Cum se repara defectele tencuielilor?
» Inainte de a incepe repararea defectelor la tencuiala, trebuie neaparat stabilite cauzele care le-au provocat si luate masurile corespunzatoare pentru eliminarea lor, altfel defectul reparat apare din nou.
» In primul rand, prin cercetarea defectului, se stabileste daca acesta se datoreaza unor cauze care nu sunt legate de executarea tencuielii si in acest caz se fac reparatiile necesare de catre echipe de specialitate.
» De exemplu: in cazul crapaturilor datorate tasarii fundatiilor, se fac subzidiri si se reface zidaria pe linia crapaturilor. Daca la pereti despartitori de lemn cadrele se misca si provoaca dislocarea tencuielii, acestea se intaresc. Daca petele pe tencuiala sunt cauzate de o soba defecta, aceasta trebuie sa se repare.
» Daca defectele constatate pe tencuiala nu sunt provocate de cauze exterioare, ci de executarea necorespunzatoare a tencuielii sau de intretinerea proasta a constructiei, se trece direct la repararea acestor defecte.
Reparatia tencuielilor crapate
» Pentru a economisi timp si bani, mult prefera sa repare doar zonele in care se vede tencuiala desprinsa, trecand cu vederea ca s-ar putea ca tot peretele sa fie afectat. Iar in scurt timp, dupa ce veti repara doar o zona, va trebui sa faceti iar deranj in casa pentru a repara si restul peretelui sau tavanului.
» Repararea defectelor de tencuiala se incepe prin indepartarea tencuielii vechi si pregatirea suprafetei. In cazul coscovirii, prin ciocanire cu degetul sau cu coada mistriei, se stabileste conturul pe care tencuiala s-a desprins de zidarie sau de suprafata de lemn. La ciocanire, tencuiala bine lipita de zid da un sunet clar, ascutit, iar cea desprinsa suna a gol.
» Apoi tencuiala coscovita se da jos, locul se curata bine de mortarul vechi cu peria de sarma si se cerceteaza atent suprafata pe care a fost aplicata tencuiala, pentru ca sa se stabileasca de ce tencuiala s-a dezlipit in acest loc. Daca suprafata de beton este prea neteda, ea trebuie cioplita cu ciocanul de zidar sau inasprita cu o dalta.
» Suprafetele de lemn de pe care s-a desprins tencuiala se imbraca cu rabit sau pe ele se bat cuie, care raman cu 2-2,5 cm afara si pe care se face impletitura din sarma.
» Crapaturile pe tencuiala se desfac pe toata grosimea stratului de mortar si pe o latime de 3-5 cm. Se cerceteaza prin ciocanire si se indeparteaza tencuiala desprinsa pe langa crapaturi. Daca pe suprafata tencuielii sunt prea multe crapaturi, se desfac dupa cum s-a aratat, numai cele mai importante si se da jos stratul vizibil pe toata suprafata, pentru a fi refacut.
» In cazul petelor negre, provocate de soba defecta, dupa repararea acesteia, se indeparteaza toata tencuiala patata si se lasa un timp ca zidaria si cosul sa se usuce. In cazul igrasiei, dupa introducerea stratului izolator hidrofug si indepartarea tencuielii, zidaria umeda (daca nu a fost inlocuita o data cu introducerea stratului izolator) se lasa sa se usuce bine si apoi se trece la tencuirea ei.
» La tencuieli cu impuscaturi de var, in locurile respective se scot complet bucatile de var ramase in tencuiala, se desface bine gaura formata si se trece la repararea tencuielii in aceste locuri. Daca impuscaturile sunt prea dese, se recomanda ca dupa curatirea locurilor respective de var sa se dea jos si stratul vizibil si sa se execute din nou pe toata suprafata.
» Dupa executarea lucrarilor aratate si pregatirea suprafetelor, locurile care urmeaza sa fie reparate se curata de praf si se uda bine cu apa inainte de aplicarea mortarului. Mortarul se aplica de asemenea in straturi, asa cum se executa tencuiala noua, adica fiecare strat se aplica după uscarea stratului precedent.
» Mortarul pentru grund, care se foloseste la reparatii, trebuie să fie preparat in general cu acelasi liant ca si cel vechi, insa sa fie mai tare (afara de mortare de ipsos), ceea ce se obtine printr-un adaos de ciment.
» Fata vizibila, stratul de finisaj, trebuie prelucrata astfel incat reparatia facuta sa nu apara vizibila, adica sa aiba aceeasi structura, driscuita, gletuita, stropita, ca si tencuiala veche.
