Intrebare de la: Vasile C. pe adresa redactiei:

Buna ziua! Am o problema cu care va rog sa ma ajutati daca va pricepeti. Am facut o soba din teracota cu 5 fumuri, cu cazan incorporat. Hornul l-am facut din teava ceramica cu diametru de 200mm, grosime 20mm, in exterior zidit cu caramida. De citeva zile e plin de condens, deja curge afara prin usa de curatire. Oare ce se intimpla, sau cum pot sa scap de condens? Va multumesc!

 

Citeste mai jos raspunsurile cititorilor!

 
forum constructii case
Adauga o intrebare!
 
Vezi si alte intrebari de la cititori!
 

10 Comments

 1. Parerea mea este ca diametrul este prea mare la cos, de asta condenseaza, plus ca temperature fumului la iesirea din soba este mai mica din cauza cazanului montat in interior si este posibil sa fie sub punctul de condensare.

 2. Cartea spune că lungimea fumurilor însumate să fie egală cu înălțimea coșului grosimea peretelui coșului prea mică.Un coș stas este de ocărămidă jumate adică un înterior de 14 pe 14 cm. Zidirea cărămizilor pe lat.

 3. Am avut și eu o problema cu o soba de teracota ce are cazanul integrat.
  La acestea condensul apare mult mai repede.
  TREBUIE SA VA GÂNDIȚI CA SOBA DVS SE COMPORTĂ CA O CENTRALĂ PE LEMNE NU CA O TERACOTĂ.
  Aveți nevoie de vas de condens pentru horn, horn izolat, fumuri cât mai puține.
  Soba ce o aveam făcuta cu 3 fumuri am modificat-o și am făcut-o cu plită și fumurile cât mai largi. Înainte trebuia curățată odată pe luna, acum, doar odată la 3 luni, și mult mai ușor îndepărtând plita.
  În privința hornului ceramic, nu e nici o problema, și eu am la fel, doar ca e nevoie de vas de condens și izolație bazaltica.

 4. O sobă cu 5 fumuri funcționează cu un horn de 120 mm în diametru. Aerul, ca și apa la trecere prin conducte se feresc de frecare, adică viteza cea mai mare este spre jumătatea canalului, fie țeavă, coș de fum etc., Gazele arse de la această sobă sunt insuficiente pentru un coș cu un diametru așa de mare și se vor grăbi să părăsească incinta fără frecare adică cât mai spre centru. În acest caz spațiul rămas liber de lângă perete este umplut cu aer rece care find mai greu decât gazle arse coboară spre sobă și astfel se produce condensarea. Pentru remediul schimbați diametrul coșului la 120 mm. Cum? Introduceți pe hornul pe care îl aveți tub de dublu inox, și rezolvați problema

 5. Toată lumea vorbește de fumurile din sobă și de coș. Cum spunea cineva mai sus, soba cu cazan funcționează ca o centrală. Deci avem termostat pe instalație. Este reglat corespunzător ca să nu pornească pompa când apa e încă rece în cazan? Exact ca la centrală, care are pompă și pe cazan, pentru a evita condensul. Așa fumul ajunge cu vapori de apă în coș, și asta e problema. Sau cel puțin una din probleme.

 6. Condensul excesiv poate aparea din cauza neetanseitatilor atat la cazan cat si la cosul de fum.Recomand proba presiune cazan(registru)in prima faza,apoi izolat cosul de fum cu silicat de calciu sau vata bazaltica si montarea unei scurgeri(teava)la baza cosului de fum.Doamne ajuta!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*