Ce este o centrala termica?
Cuprins:
» Pentru a intelege mai bine ce este o centrala termica si care sunt beneficiile folosirii unei centrale termice in procesul de incalzire a unei locuinte, vom incepe acest articol prin a defini acest termen pentru a fi insusit cat mai bine.
» Centrala termica reprezinta o instalatie cu rol de producere a caldurii, caldura ce este mai apoi distribuita catre consumatori printr-un agent termic, ce poate fi: apa, aer cald sau abur. Centrala termica este prevazuta cu unul sau mai multe cazane, alimentate cu diversi combustibili pentru producerea energiei termice.
» Din componenta unei centrale termice fac parte:
- cazanele;
- pompele;
- instalatiile de distributie;
- alimentarea cu combustibili;
- sisteme de evacuare a gazelor arse;
- sisteme de automatizare.
» O centrala termica poate reprezenta:
- o instalatie echipata cu o micro centrala termica de perete care alimenteaza cu caldura instalatia unei locuinte individuale;
- o instalatie echipata cu o centrala termica de pardoseala care deserveste o cladire sau o parte a ei;
- o camera tehnica echipata cu cazane termice si instalatiile aferente, avand scopul de asigurare a agentului termic pentru o cladire sau o parte a acesteia;
- o cladire special conceputa pentru gazduirea echipamentelor termice care sa asigure energia termica pentru un anumit areal;
- un ansamblu de cladiri echipate cu instalatii termice speciale, care sa alimenteze cu agent termic un intreg oras sau zona industriala.
Cum functioneaza o centrala termica murala?
» Alimentata cu gaz, centrala termica murala transforma prin ardere energia din combustibilul gazos in energie termica.
» In cazul centralei termice cu tiraj fortat, pornirea centralei se face prin exhaustarea volumului de aer din interiorul centralei, lucru care se realizeaza permanent in cazul centralelor cu tiraj natural. Evacuarea aerului din centrala este atent controlata de presostatul de aer, senzorul de fum si senzorul de temperatura, senzori instalati pe traseele de evacuare. Acesti senzori detecteaza lipsa exhaustarii comutand centrala in mod Stand-by.
» O data exhaustarea declansata va incepe si initializarea flacarii in centrala cu ajutorul electrodului de ignitie, urmand ca apoi flacara sa fie sesizata de catre electrodul de ionizare iar centrala sa intre im mod de functionare normala.
» Daca electrodul de ionizare nu detecteaza flacara, circuitul de comanda va incerca o noua initializare a flacarii urmand ca in cazul unor incercari esuate repetate sa comute centrala in mod de eroare.
» Alti senzori care determina o functionare corecta a centralei sunt: senzorul de presiune, senzorul de temperatura si senzorul de supratemperatura. Deasemenea daca presiunea in instalatie nu este in parametri normali senzorul de presiune va comuta centrala in mod de eroare.
» In cazul prepararii apei calde menajere cei mai importanti senzori care controleaza functionarea in parametri sunt senzorul de temperatura si fluxostatul.
» Fluxostatul are sarcina de a intermedia informatiile primite intre placa electronica a centralei si vana cu 3 cai, care are rolul de a face comutarea intre circuitele de incalzire atunci cand se detecteaza actiuni de debit pe traseul de apa calda menajera. De aceea in cazul centralelor termice cu preparare apa calda instant, circuitul de apa calda menajera are prioritate fata de cel de incalzire.
Clasificare micro centrale termice
1. Dupa tipul de tiraj folosit:
- centrale termice cu tiraj fortat in condensare;
- centrale termice cu tiraj fortat;
- centrale termice cu tiraj natural.
2. Dupa natura combustibilului folosit:
- centrale termice pe gaz metan;
- centrale termice pe curent electric;
- centrale termice pe GPL;
- centrale termice pe lemn;
- centrale termice pe peleti.
3. Dupa tipul de ardere:
- centrala termica cu camera de ardere deschisa;
- centrala termica cu camera de ardere inchisa.
4. Dupa modul de folosire a agentului termic:
- centrala termica pentru incalzire si apa calda menajera;
- centrala termica doar pentru incalzire;
- centrala termica doar pentru apa calda.
5. Dupa modul de instalare:
- montaj pe pardoseala;
- montaj pe perete – murala.
6. Dupa modul de preparare a apei calde:
- preparare apa calda instant;
- preparare apa calda cu schimbator de caldura cu placi;
- preparare apa calda cu schimbator de caldura biterm;
- preparare apa calda cu boiler extern.
7. Dupa puterea instalata:
- centrale termice foarte mici: cu puteri pana la 70 kW;
- centrale termice mici: cu puteri intre 70-100 kW;
- centrale termice medii: cu puteri intre 100-2000 kW;
- centrale termice mari: cu puteri peste 2000 kW.
8. Dupa modul de asigurare impotriva suprapresiunilor:
- cu vase de expansiune inchise si supape de siguranta;
- cu vase de expansiune deschise si supape de siguranta.
9. Dupa modul de functionare:
- automate;
- manuale.
