Indiferent cat de frumos este interiorul, o schema de culori gresita poate strica toata treaba. De aceea, este o idee buna sa va ganditi la alegerea culorii inainte de a incepe renovarea. Finisajele peretilor si ale podelelor, mobilierul, accesoriile, textilele – totul trebuie sa functioneze impreuna pentru a crea o imagine armonioasa, de care sa va bucurati. Dar cum se poate obtine aceasta armonie?
Ar trebui sa intelegem ca fiecare culoare sau combinatie de culori are un efect diferit asupra mintii noastre, creeaza o anumita stare de spirit, trezeste emotii. Tonurile calde, de exemplu, creeaza un sentiment de sarbatoare, ne umplu de energie creativa si de confort, in timp ce tonurile reci, dimpotriva, calmeaza si ne ajuta sa ne adunam. De asemenea, jocul cu culorile face o diferenta vizuala, astfel incat puteti face ca camera sa para mai mare sau mai mica.
Regula de baza in alegerea unei combinatii de culori pentru bucatarie – sa existe o singura culoare dominanta, celelalte fiind culori auxiliare. Paleta de culori este foarte bogata, asa ca designerii au dezvoltat mai multe teorii care ajuta la gasirea celor mai bune combinatii pentru fiecare ocazie. Exista trei tipuri de combinatii de culori favorabile:
- Tip monocrom – atunci cand se utilizeaza nuante ale aceleasi culori.
- Tip armonios – implica utilizarea unor culori diferite, dar apropiate in spectrul de culori.
- Tip de contrast – combina culori diferite, dar compatibile.
Combinatie culori
De regula, cea mai mare dificultate este selectarea unei game de trei sau mai multe culori. Pentru a rezolva aceasta problema, puteti utiliza „Teoria combinatiei armonioase a culorilor anotimpurilor.”
- Primavara. Culoarea de baza: galben, roz, rosu, alb, violet, verde, bej, albastru. Accesoriile metalice sunt realizate din metale galbene.
- Toamna. Culoarea de baza: rosu, albastru, verde, violet, galben, gri, alb, maro, bej, roz. Accesoriile sunt realizate din metale rosii si galbene, de exemplu cupru si bronz.
- Vara. Culoarea de baza: albastru deschis, alb, maro, rosu, albastru, gri, gri, violet, galben, bej, verde, roz, negru. Accesoriile argintii vor pune in valoare interiorul.
- Iarna. Culoare de baza: albastru, rosu, galben, maro, alb, verde, gri, roz, violet, negru. Accesorii in alb si negru.
Aveti grija sa luati in considerare sunetul fiecarei culori.
Rosu. Aceasta culoare trebuie manipulata cu mare atentie. Este foarte dinamic, chiar agresiv, deci cu siguranta nu este potrivit pentru camera in care intentionati sa va relaxati. Ar fi de mare efect ca principala culoare mobila bucatarie. In aceasta camera va veti simti mereu revigorat si plin de energie. Rosul se combina bine cu culorile luxuriante, naturale: verde, turcoaz, auriu. Daca doriti sa indulciti efectul rosu, diluati-l cu maro si bej.
Verde. Daca doriti sa creati o camera relaxanta, verdele este culoarea potrivita. Verdele natural are un efect calmant si linistitor si arata incredibil de usor si elegant. Verdele este, de asemenea, un fundal perfect pentru o multime de alte culori, chiar si pentru rosul si portocaliul vibrant. Nuantele deschise se potrivesc camerelor mai intunecate, iar cele mai intunecate dau interiorului un aspect aristocratic si elegant. Combinatiile de smarald si auriu, verde si bej si verde si portocaliu arata foarte bine. Daca sunteti in cautarea unui trio puternic, atunci alegeti verde cu alb si albastru sau rosu si bej.
Albastru. O alta culoare linistitoare. Dar este important sa nu exagerati, deoarece un interior in albastru poate fi usor opresiv. O combinatie abila cu alte culori poate transforma o camera obisnuita intr-un spatiu surprinzator de luminos, placut si creativ. Poti opta pentru combinatia clasica de albastru si alb sau albastru si auriu, sau poti alege combinatii mai puternice, mai vibrante, cum ar fi albastru si portocaliu.
Galben. O culoare insorita si calda. Starea de spirit este stabilita de nuanta pe care o alegeti: culori pastelate deschise pentru relaxare si odihna confortabila, galben stralucitor, galben auriu pentru o stare de spirit vesela, pozitiva. Pentru a inviora camera, folositi culori aprinse, cum ar fi portocaliu, azur si smarald pentru ornamente si accesorii. Iar daca vreti sa fiti mai rebeli, experimentati cu negru, rosu si alb.
Violet. O culoare foarte frapanta, dar nu este culoarea principala. O cantitate mare de mov inchis poate fi coplesitoare, dar accesoriile, insertiile textile si alte atingeri pot transforma orice camera. Liliacul, movul pal si alte nuante subtile combinate cu schema de culori pastelate confera interiorului un aspect aerisit. Pentru un aspect mai vibrant si mai dinamic, amestecati movul cu culori mai vii. O atentie deosebita trebuie acordata movului atunci cand se decoreaza camera unui copil.
Alb. Aceasta culoare poate imbunatati vizual orice camera, iar compatibilitatea sa este uimitoare. De unul singur, albul nu creeaza o stare de spirit, dar in combinatie cu orice alte culori, este minunat. Minimalism, clasic, modern – pentru alb nu exista limite in ceea ce priveste stilul si paleta.
Gri. Principalul sau avantaj este raceala sa neutra, ceea ce o face culoarea ideala pentru fundal. Orice culoare pare mai stralucitoare si mai castigatoare pe fonul gri. In acest fel, nuantele sale pot juca cu diferite fatete, creand atat o atmosfera confortabila, cat si una oficial-stricta.
Maro. Aceasta este o culoare foarte calda si profunda, care confera un aer de eleganta si aristocratism antic. Mobilierul maro pare solid si increzator, dar si incredibil de confortabil. Mobilierul maro arata cel mai bine in dormitor si in camera de zi si, datorita versatilitatii combinatiei, poate fi folosit in aproape orice stil. De asemenea, maro se potriveste bine cu alte culori, cum ar fi bej monocrom, gri, alb, verde si albastru. Deoarece maro confera mobilierului o densitate vizuala, este mai bine sa il folositi in camere spatioase.
Negru. O culoare care cu greu poate fi descrisa ca fiind confortabila sau calda. Dimpotriva, poate provoca o senzatie neplacuta de disconfort, asa ca cel mai bine este sa o folositi in cantitati mici, ca element de sprijin. Datorita naturii sale aristocratice, negrul se integreaza perfect in orice interior, facandu-l mai expresiv si mai distinctiv. De asemenea, negrul pune in valoare alte culori in mod eficient si serveste ca o modalitate originala de a decora peretii si plafoanele.
Comentarii recente