Ciulinul de lapte sau armurariu este o planta erbacee cu flori tubulare galben-violet. Este o planta comestibila, gasita initial in sudul Europei, sudul Rusiei, Asia Mica si Africa de Nord si, de asemenea, naturalizata in America de Nord si de Sud. Aproape toate partile plantei pot fi consumate, nu are efecte toxice.

Ciulinul de lapte este folosit de peste 2.000 de ani ca remediu natural, in principal pentru tratarea afectiunilor hepatice si ale vezicii biliare. De asemenea, a fost folosit pentru a detoxifica si curata ficatul, splina si rinichii. Semintele erau consumate de femeile europene pentru a asigura o productie sanatoasa de lapte.

Ingrediente active

Principalele ingrediente active sunt flavonolignanele (4-6%), cum ar fi silibina, izosilibina, silidianina si silicristina (cunoscuta sub denumirea de silimarina); apigenina, silibonol, taxifolina, fitosteroli, uleiuri grase (20-30%) si proteine.

Planta contine, de asemenea, flavonoide, inclusiv quercetina si camforol, si uleiuri de baza, precum acid linoleic si acid oleic, betaina, stigmasterol, sitosterol, lipici vegetal, vitamina C, E si K. Prin capacitatea de a caracteriza ingredientele active, activ puternic substantele sunt eliberate din seminte.

Ciulinul de lapte este deosebit de popular deoarece protejeaza ficatul si imbunatateste functia hepatica. Exista mai multe actiuni care explica efectul terapeutic asupra ficatului.

In primul rand, silimarina poate modifica structura membranelor celulare ale celulelor hepatocitare ale ficatului, astfel incat substantele toxice sa nu poata patrunde in nucleu. De asemenea, stimuleaza polimeraza nucleara A, ducand la cresterea sintezei proteinelor ribozomale. Aceasta stimuleaza capacitatea de regenerare a ficatului si permite crearea de noi hepatocite.

Exista, de asemenea, dovezi care sugereaza ca silimarina are efecte antifibrotice, antiinflamatorii si imunomodulatoare, care sunt, de asemenea, benefice in bolile hepatice. Atat silimarina, cat si silibinina inhiba beta-glucuronidaza, care protejeaza ficatul de leziuni si chiar de cancerul de colon. Celulele hepatice deteriorate se pot regenera prin acest mecanism de actiune.

ciulinul de lapte

Beneficii ale ciulinului de lapte

In timp ce ciulinul de lapte este cunoscut pentru efectele sale benefice asupra ficatului, studiile au confirmat mecanismele de actiune si valoarea terapeutica a ciulinului de lapte intr-o gama larga de afectiuni care nu sunt legate de ficat.

Ciulinul de lapte:

  • reduce nivelul de colesterol prin reducerea inflamatiei,
  • curata sangele si previne deteriorarea arteriala,
  • imbunatateste nivelul colesterolului total, al lipoproteinelor cu densitate scazuta (LDL sau „rau”),
  • protejeaza rinichii de leziuni,
  • protejeaza rinichii de medicamentele daunatoare, cum ar fi acetaminofenul, cisplatina si vincristina,
  • reface celulele renale si hepatice,
  • reduce stresul oxidativ cauzat de disfunctia beta pancreatica.
Citește și:  Tratament paradontoza homeopat - Simptome si remedii naturiste

Ciulinul de lapte reduce intarirea si ingustarea arterelor, prevenire formarea calculilor biliari. In doze mari, s-a demonstrat ca ciulinul de lapte protejeaza rinichii de deteriorarea in timpul chimioterapiei.

De asemenea, este util in tratamentul cancerului hepatic prin protejarea celulelor sistemului imunitar numite celule Kupffer de agentii patogeni, toxine si alte substante straine care patrund in ficat.

Doza recomandata

O forma standardizata de ciulin de lapte trebuie sa contina cel putin 75% sau mai mult silimarina. Se recomanda sa luati 200 mg de ingredient activ de 3 ori pe zi. Este important sa retineti ca atunci cand comparati diferite produse de ciulin de lapte, trebuie sa determinati concentratia ingredientelor active.

Intr-un extract standardizat cu concentratii mari de silimarina, se observa uneori un usor efect laxativ.