Cum consolidam fundatiile?
» Consolidarea fundatiei prin marirea latimii fundatiei existente, turnand beton pe o latime mai mare, este destinata restabilirii unei structuri statice corecte a constructiei, pentru a i se reda siguranta afectata de diferiti factori, ca si capacitatea de a satisface conditiile de exploatare legate de destinatia pe care o are. O asemenea consolidare poate aparea ca necesara la fundatiile constructiilor amplasate pe terenuri sensibile la umezire, loessoide, contractile, terenuri slabe, umpluturi, precum si in cadrul lucrarilor de restaurare a unor monumente istorice sau la transformari si supraetajari de constructii.
» Printre cauzele care conduc la necesitatea lucrarilor de consolidare a fundatiilor sunt de amintit diverse greseli, de la cele de conceptie si de proiectare, evaluari gresite ale incarcarilor, studii de teren si de laborator necorespunzatoare, pana la cele de executie datorite neglijentei sau incompetentei.
» O alta cauza care poate duce la necesitatea consolidarii fundatiei sunt si modificarile in timp, dupa executarea constructiei, a caracteristicilor terenului de fundare, cum ar fi de exemplu cresterea sau coborarea nivelului apelor subterane si alunecarile de teren.
» In timpul exploatarii constructiei se poate de asemenea sa se schimbe destinatia acesteia, sa se faca supraetajari, transformari, care sa justifice consolidarea fundatiei propriu-zise, prin metoda de fata sau prin alta metoda, precum si imbunatatirea proprietatilor naturale ale solului respectiv prin compactare, argilizare, bitumare, cimentare sau silicatare. Toate celelalte consideratii facute in legatura cu consolidarile de fundatii care urmeaza, sunt valabile si in cazul de fata.
» Va prezentam mai jos cateva metode de consolidare a fundatiilor.
Sursa articol: Scribd – Radu Papae Detalii Tehnologice Pentru Constructii
Fii primul care adauga un comentariu!