De ce este bine sa bem ceai de tei?
Cuprins:
» Salut! Sunt Irina si in articolul de astazi am decis sa discutam despre mult cunoscutul “ceai de tei“. Cu siguranta, la un moment dat, toti am gustat din ceaiul de tei fara sa stim insa ce virtuti terapeutice are acest ceai asupra sanatatii noastre.
» Unii asociaza ceaiul de tei cu verile fierbinti si parfumate dintr-un parc al orasului, in timp ce altii isi amintesc imediat de aroma luxoasa imbibata de soare, care nu poate fi confundata cu nimic.
» Fitoterapeutii si sustinatorii medicinei netraditionale insista asupra faptului ca aceasta bautura delicioasa, preparata pe baza florilor de tei, are un efect benefic asupra organismului si o multime de proprietati utile. Haideti sa vedem in urmatorul articol de ce este bine sa consumam ceai de tei.
Ceai de tei beneficii
» Ceaiul de tei este o bautura sanatoasa si gustoasa, care are un efect restaurator asupra organismului uman si ajuta la vindecarea multor boli.
» Ceaiul ajuta la scaderea temperaturii si are un efect antipiretic, asa ca este utilizat in mod activ pentru tratarea racelilor si cresterea rezistentei organismului la diverse bacterii si virusi. Este util si pentru tuse severa si bronsita, deoarece dilueaza sputa si ajuta la eliminarea acesteia din tractul respirator.
» Bautura are proprietati antibacteriene si antiinflamatorii, astfel incat ajuta in caz de amigdalita si alte boli ale gatului. De asemenea, este utilizat pentru tratarea ranilor mici si a pustulelor pe mucoase.
» Ceaiul din florile de tei are un efect benefic asupra sistemului nervos, normalizeaza somnul si ajuta la combaterea tensiunii nervoase si a insomniei.
» Imbunateteste functionarea tractului gastro-intestinal, deoarece ajuta la productia de suc gastric si activeaza enzimele digestive.
» Un efect pozitiv, are ceaiul de tei si asupra sistemului circulator. Intareste vasele de sange, le creste elasticitatea si protejeaza impotriva leziunilor sclerotice. Are proprietati antioxidante pronuntate. Reduce nivelul de colesterol „rau” din sange, nu produce cresteri bruste ale glucozei si elimina toxinele din organism.
» Bautura are un efect benefic asupra starii pielii, parului si unghiilor. Previne aparitia si dezvoltarea tumorilor canceroase.
Ceaiul de tei – Beneficii pentru femei
» Ceaiul de tei afecteaza favorabil organismul feminin. In compozitia sa, produsul contine fitohormoni, care practic nu sunt diferiti de hormonii sexuali feminini. Ceaiul ajuta la normalizarea fonului hormonal, la stabilizarea ciclului menstrual si la combaterea sindromului premenstrual. In zilele critice, amelioreaza durerile in partea inferioara a abdomenului.
» Ceaiul din tei este util si pentru femei in timpul menopauzei, deoarece reduce numarul de bufeuri, normalizeaza tensiunea arteriala, amelioreaza iritabilitatea si protejeaza de modificarile bruste ale dispozitiei. Ceaiul de tei are un efect de intinerire asupra corpului feminin si grabeste metabolismul.
» Este un produs cu continut scazut de calorii, deci este potrivit pentru femeile care vor sa slabeasca.
Ceai de tei in sarcina
» Acest ceai are proprietati diuretice pronuntate, prin urmare, ajuta la combaterea edemelor, care afecteaza multe femei insarcinate. In timpul sarcinii, corpul femeii slabeste, iar imunitatea ei scade semnificativ. Ceaiul din florile de tei este o prevenire excelenta a racelilor si bolilor virale, astfel incat expertii recomanda viitoarelor mame sa foloseasca in mod regulat aceasta bautura delicioasa si vindecatoare.
» Ceaiul de tei va intari sistemul imunitar, va calma sistemul nervos, va imbunatati sistemul digestiv, va normaliza somnul, va satura corpul femeii insarcinate cu substante utile.
Ceai de tei in alaptare
» Ceaiul de tei poate fi consumat si in timpul alaptarii. Bautura are un efect benefic nu numai asupra corpului feminin, ci si asupra bebelusului. Ceaiul creste cantitatea de lapte matern, de aceea este recomandat pentru sporirea lactatiei.
