Consolidari si subzidiri de fundatii

Cum consolidam fundatiile?

» Consolidarea fundatiei prin marirea latimii fun­datiei existente, turnand beton pe o latime mai mare, este destinata restabilirii unei structuri statice corecte a constructiei, pentru a i se reda siguranta afectata de diferiti factori, ca si capacitatea de a satisface conditiile de exploatare legate de destinatia pe care o are. O asemenea consolidare poate aparea ca ne­cesara la fundatiile constructiilor amplasate pe te­renuri sensibile la umezire, loessoide, contractile, te­renuri slabe, umpluturi, precum si in cadrul lucrarilor de restaurare a unor monumente istorice sau la transformari si supraetajari de constructii.

» Printre cauzele care conduc la necesitatea lu­crarilor de consolidare a fundatiilor sunt de amintit diverse greseli, de la cele de conceptie si de pro­iectare, evaluari gresite ale incarcarilor, studii de teren si de laborator necorespunzatoare, pana la cele de executie datorite neglijentei sau incompetentei.

» O alta cauza care poate duce la necesitatea consolidarii fundatiei sunt si modificarile in timp, dupa executarea constructiei, a caracteristicilor terenului de fundare, cum ar fi de exemplu cresterea sau coborarea nivelului apelor subterane si alunecarile de teren.

» In timpul exploatarii constructiei se poate de asemenea sa se schimbe destinatia acesteia, sa se faca supraetajari, transformari, care sa justifice consolidarea fundatiei propriu-zise, prin metoda de fata sau prin alta metoda, precum si imbunatatirea proprietatilor naturale ale solului respectiv prin com­pactare, argilizare, bitumare, cimentare sau silicatare. Toate celelalte consideratii facute in legatura cu consolidarile de fundatii care urmeaza, sunt valabile si in cazul de fata.

» Va prezentam mai jos cateva metode de consolidare a fundatiilor.

Cum se consolideaza o fundatie-Metoda 1

Cum se consolideaza o fundatie-Metoda 2

Cum se consolideaza o fundatie-Metoda 4

Sursa articol: Scribd – Radu Papae Detalii Tehnologice Pentru Constructii

Fii primul care adauga un comentariu!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.