Clasificarea corpurilor de iluminat
Cuprins:
» Corpurile de iluminat pot fi clasificate dupa urmatoarele criterii:
- dupa modul de repartizare spatiala a fluxului luminos;
- dupa valoarea unghiului α in care se emite fluxul luminos;
» Principalele caracteristici ale corpurilor de iluminat utilizate in practica iluminatului sunt ilustrate prin:
- curbele de distributie spatiala a intensitatii luminoase, numite curbe fotometrice;
- curbe de distributie zonala a fluxului luminos.
» Alte caracteristici ale corpurilor de iluminat care intereseaza in practica iluminatului sunt:
- unghiul de protectie Ψ;
- randamentul Rc, care reprezinta raportul dintre fluxul luminos Φc emis de corp in timpul exploatarii si fluxul ΦL emis de sursa de lumina:
Rc = Φc/ΦL ;
- factorul de depreciere Δ = Φc/Φci , in care Φci este fluxul luminos initial emis de corpul de iluminat.
Corpuri de iluminat in functie de aplicabilitate
» Corpurile de iluminat sunt produse in functie de destinatia de iluminare a acestora, astfel vom avea urmatoarea clasificare:
- iluminat arhitectural si fatade: avand rolul de accentuare si evidentiere a structurilor arhitecturale precum fatade de cladiri, coloane structurale si statui;
- iluminat birouri: cu rol de asigurare a iluminatului calitativ al spatiilor de birouri;
- iluminat cladiri de arta si cultural: dedicate pentru spatii precum sali de teatru, muzee si centre culturale;
- iluminat comercial: iluminarea magazinelor, cinematografe, supermarket-uri;
- iluminat hoteluri si wellness;
- iluminat industrial: hale industriale, depozite, fabricii si linii de productie;
- iluminat rezidential: case si gradini;
- iluminat scoli si spatii culturale;
- iluminat spatii medicale;
- iluminat sportiv;
- iluminat stradal si urban.
Caracteristici ale corpurilor de iluminat
» Cele mai importante conditii pe care trebuie sa le indeplineasca corpurile de iluminat destinate uzului general sunt urmatoarele:
- sa aiba un randament ridicat;
- sa nu aiba luminatie suparatoare pentru ochi;
- sa dea umbre cat mai estompate;
- sa prezinte un coeficient de depreciere cat mai mic;
- sa aiba o curba fotometrica corespunzatoare sistemului de iluminat ales;
- sa indeplineasca unele conditii de protectie impuse de mediul in care vor functiona.
» Corpurile de iluminat pot fi cu actiune apropiata, atunci cand ilumineaza obiecte din imediata lor vecinatate sau cu actiune indepartata, cand obiectele iluminate se gasesc la distante mari.
Corpuri de iluminat pentru lampi cu incandescenta
Corpuri de iluminat cu glob opal cu talpa metalica
» Sunt corpuri de iluminat cu lumina mixta propriu-zis, echipate cu un difuzor din sticla opala (glob opal) ce se prinde de armatura cu suruburi sau prin infiletare (la aplice). Armatura aplicelor poate fi din portelan sau materiale plastice, ultimele fiind mai ieftine si mai usor de manevrat.
» Din aceasta categorie fac parte:
- Corp de iluminat impermeabil tip P-IB-200, compus din glob de sticla clara si aparatoare metalica vopsita sau emailata, este un corp de iluminat cu lumina semiindirecta utilizat in medii cu continut ridicat de vapori de apa.
- Corpurile de iluminat etanse de tip IED-600 se compun dintr-o armatura metalica, un glob de sticla clara si un cos de protectie din sarma. Etanseizarea globului se face prin intermediul unei garnituri din cauciuc si a unei flanse de strangere. Alimentarea lampii se face dintr-o presetuba prevazută cu un inel de cauciuc. Aceste corpuri de iluminat sunt alimentate cu lampi incandescente avand puterea maxima de 60 [W]. Se utilizeaza la iluminatul bailor, salilor de dusuri sau a altor incaperi similare, cu umiditate ridicata.
