Construire beci sub casa

Intrebare de la: Stefan pe adresa paginii noastre de facebook:

Buna ziua.

Anul viitor doresc constructia unui beci. Beciul va fi destinat pastrarii vinului (care este productie proprie) si fructe (binenteles si altele ca borcane de gemuri si dulceturi). Vinul produs este din struguri capsunica si fraga alba.

Ce ma intereseaza este:

– la ce adancime trebuie facut ca sa asigure o temperatura optima pentru ce vreau sa pastrez (vin si fructe)

– fructele se pastreaza la aceeasi temperatura ca si vinul? sau trebuie pune la temperatori separate

– Peste beci vreau sa fac o magazie de depozitare, iesirea e ok daca e prin magazie? sau trebuie sa fie din exterior?

– cate guri de aerisire trebuie sa aiba?

– alte trucuri pentru ca beciul sa fie si estetic si eficient. orice idee este bine venita.”

crama sub casa

Raspunsurile membrilor grupului facebook:

» Ioan: Depinde de zonă, tipul solului, pantă, pânză freatica, temperatura constantă a zonei, materialele folosite… Totul depinde de zona și locveti vedea ca un beci făcut de un vecin la 1 km este altfel.. Ca sol vorbesc.

» Tudorel: Pentru ventilatie iti recomand o teava din tavan (nudin perete lateral) catre exterior si una din exterior (zona uscata – terasa) in podeaua beciului.

» Elena: Va salut!

1. Intai de toate, trebuie, sa va hotarati daca veti construi incat sa ramana neam de neam sau pentru o generatie…!

2. Sa nu proiectati beciul sub casa, indiferent de tehnologii! Am vazut, de ex garaje! In fata urgiilor naturii, nimic nu rezista! Un beci inseamna o groapa care va slabi structura de rezistenta a casei, indiferent de armatura si betoane!

3. Se poate construi un tunel, daca vreti ca beciul sa comunice cu locuinta!

4. Pentru peretii beciului sa folositi caramida, bineinteles nu arsa rudimentar!

5. Atentie, la zona pe care o alegeti ! La ce distanta este panza freatica? Sunt posibile infiltratii?

6. Daca nu sunt aceste probleme, tot trebuie sa securizati peretii! Adica dupa zidire, peretele trebuie izolat exterior- in sol! Pentru asta consultati un specialist! Adica sa faceti intai stratul izolator, ca apoi sa ziditi sau ziditi, apoi sapati roata un culoar, izolati contra infiltratiilor si apoi astupati la loc? Trebuie gandit cum este corect si mai sigur!

Citește și:  Reparatie pereti case din lut la interior

7. Pentru beciul rezervat vinului cautati informatii legate de construirea marilor depozite subterane de vinuri! La fel si pentru fructe! Ar fi pacat sa va luati dupa oameni care nu au asemnea specializari!

8. Pentru beciul de vinuri si, cred ca este valabil pentru orice spatiu al lui- indiferent de destinatie, trebuie aerisire! Asta inseamna ca trebuie sa construiti un cos de inaltimea constructiei, cu posibilitatea de a asigura tirajul- precum cosul sobelor! Nu este de glumit! In timpul cat fiebe vinul se degaja gaze pe care nu le poti detecta doar prin miros si se produc accidente mortale. Pentru asta este bine ca spatiul rezervat butoaielor sa nu comunice direct cu celelalte! Sa aibe intrare proprie!

9. Adancimea: va trebui sa cunoasteti structura terenului! Este vorba iar de panza freatica. In caz de ploi abundente, cand panza freatica urca, poate ajunge la constructia dvs! Verificati istoria locului! La ce inaltime s-a ridicat apa in fantani in timpul marilor ploi? In zona unde locuiesc eu, terenul este in unele locuri atat de jos, incat pivnitele sunt inundate!

10. Marimea depinde de scopurile dvs! Vreti sa cultivati vie si pomi fructiferi pentru productie comerciala sau casnica? Atunci adaptati, calculand productia care se obtine la suprafata cultivata pe care intentionati s-o infiintati sau ati infiintat-o!

11. Sigur ca se poate construi deasupra lui! Dar nu casa! O magazie! Si ea va fi subminata de „gaura” pe care o adaposteste. Este insa ceva diferit de o casa! O veti construi de dimensiuni mai mari decat beciul si daca va permiteti, veti face aici izolatiile subterane! Va dati seama ce conditii veti crea beciului?

12. Intrarea chiar si in camera de depozitare sa fie protejata de un sopron, incat pe vreme rea sa nu fiti nevoit sa descuiati usa cu ploaia sau ninsoarea deasupra! In acest sopron puteti adaposti gratarul.

13. V-as sugera sa consultati un specialist feng shui! Fara gluma! Va doresc, sa aveti inspiratie si spor!

Mai multe comentarii puteti citi mai jos in sectiunea de comment-uri a paginii!