Combinatii de culori la interior

combinatii de culori

Combinatii de culori la interior – 6 secrete pe care toata lumea ar trebui sa le cunoasca

» Probabil ati observat ca confortul si frumusetea unei case depind in mare masura de combinatiile de culori alese de catre arhitect, designer sau chiar de catre proprietari.

» De foarte multe ori am putut observa faptul ca atunci cand vrem sa decoram un perete, daca ne lasam doar pe baza imaginatiei si intuitiei noastre nu vom avea tot timpul rezultatul dorit.

» Si acest lucru este pur si simplu normal, deoarece majoritatea dintre noi nu suntem designeri, nu avem studii sau pregatirea necesara, si nu stim despre culorile tertiare, despre cercul cromatic al lui Itten si alte detalii si secrete din domeniul cromatic.

A cunoaste principii de baza ale cromaticii este un lucru foarte util. Deoarece aceste cunostinte pot fi aplicate nu doar in alegerea draperiilor si a vopselei de pe perete, cat si in alegerea culorii hainelor si a altor obiecte vestimentare.

» Asadar, in articolul ce urmeaza va vom spune mai multe despre elementele de baza ale teoriei culorilor pe care ar trebui sa le cunoasca orice persoana care doreste sa-si amenajeze cu bun gust viitoarea casa.

1. Cate culori pot fi folosite la interior?

Huse Chei Auto din silicon E-Husa

» Varianta cea mai buna este de a combina un maxim de 3 culori: o culoare principala, una secundara si una de accent. Si pentru ca interiorul incaperii sa nu fie unul plictisitor il puteti “complica” folosind diverse nuante si texturi ale celor 3 culori alese.

designeri combinand culori

» Folosirea a mai mult de 3 culori intr-o incapere creaza un haos vizual si pot da o stare de copleseala a spatiului interior.

2. In ce proportii se distribuie culorile intr-o incapere?

» Pentru acest lucru cel mai indicat este sa folositi regula Pareto si anume 60 / 30 /10. Astfel mai mult de jumatate din spatiul interior, circa 60%, ar trebui sa fie decorat cu ajutorul culorii principale (pereti, podele, tavane), 30% din suprafata vizuala ar trebui sa fie ocupata de culoare secundara (perdele, draperii, mobilier, etc.) si 10% pentru culoarea de accent (diverse obiecte decorative).

» Deoarece culoarea principala joaca rolul unui fundal, aceasta ar trebui sa fie una calma si neutra, deoarece culorile pure si stralucitoare pe suprafete mari devin obositoare.

» A doua culoare ar trebui sa fie una complementara si sa vina in sustinerea culorii principale. Cel mai simplu este sa alegeti o culoarea apropiata ca nuanta de cea principala. Pentru acest lucru este bine sa folositi cercul cromatic sau un paletar de culori.

» Cea de a 3-a culoare, culoarea de accent, care ar trebui sa ocupe doar 10% din suprafata interioara, ar trebui sa fie una stralucitoare sau contrastanta, si cel mai indicat ar fi ca aceasta sa fie opusul culorii complementare  din cercul cromatic al lui Itten.

Solutia simpla si ideala ar fi urmatoarea: peretii sa fie decorati in culoarea principala dominanta, mobilierul si tapiteria sa fie in culoarea secundara, iar articolele de decor interior sa fie in culoarea de accent.

Cum sa folosesc roata de culori sau cercul cromatic?

» Cercul cromatic al lui Itten este un ajutor real pentru toti designerii. Aceasta roata de culori va permite sa va imaginati ce culori pot fi combinate armonios intre ele. Cercul cromatic de baza are 12 culori, dar acesta poate fi extins la un numar nelimitat de nuante.

» Cum sa folosim cercul cromatic? Este destul de simplu, trebuie doar sa va puneti imaginatia la joaca si sa combinati culorile. Exista multe scheme de combinare a culorilor dar primeaza 3 algoritmi de baza.

  1. Combinatia de culori monocromatica – atunci cand nuantele asociate sunt combinate dintr-un singur segment al cercului. Se poate adauga alb sau negru pentru a lumina sau a mai inchide paleta cromatica in functie de dorinte.
  2. Combinatia contrastanta de culori –  conform acestui algoritm culorile contrare (diametral puse) sunt combinate. De exemplu verde cu rosu, galben cu violet, albastru cu orange.
  3. Combinatia de culori in armonie (analogica) – in acest caz sunt selectate culorile invecinate (alaturate) din cercul cromatic.

cerc cromatic

» In afara de aceste combinatii simple de baza mai exista si alte scheme de combinare a culorilor, cum ar fi:

  • Schema complementarelor cu disjunctie – in aceasta schema se va alege o culoare principala, iar celelalte doua culori vor fi alaturate complementarei sale. Aceasta schema ofera putin mai mult contrast si armonie in acelasi timp.
  • Schema triadica – aceasta schema foloseste 3 culori care sunt distantate egal pe roata culorilor. Astfel vom obtine contraste frumoase si nu foarte puternice, fiind foarte folosita de catre persoanele carora le plac peretii colorati.
  • Schema tetradica – aceasta schema foloseste doua perechi de culori complementare oferind un efect vizual deosebit.

4. Ar trebui sa folositi doar nuante calde sau doar reci?

» La interior se pot combina atat culori reci cat si cele calde. Ca si exemplu, cateva combinatii de succes sunt: o culoare calda bogata + doua nuante reci, sau o culoare rece pura + 2 nuante calde insorite.

culori calde in designul interior

5. La ce sa ne concentram atunci cand alegem o schema de culori pentru interior?

» Exista o idee larg raspandita ca schema de culori ar trebui aleasa pe baza caracteristicilor zonei in care locuiti. De exemplu daca locuiti mai aproape de litoral, unde este mai mereu cald, interiorul ar trebui sa fie decorat in tonuri reci. Iar daca locuiti la munte ar trebui sa folositi culori calde cu efect relaxant.

» Multi designeri cred ca nu exista reguli in alegerea paletarului de culori pentru designul interior si ca puteti alege orice culori va plac voua. Noi spunem ca adevarul este undeva la mijloc.

» Imaginati-va ca de fiecare data cand va intoarceti acasa, intr-o zi rece de iarna, intrati in apartament si va asteapta niste pereti decorati in culori reci. Cel mai probabil acest lucru nu va fi unul confortabil pe termen lung.

culori reci in designul interior

» O alta metoda de alegere a culorilor pentru decorarea spatiilor interioare este sa alegeti culorile in ton cu hainele pe care le purtati. Daca culorile hainelor pe care le purtati va fac sa va simtiti bine, atunci cu siguranta ca va vor place ca si decor interior.

6. Ce culori pot fi folosite in spatii mici?

cele mai bune masini de spalat rufe

» Pentru spatiile mici este indicat sa folositi nuante deschise si neutre, deoarece nu sunt asa de “grele” si sunt mai putin apasatoare intr-o incapere mica, in comparatie cu culorile stridente si stralucitoare.

Despre Anca 43 Articole
Salutari si bine ai venit! Numele meu este Anca, editor CasaSiDesign.ro, si sunt o mare sustinatoare a lucrurilor frumoase, practice si mai ales a unui stil de viata sanatos. Te invit sa vezi articolele scrise de mine si te rog sa nu uiti sa-mi dai un feedback printr-un comentariu. Iar daca ti-au placut informatiile nu uita sa le si Distribui printr-un Share pe Facebook. Multumesc!

Fii primul care adauga un comentariu!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.