- Corpurile de iluminat antigrizutoase si antiexplozive tip LMS 7, sunt destinate iluminatului general in mine. Se executa in constructie normala pentru medii fara pericol de explozie sau in construtie speciala, cu siguranta marita, pentru utilizarea in medii cu gaz grizu ce prezinta pericol de explozie. Se construiesc pentru grad de protecţie IP 54. Sunt corpuri de iluminat cu destinatia semidirecta a fluxului luminos. Se echipeaza cu lampi incandescente cu P>100 [W] sau cu lampi cu vapori de mercur LVF de 80 sau 125 [W].
- Corpurile de iluminat pentru lampile fluorescente cu vapori de mercur de joasa presiune se deosebesc, in general, de cele pentru lampile cu incandescenta din cauza asimetriei si dimensiunilor mari a izvoarelor folosite. Ele sunt astfel construite incat sa permita montarea, in cadrul armaturii, a balasturilor, starterelor si condensoarelor ce fac parte din schema de montaj a lampilor. Sunt prevazute difuzoare, reflectoare, aparatori in functie de destinatie si particularitati constructive. Un tip uzual de difuzor este gratarul confectionat din mase plastice, in diferite forme, ce asigura un unghi de protectie de aproximativ 300.
Codificarea corpurilor de iluminat
» Fiecarui tip de corp ii corespunde un simbol format din litere si cifre cu urmatoarele semnificatii: F – fluorescent, I – interior, R – cu reflector (cu flux dirijat), D – cu dispersor (cu flux transmis difuz), G – cu gratar (pentru protectia vizuala), A – pentru montaj aparent, S – pentru montaj suspendat (cu tije), SI – pentru montaj semiingropat, P – Protejat contra umiditatii si prafului.
» Cifrele utilizate formeaza de regula doua numere:
- primul numar, format din una sau doua cifre, indica varianta de fabricatie, atunci cand produsul se executa in mai multe variante. In caz contrar acest numar lipseste din simbolul corpului de iluminat;
- al doilea numar, format din trei cifre, indica prin prima cifra numarul de lampi cu care se echipeaza corpul de iluminat iar prin urmatoarele doua puterea nominala a acestor lampi. De exemplu corpul FIA-01-240 este un corp fluorescent pentru interior si montaj aparent, varianta de fabricatie 1, echipat cu doua lampi de 40W.
» Corpurile tip FIA se executa in variantele FIA-01 si FIA-03, ultima varianta fiind mai ingusta la acelasi numar de lampi.
» Distributia fulxului este semidirecta mixta, conducand la un important flux luminos pe plafon. Nu sunt prevazute cu gratare si de aceea nu pot fi utilizate in incaperile de lucru joase, unde pot intra in campul privirii directe. Sunt utilizate cu precadere la iluminatul holurilor, scarilor, incaperilor inalte, magazine, depozite, pentru executarea panourilor sau plafoanelor luminoase. Au gradul de protectie IP20 si randament de 93 – 96%.
» Corpurile de tip FIRA se executa in variantele FIRA-01 si FIRA-02, ultimile avand reflectorul mai inalt, ceea ce conduce la un factor de amplificare a intensitatii luminoase mai mare.
» Distributia fluxului luminos este directa. Corpurile nu dispun de gratare pentru protectia vizuala. Sunt recomandate in incaperile unde se adopta iluminatul general direct, in incaperile inalte (indeosebi hale industriale), unde umbrele nu deranjeaza. Au gradul de protectie IP20, iar randamentul de cca. 14 – 20%.
» Corpurile tip FIAG se executa intr-o singura varianta, FIAG-01. Acest tip de corp este prevazut cu gratar pentru protectia vizuala, iar reflectorul este perforat, asigurand o distributie semidirecta a fluxului luminos. Aceste corpuri de iluminat se pot monta direct la plafon sau suspendate prin tije tip FIAG(S). Aceste corpuri de iluminat sunt recomandate a fi utilizate in iluminatul incaperilor de lucru joase sau in cele in care corpurile de iluminat se afla in campul vizual al omului aflat in pozitia normala de lucru. Se utilizeaza in iluminatul incaperilor din invatamant, cercetare, proiectare, din cladirile social administrative, din industrie, etc. asigura o buna proiectie vizuala si o distributie convenabila a fluxului luminos in spatiu, ceea ce le face bune atat din punct de vedere economic cat si tehnic. Au gradul de protectie IP20 si randamentul luminos 70% pentru 2 lampi si 68% pentru 4 lampi.
