Intrebare de la: Iustin pe adresa redactiei:
” Buna ziua. De curand, datorita actualei situatii cu pandemia vietii, m-am hotarat cu sotia sa ne luam copilul si sa ne mutam la tara. Nu am avut bani sa ne cumparam o casa noua, asa ca am luat una veche pe care am imbunatatit-o. I-am schimbat geamurile, am izolat fatada, mici finisaje la interior, putin parchet si arata fix cum ne-am dorit-o. Avem internet, cablu TV, cam tot ce aveam si in Iasi, doar ca acum avem libertatea de a iesi in curte si de a trai in aer liber alaturi de copilasul nostru si mai nou si de cainele nostru.
Intrebarea care o am pentru voi este ce sa aleg: Centrala pe gaz sau lemne? In momentul de fata casa este prevazuta cu 3 sobe pe lemne. O soba cu plita in bucatarie pe care am reconditionat-o si ne place foarte mult cum arata, o soba de perete ce incalzeste 2 dormitoare si inca una separata pentru sufragerie.
Pana acum temperaturile au fost blande cu noi si cu un foc pe zi la fiecare soba am rezolvat situatia, dar pe timp de iarna mi-este teama ca voi deveni sclavul sobelor. De aceea ma gandeam sa va intreb care ar fi cea mai buna solutie. Doresc daca se poate raspunsuri de la cei care au avut experienta de a avea si centrala pe lemne si centrala pe gaz. Va multumesc!“
Citeste mai jos raspunsurile cititorilor!
Buna Iustin. Eu am avut timp de 3 ani de zile o centrala pe lemne Viadrus cu Puffer de 1000 de litri, boiler, pompe, cu automatizare si termostat ambiental. Faceam focul dimineata si seara si incalzeam circa 150 de mp. Nu m-am trezit niciodata noaptea sa pun lemne pe foc. Insa totusi era un deranj in plus. Achizitioneaza lemne, descarca-le, aseaza-le, pune-le pe foc. Apoi fa focul, curata centrala de cenusa si depunerisi multe altele. Cea mai nasoala faza era cand nu eram eu acasa si sotia trebuia sa faca focul. I-a trebuit ceva timp pana sa se obisnuiasca cum sta treaba cu focul la centrala.
Dupa 3 ani de “fochist” am reusit sa-mi trag gazul si de atunci sunt foarte fericit. Si eu si nevastamea… 🙂 Mi-am montat un Ariston Genus One de 35Kw, consum mic, maxim 350 de lei in luna de iarna friguroasa (ianuarie-februarie).
Avand ambele experiente, pot sa-ti spun doar ca la ora actuala cea mai ieftina varianta de incalzire este cea pe gaz. Atat investitia in centrala cat si costurile cu facturile. Am fost tentat la un moment dat sa-mi pun o pompa de caldura dar investitia initiala in echipamente mi s-a parut putin cam mare.
Deci daca ai cum sa te racordezi la reteua de gaz, nici nu mai sta pe ganduri.
Mult succes si chiar ma bucur cand vad familii care s-au mutat la tara, ca si mine de altfel.
Noi avem pe gaz, plătim puțin, când era foarte frig afara -16 grade am plătit vreo 250 lei în luna aceea, in timp ce la bloc la 3 camere părinții mei au plătit vreo 550-600 lei. Intr.un an am calculat și am platit 1200-1300 lei tot anul gaz, încălzire, apa calda, aragaz.
Dacă aveți posibilitatea și situația vă permite, atunci cu siguranță cea pe gaze.
Ar fi păcat să vă munciți cu cumpăratul, spartul , alimentarea centralei cu lemne, dacă aveți gaze.
Și costurile nu cred că sunt mai mici în ceea ce privește consumul de lemne , în timp ce gazul vine pe conductă și doar dați drumul la butonul centralei.
Dacă însă nu aveți gaze și sunteți constrânși de situație iar singura variantă este cea pe lemne, atunci nu ar mai fi avut rost întrebarea dumneavoastră.
Pe gaz,cu siguranță. Iarna trecută am platit doar 2 luni 350lei/pe lună.
Depinde de suprafata, de ce fel de iarna aveti, daca e izolata locuinta. Eu am suprafața mare, cam 400mp, nu am vecini pe perete, am izolat partial. Pe gaz in ianuarie ajung la 1800 lei. Dar e comod.
Pe lemn e mai rentabil, dar trebuie cineva dispus sa curete si sa puna pe foc. Dar e caldura…
Pe gaz, de multe ori e aer pe teava platit ca gaz. Si nu e ieftin…
Depinde dacă localitatea este racordată la gaz ? Dacă nu cea mai bună variantă actuală este centrala pe peleți , scoți un făraș de cenușă la săptămâna restul doar din buton
Am pus pe lemne si este ok până adormi. Dacă nu pui lemne pe foc se face frig, în miez de noapte trebuie să aprinzi focul. Racordarea la gaz ma costa foarte mult si durează peste un an mi s-a spus. Nu stiu daca pot modifica sa fie posibil sa pun si peleti.
