Cum se repara defectele tencuielilor?

» Inainte de a incepe repararea defectelor la tencuiala, trebuie neaparat stabilite cauzele care le-au provocat si luate masurile cores­punzatoare pentru eliminarea lor, altfel defectul reparat apare din nou.

» In primul rand, prin cercetarea defectului, se stabileste daca acesta se datoreaza unor cauze care nu sunt legate de executarea ten­cuielii si in acest caz se fac reparatiile necesare de catre echipe de specialitate.

» De exemplu: in cazul crapaturilor datorate tasarii fun­datiilor, se fac subzidiri si se reface zidaria pe linia crapaturilor. Daca la pereti despartitori de lemn cadrele se misca si provoaca dislocarea tencuielii, acestea se intaresc. Daca petele pe tencuiala sunt cauzate de o soba defecta, aceasta trebuie sa se repare.

» Daca defectele constatate pe tencuiala nu sunt provocate de cauze exterioare, ci de executarea necorespunzatoare a tencuielii sau de intretinerea proasta a constructiei, se trece direct la repararea acestor defecte.

Reparatia tencuielilor crapate

» Pentru a economisi timp si bani, mult prefera sa repare doar zonele in care se vede tencuiala desprinsa, trecand cu vederea ca s-ar putea ca tot peretele sa fie afectat. Iar in scurt timp, dupa ce veti repara doar o zona, va trebui sa faceti iar deranj in casa pentru a repara si restul peretelui sau tavanului.

» Repararea defectelor de tencuiala se incepe prin indepartarea tencuielii vechi si pregatirea suprafetei. In cazul coscovirii, prin ciocanire cu degetul sau cu coada mistriei, se stabileste conturul pe care tencuiala s-a desprins de zidarie sau de suprafata de lemn. La ciocanire, tencuiala bine lipita de zid da un sunet clar, ascutit, iar cea desprinsa suna a gol.

» Apoi tencuiala coscovita se da jos, locul se curata bine de mortarul vechi cu peria de sarma si se cerceteaza atent suprafata pe care a fost aplicata tencuiala, pentru ca sa se stabileasca de ce tencuiala s-a dezlipit in acest loc. Daca suprafata de beton este prea neteda, ea trebuie cioplita cu ciocanul de zidar sau inasprita cu o dalta.

» Suprafetele de lemn de pe care s-a desprins tencuiala se imbraca cu rabit sau pe ele se bat cuie, care raman cu 2-2,5 cm afara si pe care se face impletitura din sarma.

» Crapaturile pe tencuiala se desfac pe toata grosimea stratului de mortar si pe o latime de 3-5 cm. Se cerceteaza prin ciocanire si se indeparteaza tencuiala desprinsa pe langa crapaturi. Daca pe suprafata tencuielii sunt prea multe crapaturi, se desfac dupa cum s-a aratat, numai cele mai importante si se da jos stratul vizibil pe toata suprafata, pentru a fi refacut.

Citește și:  Ce sunt tencuielile si la ce folosesc?

» In cazul petelor negre, provocate de soba defecta, dupa repa­rarea acesteia, se indeparteaza toata tencuiala patata si se lasa un timp ca zidaria si cosul sa se usuce. In cazul igrasiei, dupa introducerea stratului izolator hidrofug si indepartarea tencuielii, zidaria umeda (daca nu a fost inlocuita o data cu introducerea stratului izolator) se lasa sa se usuce bine si apoi se trece la tencuirea ei.

» La tencuieli cu impuscaturi de var, in locurile respective se scot complet bucatile de var ramase in tencuiala, se desface bine gaura formata si se trece la repararea tencuielii in aceste locuri. Daca im­puscaturile sunt prea dese, se recomanda ca dupa curatirea locurilor respective de var sa se dea jos si stratul vizibil si sa se execute din nou pe toata suprafata.

» Dupa executarea lucrarilor aratate si pregatirea suprafetelor, locurile care urmeaza sa fie reparate se curata de praf si se uda bine cu apa inainte de aplicarea mortarului. Mortarul se aplica de ase­menea in straturi, asa cum se executa tencuiala noua, adica fiecare strat se aplica după uscarea stratului precedent.

» Mortarul pentru grund, care se foloseste la reparatii, trebuie să fie preparat in general cu acelasi liant ca si cel vechi, insa sa fie mai tare (afara de mortare de ipsos), ceea ce se obtine printr-un adaos de ciment.

» Fata vizibila, stratul de finisaj, trebuie prelucrata astfel incat reparatia facuta sa nu apara vizibila, adica sa aiba aceeasi structura, driscuita, gletuita, stropita, ca si tencuiala veche.

renovare perete cu tencuiala veche

Concluzie

» In concluzie, la repararea tencuielilor este important sa fii extrem de atent si organizat, sa verifici toti peretii in amanunt pentru a fi siguri ca nu scapati vreo zona netratata. In acest fel veti fi siguri ca veti executa o lucrare de calitate si de durata. Deasemenea odata ce ati reparat intreg peretele sau tavanul deterioray veti fi siguri ca nu va mai trebuie iar sa faceti deranj si mizerie in casa in urma unor noi interventii de reparatii ale tencuielii.