Concluzie
» In concluzie, la repararea tencuielilor este important sa fii extrem de atent si organizat, sa verifici toti peretii in amanunt pentru a fi siguri ca nu scapati vreo zona netratata. In acest fel veti fi siguri ca veti executa o lucrare de calitate si de durata. Deasemenea odata ce ati reparat intreg peretele sau tavanul deterioray veti fi siguri ca nu va mai trebuie iar sa faceti deranj si mizerie in casa in urma unor noi interventii de reparatii ale tencuielii.
Am o casã din lemn ai cãrei pereți se umezesc în partea de jos (50_70 cm ) ,pereți fiind gletuiți și vopsiți cu vopsea lavabilã . Nu fac focul pe timp de toamnã_iarnă întrucît nu locuiesc în ea în aceste perioade .Cum pot rezolva aceastã problemã ? Mulțumesc !
Buna ziua. E o situatie foarte dificila in cazul dvs. E clar ca peretii acoperiti cu stratul de glet si vopsea lavabila nu mai permite peretilor sa respire si atunci umezeala ramane la interior. Acum problema este de unde apare acea umezeala, acei vapori care condenseaza? O sa va rugam sa ne raspundeti la urmatoarele intrebari:
1. Fundatia este hidroizolata?
2. Intre fundatie si elementele de lemn ati pus material hidroizolator: carton bituminat, etc?
3. Aveti montate ferestre cu geam termopan?
4. Peretii exteriori sunt termoizolati sau au vreun finisaj?
Ca idee peretii „trag” acea umezeala de undeva si din ce banuim noi fundatia nu este hidroizolata si atunci casa nefiind incalzita (uscata) umezeala urca pe pereti.
Am acoperit un sopru cu tabla ondulata prinsa cu holdsuruburi dar din nu stiu care cauza imi ploua prin acoperis,pot remedia acest lucru fara sa schimb tabla,si inca o problema,cum si cu ce sa lipesc pe linga cos sa nu mai ploua.va multumesc!
Verificati daca suprapunerile colilor de tabla ondulata sunt realizate corect, iar daca trebuie adaugati suplimentar niste silicon la inadiri. Deasemenea verificati daca ati pus suruburi cu garnituri etanse, daca acestea sunt montate corect si nu s-au strans stramb garniturile…si la fel puteti pune si niste silicon in jurul lor pentru etansare hidro.
Pentru cos, va recomandam sa puneti o membrana hidroizolanta si apoi un sort din tabla sigilat cu silicon pe margini.
La o cladire veche pe toata fatada zona de soclu e ok si de deasupra de soclu e umflata lavabila si macinata tencuiala. Ce reparatii ar fi mai usor de facut? De la ce sa fie asa?
Buna ziua nu e mai ok folosirea masinilor pentru suprafete de beton ?
Daca va referiti la indepartarea tencuielii…Da…se poate face acest lucru si cu o masina speciala electrica doar in cazul in care vreti sa indepartati toata tencuiala de pe suprafata.
In cazul folosirii spaclului aveti o precizie mai buna in a va da seama ce suprafata a tencuielii se desprinde si care nu.
Buna ziua. Am cumparat o casa de curand, este destul de veche in jur de 70 de ani. Interiorul a fost facut cu tapet. Dupa indepartarea tapetului am inceput sa examinez atent peretii. Crapaturi nu sunt foarte multe, dar la ciocanirea lor cam peste tot suna a gol ca si cum tencuiala ar fi desprinsa de caramida. Reamintesc casa este destul de veche! E posibil sa fie desprinsa toata, sau aproape toata tencuiala de caramida ? Ce sfat imi dati in acest sens?
PS: Am chemat un meserias, a vazut problema dar a spus ca nu e neaparat nevoie sa retencuiesc total peretii ci doar unde cade si e crapat. Sincer ma simt cam in nesiguranta cu aceasta solutie. Multumesc anticipat pentru raspuns, o zi buna!
In mod normal ar trebui reparat doar in zonele in care tencuiala cade / se desprinde de pe perete. Daca doriti o siguranta mai mare, cereti meseriasului sa gletuiasca intreaga suprafata a peretelui adaugand o plasa de armare. In acest fel veti preveni si viitoare fisuri ale peretelui.
La un perete exterior de garaj, zidarie tencuita, ce solutie hidrofuga recomandati pentru cca. 80 cm de la cota terenului? Constructia are 28 ani si in ultimii 4-5 ani se constata degradarea tencuielii interioare in zona in care in exterior este mai umbrita si la ploi de durata peretele nu se usuca corespunzator; mentionez ca tencuiala exterioara este intacta.
Se aplica acest procedeu si atunci cand e vorba de o casa veche si o mare parte din fatada exterioara trebuie reparata?