Cum alegem centrala termica?
» Atunci cand suntem pusi in fata alegerii si achizitionarii unei centrale termice trebuie sa tinem cont de cativa factori decizionali cum ar fi:
- puterea termica calculata necesara incalzirii imobilului;
- tipul cazanului in functie de modul de functionare ales;
- tipul combustibilului in functie de disponibilitatile din zona;
- spatiul disponibil pentru amplasarea centralei;
- tipul de automatizare al centralei (senzori, conectivitate, etc.).
» In alegerea viitoarei centrale termice unul din cei mai importanti factori este selectionarea acesteia in functie de puterea termica necesara pentru incalzirea imobilului. Pentru acest lucru se vor face niste calcule de necesar termic pentru fiecare camera in parte. Acest calcul il puteti face in conformitate cu relatiile din SR 1907/1-2014, sau folosind gratuit acest Calculator Necesar Termic.
» Un alt factor important in ceea ce priveste alegerea unei centrale termice este tipul de combustibil folosit. In ziua de azi, gazul ramane in continuare cel mai ieftin combustibil in ceea ce priveste incalzirea locuintelor individuale.
» Dar daca nu dispunem de retele de distributie gaz in zona va trebuie sa ne reorientam catre un cazan care functioneaza pe combustibil solid: lemn, brichete sau peleti. Varianta pe lemn brut e cea mai accesibila, atat la achizitia cazanului cat si la pretul materiei prime, in schimb cazanele pe peleti confera utilizatorului o autonomie mai mare si un grad de automatizare mai complex, chiar daca costurile de achitie si combustibil sunt destul de ridicate.
» In cazul centralelor termice pe combustibil solid trebuie sa tineti cont de faptul ca, conform normativului I13, aceste centrale se vor amplasa numai in-afara zonelor de locuit. Deasemenea trebuie sa luati in calculul economic si realizarea cosului de fum pentru evacuarea gazelor arse.
» Alte variante accesibile consumatorului casnic ar fi cele cu alimentare pe energie electrica sau GPL, doar ca ambele variante implica costuri de exploatare destul de ridicate, cea electrica fiind una din cele mai scumpe metode de incalzire, deocamdata, la noi in tara.
» In ceea ce priveste modul de circulatie a agentului termic, recomandarea noastra este sa alegeti o centrala cu circulatie fortata, deoarece circulatia gravitationala implica multe dezavantaje cum ar fi:
- diametre mari ale conductelor ce pot fi inestetice in spatiile de locuit;
- dificultati de pozitionare a traseelor si conductelor datorita pantelor necesare curgerii gravitationale;
- dificultati de amplasare a cazanului datorita diferentei de nivel necesare intre cazan si cel mai de jos radiator.
Criterii de alegere centrale termice
- pentru centralele termice cu combustibil gazos, randamentul nominal sa fie minim 85%;
- pentru centralele termice cu combustibil solid, randamentul nominal sa fie minim 75%;
- clasa energetica cat mai mare;
- in cazul mai multor consumatori casnici, recomandam alegerea unei centrale cu preparare a apei calde menajere cu acumulare in boiler, pentru a face fata cerintelor de debit de apa calda menajera;
- recomandam folosirea pompelor de circulatie cu montaj pe conducta;
- recomandam folosirea vaselor de expansiune de tip inchis corect echipate si dimensionate.
Top cele mai votate centrale termice murale
» In urma unui chestionar de vot realizat pe site-ul nostru va vom prezenta cele mai votate 5 firme care comercializeaza centrale termice in Romania:
1. Centrale Termice Ariston – Vezi modele si preturi!
2. Centrale Termice Viessman – Vezi modele si preturi!
3. Centrale Termice Vaillant – Vezi modele si preturi!
4. Centrale Termice Immergas – Vezi modele si preturi!
5. Centrale Termice Buderus – Vezi modele si preturi!
Care este cea mai buna centrala termica in condensare?
» In ultimii ani tehnologia din domeniul instalatiilor termice a evoluat destul de mult si bine, spunem noi, astfel ca in ziua de azi majoritatea centralelor pe care le vom gasi in comert vor fi: centrale termice in condensare, si asta se datoreaza faptului ca sunt mult mai eficiente decat centralele termice clasice.
» Acum revenind la intreabarea “Care este cea mai buna centrala termica cu condensare?” trebuie sa luam mai intai in calcul urmatoarele aspecte:
- fiabilitatea;
- eficienta energetica (consum);
- pretul de achizitie;
- garantia;
- costul de reparatie (pret piese de schimb).
» Astfel, intreband mai multi instalatori termici autorizati despre aspectele prezentate mai sus, peste 80% dintre intervievati au declarat castigatoare centralele Immergas, motivand o fiabilitate mare a centralelor si costuri reduse ale reparatiilor datorita modului simplist de realizare a centralei, neavand automatizari foarte complexe.
