Ce este proba de eficacitate a unei instalatii termice?
» Foarte multi instalatori si meseriasi nu fac aceasta proba de eficacitate inainte de punerea in functiune a unei centrale termice integrate intr-un sistem de incalzire.
» Proba de eficacitate a unui sistem de incalzire se realizeaza pentru a verifica daca gradul de incalzire specificat in proiect este atins in urma parametrilor masurati.
» Aceasta proba se realizeaza dupa ce intreaga instalatie de incalzire este finalizata iar constructia este finisata la cheie.
» Pentru ca aceasta proba de eficacitate sa fie una relevanta ea se va executa intr-o perioada rece a anului tinandu-se cont de urmatorii parametri exteriori:
- temperatura exterioara sa fie sub 0°C;
- media temperaturilor ultimelor 3 zile sa fie una constanta cu o variatie de maxim 3°C.
Cum se face proba de eficacitate?
» O proba de eficacitate realizata ca la carte dureaza circa 12 ore cu masuratori exacte din ora in ora, acesta fiind si motivul real pentru care foarte multi instalatori nu realizeaza aceasta proba importanta.
» Inainte de inceperea realizarii masuratorilor cladirea in care este instalat sistemul de incalzire se va incalzi timp de 3 zile consecutive intr-un mod constant, cu abateri de temperatura ale agentului termic de maxim 2°C.
» Un aspect foarte important este faptul ca pe perioada probei de eficacitate, va trebui ca toate usile si ferestrele exterioare sa fie mereu inchise, pentru a nu influenta in vreun fel valorile masurate.
» Astfel dupa ce ne-am asigurat ca toate lucrurile sunt pregatite vom trece la masuratori.
» Se vor masura pe perioada probei temperatura aerului exterior impreuna cu temperatura agentului termic de pe conductele tur-retur, acest lucru realizandu-se cu o corelare si verificare a parametrilor din graficul de reglaj calitativ al centralei termice.
» Deasemenea se vor lua masuratori exacte ale temperaturilor interioare din fiecare incapere. Acest lucru se va realiza cu ajutorul unor termometre precise ce se vor monta in mijlocul camerelor la circa 0,75m inaltime fata de nivelul pardoselii.
» In cazul unor suprafete interioare mai mari, masuratorile se vor imparti pe suprafete maxime de 100mp.
» In cazul incaperilor de locuit masuratorile de temperatura se vor realiza in toate cele 4 colturi ale camerelor cat si in mijlocul acesteia, astfel vom putea vedea cu usurinta daca uniformitatea temperaturii aerului din incaperi este una normala si corecta.
® Citesti si: Cele mai bune Centrale Termice pe Gaz 2020!
» De foarte multe ori, amplasarea incorecta sau dimensionarea necorespunzatoare a corpurilor de incalzire au dus la diferente foarte mari de temperatura in interiorul aceleiasi camere de locuit, proprietarii resimtind frig la nivelul capului atunci cand dormeau in pat, si asta datorita unei neuniformitati a temperaturii aerului din incapere.
» Un alt aspect ce trebuie avut in vedere este faptul ca in cazul camerelor amplasate pe partea insorita a constructiei, masuratorile realizate in intervalul orar 11:00 – 16:00 nu se vor lua in considerare datorita influentelor radiatiilor solare asupra acestor incaperi.
Rezultate proba eficacitate
» Rezultatul probei de eficacitate este unul satisfacator daca:
- temperaturile aerului interior din incaperile masurate corespund celor specificate de proiectant in baza normativelor si STAS-urilor in vigoare;
- temperaturile masurate se incadreaza in abaterile permise de:
- -0,5°C ÷ +1°C : pentru cladirile civile;
- -1°C ÷ +2°C : pentru cladirile de productie.
» Daca masuratorile realizate depasesc cu maxim 10% abaterile minime admisibile, atunci proba este esuata si se vor relua masuratorile, deabia in urma unui audit termic/energetic ce va avea ca scop remedieri ale instalatiei termice sau a elementelor de inchidere si finisaj.
» Toate aceste probe se vor realiza in prezenta beneficiarului, a constructorului, a dirigintelui de santier, a responsabilului tehnic cu executia si nu in ultimul rand a proiectantului.
Concluzie
» Asadar, probele instalatiilor de incalzire sunt foarte importante daca vrem sa avem o instalatie corect executata si echilibrata.
» Sunt foarte multe cazuri in care instalatiile termice sunt realizate in timpul verii, instalatorii nu mai fac reglaje si verificari, iar beneficiarii se trezesc in mijlocul iernii ca anumite radiatoare nu se incalzesc corespunzator sau anumite camere nu se incalzesc uniform sau chiar deloc.
» De aceea va recomandam sa achizitionati servicii de instalatii bazate pe garantie de executie astfel incat in cazul unor „probleme” sa puteti beneficia de reparatii si remedieri corespunzatoare.
» Daca articolul nostru vi s-a parut util si folositor va rog sa ne ajutati cu o Distribuire prin butonul de mai jos, astfel incat sa putem evolua si crea mai multe articole folositoare. Va multumim!
Comentarii recente