Clei de oase

clei de oase

Clei de oase folosit in constructii

» Daca esti in cautare de clei de oase, acesta este un produs solid, de culoare galben inchis pana la brun inchis, obtinut prin concentrarea si uscarea solutiilor gelatinoase rezultate din tratarea cu abur si apa, in autoclave, a oaselor degresate. Se livreaza macinat sub forma unui amestec de praf si graunti, in placi de dimensiuni de 180 x 180 x 10mm, sau in granule – perle.

» Cleiul macinat se ambaleaza in saci de hartie cu greutatea neta de 50kg, sau in lazi de lemn captusite cu hartie, cu continut net de 25 sau 50kg. Cleiul in placi se ambaleaza in lazi cu greutatea neta de 50 sau 75kg.

» Cleiul de oase se transporta cu mijloace de transport acoperite si se depoziteaza in magazii aerisite si uscate, ambalajele asezandu-se pe podele de scanduri sau pe gratare de lemn, bine uscate. In magazie trebuie sa se mentina un regim de aerisire si temperatura care sa nu permita umezirea cleiului.

» Cleiul de oase se foloseste ca material de baza la executarea elementelor decorative din praf de piatra, pigmenti si ipsos, deasemenea si in pastele de ipsos si pigmenti ce se folosesc la lucrarile de stucomarmura.

» Cleiul astfel folosit constituie nu numai un intarzietor de priza ci si un liant organic. Diluat cu apa si amestecat apoi cu materiale pulverulente, cum ar fi ipsos, pigmenti, praf de piatra. Atunci cand amestecul este intins intr-un strat subtire, cleiul se intareste dupa un anumit timp, transformandu-se intr-o pelicula care leaga intre ele particulele din amestec, marind totodata si puterea de aderenta a acestuia din urma.

» Prin uscare in amestec, cleiul de oase sufera o transformare care-i confera noi insusiri fizice. Astfel, prin introducerea solutiei de clei de oase, amestecul devine omogen, compact si cu o rezistenta mare la uzura.

Prepararea solutiei de clei in ateliere de ipsosarie

husacheieauto

» Practic, se procedeaza astfel: intr-un vas cu pereti dubli se toarna continutul a cinci galeti cu apa, apoi se adauga o galeata si jumatate de clei de oase in granule sau clei gelatinos. Dupa ce cleiul s-a inmuiat, in circa o ora, vasul se pune pe foc. Prin incalzire se topeste in apa care ajunge la fierbere. Se lasa sa fiarba timp de 6-7 ore, amestecand continuu cu o lopatica de lemn.

» La terminarea fierberii se adauga 3-4 canciocuri mici de var praf sau var pasta, pentru ca solutia sa mentina fluiditatea intr-un timp mai lung. Se fierbe in continuare inca o jumatate de ora, amestecand tot timpul cu lopatica de lemn, dupa care vasul se ia de pe foc, se acopera cu capacul si se lasa circa 24  de ore, pentru ca solutia sa se raceasca. In timpul racirii, solutia de clei se limpezeste, iar impuritatile se depun pe fundul vasului, se trece printr-o sita deasa intr-un cazan curat prevazut cu capac.

Dozarea solutiei

» Solutia de clei astfel preparata are consistenta apoasa si se foloseste in pastele de ipsos, dozandu-se corespunzator, in functie de durata timpului de punere in lucru a acestora. Pentru dozare se folosesc cutii de tabla de 0,200 – 0,250 l de capacitate.

» Cand se lucreaza cu cantitati mari de pasta de ipsos ce urmeaza a se folosi la acoperirea unor suprafete intinse, intr-un interval de timp cuprins in limitele unei zile de lucru, dozajul de solutie de clei va fi mai mare, iar la folosirea unor cantitati mai mici de pasta de ipsos, pentru executarea unor lucrari pe suprafete mici si de scurta durata, dozajul de solutie de clei va fi mai mic.

» De exemplu:

  • pentru pasta de ipsos folosita la lucrari de stucomarmura cu volum mare, dozajul poate fi: 5-6 cutii de solutie de clei la o galeata de apa;
  • pentru reparatii, completari si spacluieli, dozajul poate fi 1-2 cutii solutie de clei la o galeata cu apa.

» Pentru fixarea dozajului corespunzator lucrarii, se procedeaza, in prealabil, la probe de laborator cu dozaje diferite, pentru a determina durata intarzierii inceputului de priza a ipsosului si a alege, astfel, dozajul cel mai potrivit volumului lucrarii de ipsosarie ce urmeaza a se executa intr-un anumit interval de timp din cursul unei zile de lucru.

Aici gasesti Clei de Oase!!!

Sursa foto: Pinterest

Despre Robert 58 Articole
Salut dragi cititori! Numele meu este Robert si dupa 20 de ani de munca in santierele tarii si din strainatate, am decis sa ma asez in fata calculatorului si sa va impartasesc din experienta mea profesionala acumulata in decursul timpului. Sper ca articolele mele sa va fie de un real folos!

Fii primul care adauga un comentariu!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.