Gaz! Asa eram indeciși, eu vroiam gaz ca asa am avut de cand ma stiu, soțul si-a dorit pe lemne pentru ca nu se compara căldura si a luat în plus un puffer pentru a mentine căldura in casa mai mult timp. După 2 ani de tăiat, cărat, așezat, focarit imi da dreptate si regreta si el ca nu am pus pe gaz. Plus ca costurile centralei pe lemne sunt mai mari, cu pompe, puffer, boiler, fata de centrala pe gaz. 🙂
Noi avem centrală pe gaz la casă, dar cu toate acestea ne-am construit o soba de teracotă la care focarul este in living și spatele da in dormitor! Este astfel construită si samotata încât dupa un foc bun cu lemne de esența tare in living sunt 23 de grade și in dormitor 24 și centrala încă nu a pornit ! Dacă voiam sa obțin astfel de temperaturi de la centrala pe gaz am fi plătit de vorbeam singuri tinand cont că in Ardeal facem focul de multe ori din luna Septembrie !
Am avut si pe lemne,iar acum am trecut pe gaz de 2 ani ,este mult mai bine si la pret si munca ,costul la lemne s a dublat
Pe peleti.. umplii buncarul cu 4 5 saci nu mai ai treaba cateva zile.. mai ieftin decat gazul.. si apa calda gratis pe timp de iarna.. pui boiler langa centrala pe post de calorifer si ai apa calda..
Gaz..am experiență cu centrală cu lemne, e teroare: lemne, cenușa, fum, praf, alimentare centrală, altfel îngheți și dacă pleci de acasă până se încălzește casa dansezi de frig….
Pe gaz, categoric. Inainte de a avea gaz am fost nevoiti sa punem centrala pe lemne. Ca si costuri iarna e mult mai cosisitoare cea pe lemne, in plus trebuie tot timpul alimentata, curatata, scoasa cenusa si daca pleci de acasa mai mult timp, cand revii e frig. E mult mai eficienta si pentru apa calda vara cea pe gaz.
Am centrala pe lemne, adică un Semineu rustic construit din cărămida cu tot ce trebuie in interior ,centrală pe gaz și tuburi pe casa care se încălzesc de la soare,toate vărsa într-un Puffar de 1000kg.Casa 140 M izolata cu vata bazaltică.Am constatat ca încălzirea cu gaz e mai ieftină și desigur mai comoda.Semineul încălzește bine numai el doua camere deoarece a fost construit între doua camere și încălzește o camera sus Pt ca hornul trece prin camera și desigur încălzește restul casei prin pardoseala.Tuburile de pe casa ajuta toamna târziu și primăvara devreme când e soare.Ideeia e ca nici una nu poate încălzi fără curent electric !Acum șemineul îl folosesc când și când doar pentru ambianta și când sunt gerurile mai mari afara!
Centrala pe gaze!Daca nu aveți pe cineva dispus să se afume in fiecare dimineață și seară,va va fi greu să o întrețineți!Daca aveți o persoana pentru treabă asta,atunci căldură este incomparabila fata de cea pe gaze,la fel și costurile!Noi am avut o astfel de experiență și din păcate nu am făcut față!Serviciul și programul încărcat nu ne-a ajutat ,fiindu-ne foarte dificil cu alimentarea și întreținerea ei!
Am avut pe lemne de 20 de ani.Ne am chinuit cu aprovizionarea , taiatul caratul, alimenatarea centr., supravegherea, etc.De curand am pus gaz.Este incomparabil + caldura si zi si noapte.Deci…..
Pot sa spun asa: noi avem o casa si o am pus o centrala pe gaze, Motan de 35 kw, cu condensare pentru ca avem incalzire in pardoseala. Avem vecini care au padure din care isi pot lua in fiecare an , nu stiu cat lemn de padure (nu ma pricep) dar au centrala pe gaz deoarece la cheltuieli ies mai ieftin. Din analizele pe care le-a facut sotul meu, si oamenii pe care i-a mai intrebat, concluzia a fost ca e mai bine sa cumperi o centrala romaneasca. Gasesti piese repede si ieftine, in caz de nevoie. Si probabil ca nici manopera nu e asa scumpa ca la celelalte.
Eu am centrala pe ulei și pe lemne. Am o cunoștință care are pe gaz și pe lemne. Nu se poate compara centrala pe lemne cu nici una. Este adevărat ca ai mai mult de lucru, dar se încălzește mult mai repede, plus ca și tine căldură mai mult.
