Sfaturi pentru reducerea aparitiei condensului
» Indiferent de materialele pe care le folositi la construirea locuintei, fie ca este vorba de beton, otel sau lemn, apa este unul din cei mai mari inamici ai acestora. Apa corodeaza otelul, putrezeste lemnul, iar in cazul betonului se poate infiltra in acesta si in combinatie cu efectul de inghet-dezghet poate afecta serios structura acestuia ducand la fisuri si crapaturi. De aceea cea mai importanta sarcina a unei cladiri este aceea de a tine apa cat mai departe de elementele constructive ale acesteia.
» O cladire bine construita, cu un acoperis de calitate poate tine apa de ploaie sau zapada inafara acesteia, dar ce facem cu vaporii de apa care sunt prezenti peste tot. Umiditatea relativa se regaseste atat in aer liber cat si in interiorul cladirilor si variaza considerabil de la locatie la locatie, de la zi la zi si mai ales de la zi la noapte, atunci cand vaporii de apa calzi condenseaza cu aerul rece care se lasa noaptea, formand apa lichida in diverse locuri ale constructiei.
Cum se formeaza condensul?
» Vaporii de apa condenseaza atunci cand intra in contact cu ceva mai rece decat temperatura aerului din jur. Ati vazut fenomenul cand expirati aerul cald din plamani in aerul rece al unei zile de iarna. Daca aerul umed atinge o suprafata care este mult mai rece, cum ar fi fereastra casei, pe suprafata acesteia se vor forma picaturi de apa lichide. Temperatura exact necesara pentru a favoriza acest fenomen depinde si de cat de umed este aerul. Intr-un mediu uscat, cu o umiditate de doar 30%, aerul la temperatura camerei 210 -220C va condensa numai daca atinge temperatura de aproape 50C sau mai putin, temperatura de inghet. Intr-un mediu foarte umed, cu umiditate 85%, o suprafata cu o temperatura mai mica cu 5 grade Celsius fata de aerul din camera, poate genera condensul.
» Evident, in locurile umede, condensarea este o problema pentru toate tipurile de cladiri, dar cladirile din lemn sunt cele mai vulnerabile in fata acestui inamic. O solutie este montarea barierelor de vapori, plasate pe partea interioara a peretilor, pentru a reduce infiltrarea aerului umed in structura peretelui.
» Problemele de condensare pot fi deasemenea minimizate sau evitate prin izolarea exterioara a cladirilor. Prin izolare elementele structurale sunt izolate termic de temperatura exterioara, astfel incat acestea raman aproape de temperatura interioara, reducand considerabil fenomenul de condens.
» Pentru constructiile metalice, izolarea se poate realiza intr-un mod foarte usor, prin folosirea panourilor sandwich termoizolante. Aceste panouri sunt construite dintr-un strat de izolatie de spuma de inalte densitate, dispuse intre doua foi de tabla tratata. Sistemul de panouri metalice izolante reprezinta un sistem ideal de izolare continua avand performante termice foarte bune.
Cum prevenim aparitia condensului in locuinte?
- aerisiti bine camerele cel putin o data pe zi;
- incalziti camerele la temperaturi normale: 22-230C;
- instalati ferestre de calitate;
- izolati exterior peretii locuintei;
- montati folie bariera de vapori la interiorul peretilor si al tavanelor (in cazul caselor de lemn);
- nu uscati rufele in casa;
- folositi hota atunci cand gatiti;
- montati ventilatoare de perete pentru aerisirea fortata a bailor si bucatariilor;
- in caz extrem folositi aparate de dezumidificat profesionale.
Cele mai bune Dezumidificatoare!
» Ca o concluzie evitati pe cat posibil aparitia condensului, mai ales in locuinta, deoarece o data cu aparitia condensului va aparea si mucegaiul, care poate avea efecte devastatoare asupra sanatatii dvs, si mai ales asupra sistemului respirator.
Buna ziua,
ce facem cu igrasia care vine din podea(constructie bloc defectuasa) si nu se poate remedia defectul.Cum ferim peretele si podeaua de infiltrarea umezelii?