Astazi, bijuteriile din argint castiga popularitate atat in randul tinerilor, cat si al adultilor. Dar, in timp, bijuteriile realizate din acest metal tind sa se innegreasca. Aceste pete intunecate apar din cauza contactului cu pielea, cu detergenti, creme, intr-o camera cu umiditate ridicata etc. Din pacate, este inevitabil, dar asta nu inseamna ca trebuie sa renunti la bijuterii. Iata cele mai eficiente modalitati de a va curata bijuteriile din argint.

De ce se innegreste argintul?

Adesea, principalul motiv pentru care bijuteriile din argint se innegresc este propriul nostru corp. Secretia de transpiratie si de grasime subcutanata este un proces natural care oxideaza bijuteriile metalice. De aceea, este aproape imposibil de evitat aparitia petelor intunecate pe argint. Cu toate acestea, o curatare preventiva regulata, de cateva ori pe luna, va va ajuta sa scapati de orice murdarie.

lant de argint

Iata cateva sfaturi simple pentru a prelungi durata de viata a bijuteriilor din argint:

  • Indepartati obiectul daca intrati in contact cu apa;
  • Cel mai bine este sa depozitati argintul intr-un loc uscat, cum ar fi un saculet din panza moale;
  • Produsele cosmetice sunt daunatoare pentru accesoriile din argint;
  • Nu depozitati argintul langa medicamente. Cel mai bine este sa aveti o cutie separata pentru fiecare tip de metal sau cel putin sa le depozitati in compartimente separate.

Solutii curatare argint

Frumusetea bijuteriilor din argint depinde de ingrijirea lor. Curatarea argintului se poate face acasa. Daca va intrebati cum sa curatati un lant, un inel sau cerceii din argint, gasiti raspunsul in randurile de mai jos.

Metoda 1 – Cola

Cu ajutorul Colei va puteti curata argintul foarte usor. Pentru a face acest lucru, turnati bautura intr-un recipient mic si adanc, puneti bijuteriile in el si fierbeti-l timp de 7-10 minute. Dupa aceea, clatiti sub jet de apa rece si uscati cu o carpa moale.

Metoda 2 – Amoniac

Diluati amoniacul cu apa in proportie de 1/10, apoi inmuiati un disc de bumbac in solutie si stergeti bijuteriile. Dupa procedura, obiectele dvs. preferate vor fi ca si noi.

Metoda 3 – Acid citric sau suc de lamaie

Lamaia este o solutie excelenta de a indeparta petele moderate. Se poate folosi atat pulbere, cat si suc proaspat stors. Pentru a le curata, puneti bijuteriile intr-un bol ceramic cu suc de lamaie si lasati-le cateva ore. Dupa ce a trecut timpul, clatiti bijuteriile sub jet de apa si stergeti-le.

Citește și:  8 lucruri din casa ta care sunt daunatoare sanatatii si mediului

Metoda 4 – Soda

Solutia de bicarbonat de sodiu cu apa este una dintre cele mai bune modalitati de a curata argintul. Pentru procedura, ingredientele se amesteca pana la o consistenta moale. Apoi, se ia obiectul de argint si se aplica usor, apoi se clateste cu apa clocotita si se sterge cu o carpa moale.

Metoda 5 – Folie si bicarbonat de sodiu

Pentru aceasta metoda, se fierbe apa intr-o cratita, se adauga 1 lingura la 100 ml de apa si se amesteca bine. Apoi, aruncati in recipient o bucata de folie si bijuteriile. Dupa 15-20 de minute, indepartati bijuteriile cu o spatula de lemn.

Metoda 6 – Coaja de banana

Daca esti un iubitor de banane, aceasta este metoda perfecta pentru tine. Pentru a curata, zdrobiti coaja intr-un blender si frecati zonele innegrite cu pasta obtinuta.

solutie de curatat argint

Metoda 7 – Pasta de dinti

Cum se curata un inel sau cerceii de argint: aplicati o cantitate mica de pasta de dinti pe o carpa facuta dintr-o panza groasa si moale. Apoi frecati usor zonele patate pana cand acestea incep sa straluceasca.

Metoda 8 – Remedii profesionale

Daca credeti ca metodele naturale de curatare va pot afecta bijuteriile sau nu va vor ajuta, puteti pur si simplu sa cumparati produse speciale pentru curatarea argintului. Sunt disponibile in magazinele si atelierele de bijuterii. Acestea sunt insotite de instructiuni detaliate.

Cum sa curatati bijuteriile de argint cu pietre

Bijuteriile din argint cu pietre pot fi mai dificil de intretinut decat bijuteriile fara pietre. Exista tipuri de pietre care pot suporta fara probleme majoritatea tipurilor de curatare si exista insertii cu care trebuie sa fiti cat mai atenti.

Iata trei exceptii in ceea ce priveste ingrijirea accesoriilor cu pietre. In primul rand, toate pietrele nu tolereaza temperaturile ridicate. In al doilea rand, evitati acizii si ingredientele agresive din produse, deoarece acestea pot deteriora incrustatia. De asemenea, nu inmuiati bijuteriile cu pietre prea mult timp.

Asadar, sa vedem cum sa curatam diferite tipuri de pietre:

  • Diamantul si fianitul se pot curata perfect cu o solutie de sapun, dupa care trebuie lustruite cu o carpa moale;
  • Smaraldul este o piatra destul de fragila, asa ca este acoperit cu produse speciale. Cel mai bun mod de a-l curata este cu o microfibra;
  • Safirul, ametistul si diversele tipuri de cristal nu raspund bine la scaderi bruste de temperatura. De aceea, pentru a curata pietrele, este mai bine sa le spalati cu apa rece si sa le lustruiti cu o carpa moale;
  • Rubinul este foarte dur, asa ca este usor de ingrijit, poate fi tratat ca orice alta bijuterie;
  • Topazul pot fi curatat cu o solutie de sapun sau cu praf de spalat, dar apoi trebuie clatit bine pentru a evita formarea de dungi;
  • Perla si opalul se curata cel mai bine cu o carpa moale inmuiata intr-o solutie de sapun.
Citește și:  Cum se face un cotet de gaini?

Ingrijirea si curatarea corecta a bijuteriilor va contribui la mentinerea aspectului original!