9 Cele mai comune greseli in gatit, pe care toti le facem

Greselile sunt destul de normale, pentru ca invatam din ele. Dar uneori devin cauza unui fel de mancare esuat. Din acest material, vei invata la ce trebuie sa fii mai atent pentru ca experimentele culinare sa se incheie intotdeauna cu succes.

Nu citim toata reteta

husacheieauto

Nu intotdeauna in retetele de pe internet toate ingredientele sau metoda de preparare sunt indicate deodata. Putem cauta o modalitate rapida de a gati un fel de mancare, iar la mijlocul descrierii gasim informatii ca trebuie lasat la rece cel putin trei ore.

Si este posibil sa intalnim si ingrediente neasteptate care nu au fost enumerate in descriere. De exemplu, ca trebuie sa adaugi mirodenii pe care nu le ai. Prin urmare, inainte de a gati, merita citita reteta in intregime, chiar daca pare simpla.

Nu cunoastem caracteristicile cuptorului

Intr-o lume ideala, fiecare cuptor setat la 200 de grade se incalzeste exact la acea temperatura. In realitate, cifra poate varia: depinde de producator si de eroarea permisa de acesta, de caracteristicile de conectare a placii si de vechimea echipamentului nostru. Ca urmare: alimentele se gatesc prea repede, se gatesc incet sau se gatesc inegal.

Pentru a verifica cat de bine functioneaza cuptorul, trebuie sa-i identificati „punctele fierbinti”. Pentru a face acest lucru, puneti felii identice de paine pe o tava de copt, setati temperatura si urmariti. Daca unele dintre ele sunt arse sau nu sunt coapte cand altele sunt gata, acesta este „punctul fierbinte” al cuptorului. Folositi ceea ce ati invatat cand puneti vasele in cuptor: de exemplu, nu puneti nimic sub „punctul fierbinte” care se poate arde sau rotiti foaia de copt astfel incat sa se coaca uniform.

Nu incalzim suficient tigaia inainte de a adauga alimente

Cand ne grabim, este posibil sa nu acordam suficienta atentie incalzirii tigaii inainte de a pune mancarea pe ea. Acest lucru este afectat in special de preparatele in care se foloseste pane sau care necesita prajire pentru a obtine o crusta aurie.

Asigurati-va ca verificati cat de fierbinte este tigaia. Pentru a face acest lucru, pune o bucata mica de ceapa sau alt ingredient din reteta. Arunca-l in tigaie – daca uleiul sfaraie instantaneu, atunci este timpul sa incepem gatitul.

Amestecam si intoarcem mancarea prea des

Daca amestecam si intoarcem alimentele prea des, putem interfera cu prajirea si chiar pierdem o parte din paine. Unul dintre semnele ca este prea devreme pentru a intoarce un produs este ca nu il poti ridica usor cu o spatula de pe suprafata tigaii.

Nu lasam carnea sa se odihneasca dupa gatire

Programeaza-ti orele de masa, astfel incat carnea gatita sa se odihneasca putin. Trebuie lasata, astfel incat sucul sa nu curga din ea si sa nu devina prea uscata dupa taiere. Acest sfat este relevant in special pentru fripturi si preparate din carne de pasare.

Pentru bucatile mici sunt suficiente cinci minute de odihna, iar pentru cele mari, aproximativ o jumatate de ora.

Nu decongelam carnea inainte de gatire

cele mai bune masini de spalat rufe

Daca punem carnea de la congelator in cuptor sau gratar, se gateste neuniform. In exterior, poate iesi prea coapta, dar in interior ramane cruda.

Prin urmare, merita sa planificam pregatirea din timp si sa lasam carnea sa se dezghete. Aceeasi regula se aplica si produselor din frigider: lasati-le sa stea la temperatura camerei timp de 15 pana la 30 de minute. Sau, cel putin, folositi cuptorul cu microunde pentru a accelera procesul.

Nu spalam cerealele

Majoritatea cerealelor, cum ar fi orezul sau bulgurul, necesita spalare temeinica inainte de gatit. Ele pot fi acoperite cu pudra de amidon, care provine din frecare in timpul transportului. Din cauza acestei pulberi, cerealele fierte isi pot pierde friabilitatea. Pentru a evita acest lucru, clatiti-le de mai multe ori cu apa rece inainte de a le gati.

Asezonam preparatul doar la inceputul sau la sfarsitul gatitului

Daca punem sare doar la inceputul sau la sfarsitul gatitului, s-ar putea sa fie insuficient sarata. Adesea, acest lucru se intampla atunci cand prajiti ciuperci sau legume. Umiditatea pe care o elibereaza este evaporata impreuna cu sarea, rezultand un gust bland. Prin urmare, este necesar sa le sarati treptat pe tot parcursul prepararii.

Punem alimente fierbinti in frigider

Daca alimentele gatite sunt lasate la temperatura camerei pentru o perioada lunga de timp, bacteriile pot incepe sa se dezvolte in ea. Dar nu trebuie sa puneti imediat un vas care nu s-a racit inca in frigider. Acest lucru poate face ca temperatura din frigider sa creasca si sa strice alte alimente.

Este necesar sa asteptati pana cand vasele s-au racit si apoi sa le puneti pe raft. Apropo, acest obicei va ajuta la prevenirea intoxicatiilor alimentare.

Despre Irina 92 Articole
Buna! Sunt Irina si scriu pentru a aduce un folos cititorului. Imi doresc ca familiile romane sa fie fericite si informate, caci un popor educat este un popor puternic! Incerc sa aduc cat mai multe informatii utile in fiecare articol.

Fii primul care adauga un comentariu!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.