» Corpurile tip FIDA se executa in mai multe variante ce difera prin dimensiuni si echipare. Cel mai utilizat este tipul FIDA(S)-03. Aceste corpuri sunt prevazute cu un dispersor din polimtetacrilat de metil alb laptos fixat cu arcuri speciale de armatura. Datorita avantajelor sale aceste corpuri se pot utiliza in incaperile cu cele mai pretentioase conditii fotometrice: spatii pentru cercetare, centre de calcul automat, spitale, hoteluri, cladiri socio-culturale si de invatamant de toate gradele etc. Au gradul de protectie IP20 si randamentul luminos cuprins intre 45 – 88%.
» Corpul FIDI este un panou luminos ce se echipeaza cu 4 lampi de 20W si prevazut a se monta ingropat. Suprafata transmitatoare este difuza, asigurand protectia totala la privirea directa a lampilor. Au ca dezavantaje: o manevrare greoaie datorita masei mari (10kg) si nu se asigura o componenta a fluxului pe plafon. Se utilizeaza totusi in incaperile unde se cere o buna protectie vizuala cu conditia ca plafonul sa fie iluminat pe o alta cale. Au randamentul 45% si gradul de protectie IP20.
» Corpurile etanse tip FIPA-01 si FIPRA-01 sunt cu un grad de protectie IP54. Nu asigura si protectie la explozii. Se executa fara reflector – tipul FIPRA-01. Se echipeaza cu unul sau doua tuburi pentru aprindere directa (fara starter) – LFR 40W. Distributia fluxului luminos este asemanatoare cu cea data de corpurile FIA-01 si respectiv FIRA-01 si se utilizeaza in spatiile ce impun protectia corpurilor de iluminat la patrunderea prafului, umiditatii etc.
» Randamentul corpurilor tip FIPA echipat cu o lampa este 96% si 93,4% echipat cu 2 lampi, iar a celor FIPRA echipat cu o lampa este de 88% si 74% echipat cu 2 lampi. Alimentarea se face in cablu sau conductoare introduse in tub IPE sau PEL. Etansarea se face cu presetupa. Alimentarea se poate executa si din corp in corp, fara a se mai monta doze de ramificatie.
» Corpul de iluminat tip CFS-02 se executa pentru un grad de protectie IP54 in variantele:
- antigrizutos – antideflagrant;
- antiexploziv – antideflagrant.
» Este executat intr-o constructie robusta, ceea ce-l face mai greu de manevrat in special la inaltimi mari. Corpul este echipat cu o lampa LFR de 14, 30 sau 40W. Randamentul este de 70%.
» Legarea la reteaua electrica se executa la fel ca pentru corpurile etanse FIPA sau FIPRA.
» Corpul de iluminat tip CFSM-01-240 se executa echipat cu doua lampi de 40W. Are aceeasi constructie ca si corpul CFS-02.
Corpuri de iluminat pentru lampi cu descarcari in vapori de mercur de inalta presiune si balon fluorescent
» Se fabrica in mai multe variante constructive, diferite prin modul de utilizare, constructie si posibilitatile de echipare. Aceste corpuri se utilizeaza in special pentru iluminatul exterior putandu-se monta: pe stalp (p), prin suspendare pe cablu (s), in consola (c) sau pe o fundatie (f). In simbolurile ce s-au adoptat pentru denumirea lor apare litera P ca prima litera, cu seminificatia: corpuri de iluminat public. Se pot utiliza si in iluminatul exterior de incinta (peste 10m), in luminatul santierelor de constructii montaj etc. Celelalte litere utilizate pentru simboluri au semnificatiile urmatoare:
- V: corpuri echipate cu lampi cu descarcari in vapori de mercur de inalta presiune si balon fluorescent. Se pot echipa cu lampi cu filament incandescent (cu putere de 300-500W) si se utilizeaza in simbol litera I, sau cu lampi incandescente de joasa presiune (tuburi) si se utilizeaza in simbol litera F;
- VS: corpuri echipate cu lampi cu vapori de sodiu de inalta presiune;
- A: fara aparator;
- B: cu aparator;
- E: corpul este etans la praf si apa;
- P: constructie tip pitic;
- C: constructie tip ciuperca;
- T: constructie tronconica;
- Tp: corp pentru trecere pietoni.
