12 Sfaturi pentru alegerea unei masini de facut paine acasa
» De ce sa nu recunoastem, dar mirosul si gustul unei paini calde de casa ne aduce aminte de copilarie, sau cel putin mie asta imi inspira. In articolul de astazi iti voi prezenta 12 sfaturi utile pentru a alege cea mai buna masina de facut paine direct la tine acasa.
» Inainte de a incepe trebuie sa stii faptul ca masina de facut paine are grija de toata munca de framantare si coacere a aluatului. Trebuie doar sa incarcati ingredientele in aparat si sa apasati cateva butoane.
» Costul painii de casa este de aproape 2 ori mai mic decat o paine dintr-un supermarket (nu va ganditi la painea aia cea mai ieftina), iar calitatea si gustul acesteia este mult mai buna.
» Insa masina de facut paine nu este buna doar pentru a coace pita, ea este buna si pentru prepararea altor produse cum ar fi: produse de patiserie, aluat de pizza, iaurturi si gemuri.
» Dar haideti mai bine sa va prezint cele 12 sfaturi pentru alegerea celei mai bune masini de facut paine acasa.
Sfaturi pentru alegerea unui aparat de facut paine
Sfatul Nr. 1
» Gandeste-te la cata paine mananci de obicei. Unele modele de masini de paine pot coace o paine de 500 de grame intr-un singur ciclu, in timp ce altele pot coace o paine cu o greutate de pana la 1,5 kg sau chiar si mai mult. Pentru o persoana adulta, 250-300 de grame de paine sunt arhisuficiente pentru o zi. Sunt unele persoane care au renuntat aproape de tot la paine. Astfel, urmatoarele recomandari va pot ajuta sa faceti o selectie mai buna:
- pentru 1-2 persoane este nevoie de o masina de paine care sa ofere o capacitate de 500-750 de grame de produs finit de panificatie;
- pentru o familie de 3-4 persoane, o masina de facut paine de 1 kg este suficienta;
- pentru familii mai numeroase, de peste 4 persoane, veti avea nevoie de o masina de facut paine de capacitate mai mare, de peste 1,5 kg sau puteti face paine zilnic cu una mai mica.
» Oricum ar fi, trebuie sa va ganditi la faptul ca intr-o masina de facut paine de capacitate mare puteti gati o paine mai mica, dar invers nu.
Sfatul Nr. 2
» Setul de programe disponibile pe aparat este probabil cel mai important criteriu pentru alegerea unui aparat de facut paine.
» Fiecare program are deja setari de temperatura si timp predefinite, o ordine a ciclurilor de framantare, verificare si coacere in conformitate cu retete pentru diferite tipuri de coacere.
» De regula, dispozitivele mai ieftine au in jur de 7-12 programe, iar modele mai scumpe si mai performante au pana la 20 de programe integrate. Cu cat masina de facut paine are mai multe programe, cu atat este mai scumpa. Daca nu sunteti foarte pretentios si va intereseaza doar sa obtineti o paine simpla, calda si buna atunci un aparat cu un set standard de programe este suficient.
» Majoritatea programelor oricarui aparat de facut paine sunt concepute pentru coacerea diferitelor tipuri de paine: grau, secara, cereale integrale, fara gluten, dulce, franceza, etc.
» In plus fata de programele de coacere, cuptoarele au adesea cel putin un program pentru framantarea aluatului, un program pentru coacerea aluatului, un program pentru realizarea produselor de patiserie si un program pentru prepararea gemurilor.
» In plus, fata de programele standard, unele masini de paine mai pot avea urmatoarele functii suplimentare:
- Grad de coacere a crustei;
- Setari personalizate utilizator;
- Pornire intarziata (programabila);
- Mentinere paine calda;
- Blocaj pentru copii.
Sfatul Nr. 3
» Cand alegeti cel mai bun model de aparat de paine trebuie sa acordati atentie puterii dispozitivului.
» Puterea poate fi intre 450 si 2000W. Cu cat puterea este mai mare, cu atat cuptorul coace mai repede painea, insa consuma si mai mult.
» Important este sa va ganditi cat timp sunteti dispusi sa va petreceti asteptand ca painea sa fie gata. Daca puteti astepta 3-4 ore ca o paine sa fie gata, atunci nu va trebuie o masina de facut paine cu multe programe si puteti achizitiona astfel una mai ieftina.
