Cum se ingrijeste Craciunita?

» De regula, cea mai frumoasa Craciunita, inflorita, poate fi achizitionata din magazin si prezentata ca un cadou de Craciun. Cel mai adesea, dupa caderea florilor, tufisul moare, dar daca este ingrijit corespunzator, atunci o astfel de planta va deveni perena si va va decora casa in fiecare Craciun. Mai jos gasiti sfaturi pentru cresterea si ingrijirea Craciunitei:

  1. Dupa ce frunzele incep sa cada, este necesar sa se reduca udarea acestei plante, in timp ce substratul ar trebui sa fie practic uscat. De asemenea, trebuie sa incetati sa aplicati ingrasamant pe amestecul de sol si sa scurtati lastarii la 15 centimetri de la nivelul solului. Apoi planta este plasata intr-un loc racoros si intunecat, unde ar trebui sa stea pana in luna mai.
  2. Odata cu debutul lunii mai, va fi necesara stimularea inceputului de crestere a Craciunitei, in timp ce trebuie plasata intr-un loc insorit. Apoi, incepeti udarea si fertilizarea cu ingrasaminte minerale. Dupa ce tufisul incepe sa creasca, va trebui sa fie transferat intr-un substrat proaspat.
  3. In primele zile ale lunii octombrie, plantele ar trebui puse intr-o cutie care sa nu permita trecerea luminii noaptea. Sau ghiveciul poate fi pus intr-un dulap, pentru cel putin 14 ore pe zi. Acest lucru ajuta la stimularea setarii mugurilor de flori.
  4. De la inceputul deschiderii butonilor, ingrijirea craciunitei va fi obisnuita.

Atentie! Sucul laptos pe care il secreta planta este otravitor. Seva poate fi cea mai daunatoare daca intra in ochi. Au existat cazuri in care sucul acestei plante a fost cauza dezvoltarii unei reactii alergice. Daca intra in tractul gastro-intestinal, provoaca voma si crampe intestinale. De aceea, atunci cand lucrati cu aceasta floare, trebuie sa purtati manusi de protectie.

» Toti membrii familiei Euphorbia sunt otravitori. Cu toate acestea, ingrijirea acestor plante variaza foarte mult in functie de specie.

Ingrijirea Craciunitei acasa

» Craciunita este recomandat sa creasca pe ferestrele de orientare estica sau vestica. Trebuie avut in vedere faptul ca o astfel de floare reactioneaza extrem de negativ la curenti si la lumina directa a soarelui. In timpul cresterii active a plantei, temperatura din camera ar trebui sa fie de la 18 la 25 de grade, in perioada de inflorire – de la 14 la 16 grade, iar in timpul repausului – de la 12 la 14 grade.

Citește și:  Ingrijirea florilor ce infloresc primavara

» Vara, tufele trebuie udate sistematic si din abundenta. In acelasi timp, udarea ar trebui redusa iarna, substratul ar trebui sa fie doar usor umed. Dupa ce planta incepe sa infloreasca, trebuie umezita cu apa calduta prin pulverizator.

ingrijire craciunita

Fertilizarea Craciunitei

» Fertilizarea plantei trebuie efectuata in perioada de primavara, toamna si vara – o data in jumatate de luna. Pentru aceasta se foloseste un ingrasamant mineral complex. Cand Craciunita infloreste, va avea nevoie de ingrasaminte cu un continut ridicat de potasiu. Dar majoritatea cultivatorilor sunt superstitiosi si nu hranesc planta in perioada infloririi.

Inmultirea Craciunitei

» In conditii naturale, o astfel de euforbie se reproduce prin seminte. Cand este cultivata in conditii interioare, metoda de inmultire a plantei este prin butasi. Butasii ar trebui recoltati in primele saptamani de vara, ar trebui sa aiba o lungime de 70-100 mm si cel putin 3-6 muguri.

» Taierea trebuie facuta direct sub nod. Segmentele de taiere trebuie sa fie scufundate in apa calduta, unde ar trebui sa stea cateva minute, datorita acestui fapt, sucul otravitor va iesi. Dupa aceea, se planteaza in ghiveciuri umplute cu amestec de sol umezit. Recipientul se pune intr-un loc bine luminat si cald (de la 24 la 28 de grade) insa nu la lumina directa a soarelui. 

» Dupa aproximativ 4 saptamani, butasii ar trebui sa fie complet inradacinati si pot fi mutati intr-un loc mai racoros, dar nu mai rece de 16 grade. Toamna, plantele tinere se planteaza in ghiveciuri, cu o latime cuprinsa intre 18 si 20 de centimetri, doar un an mai tarziu craciunitele vor deveni foarte frumoase si vor incepe sa infloreasca.

» Mai departe va voi prezenta cateva posibile probleme ce s-ar putea sa le intampinati in procesul de ingrijire al craciunitelor.

ingrijire craciunite

De ce cad frunzele Craciunitei?

» Frunzele pot cadea din cauza umiditatii excesiv de scazute in camera sau din cauza apei stagnante in substrat intr-o camera rece. 

» Dupa trecerea sarbatorilor de Craciun, frunzele se vor ingalbeni si vor cadea. Acesta este modul in care planta se pregateste pentru perioada inactiva.

» In unele cazuri, frunzele pot cadea in jurul valorii de lumina slaba sau o schimbare brusca a temperaturii.

Citește și:  Ce flori sa plantam in gradina?

® Citeste si: Cum sa-ti decorezi Bradul de Craciun?

De ce Craciunita nu infloreste?

» Cel mai adesea acest lucru se intampla datorita faptului ca regulile pentru cultivarea acestei culturi au fost incalcate. Pentru a evita astfel de greseli, trebuie sa studiati cu atentie sectiunea despre inflorirea plantei. Pentru ca tufa sa infloreasca este important sa se asigure conditiile de temperatura si lumina corecte.

Craciunita dupa inflorire

» Perioada de odihna pentru Craciunita incepe in martie sau aprilie si dureaza aproximativ 1,5 luni. Dupa ce frunzele incep sa cada, tulpinile sale trebuie scurtate la 15 centimetri de la suprafata substratului. Apoi, ghiveciul se pune intr-un loc racoros si intunecat. Planta ar trebui sa se odihneasca bine, se uda doar ocazional, cu putina apa. In luna mai, perioada inactiva se va incheia, iar floarea va trebui ingrijita in acelasi mod ca de obicei.

» Procesul de ingrijire al floarei de Craciun este complicat, insa merita toata atentia pentru ca frumusetea sa compenseaza tot efortul!

Preturi Craciunite!