Cum afecteaza cainii sanatatea stapanilor lor?

Cainii, ca si alte animale de companie, invata persoana sa fie mai responsabila. Potrivit oamenilor de stiinta, cainii afecteaza sanatatea si psihicul stapanilor lor mai mult decat ati putea crede. Sa vedem ce beneficii aduc aceste animale de companie.

Fac copiii mai empatici

Huse Chei Auto din silicon E-Husa

Compasiunea, sensibilitatea – calitatile de care o persoana are nevoie pentru a stabili legaturi sociale puternice. Potrivit unui studiu din 2017 din Marea Britanie, copiii care detin un caine au mai multe sanse sa manifeste un comportament grijuliu si prietenos decat colegii lor fara animale de companie.

Oamenii de stiinta mai noteaza ca dezvoltarea acestor calitati este influentata si de incurajarea parintilor pentru a avea grija de caine. Acest lucru ajuta la reducerea agresivitatii, la imbunatatirea calitatii vietii copiilor, precum si la atitudinea lor umana fata de fiintele vii.

Prin astfel de experiente, copiii invata sa inteleaga si sa impartaseasca sentimentele celorlalti. Ceea ce ajuta la modelarea unui comportament pro-social, care se bazeaza pe dorinta de a fi util si de a-i ajuta pe cei din jur.

Ajuta sa ramai activ

Un studiu din 2019 din Marea Britanie a constatat – cainii ajuta oamenii sa ramana activi fizic. In special, datorita faptului ca trebuie sa mearga de 1-2 ori pe zi la plimbari.

Oamenii de stiinta au descoperit ca proprietarii de caini au sanse de 4 ori mai mari sa atinga cantitatea recomandata de activitate fizica pe saptamana.

Imbunatatesc sanatatea inimii

Oamenii de stiinta din China au concluzionat in 2017 ca cainii contribuie la imbunatatirea sanatatii inimii stapanilor lor. Participantii la studiu au inclus persoane cu si fara boala coronariana. Toti erau stapani de caini. Informatiile despre starea de sanatate a participantilor au fost colectate prin chestionare, precum si prin teste medicale.

S-a dovedit ca, cu cat o persoana a trait mai mult cu un caine, cu atat este mai putin riscul de boala coronariana la care a fost expus. Oamenii de stiinta au atribuit acest lucru activitatii fizice tipice proprietarilor de animale de companie, precum si faptului ca mangaierea unui caine ajuta la scaderea tensiunii arteriale si a ritmului cardiac.

Viata sociala activa

Potrivit oamenilor de stiinta din Australia, proprietarii de caini au sanse mai mari sa-si cunoasca vecinii decat cei care nu au animale de companie. De asemenea, aproximativ 40% dintre proprietarii de caini intervievati in timpul studiului au remarcat ca au primit in mod regulat unul sau mai multe tipuri de sprijin social: evaluativ, informational si emotional datorita animalului lor de companie.

Cainii sunt, de asemenea, adesea cauza interactiunilor ocazionale cu strainii si a formarii de noi prietenii. Acest lucru are un efect pozitiv asupra vietii sociale si asupra sanatatii emotionale a proprietarilor lor.

Ajuta sa faci fata stresului

Terapeutul Vikram Tagaru din Statele Unite noteaza ca cainii pot fi considerati adevarate animale de companie antistres. El spune:

Chiar si cateva minute pe zi petrecute cu cainele dvs. vor ajuta la reducerea anxietatii si la scaderea tensiunii arteriale. Pe langa cresterea nivelului de serotonina si dopamina, doua substante neurochimice care joaca un rol important in relaxare si bunastare.

Te fac mai fericit

cele mai bune masini de spalat rufe

Dr. Katherine Jacobs Bao din SUA a efectuat un studiu in 2016 care a ajutat la determinarea daca cainii isi pot face stapanii mai fericiti.

S-a dovedit ca asa este. Un sondaj efectuat pe 263 de participanti la studiu a aratat ca proprietarii acestor animale de companie sunt mai multumiti de viata lor decat cei care nu le au. In mod remarcabil, proprietarii de pisici au fost, de asemenea, mai fericiti decat oamenii fara animale de companie, dar nu in aceeasi masura ca cei cu caini.

Despre Irina 203 Articole
Buna! Sunt Irina si scriu pentru a aduce un folos cititorului. Imi doresc ca familiile romane sa fie fericite si informate, caci un popor educat este un popor puternic! Incerc sa aduc cat mai multe informatii utile in fiecare articol.

Fii primul care adauga un comentariu!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.