanelor de orice varsta. Aceasta planta poate fi folosita inca din primele zile ale vietii copilului. Din ea se fac lotiuni, bai, solutii. Ceaiul concentrat, de administrare orala, nu se da unui copil mic. In acest caz, se foloseste numai ceai pentru copii, util pentru:
- a scapa de colici si gaze;
- tratamentul racelilor;
- lupta cu nervozitate si insomnie.
» Doza de ceai pentru copii depinde de varsta si starea copilului. Ceaiul de musetel noaptea se administreaza intr-o situatie in care este necesara combaterea insomniei si a colicilor intestinale. Pentru copii pana la un an, ceaiul se pregateste adaugand 1 lingurita de infuzie la 100 ml de apa. Daca scopul utilizarii ceaiului pentru bebelusi este eliminarea problemelor digestive, se bea de 3 ori pe zi.
» Doza pentru copii de la 1 an la 5 ani este 1/4 de pahar. La 6 – 12 ani cresteti doza la 1/3 de pahar. Adolescentii peste 12 ani pot fi tratati cu musetel in acelasi mod ca si adultii.
» Combinatia de musetel cu menta, maces si paducel ajuta la intarirea imunitatii, amelioreaza stresul si calmeaza. Un astfel de ceai poate fi baut seara, pentru a ameliora tensiunea nervoasa si musculara.
» Preparatele din musetel sunt disponibile intr-un sortiment larg. Pot fi selectate pentru diferite situatii de viata. Cu toate acestea, este necesar sa consultati un medic. El va recomanda combinatia potrivita de ingrediente in proportiile adecvate.
Concluzie
» Astfel putem observa ca, consumul de ceai de musetel este foarte benefic pentru sanatate, mai ales in sezonul rece, pentru a va proteja impotriva racelilor si a virozelor, insa nu trebuie sa il consumati impreuna cu alte tratamente sau sedative fara o recomandare a medicului specialist.
Comentarii recente