Cum să alegi tipurile de gresie și faianță pentru casa de vacanță de închiriat

cum sa alegi gresia si faianta v3

Amenajarea unei case de vacanțe supuse regimului de închiriere pe noapte trebuie făcută inteligent, nu doar creativ. Astfel, trebuie să iei în calcul materiale care rezistă traficului intens, uzurii și umidității, precum anumite tipuri de gresie și faianță. Alegerea unor plăci ceramice de bună calitate va ajuta la menținerea aspectului impecabil al casei tale, timp îndelungat, și te va scuti de renovări repetate și costisitoare.

În showroom-ul CeraMall de pe Bulevardul Timișoara 80 B (intrarea din Valea Cascadelor prin strada Liniei) din București, există o varietate impresionantă de gresie și faianță 60×120 din care poți alege modele potrivite pentru amenajările interioare suspuse uzurii. Trebuie să ții cont de faptul că textura și culoarea plăcilor se va altera în timp, din cauza traficului frecvent, a condițiilor de mediu și a felului în care se comportă diferiții chiriași ai spațiului. De aceea, ai nevoie de plăci de gresie 60×120 plăcute privirii, dar care au rezistență sporită în astfel de condiții.

Tipuri de gresie și faianță 60×120

În funcție de modul în care au fost produse și finisate, există două tipuri de plăci ceramice: glazurate și porțelanate. Gresia glazurată vine într-o varietate de culori și influențează luminozitatea spațiului, însă este mai puțin rezistentă la uzură. Gresia porțelanată, în schimb, are un finisaj durabil și rezistent la uzură, fiind ideală atât în amenajările exterioare, cât și în cele interioare cu trafic mare.

cum sa alegi gresia ceramall

Cum știi să alegi tipurile potrivite de gresie și faianță?

Atunci când cauți gresie și faianță pe ceramall.ro vei observa că fiecare model vine cu un cod și o legendă. Acestea îți oferă informații despre calitatea, durabilitatea și rezistența produsului. Iată cum poți descifra aceste coduri pentru a ști cum să alegi corect gresie 60×120 și faianță 60×120 pentru o casă de vacanță pe care o închiriezi.

Codul PEI

Valorile PEI sau rata de purtare a gresiei și faianței stabilită de Porcelain and Enamel Institute, se situează între I și V, unde V reprezintă cea mai bună calitate. Practic, codul PEI te ajută să descoperi cât este de rezistent la abraziune modelul de gresie sau faianță pe care vrei să îl cumperi.

Dacă vorbim despre o casă supusă închirierii, ai nevoie de gresie cu un grad înalt de rezistență la trafic. Oaspeții tăi pot folosi diferite tipuri de încălțăminte în interior, tocuri care zgârie sau pot avea animale de companie. De aceea vei avea nevoie de o podea rezistentă la zgârieturi și șocuri. Asta înseamnă că vei putea alege un model de gresie cu PEI III sau IV, cu rezistență moderată și înaltă.

Modelele cu PEI I sunt foarte sensibile și folosite, de regulă, în spații cu trafic foarte redus, precum dressing-uri, debarale.

Cele cu PEI II sunt folosite în dormitoare, unde traficul este, de asemenea, destul de redus.

Gresia cu cod PEI III este ceva mai rezistentă și este destinată spațiilor cu trafic mediu spre intens – hol, living, baie, bucătărie.

Tipurile cu PEI IV pot fi folosite în spații intens folosite, la fel ca cele cu PEI III dar și pe casa scării sau în spații comerciale.

Iar gresia cu cod PEI V este extrem de rezistentă la uzură și este destinată spațiilor comerciale și amenajărilor exterioare.

Gradul de porozitate

Un alt criteriu important în alegerea plăcilor de gresie și faianță 60×120 este gradul de rezistență la umiditate. W.A. (water absorbtion) măsoară cât de multă apă absoarbe placa ceramică.

Această informație este utilă atunci când alegi gresia pentru exterior sau pentru zonele din casă unde se folosește multă apă, precum baia și bucătăria.

Gradul de porozitate este clasificat în 4 categorii:

  • Impermeabil – ideal pentru zonele expuse la umiditate pentru că acest tip de ceramică absoarbe doar 0,5% din apă sau chiar mai puțin.
  • Vitros – are o absorbție de apă de 3% din greutatea sa.
  • Semi-vitros – absoarbe 4% apă.
  • Non-vitros – este total nerecomandat pentru zonele cu umiditate pentru că absoarbe un procent de 7% apă sau peste, din greutatea sa.

Coeficientul de fricțiune

După ce ai evaluat criteriile de rezistență ale plăcilor de gresie și faianță, este momentul să iei în calcul și siguranța ocupanților spațiului tău. Dacă nu vrei să fii dat în judecată pentru un eventual accident produs prin alunecare în baie sau bucătărie, alege plăci de gresie 60×120 antiderapante.

Cum poți face acest lucru? Fiind atent la coeficientul de fricțiune notat prin mărimea R. Acesta măsoară gradul de rezistență la alunecare atât pe podeaua uscată, cât și pe suprafață umedă, cu substanțe uleioase sau cu nisip. Trebuie să ții minte – cu cât valoarea mărimii R este mai mare, cu atât suprafața este mai aderentă, iar clasificarea începe de la valoarea 9, astfel:

  • R9 – risc ridicat de alunecare la umiditate sau contact cu substanțe uleioase
  • R10 – risc moderat de alunecare
  • R11 – risc minim de alunecare – recomandat pentru baie și bucătărie
  • R12 și R13 – extrem de aderente (nerecomandate în casă din cauza riscului de împiedicare)

De asemenea, caută în oferta de gresie și faianță, modele în tonuri naturale sau neutre, care rezistă la murdărie și pe care nu se observă zgârieturile sau uzura. Astfel, casa ta de vacanță își va păstra aspectul frumos timp îndelungat.

Articol scris şi publicat de către ranjakmedia.ro

Fii primul care adauga un comentariu!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.