Dacă alegi pe lemne, o sa ai nevoie si de un boiler pe curent sa ai pe perioada de vara apa calda, iar daca alegi pe gaz poti opta pt varianta asta + un senine pe lemne ca să-l poti lega la calorifere pe perioada de iarnă pt ia nu consuma mult gaz
Noi avem pe lemne, foarte multumita ! Cu un foc pe zi incalzesc o casa de 200 m patrati ,avem o temperatura de 22 grade in casa. Nu as inlocui-o cu o altfel de centrala, cele pe lemne sunt ceva mai puternice cu un potential ceva mai mare de caldura pt.iernile noastre.( asta este parerea mea )
Daca ai posibilitate trage centrala pe gaz.. Daca nu pe lemne… Doar ca la lemne trebuie sa le ai uscate de pe un an pe altul… Cel mai convenabil e pe gaz.. Ai si la bucatarie nuti mai trebuie butelie…
Eu zic lemne! Nu știu cât or mai fi gaz și curentul! La cum merg treburile!!! Cu gazul, dacă nu ai curent, adio căldură, apa caldă! Eu regret f mult ca nu am făcut sobe, sunt sfinte! Nici centrala cu lemne nu ma încântă. Acum și dacă as vrea sa schimb nu am bani, asa ca trebuie sa suport greșeală!!
Am centrala pe lemne, adică un Semineu rustic construit din cărămida cu tot ce trebuie in interior ,centrală pe gaz și tuburi pe casa care se încălzesc de la soare,toate vărsa într-un Puffar de 1000kg.Casa 140 M izolata cu vata bazaltică.Am constatat ca încălzirea cu gaz e mai ieftină și desigur mai comoda.Semineul încălzește bine numai el doua camere deoarece a fost construit între doua camere și încălzește o camera sus Pt ca hornul trece prin camera și desigur încălzește restul casei prin pardoseala.Tuburile de pe casa ajuta toamna târziu și primăvara devreme când e soare.Ideeia e ca nici una nu poate încălzi fără curent electric !Acum șemineul îl folosesc când și când doar pentru ambianta și când sunt gerurile mai mari afara!
Centrala pe gaze!Daca nu aveți pe cineva dispus să se afume in fiecare dimineață și seară,va va fi greu să o întrețineți!Daca aveți o persoana pentru treabă asta,atunci căldură este incomparabila fata de cea pe gaze,la fel și costurile!Noi am avut o astfel de experiență și din păcate nu am făcut față!Serviciul și programul încărcat nu ne-a ajutat ,fiindu-ne foarte dificil cu alimentarea și întreținerea ei!
Am avut pe lemne de 20 de ani.Ne am chinuit cu aprovizionarea , taiatul caratul, alimenatarea centr., supravegherea, etc.De curand am pus gaz.Este incomparabil + caldura si zi si noapte.Deci…..
Pot sa spun asa: noi avem o casa si o am pus o centrala pe gaze, Motan de 35 kw, cu condensare pentru ca avem incalzire in pardoseala. Avem vecini care au padure din care isi pot lua in fiecare an , nu stiu cat lemn de padure (nu ma pricep) dar au centrala pe gaz deoarece la cheltuieli ies mai ieftin. Din analizele pe care le-a facut sotul meu, si oamenii pe care i-a mai intrebat, concluzia a fost ca e mai bine sa cumperi o centrala romaneasca. Gasesti piese repede si ieftine, in caz de nevoie. Si probabil ca nici manopera nu e asa scumpa ca la celelalte.
Gazul nu are concurenți! Pompa de căldură e la preț piperat la prețul pompei faci foc 10 ani în timpul acesta se duce pompa de căldură +și pompa consumă energie electrică.
Avand o casa in constructie am urmarit cu interes aceasta postare cu toate raspunsurile. Am ajuns la parerea ca o centrala o iei si in functie de zona in care stai(acces la gas sau lemne la un pret mai mic) dar si de gradul de confort pe care il vrei. Dar vad postari in anul 2020 in care sunt persoane care spun ca ” o soba e Sfanta, ca daca ramai fara curent”.
Suntem in anii “80” sa primim curent cu portia? Tinem o parte din casa ocupata ca “daca ramanem fara curent”?
Cati bani investesti intr-o soba sa o tii degeaba sau sa o folosesti maxim o data-de doua ori intr-o iarna? Nu mai bine cumperi un generator si un radiator si iti incalzesti o camera daca se intampla neplacerea asta?
(Este doar o părere)
Clar gaz. Am avut pe lemne și nu îmi mai trebuie în viata mea, decât dacă e singura soluție. Mult mai comod pe gaz. Scapi de cumparat lemne, crăpat, așezat, uscat, aprins foc… mizerie. La gaz.. un buton mare și lat. Dai pe iarna sau pe vara. Si aia e. Aaa..si plus ca e foarte greu de menținut căldură constanta la centrala pe lemne.
Eu am centrala pe gaz, un Vissman cu boiler (pentru ca avem 2 bai si se intampla sa fie folosite simultan) si sincer mi se pare mult mai comod. mai ales pentru parintii mei care nu mai trebuie sa aiba grija lemnelor. Din punctul meu de vedere este mai convenabil pe gaz, casa este bine izolata
Gazul pentru, randament
Nu faceti nici un efort cu fumul, carbuni, cenuse, aprins focul, etc.
Prețul este cam același cu consumul de combustibil