Conductele exterioare

sectiune canalizare casa

Montarea conductelor exterioare pentru utilitati

» Portiunile exterioare ale retelei de distributie a apei se monteaza ingropate in pamant. Cand sunt paralele cu peretii cladirilor, conductele exterioare trebuie asezate la oarecare distanta de la pereti, deoarece in cazul defectarii lor se produc scurgeri mari de apa, care pot deteriora fundatiile cladirilor sau inunda subsolurile acestora. In general conductele exterioare principale ale retelei de distributie se monteaza la cel putin 8m, iar conductele secundare la cel putin 5 m de la linia constructiilor.

» Cand conductele exterioare trebuie montate la distante mai mici de la peretii cladirilor, pe portiunile respective ele se vor executa din tevi de otel, intrucat la acestea scaparile de apa in caz de defectare sunt mult mai mici decat la alte tipuri de conducte. Intr-adevar, fata de defectele tuburilor din PVC, care pot consta din spargerea tuburilor, aruncarea din mufe a materialului de etansare, crapaturi de-a lungul tuburilor, defectele tevilor de otel sunt de proportii mult mai reduse, constand in general in ivirea de mici neetanseitati in locurile de imbinare, sau din mici fisuri in peretii tevilor, fisuri care nu se maresc din cauza presiunii apei.

» In terenuri sanatoase conductele se aseaza in sant pe un strat de nisip, iar in terenuri de umplutura, sub conducte se pune un pat de beton sau chiar de beton armat.

» Ingroparea in acelasi sant a conductelor de alimentare cu apa si a celor de canalizare nu este permisa, deoarece in cazul unor eventuale neetanseitati ale conductei de apa ar putea patrunde in aceasta ape uzate din conducta de canalizare. De asemenea nu este admisa trecerea conductelor de apa prin caminele de vizitare ale canalizarii, prin canale de scurgere sau prin gropi de gunoaie.

Conductele pentru utilitatile casei

husacheieauto

» Cand conductele exterioare de apa si cele de canalizare au trasee paralele si se monteaza cam la acelasi nivel, distanta dintre ele trebuie sa fie de cel putin 2,00m.

» La intersectarea cu alte conducte subterane sau cu cabluri electrice ingropate, conducta de apa se va monta cu cel putin 50cm sub conductele de gaze si sub cablurile electrice si cu cel putin 30cm deasupra conductelor de canalizare.

» Cand conductele exterioare sunt executate din tuburi de PVC, acestea se vor aseza cu mufa in directia din care vine apa. Pentru respectarea acestei reguli, la ramificarile din conducta, se va monta, imediat dupa teul de ramificatie, o bucată scurta de teava, cu ambele capete drepte. La fel se va proceda si in cazul montarii vanelor cu mufe de imbinare.

» In acest mod, numai mufa teului de ramificatie din care se ia derivatia sau una din mufele vanei fac exceptie de la regula mentionata.

» La raspandirea tuburilor de-a lungul santului, acestea se vor aseza pe marginea santului cu mufele in directia din care vine apa, pentru a se evita prea multe manipulari la montaj.

Montarea hidrantilor pentru stropit gradina

» In cele mai multe cazuri hidrantii de gradina se monteaza subteran, prevazuti cu cutii de protectie. La montajul subteran fiecare hidrant se fixeaza in capul unui stalp de fag, batut in pamant de care se prinde cu doua suruburi pentru lemn prin cele doua urechi ale hidrantului.

» Conductele de alimentare cu apa a hidrantilor din parcuri se executa din tevi de otel zincate si se ingroapa la adancimi mici, de 50-70cm, cu panta spre un camin, in care se monteaza robinet de inchidere si golire, la adancime de 1,20-1,50m. Conductele, ca si hidrantii se monteaza in spatiile verzi, langa alei. Iarna conductele se golesc de apa pentru a nu ingheta.

» Hidrantii mici de gradina de la imobile se monteaza tot in spatii verzi, insa cat mai aproape de punctul de golire. Conductele pentru racordarea lor, pornesc din subsolul cladirii, unde se monteaza si robinetul de inchidere si golire. Conductele se monteaza cu panta cat mai mare catre punctul de golire, spre a se evita crearea de saci de aer.

» Hidrantii mici de gradina se pot monta si in nise executate in soclurile cladirilor, in imediata apropiere a punctului de golire. Nisele se executa la inaltime de 30-40cm de la trotuar, bine sclivisite cu ciment in interior si cu panta de scurgere si se prevad cu rama si usa metalica.



2 Comments

  1. Buna seara,
    Trecerea conductei de apa prin fundatie se face prin montarea, in prealabil, a unui manson de protectie cu un diametru de 1.5 ori diametrul conductei.
    Se obtureaza spatiul dintre manson si conducta de apa?

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.