» Pe de alta parte, chestionand review-urile si parerile utilizatorilor care au achizitionat centrale termice in condensare de pe internet, am costatat castigatoare centralele Ariston, majoritatea utilizatorilor motivand ca plusuri: garantia mare oferita de producator (5-7ani in functie de model), aspectul modern, fiabilitate si consum redus de gaz, conectivitate la dispozitive moderne, si toate acestea la un pret de achizitie rezonabil.
Camera centrale termice – Organizare spatiu
» Atunci cand ne referim la amplasarea unei centrale termice nu pot face abstractie de prevederile legale impuse de normativele in vigoare: I6, I7, I13, I18 si I31. Deasemenea amplasarea centralei termice va avea stransa legatura cu tipul de combustibil folosit, modul de evacuare a gazelor arse si arhitectura cladirii in care urmeaza a fi amplasata.
» In mod normal o centrala termica poate fi amplasata in orice incapere a cladirii, atata timp cat respecta normele impuse, exceptie facand centralele alimentate cu GPL care nu pot fi pozitionate la subsolurile cladirilor.
» Spatiile destinate amplasarii centralelor termice trebuie sa indeplineasca cateva conditii de baza cum ar fi:
- sa aiba asigurata o izolatie termica corespunzatoare astfel incat temperatura interioara sa nu scada sub 0ºC chiar si fara nici o sursa de incalzire in functiune;
- sa aiba asigurata o ventilare corespunzatoare, naturala sau mecanica;
- sa prezinta un grad de umiditate interioara de peste 60%;
- sa prezinte masuri de siguranta la incendiu;
- sa beneficieze de instalatie de canalizare functionala, de preferinta si existenta unui sifon de pardoseala pentru evacuarea apelor accidentale;
- sa aibe dimensiunile constructive necesare gazduirii echipamentelor necesare procesului de realizare a energiei termice;
- sa permita accesul si evacuarea usoara a personalului ce o deserveste;
- sa fie iluminata corespunzator.
» In cazul centralelor termice pe gaz normativul I6 prevede ca volumul minim al camerei centralei sa fie de V = 18m³, iar suprafata vitrata a ferestrelor sa totalizeze o suprafata de minim 0,05m² echivalent fiecarui m³ al incaperii. Astfel la o incapere cu minim 18m³ vom avea nevoie de o suprafata vitrata de minim S = 18*0,05 = 0,9 m².
» Deasemenea, in cazul centralelor casnice pe gaz, acestea nu se vor monta niciodata in dormitoare, sufragerii, spatii de odihna sau spatii de depozitare a alimentelor.
» O centrala termica de dimensiuni medii, ce asigura necesarul termic pentru o intreaga cladire sau areal, este formata din:
- camera cazanelor;
- camera pompelor;
- camera de preparare apa calda menajera;
- rezervoare de combustibil;
- cos de evacuare gaze arse;
- camera tehnica personal;
- grup sanitar.
Distante amplasare centrala termica
» In functie de suprafata ce o poate incalzi o centrala termica, aceasta va trebui sa aiba in fata sa un spatiu liber minim necesar de manevra, conform relatiilor de mai jos:
- 1,5 m – pentru CT ce incalzesc intre 10 si 30m²;
- 1,75 m – pentru CT ce incalzesc intre 30 si 55m²;
- 2,00 m – pentru CT ce incalzesc intre 55 si 90m²;
- 2,50 m – pentru CT ce incalzesc peste 90m².
» In cadrul spatiului de amplasare a centralei termice si instalatiilor aferente acesteia se vor respecta si urmatoarele distante restrictive:
- distanta intre cazane sau intre cazan si perete va fi de minim 0,8m;
- distanta pe verticala intre cazan si conducte va fi de minim 0,2 m;
- distanta dintre schimbatoarele de caldura si pereti va fi de minim 0,5m;
- distantele dintre postamentele pompelor si pereti sau alte echipamente va fi de minim 0,5m;
- distantele din jurul rezervoarelor va fi de minim 0,5m, iar fata de tavan minim 0,6m.
» In interiorul camerei centralei conductele se vor monta aparent cu spatii suficiente intre ele pentru interventii usoare iar armaturile se vor monta in pozitii accesibile. De preferinta ar fi ca atat conductele cat si armaturile sa fie numerotate si etichetate astfel incat interventiile sa fie cat mai usor de realizat.
» Distribuitoarele – colectoare se vor monta incastrate in pereti la inaltimi de circa 0,8-1,2m astfel incat accesul si interventiile sa fie cat mai facile pentru instalator.
Concluzie
» Speram ca acest articol sa va raspunda la intrebarile voastre despre centrale termice. Pentru orice alte nelamuriri sau intrebari pe care le aveti puteti intotdeauna sa consultati un instalator termic autorizat sau puteti sa ne adresati si noua intrebari lasand un comentariu mai jos.
un Articol destul de bun si de complet.
Lipsesc din Lista centralele de la Liderul mondial al termotehncii, respectiv de la Bosch (bine, apare Buderus acolo, care tot o marca Bosch e).
Dintre centralele fiabile as mai mentiona cele produse de Arca (Italia) -atat centrale pe gaz, cat mai ales cele pe Lemne si peleti, si ..centralele Daikin !