» Substantele utile din compozitia sa, intareste sistemul imunitar, ajuta la ameliorarea colicilor la bebelusi, face fata racelilor, in caz de tuse, frisoane. Este o alternativa excelenta la antipiretice, care trebuie evitate in timpul alaptarii.
» Mama care alapteaza poate consuma acest ceai, nu mai mult de 3-4 ori pe saptamana.
» Ceaiul de tei la bebelusi, este permis din a treia luna de la nastere. Deoarece stomacul lor nu s-a format complet pana la acest moment, medicul ar trebui sa prescrie doza corecta. Ceaiul actioneaza asupra corpului ca un antiinflamator, antipiretic si diuretic, ceea ce faciliteaza bunastarea copilului in caz de raceli.
» Datorita substantelor benefice continute de flori, intareste sistemul imunitar. Ajuta la ameliorarea umflaturilor, contribuie la functionarea normala a rinichilor.
» Ceaiul are un efect calmant, ajuta copii sa doarma linistit. Inainte de a merge la culcare, cand copilului i se face baita, se adauga o infuzie de flori de tei in cada.
Ceai de tei in diabet
» Ceaiul format din floari de tei are proprietati hipoglicemice, de aceea este recomandat pentru persoanele care sufera de diabet de tip 2. Bautura are un indice glicemic scazut si nu provoaca fluctuatii bruste ale glicemiei.
» Pentru a prepara acest ceai vindecator, aveti nevoie de 2 linguri de flori de tei uscate, turnati 400 ml de apa clocotita si lasati bautura sa se infuzeze timp de 20 – 25 de minute. Puteti adauga putina miere. Dupa 5-7 zile de consum, starea persoanei care sufera de diabet ar trebui sa se imbunatateasca.
Cum se colecteaza si se usuca teiul?
» Colectarea florilor de tei pentru ceai, se efectueaza in perioada cand copacul face flori. De obicei, in iunie. Incepand cu cel de-al 20-lea an de viata, teiul infloreste in fiecare vara, dar numai 8 – 12 zile, deci nu ar trebui sa amanati colectarea materiilor prime prea mult.
» Incepeti sa le colectati cand majoritatea florilor au inflorit deja si doar unele dintre ele sunt inca in muguri. Materiile prime trebuie colectate dimineata. Vremea trebuie sa fie calda si uscata. Florile colectate in ploaie sau imediat dupa ploaie sunt foarte greu de uscat. Colectati doar flori sanatoase care au o culoare naturala.
» Nu culegeti flori de tei care cresc aproape de zonele industriale si de autostrazi.
Cum se prepara ceaiul de tei?
» Pentru a obtine ceaiul de tei, nu doar gustos si aromat, ci si sa-si pastreze toate proprietatile sale vindecatoare, trebuie sa invatati sa-l preparati corect.
» Reteta clasica – In ceainic, se toarna 1 sau 2 lingurite de ceai verde sau negru, se adauga ½ lingura de flori uscate de tei si se toarna 200 – 250 ml de apa clocotita. Se incalzeste ceainicul si se lasa sa fiarba timp de 10 pana la 15 minute. Puteti adauga putina miere de tei in ceai.
» Ceai calmant – Se amesteca 1 lingurita de flori de tei cu 1 lingurita de melisa si 1 lingurita de pojarnita. Turnati amestecul rezultat in 400 – 450 ml apa clocotita. Dupa 2 – 3 minute, se adauga 1 lingurita de ceai negru sau verde. Lasati bautura sa stea inca 3 – 5 minute. Puteti adauga zahar sau miere in ceai.
Ceai de tei contraindicatii
» Desi ceaiul de tei are o multime de proprietati utile, in unele cazuri trebuie evitat. Produsul nu este potrivit pentru persoanele cu intoleranta individuala sau tendinta la reactii alergice. Nu trebuie sa abuzati de ceaiul de tei, in caz contrar pot aparea probleme cu inima si sistemul nervos. Durata maxima a aportului de ceai din florile de tei este de 3 saptamani, dupa care este obligatorie o pauza de 10-14 zile.
» Daca urmati un tratament medicamentos este indicat sa cereti parerea unui medic specialist inainte de a combina tratamentul cu un consum de ceai de tei.
Fii primul care adauga un comentariu!