» In simbolul acestor tipuri de corpuri de iluminat mai exista:
- un prim numar, format dintr-o cifra, ce indica varianta constructiva;
- un al doilea grup de litere in care:
- litera mare indica marimea (uneori aceasta poate lipsi);
- literele mici indica modul de montaj (p, s, c sau f).
- un al doilea numar in care:
- prima cifra indica numarul de lampi cu care se echipeaza corpul;
- restul cifrelor indica puterea in wati a lampii.
Corpurile tip PVA-2a se executa in variantele PVA-2a-1250 si PVA-2a-1400 numai pentru montaj pe stalp cu brat.
- Asigura un grad de protectie IP13;
- Greutatea lor este cuprinsa intre 12-12,5kg;
- Se echipeaza la cerere cu condensator pentru imbunatatirea factorului de putere de la 0,55 la 0,96;
- Randamentul acestor corpuri este: 64% pentru PVA-2a-1400, iar 68,3% pentru PVA-2a-1250;
Corpurile tip PVB-7 si PVB-8 sunt asemanatoare corpurilor PVA, prevazute insa cu un aparator din stiplex.
» Armatura corpurilor PVB-7 se executa din aliaje de aluminiu, iar a corpurilor PVB-8 din tabla din aluminiu. Se pot monta urmatoarele variante:
- pentru montare in prelungirea stalpului (p);
- cu posibilitate dubla de montare in prelungire sau in consola (p, c);
- suspendat pe cablu (s, sh).
» Aceste corpuri sunt destinate in principal iluminatului strazilor, soselelor, pietelor publice. Totodata ele mai pot fi utilizate si pentru iluminatul depozitelor in aer liber, halelor industriale (montate suspendat) cu inaltimi peste 8m.
Corpul tip HVSC-04 se echipeaza cu doua lampi de sodiu LPN 250W sau 400W.
- Au masa de 25,5kg si respectiv 26,5kg;
- Sse pot monta suspendat sau direct la plafon;
- Au un factor de putere cosφ=0,94 si randamentul luminos 54%;
- Gradul de protectie este IP23;
» Fluxul luminos este dirijat integral in semispatiul inferior intr-un unghi solid relativ mic, ceea ce asigura acestui corp un coeficient de amplificare mare. Se pot utiliza in afara iluminatului stradal (in montaj axial-suspendat) si in iluminatul halelor de constructii, montaj etc., unde se recomanda iluminatul direct.
Corpul de iluminat tip IEV este etans, cu un ridicat grad de protectie IP54. Se echipeaza cu o singura lampa de 250W. Factorul de putere este cosφ=0,96, masa este 12kg iar randamentul luminos 49,6%. Este prevazut a se monta aparent, suspendat pe cablu sau direct pe grinzi in mediile unde se cere etanseitate pentru corpurile de iluminat.
Corpul de iluminat tip PVT este utilizat numai pentru iluminatul exterior: iluminatul strazilor, aleilor, parcurilor etc. Se poate echipa cu lampi: LVF de 125W sau 250W si au factorul de putere 0,5 si respectiv 0,55. Masa corpului este de 22,4kg. Se monteaza pe stalpi din beton armat sau stalpi metalici din teava de Ø3” si au un grad de protectie ridicat IP43.
Corpul de iluminat tip PVC este de asemenea destinat iluminatului strazilor, aleilor si parcurilor. Se poate echipa cu 3 lampi LVF 80W (PVC-380) sau cu 3 lampi LVF 125W (PVC-3125). Sunt prevazute cu condensator pentru imbunatatirea factorului de putere (cosφ=0,95). Masa corpului este de 19,5kg respectiv 21kg. Se monteaza pe stalpi de beton armat sau metalici din teava de Ø3”.
Fii primul care adauga un comentariu!