Construire beci sub casa
Intrebare de la: Stefan pe adresa paginii noastre de facebook:
„Buna ziua.
Anul viitor doresc constructia unui beci. Beciul va fi destinat pastrarii vinului (care este productie proprie) si fructe (binenteles si altele ca borcane de gemuri si dulceturi). Vinul produs este din struguri capsunica si fraga alba.
Ce ma intereseaza este:
– la ce adancime trebuie facut ca sa asigure o temperatura optima pentru ce vreau sa pastrez (vin si fructe)
– fructele se pastreaza la aceeasi temperatura ca si vinul? sau trebuie pune la temperatori separate
– Peste beci vreau sa fac o magazie de depozitare, iesirea e ok daca e prin magazie? sau trebuie sa fie din exterior?
– cate guri de aerisire trebuie sa aiba?
– alte trucuri pentru ca beciul sa fie si estetic si eficient. orice idee este bine venita.”
Raspunsurile membrilor grupului facebook:
» Ioan: Depinde de zonă, tipul solului, pantă, pânză freatica, temperatura constantă a zonei, materialele folosite… Totul depinde de zona și locveti vedea ca un beci făcut de un vecin la 1 km este altfel.. Ca sol vorbesc.
» Tudorel: Pentru ventilatie iti recomand o teava din tavan (nudin perete lateral) catre exterior si una din exterior (zona uscata – terasa) in podeaua beciului.
» Elena: Va salut!
1. Intai de toate, trebuie, sa va hotarati daca veti construi incat sa ramana neam de neam sau pentru o generatie…!
2. Sa nu proiectati beciul sub casa, indiferent de tehnologii! Am vazut, de ex garaje! In fata urgiilor naturii, nimic nu rezista! Un beci inseamna o groapa care va slabi structura de rezistenta a casei, indiferent de armatura si betoane!
3. Se poate construi un tunel, daca vreti ca beciul sa comunice cu locuinta!
4. Pentru peretii beciului sa folositi caramida, bineinteles nu arsa rudimentar!
5. Atentie, la zona pe care o alegeti ! La ce distanta este panza freatica? Sunt posibile infiltratii?
6. Daca nu sunt aceste probleme, tot trebuie sa securizati peretii! Adica dupa zidire, peretele trebuie izolat exterior- in sol! Pentru asta consultati un specialist! Adica sa faceti intai stratul izolator, ca apoi sa ziditi sau ziditi, apoi sapati roata un culoar, izolati contra infiltratiilor si apoi astupati la loc? Trebuie gandit cum este corect si mai sigur!
7. Pentru beciul rezervat vinului cautati informatii legate de construirea marilor depozite subterane de vinuri! La fel si pentru fructe! Ar fi pacat sa va luati dupa oameni care nu au asemnea specializari!
8. Pentru beciul de vinuri si, cred ca este valabil pentru orice spatiu al lui- indiferent de destinatie, trebuie aerisire! Asta inseamna ca trebuie sa construiti un cos de inaltimea constructiei, cu posibilitatea de a asigura tirajul- precum cosul sobelor! Nu este de glumit! In timpul cat fiebe vinul se degaja gaze pe care nu le poti detecta doar prin miros si se produc accidente mortale. Pentru asta este bine ca spatiul rezervat butoaielor sa nu comunice direct cu celelalte! Sa aibe intrare proprie!
9. Adancimea: va trebui sa cunoasteti structura terenului! Este vorba iar de panza freatica. In caz de ploi abundente, cand panza freatica urca, poate ajunge la constructia dvs! Verificati istoria locului! La ce inaltime s-a ridicat apa in fantani in timpul marilor ploi? In zona unde locuiesc eu, terenul este in unele locuri atat de jos, incat pivnitele sunt inundate!
10. Marimea depinde de scopurile dvs! Vreti sa cultivati vie si pomi fructiferi pentru productie comerciala sau casnica? Atunci adaptati, calculand productia care se obtine la suprafata cultivata pe care intentionati s-o infiintati sau ati infiintat-o!
11. Sigur ca se poate construi deasupra lui! Dar nu casa! O magazie! Si ea va fi subminata de „gaura” pe care o adaposteste. Este insa ceva diferit de o casa! O veti construi de dimensiuni mai mari decat beciul si daca va permiteti, veti face aici izolatiile subterane! Va dati seama ce conditii veti crea beciului?
