Constructie casa din paie

intrebari si raspunsuri

Cum sa construiesc o casa din baloti de paie?

Intrebare de la: Mihai pe adresa redactiei

“Salut! In urma cu ceva timp am inceput un proiect in zona Macin din judetul Tulcea: o casa din baloti din paie pe structura portanta de lemn. Prima etapa, pentru experimentare, a constat in constructia unei anexe unde sunt la faza structurii de lemn finalizate, acoperisului de tigla asezat in proportie de 90% si a balotilor de paie care vin maine in curte. Ca urmare, dupa montarea balotilor, voi trece la etapa de tencuire. Am luat decizia sa folosesc o tencuiala de var si cer sfatul comunitatii cu cateva intrebari specifice:
– Nisipul disponibil in zona e de fapt piatra concasata de la cariera. E bun / influenteaza calitatea tencuielii / trebuie nisip de rau?
– Am citit mai multe variante si pareri despre reteta tencuielii. Merg pe clasic apa + var stins + nisip / pun adausuri gen fibre?
– Vreau sa dau mecanizat primul strat subtire pentru aderenta si apoi sa armez cu plasa. Sa armez inainte?
– Am inteles ca pe ud am aderenta mai buna. Umezeala pe care o transfer balotului il poate afecta / cat ar trebui sa astept intre tencuire exterior si cea de interior / cat ar trebui sa astept intre straturi?
As aprecia sfaturi, nu neaparat teoretice, mai ales de la persoane care au facut efectiv chestiuni similare.
Multumesc.

Raspuns redactie: In articolul de mai jos veti gasi mai multe raspunsuri la subiectul Case din baloti de paie!

Case din baloti de paie

1 Comment

  1. Orice tencuiala sau mortar foloseste liant,agregat si armatura,in principiu este bun si nisipul de piatra concasata pe post de agregat.Datorita balotilor de paie si schimbari climaterice din ultimi ani (mai mult furtuna cu ploaie) este de preferat nisipul de rau deoarece are mai mult siliciu, insa un perete din baloti de paie are nevoie de mai mult de atat.Prima grija este streasina casei care sa fie mai mare de 1M(de obicei 1M de streasina pt constructii tip parter nu ajunge iar daca vb de constructi tip parter+mansarda este insuficienta).Cea mai buna tencuiala pt pereti din baloti de paie trebuie sa aiba ca agregat praf de marmura sau sticla pisata(macar un tinci din aceste materiale daca nu se poate si in tencuiala).
    Desigur mai sunt multe optiuni:placare ventilata cu sindrila,etc.Fiecare face ce doreste dupa posibilitati. Succes !

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.