» Daca vreti o cantitate mai mare de paine si intr-un timp cat mai scurt, atunci veti avea nevoie de o masina de facut paine de putere mai mare, dar care este si mai scumpa la achizitie si consuma si mai multa energie.
Sfatul Nr. 4
» Vasul de coacere este de obicei punctul slab al aparatului de facut paine si datorita uzurii sale apar probleme cu dispozitivul. Prin urmare, inainte de a achizitiona modelul selectat, asigurati-va ca puteti comanda oriCand alt vas de schimb din service sau magazinele de piese de schimb.
» Vasul de lucru este fabricat de regula din aluminiu sau otel inoxidabil si acoperit cu un strat antiaderent. Un vas din aluminiu este mai ieftin, dar se uzeaza mai repede. In schimb, vasul de otel este mai durabil, dar creste semnificativ costul dispozitivului.
» Bolul de lucru poate avea 1 sau 2 lamele pentru framantat, in functie de dimensiuni si functii. Acestea sunt detasabile si acoperite cu un strat antiaderent. Uneori producatorii echipeaza aparatul cu 2 malaxoare separate, unul pentru aluat si unul pentru gemuri.
Sfatul Nr. 5
» In ceea ce priveste materialul din care este realizata masina de facut paine, aici problema alegerii se reduce la preferintele si bugetul disponibil, deoarece materialul de productie exterioara nu afecteaza in nici un fel calitatea produsului finit.
» O carcasa din otel inoxidabil este mai puternica, arata mai bine, dar face dispozitivul mai greu si mai scump. In plus, otelul lustruit lasa urme de degete.
» O carcasa din plastic este mai usoara, mai simplu de curatat, mai ieftina, nu se incalzeste la fel de tare ca otelul inoxidabil, insa e mai putin rezistenta la uzura in timp.
Sfatul Nr. 6
» Este bine sa aveti un capac detasabil pentru a usura curatarea masinii de facut paine. De asemenea este foarte important ca SI capacul aparatului sa aiba o fereastra mare de vizionare pentru a vedea intimp real cum painea se coace.
Sfatul Nr. 7
» Este recomandat ca aparatul de paine sa aiba un dozator special pentru condimente si alte ingrediente pe care le doriti integrate in paine.
» Trebuie doar sa-l umpleti inainte de a incepe programul, cu seminte, fructe confiate sau alte ingrediente, iar masina le va adauga in compozitie la momentul potrivit conform retetei programate.
Sfatul Nr. 8
» Inainte de a cumpara masina de facut paine, ganditi-va mai intai unde o veti amplasa. Vedeti mai intai ce dimensiune ar trebui sa aiba, ce culoare s-ar potrivi mai bine si ce lungime de cablu ati avea nevoie pentru alimentarea cu curent.
» Retineti faptul ca o forma dreptunghiulara a aparatului este mai compacta si mai usor de amplasat intr-o bucatarie.
Sfatul Nr. 9
» Masina de facut paine poate deveni destul de zgomotoasa, mai ales in timpul framantarii. De aceea asigurati-va ca nivelul de zgomot sa nu depaseasca 60dB.
Sfatul Nr. 10
» Aparatele de facut paine au cel mai adesea un sistem de control mecanic care este mai fiabil decat cel digital.
» Cu toate acestea, panourile tactile ale modelelor mai scumpe au avantaje semnificative, cum ar fi usurinta de operare si o curatare mai usoara. Cand alegeti un dispozitiv cu panou de control tactil, asigurati-va ca acesta are functie de blocare. In caz contrar, pisica sau copilul dvs. pot porni din greseala dispozitivul sau pot modifica setarile cu o singura atingere.
Sfatul Nr. 11
» Daca in zona dvs. de locuit sunt deseori intreruperi de curent, va recomandam sa cumparati un aparat de facut paine cu functie de rezerva de memorie. Datorita acestei functii, dupa o intrerupere a energiei electrice, cuptorul isi va putea continua activitatea in etapa in care a fost intrerupt.
Sfatul Nr. 12
» Inainte de a achizitiona o cea mai buna masina de facut paine acasa este indicat sa cititi foarte bine recenziile si parerile celor care au cumparat astfel de dispozitive. Acolo veti gasi raspunsuri la nenumarate intrebari cum ar fi:
- Lamele de framantat ies usor din paine?
- Painea se lipeste de tava?
- Cat de zgomotoasa este o masina de facut paine?
- Cat de bune sunt retetele predefinite?
- Se curata usor vasul si paletele?
Comentarii recente