12. Intrarea chiar si in camera de depozitare sa fie protejata de un sopron, incat pe vreme rea sa nu fiti nevoit sa descuiati usa cu ploaia sau ninsoarea deasupra! In acest sopron puteti adaposti gratarul.
13. V-as sugera sa consultati un specialist feng shui! Fara gluma! Va doresc, sa aveti inspiratie si spor!
Mai multe comentarii puteti citi mai jos in sectiunea de comment-uri a paginii!
Bunicul avea beciul sub prăvălie cu iesire directa ,avea paturi cu fan ptr mere & pere & vinul ptr prăvălie
Betonul trebuie luat de la o firma deja preparat. Izolatia iar trebuie sa fie buna. Eu il am de 12 ani si e perfect, fara miros nu se strica nimic in el. Ca adancime al meu e mic pt ca nu depozitez vin.
Eu am beci sub casa si camera deasupra beciului e friguroasa si acum m am pricopsit si cu igrasie iarcred ca s au format izv in panza freatica ca imi iasa si apa pe la volturi cand ploua desi pus si carton de izolatie si apa stop
Dacă poți la doi m sub cota 0 și beciul să aibă 2,20 ,dacă pânza freatică este sus mai bine ei legătura cu o firmă specializată, sunt materiale care împiedică permeabilitatea , cel putin două aerisiri și este foarte bine dacă construiești deasupra
Beciul nostru e cu două camere. În prima, de lângă intrare, păstrăm vinul, iar în a doua – celelalte. Intrarea e de afară și deasupra avem un atelier din lemn. Fiecare camera a beciului are fereastră , care vara sunt deschise , iar iarna sunt înfundate cu niște saci cu saci. Sub beci avem sistem de drenaj, pentru că în primul an, la dezgheț, a început să băltească.
E zidit din piatră, netencuit, cu placa de beton deasupra. Înălțimea e de vreo 2 m, prima cameră e aproximativ 2 pe 2 și a doua 2 pe 3. Pentru că terenul e în pantă, o latură, care e spre sud-est și pe care sunt și ferestrele, iese din pământ cu maxim 80 de cm. Pe latura de nord -est e intrarea. La intrare avem un fel de terasă acoperită și în pământ , cu parapeți de piatră, astfel că peretele cu ușa beciului e complet liber. Pentru că e pantă, sunt doar 3 trepte pentru a coborî pe terasa de la intrare în beci.
Ca izolație, sunt atelierul de deasupra, sacii pe care îi băgăm intre geamuri și ușa capitonată.
Cand cumparati betonul cereti cu impermeabilizator,sau sa fiti mai sigur cumparati dv.si adaugati in beton.
un sfat mic :sa nu tine-ti varza murata la un loc cu vinul acesta se va acrii,pentru mere neaparat trebuie aerisire din doua parti dupa ce la-ti facut primul an e bine sa-l tineti gol si sa ardeti in el piatra de sulf eu l-am tencuit doar cu nisip si ciment ca peretii sa nu prinda mucegai sau alte ciuperci ca se va strica tot ce depozitati in el Doamne ajuta sa va iasa bine si sfatul sa fie bun
Ventilatia este cea mai importanta.un beci bun costa f mult.morcovi in pamant ,2 placi si pereti beton cu impermebilizat,macar 6stalpi,3 grinzi si mult fier ob,pc,si plase stm.indicat ar fi cu intrare separata si mul5a ventilatie,cu cat este mai adanc creste umezeala..ps nu uita de aut de const😁spor
Din experiența ,va sfătuiesc sa aveți mare grija la copacii din jurul construcției, care prin rădăcinile lor pot afecta zidul și favoriza infiltratiile apei de ploaie.Succes!
Bună! Vreau să cumpăr un apartament la parterul unui bloc cu 4 etaje. Unul din vechii proprietari, profitand de faptul că blocul avea subsol, a închis debaraua aflata sub o ultima camera (aflata la marginea subsolului) și a făcut o intrare din aceasta camera în debara (neafectand fundația blocului. Întrebare: Trebuie, din punct de vedere legal, aprobarea cuiva? Va multumesc!
In mod normal, da, ar trebui aprobarea locatarilor si a asociatiei de proprietari.